Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Gmail
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skillet
addikt
Legelőször tőled sima potméter tippet kaptam, de az ezek szerint nem fog menni? Ha a huzalpotméter működik, kifizetem rá a többlet költséget (amúgy én is sokallom az árát), de ha az is kétséges, marad az ellenállás, de nem fixen, hanem kapcsolóval, az jó ötletnek tűnik.
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Dr. Szilikát #85108 üzenetére
Ilyesmi cucc, igen. Akkor mi legyen, szedjem ki és fotózzam le?
Ha nincs rajta végfok, akkor kezdődik a gond. Ha van, akkor... Azt majd inkább akkor beszéljük meg...
köszi
KATT
Ez az.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
Fiam 12V-os autójában van egy kis MP3 lejátszó. Minden bekapcsolásnál maximumon ordít a zene. Egy gombot nyomva kell tartani és úgy lehet lehalkítani. Eléggé gáz. A kölyöknek sokszor nem jut eszébe, úgy kell neki szólni... Lehet utólag valami potmétert beiktatni? Régen volt itthon olyan fülhallgató elosztónk, amin volt egy tekerős hangerő állító. Erről jutott eszembe, hátha ide is be lehetne valami zsinórközi potmétert tenni.
Boltban ilyenről még nem hallottak és szerintük ezt így nem lehet megoldani.
Van ötlet? Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
Nem a világ vége... Inkább veszek belőle másikat. Fél vatt már jó lehet?
Köszönöm nektek a sok segítséget! Nélkületek nem tudtam volna megoldani. Máshol fél szavakban beszéltek velem!
Holnap rakom össze elvileg, majd rakok fel fotókat, mit alkottam.
Lenne más kérdésem is. Majd írok később.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
Értem. A fizikai méret itt nem lényeges, van hely.
Az ellenállások mérete, amiket kaptam...
6.5mm hosszú, szélessége a keskeny részén.1.9mm körüli, és 2.32mm a két végén. Vezeték vastagsága 0.5mm körüli.
Hátha ebből már kiderülhet a watt szám...[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz Barret001 #85054 üzenetére
Igen, köszönöm. Ki is jön, hogy az ellenállás minimum teljesítménye 224mW. Akkor egy 0.25W-os ellenállás kell... minimum. Oké, de mi történik, ha ennél nagyobb?
ITT is számoltam korábban, és kidobja, hogy az ajánlott 0.25W. Ajánlott, de felfelé el lehet térni ettől? Ha eltérek, mi történik?
Illetve ha lefotózom és lemérem az ellenállásokat, amiket kaptam a boltban, segítetek megsaccolni, hány wattosak lehetnek?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Dr. Szilikát #85042 üzenetére
Én nem szeretnék 20mA fölé menni, csak Ribi ajánlotta, hogy 5mA-rel próbáljam, de nem szeretnék sokkal 20mA alá sem lőni. És ha így áll a helyzet, akkor mekkora legyen az az ellenállás?
Simán lehet, hogy jók azok az ellenállások, amiket adtak. Kipróbáljam? Hogyan tudom meg, ha a watt értéke esetleg nem megfelelő? Nagyon melegedni fog?
Bekötési iránya mindegy?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
A LED adatainál is 20mA van megadva áramerősségnek...
Szóval nyomja csak a fényt. Ahová rakom, oda is nagy fényerő kellene.
Ha a linkelt adatlapot megnézed, ott is 20mA-rel számolnak. Maximumot én 50mA-re olvasom, már ha jól látom.
Impulzusnak 120mA.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
Fiam elektromos autójában az egyik LED kiégett.
5mm-es LED volt, mást nem tudok róla.
Vagyis van egy kép az ellenállásról.
KATT
A fényerő lesz kérdéses, de vettem többféle LED-et, majd kiderül. Mindegyik LED egyenként van bekötve az autóba, külön ellenállással.
IDE ha bedobálom a paramétereket, akkor 0.25W-os ellenállást dob ki.
12V táp, 3.6V LED, 20mA.
Van lányomnak is egy elektromos autója, abban meg a hátsó világítást szeretném megoldani 1-1 piros LED-del.
Ott 6V-os az akku.
6V táp, 2.1V LED, 20mA
Ide 0.125W-os, 200 Ohm körüli ellenállást dob.
Itt az egyik LED adatlapja. KATT
Színkód alapján meg lehet tudni, milyen W számú ellenállást kaptam?[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz tordaitibi #85026 üzenetére
Sziasztok
LED-et faragnék a gyerekeim elektromos autóiba.
Az egyik autó 12, a másik 6V-os.
LEDek pedig:
2.1V 20mA
2V 20mA
3.2V 20mA
3.4V 20mA
Vettem 200; 430 és 510 Ohm-os ellenállást.
De az ellenállás más paramétereivel is kellett volna foglalkozni? Watt és tűrés?
A 12V-oshoz 0.25W-os ellenállást ajánlott pár kalkulátor, míg a 6V-oshoz 0.125W-osat. a tűrés meg passz.
Tudtok ebben segíteni? Először foglalkozom LED-ekkel, ellenállásokkal.
KöszönömMess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz darvinya #79533 üzenetére
Nekünk westinghouse Vegas van. 6500m3/órát tud. Hangtalan, mindhárom fokozaton. Hármason valamennyi (minimális) szélzaj már van, de motorhang egyiken sincsen! Hozzátenném, hogy aludni szoktunk mellette... vagyis alatta és 3-ason sem akkora a szélzaj, hogy ne lehessen aludni. Halk, na.
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
Pár perc? Van, hogy elmegyünk egy szép nagy kört, több km-t... Akár még órákról is beszélhetünk. De nem is ez a lényeg. Nem azért van benne az a szar, hogy kikössem. meg szeretném oldani ezt a problémát, nem pedig megkerülni.
Ha a kiiktatás opció lenne, nem írtam volna ide.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz tordaitibi #79500 üzenetére
Nem lehet kikapcsolni a lejátszót, így ez kiesik.
Illetve az akkut is mindig kiveszem az autóból és felhozom tölteni.
Nálunk amikor bekapcsoljuk, motor hang van, mintha tényleg egy autót indítanál. Ezzel még nincsen baj, de utána azonnal elindul az első zene max hangerőn. Le lehet halkítani, de körülményes, főleg, hogy minden alkalommal el kell játszani.
Milyen infókat nézzek meg, hogy biztosabb tippeket tudjatok adni?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
Nem tudom a kis szirszar adatait.
ERRŐL van szó. A jobb oldali nagy, négyzet alakú.
A hangszórót meg tudom esetleg nézni, milyen paraméterek vannak ráírva. Mindenképpen potmétert szeretnék, ha össze tud jönni...
Hangerőt lehet amúgy állítani, egy gombot nyomva kell tartani, de a kölyök minden bekapcsolásnál ezzel kell kezdjen. Nem akarom, hogy ilyenekkel kelljen foglalkozzon.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
Sziasztok.
Segítség kellene, ha rossz helyre írtam, kérlek nézzétek el nekem és igazítsatok útba.
Kisfiamnak van egy akkumulátoros (12V) autója, van benne egy MP3 lejátszó is. Az autó minden bekapcsolásánál a lejátszó max hangerőn ordít. Valami nagyon egyszerű megoldásra gondoltam. Egy potmétert iktatnék be a hangszóró vezetékét megszakítva. Van erre lehetőség?
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #58023 üzenetére
Köszönöm. Én is gondoltam telefonos töltőfejre, csak kevésnek gondoltam azt az 5 voltot, de az eszmefuttatás jogos.
A gyerek nem férne hozzá a töltőhöz, kábelhez, hiszen még nem tud felülni, kúszni. Ahogy ez bekövetkezik, onnantól eleve nem is ajánlja a forgó gyártója a terméket (mint forgó, zenélésre tovább is használható), nehogy lehúzza a gyerek és véletlenül a nyakára tekerje. Ami egyébként nem hinném, hogy lehetséges, túl rövidek a zsinórok.(#58026) mezis
Igen, az elemek biztonságban vannak, 3 csavar fogja a burkolatot, alatta vannak az elemek.
Gyerekeknek gyárt a FP, szerencsére ismerik a dörgést
Akkumulátoros megoldás nem lesz. Egyelőre marad az elem, de a töltőfejes megoldás megmozgatta a fantáziámat. Kell egy micro usb aljzat valahova a forgóra és kb ennyi.
A vezetéket el lehetne vezetni a "nyakban", nem lógna mindenfelé. Max egy pár centis darab lógna a nyak és a készülék között, hogy le lehessen csatlakoztatni a készüléket a nyakról.
Köszönöm nektek. Utánanézek, mik kellenek a megoldáshoz.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
sziasztok. van a gyereknek egy ILYEN forgója.
4db sorosan kapcsolt AA ceruzaelemmel működik. ki szeretném váltani az elemeket egy 6V-os táppal, de hány amperes kellene? egy 2 amperes már elég kellene legyen?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
elméletileg marad a fent linkelt. kb 1 óra múlva megyek érte, van nekik. igen, ez más bekötést igényel, ha 1 csövet akarok használni...sajnos. de már nincsen jobb ötletem. sokat nézelődtem neten, ezt találtam. :S
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
annyira azért nem kell költséghatéknynak lennie. csak nem a 10ezres kategóriában gondolkodom. ha egy csövet tud szabályozni, akkor max 3e/db. ha kettőt, akkor max 5e. ma meg kell vegyem. osramon kívül ötlet? ott nem találtam megfelelő előtétet. amelyik két csövet vezérel, a kapcsolás alapján csak egyszerre működik a kettő. olyat meg nem találtam, ami egyet vezérel.
ezt találtam. végszükség esetén veszek ilyet. a kapcsolási rajz szerint máshogy kell bekötni egy cső, és máshogy két cső működtetéséhez.
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
újra elektronikus fénycső előtétekkel kapcsolatosan kérek segítséget.
2db t5 39wattos fénycsövet hajtott meg eddig egy helvar előtét. sajnos nem kapcsolható külön-külön a két cső, ha az egyiket kiveszem, nem világít a másik sem.
ehelyett keresek másikat. vagy 2db előtét kellene az 1-1 csőhöz, vagy 1, de akkor működjön úgy is, ha az egyik csövet kiveszem, vagy végszükség esetén olyan is szóba jöhet, ahol különböző bekötés kell, ha egy, vagy ha kettő csövet akarok működtetni.
elméletileg úgy is csak egy cső fog világítani, de ha mégis kettő kell, akkor legyen rá lehetőség...még ha picit körülményesen is.
költséghatékony megoldást keresek.
nagyon köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
sziasztok
volna egy elektronikus előtét, 2db 39wattos T5 fénycsővel.
a két cső (fénye) picit soknak bizonyul. megpróbáltam kivenni az egyiket, majd a másikat. de sajnos úgy az előtét nem kapcsolja fel a bent maradt csövet. ötlet? köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz #22145024 #36824 üzenetére
már nem tudtam szerkeszteni.
ITT találtam laposszíjat. közel is van hozzám. honnan tudhatnám meg, hogy nekem milyen méretű szíjakra van szükségem? valahol neten rá lehet lelni az ilyesmikre? megvenném a szíjakat külön-külön (akár) és azokból összeraknám a pakkot.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz #22145024 #36824 üzenetére
igazad lehet. felhívom őket. csak van elég nyűgöm amúgy is. holnap is az autót basztatom, de olyan rohadt hideg van, semmi kedvem. magnót legalább lehetne itthon szerelni, nem?
méretre biztosan nem faragok szíjat itt van mindkettőnél lapos szíj. oda nem lesz jó a kör keresztmetszetű.
vagy igen? ez nekem új. bár nem mintha amúgy nagyon otthon lennék a híradástechnikában.
de amúgy sem tudom a méreteket. azért lenne jobb egy szett.
na majd lesz valami. dec közepéig össze kell hozni. akkor viszem vissza apósnak a magnókat. legalább az egyiknek nem ártana működnie.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz #22145024 #36807 üzenetére
írtam két helyre is. azt hiszem sal és sini. a nedisnél nem találtam mail címet. rákérdeztem a teljes szíjszettre mindkét típusnál. hátha. gyanítom már a szett is egy vagyon lesz a deck értékéhez képest. nemhogy a munkadíj.
majd még meglátom. talán megcsinálom magam. nem hiszem, hogy nagy kaland. köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz #22145024 #36799 üzenetére
igen. el. az elöregedést én picit másképp képzelem el. mondjuk kiszárad, kirepedezik, és elszakad. ilyennel már találkoztam is. itt viszont konkrétan a tárcsákra rá van ragadva az, ami a szíjakból maradt. mint ha valami nagy forróságtól megolvadtak volna.
van amúgy még egy deck a dual c814 mellett, egy aiwa f220. szintén megolvadt szíjakkal.
amiket írtál, ott szíjat lehet venni. de kicserélni ki fogja? gondoltam rá, hogy én, de nem az enyém a cucc. (ha az enyém lenne, én csinálnám) csinálja szerelő. én nem az vagyok.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
kis segítség kellene. gáz forrasztópákát szeretnék venni. nem lesz minden nap használva. az autóban szeretnék néha dolgozni vele.
nem öltenék rá sokat, nem "munkaeszköz" lesz. megfelelne akár a conradban is kapható toolcraft 3 ezerért. csak az a 20 perces üzemidő kicsit zavar.
vagy esetleg EZ és EZ
bár ezeket már kicsit drágának találom. 5 ezret adnék érte még szívesen.
akár egy dealextreme-es is jó lehet, ha van pozitív tapasztalat.más. DUAL márkájú automata deck-en elolvadtak a szíjak. már korábban írtam.
szerelő kellene hozzá budapesten. 11 és 22 kerületek jöhetnének leginkább szóba, de távolabb sem kizáró ok... csak megbízható legyen. hátha tudtok ebben segíteni. köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Skillet #34841 üzenetére
sziasztok újra. nemrégiben gondom akadt a sega dreamcast rgb jelével. konkrétan fekete-fehér maszlag volt, az is csak homályosan.
itt az -elméletileg- gyári bekötés:
itt pedig a dreamcast lábkiosztása:
ezen látszik, hogy a 13-as láb a kompozit.
viszont van egy 10-es is, az meg kompozit szink szál/jel.
elgondolkodtatott amit
KERNEL írt:
Látszólag egy teljes értékű kompozit-kimenet szerepel a rajzon, ami elvileg adhatna képet kompozit-módban. De majd elválik, legalább szinkronjeleket adjon, mert az viszont kell az RGB-hez.ezen töprengtem. ezek szerint kell a kompozit szál, különben toszik működni az rgb. szuper. ezt eddig nem tudtam.
bújtam a netet, külföldi oldalak. aztán olvastam mindenfélét. az elmúlt 15 évben sokminden történt a kis sega géppel. voltak hiba topikok is bőven. aztán, megtaláltam. a gyári bekötés a sega dreamcast rgb kábelében... nem a sega 13-as lába van bekötve a scart 20-as pontjára, hanem a 10-es. az adja a szinkronjelet.
ezt olvastam tegnap este. ma reggel átforrasztottam azt az egy szálat és láss csodát.... tökéletes. megy a scart rgb. amit gyárilag dobozoltak hozzá, sima kompozit (sárga, fehér, piros) kábelt, azokon gondolom a 13-as kompozit lehetett talán bekötve, de a scarton (rgb) a 10-es szinkron jel. hát ezt hiányolta a tévé.
volt vele szívás, de megoldódott. köszönöm a segítséget.
közben egy másik dreamcastet is vettem. az enyémen ugyanis az av kimenet 5voltos lába nem működik valamiért. ez most egy pal gép. 2e ft volt, mivel az olvasófej halott. az alaplap, a ház és a táp megért ennyit. elrakom. alkatrésznek még jól jöhet.
még egy kérdés, az rgb jeleknél 10voltos 220uf-os kondik vannak. ezeket érdemes lehet 16 voltosra cserélni? vagy semmi értelme, nincsen jelentősége, esetleg még rosszat is teszek vele?
köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz atesss #34959 üzenetére
nekem is folyamatosan pár nap alatt kinyúvadt az aksim. mi is bemértük. teljesen véletlenül jöttünk rá, hogy a magnó előlapja szívja. ha az előlap nincs rajta, nem szívja az aksit, de ha rajta van, akkor igen. pedig nem megy a kijelző, nincs bekapcsolva a magnó, és mégis. de biztos több minden lehet.
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34901 üzenetére
nem ment az svideo sem. de mint kiderült, nincs is hozzá itthon kondenzátor. mármint az egyik lábra 1uf-os kellett volna. csak 220-as van. de lehet amúgy az lesz a gond. a kondik. szerintem becsokizott egy, vagy több.
(le lehet őket valahogy tesztelni?) ettől függetlenül 5 volt az még mindig nincsen. ha az alaplapról máshonnan veszek 5 voltot, az működhet?
jövő héten bevásárolok pár cuccot, aztán nekilátok. csak lesz belőle valami.
új kondik csatlakozók. bár a kapcsolásból nem tudom melyiket használjam. szerintem egyik helyen így, a másikon meg úgy írják le a kapcsolást.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Skillet #34878 üzenetére
na, nem megy. visszapakoltam mindent gyárira a scart rgb csatiban, és nem megy faternál sem rgb módban, azon a tévén, amin régen simán ment... szóval közben valami gebasz is történt. pedig szerintem minden a helyén van. na mindegy.
most kompozit van.
de valószínű szét lesz kapva a gép aztán belenyúlok, mert ez így nem kerek.
talán a dreamcast serial portján jelen van az 5 volt. ha más nem, azt még megpróbálom.
esetleg egy svhs jelhez lehúzom a két vezetéket a dc csatijáról... és kipróbálom azokkal. azt kötöm be a scartba. a scarton a tévé talán fogadja a jelét. az mégiscsak jobb lenne, mint a kompozit.
aztán talán jövő héten megpróbálkozom jobban beleásni magam.
apropó...ha beforrasztok az alaplap av kivezetéséhez pár vezetéket, mivel szokás utána odaragacsolni egy pacát, hogy ne jöjjenek le a forraszok, és ne érjenek hozzá semmihez, amihez nem kellene?
kétkomponensű? ragasztópisztolyos izé?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34872 üzenetére
teljes káosz. amúgy nem írja ki az rgb módot. van két másik gép saját kábellel és azok mennek rendesen, de az rgb módot azoknál sem írja ki a tv.
viszont...faternál sem ment a cucc. de ott viszont, amikor mozgattam a vezetéket, bejött a kép sima av-n, rgb-n továbbra sem. aztán hazamentem, és próbálgattam, mi lehet a gond. eddig ugyanis kompozit jelet sem volt hajlandó adni. most ad, de csak akkor, ha megszűnik a 12 volt a 16-os lábon. a 8-ason maradhat, attól még megy. de a dreamcast 7ese is le kell legyen kötve...ugye az az rgb kapcsoló. így megy. de csak kompozit. rgb felejtős. mondanám, hogy már ez is haladás, de igazából az rgb a cél. most besokalltam, de majd valamikor visszatérek rá. 5volt sincsen a dc 5-ös lábán, meg egyéb ilyen anomáliák is vannak. ezek után nem merek nekiállni a vga kimenet elkészítésének, mert oda is 5 volt kellene. 12 volttal meg sem próbálom. akkor gondolom át kellene az egész kapcsolást variálni.
passz.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34869 üzenetére
bedugtam. hát. baj nem lett. viszont nem megy. nem ad képet. ha a kapcsolási rajzon lévő 7-es pontot testről lekötöm, és a gépet újra bekapcsolom, akkor bejön a kép, de úgy mint előtte...vagyis halványan látszik a kontraszt. nem több. most átviszem majd az egész pakkot faterhoz. ott legalább ment régen. mármint azon a tévén. megnézem ott mit mutat.
de már kezdem nagyon unni nincs több ötletem.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34866 üzenetére
próbálom majd még párszor átolvasni amit írtál... és értelmezem... de a lényeg, hogy dreamcastbe be van dugva a csatlakozó (kép/hang). (a gép be van kapcsolva) a vezeték (kép/hang) másik fele (scart) a kezemben (nem a tévében) és így természetes, hogy a scart oldalon, ami menne a tévébe, ilyeneket mérek? 8-as ponton ott a 12 volt... ellenállással megy át a 16-os lábra, és ott is 12 volt jelenik meg? de akkor oda minek raktam ellenállást? kicsit kilettem most ettől az egésztől. túl sokat forrasztottam, nehezen emésztem. szóval nem baj, hogy ott is 12 volt van, ha bedugom a tévébe, akkor az majd lekezeli, megoldja? csak nem akartam leamortizálni a tévét.
bedughatom?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34846 üzenetére
összepakoltam ma a cuccot. lehet, hogy működne. nem merem kipróbálni. ugyanis egy dolog még nem kerek. a scart 8-as és 16-os pontja közé beforrasztottam az ellenállást amit ma vettem (560ohm). mérek multiméterrel, ground és 6-os pont között 13,3 voltot kapok, ground és 16-os pont között is 13.3 voltot kapok
most ez, hogy is van?
így nem merem bedugni a tévébe. a 16-os ponton max 3 volt környéke kellene legyen, nem több. ez is volt a cél.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz darvinya #34848 üzenetére
rendben, köszönöm. amint lesz időm, utánanézek.
típus szerint tudnak majd ajánlani hozzá szíj szettet? vagy nekem kellene tudni a méreteket?igen, nem mai darab semelyik. de jó cuccnak néznek ki. tartósnak. az már más kérdés, hogy én rég megszabadultam a kazettáktól. de még a cd és dvd hegyektől is. marad a hdd és médialejátszó kombó
de az idősebbek biztos nehezebben állnak át. sebaj, javítás után megint megy majd 20 évet a cuccosMess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34846 üzenetére
vga csatlakozó nincsen a tévén. ez egy pár éves samsung 3D LCD 32".
akkor vga csatlakozó nekem szinte teljesen felesleges. nem érek vele sokat. maximum a monitorra tudnám néha rákötni és azon nyomni. akkor már inkább scart rgb és a "nagy" tévé. ettől függetlenül az összes lábat beforrasztom a dreamcast csatlakozóra. később, ha szükség lesz rá, könnyebb legyen vele dolgozni.
akkor holnap veszek ellenállást és neki is látok.teljesen más: apósom 2 deckjét (1 kazettás lejátszók) elhoztam. náluk, vidéken kevesebb a lehetőség a javításra. mindkettő baja ugyanaz. elszakadtak a szíjak. ami nekem fura, hogy rá is olvadt a tárcsára. az egyik egy combosabb, DUAL C814. A másik AIWA F220.
ezekhez hol tudok alkatrészt szerezni? mert maga a művelet gondolom nem nagy kaland. megtisztítom a tárcsákat a trutymótól, felrakom az új szíjakat, esetleg egy fej tisztítás és ennyi.
ha másik topik lenne jobb, megkeresem, de ha pontosan tudjátok, melyik az, akkor írjátok le.
köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz Kernel #34843 üzenetére
köszönöm mindenkinek.
igen, azt én is észrevettem, hogy keni-vágja az ntsc-t. xbox, gamecube szokta neki adni az ntsc-t nem egyszer, szintén rgb scarton, és tudja. és mindkettő átkapcsol ahogy illik. csak a dreamcast szarakodik.
gyanítom elszálhatott az 5v kimenete. passz.
toszik működni kompozit módban. nem értem miért nem megy, de nem megy.
akkor megpróbálom 560-as ellenállással. aztán majd kiderül. holnap bevásárlok hozzá.
viszont az még a kérdésem, hogy ha már boltban járok, bevásárolnék a vga csatlakozóhoz is. bár így, hogy a tévén nincs vga bemenet, lehet felesleges. elég helyrerázni az rgb-t.
vagy vga-ból ki lehet játszani hdmi-t, esetleg komponens (
Pr; Pb; Y) jelet? láttam, hogy a komponensnél mindháromnak külön ground vezeték is van. akkor nem igazán kivitelezhető.
itt van baloldalon a dreamcast lábkiosztása
nem tudom. ebből gyanítom még svhs-t lehet kikoskodni az ábra szerint és ennyi.
nyilván valamilyen 10e ft fölötti video jel átalakítóval van mód hdmi-re, vagy komponensre, de ennyit szerintem nem fogok rááldozni.
köszönöm.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
sziasztok. bocs előre is ha nagyon tök vagyok a témához. nemrég kezdtem el ismerkedni komolyabban az elektronikával. eddig fogalmam nem volt pl a relékről, hogy eszik-e avagy isszák.
autóvillamosság miatt kicsit ki kellett kupálódjak.
na mindegy. itthoni a probléma. videojáték. retro sega dreamcast.
ez egy ntsc gép. már sok-sok éve vettem, eddig semmi baja nem volt. ha kell, ha nem, olvassa a lemezeket
egy rgb scart kábel van hozzá. azzal volt az ősrégi videoton tévémre kötve. ez még az utolsó szériák egyike volt.
képcsövesre gondolok persze. azon volt olyan külön csatorna, hogy rgb. tehát, ha a vezérlő jelet nem is kapta meg scarton, attól még simán ment minden.
de nemrég lett új tévé. persze lapos (lcd) és ugyan van rajta scart rgb bemenet, de toszik beadni a képet. csak egy halvány kontrasztot lehet látni fekete alapon. tegnap már annyira elkapott a lendület, hogy szétkaptam a scart csatit mindkét felén. ami kiderült, hogy nem kap +5v jelet a dreamcast-től a tévé. nem csak a scartig nem jut el, hanem valamiért nem is ad ki 5voltot a megfelelő lábán. azt hiszem itt lehet a bökkenő.
a mellette lévő lábon megvan a 12volt. meg találtam rengeteg kapcsolást is pl vga kivezetés mókolásához.
most már lecsupaszított dc csatim is van hozzá (idáig fajult a tegnapi harc)
elvileg így festene a kapcsolás.
és szerintem eddig meg ilyesmi lehetett:
ha most az előbbit csinálnám meg, vagyis a 12 voltos lábat használnám, akkor a jelenlegi 75ohm ellenállást ki kell cserélni? de milyenre?
a 16-os lábra a 8-asról elvileg 1-3 volt kell tovább menjen az rgb aktiválásához.
ezt nagyon okosan a scart csati wikipédiából lestem le.
azt hiszem egyenlőre ennyi lenne. és köszönök minden segítséget.
ja még valami, ha mégis megépíteném a vga csatis megoldást a következő ábra szerint
akkor ugye ehhez 5 volt kellene. de azt meg hogyan?
vagy használjam itt is a 12 voltot más ellenállásokkal?
sajnos ezek az elektronikai dolgok kissé kimaradtak. de most elkezdett érdekelni nagyhirtelen
kösziMess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hisense LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Ukrajnai háború
- Azonnali játékos kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- HP EliteBook / ZBook topik
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest