-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz zetecR #10860 üzenetére
"Nem szakértőként" csak azt mondhatom, hogy egy dolog a hivatalos megfogalmazású szöveg, másik a valós tapasztalat. A dolog rendkívül helyzet és egyénfüggő. Hivatalosan az 50 V a határ AC ésDC áramoknál egyaránt. Innen már a saját tapasztalataimat írom le. Volt rá eset hogy nedves környezetben, frissen berepedt körömsarokkal cseréltem 24V-os biztonsági leválasztó trafó utáni izzót. Mit ne mondjak, úgy megrúgott hogy a szemem szikrázott! Volt olyan, amikor Pacsirta rádiót javítottam. Balkézzel fogtam a sasszét, jobbkézzel a forrasztópákát, aztán harmadik kezem nem lévén, a forrasztóónt bevettem a fogaim közé. Mit ad isten, valahogy az ón hozzáért a szűrőelkóhoz. A Pacsirtának majd 500 V anódfeszültséget juttatott a magasságos tervező! Áramút: nyelv-balkéz. Szegény árva Pacsirta romjait a műhely sarkából seprűvel kellett összeszedni úgy odavágtam. Kollégám egyszer rámkapcsolt egy kis 380-at. Azzal a lendülettel, amivel kirándultam a kapcsolószekrényből, a kezemben lévő kombináltfogót simán kidobtam a kopolitüveg falon! Volt olyan hogy a 110 V-os vezérlésben simán nyúlkáltam száraz kézzel úgy, hogy csak alig bizsergett. Volt olyan is, hogy szintén friss vágással a kezemen a 9 V-os elemmel etetett készüléket hajítottam el. Az életbenmaradás egyik fontos szabálya: bármi váratlan dolgot érzel, azonnal elhajítani. Ha 2 tizedmásodperc alatt eldobod, akkor nyertél. Szegény leendő feleségemet anno majdnem leütöttem amikor hirtelen hideg kézzel (téli utcai séta) megfogta az enyémet. Na meg gyűrűt, karkötőt, órát elfelejteni. Hiába akarnád eldobni, ha a fémeszköz beakad valamibe. Van aki belehal 30 V-ba is, de láttam már olyat hogy a koma részegen felmászott az utcai oszlopra fejbiztosítót cserélni aztán mikor megrúgódott, kb. 50 percig lógott a vezetékek között fejjel lefelé mire kijöttek az áramszolgáltatótól kikapcsolni. Leszedték, tiszta kék volt a pasas aztán egy hét múlva úgy itta a murcit a kocsmában mintha mi sem történt volna.
-
Lompos48
nagyúr
válasz zetecR #10860 üzenetére
Az elmesélt milliamperek ott vannak a reális értékek körül. Ami megjegyzendő, hogy ez valamennyire egyénfüggő. Létezik ellenben az Ohm törvénye, ami szintúgy érvényes az emberi testre mint egy áramkörre. Ha a felhámot kiiktatjuk az áramkörből, akkor a lágy szövetek ellenállása 300-1000 ohm körül mozog. Ez függ a 2 kontaktus távolságától is (nem mindegy 2 szomszéd ujj vagy bal- és jobb mutatóujj között áramot vezetni. Ha a felhámot (endoderma) is belevesszük az áramkörbe (mert ugye az ott van, sőt bemenetnél és kijövetnél is), akkor már az ellenállás értéke nagyon függ a bőr nedvességétől. Mondjuk normál bőr esetén a 2x bőr (bárhol a testen) ellenállás sokkal nagyobb, mint a lágy szöveteké, mindenestől valahol a 20-30 kohm körül van. Ezen értékekkel már neki lehet fogni veszélyes feszültségeket számigálni. Száraz bőrrel elég nagy fesz. kell veszélyes áramütéshez, de ha a nagyfesz átüti az endodermát, akkor szabad az út a lágyabb szövetek felé. Ettől a pillanattól kezdve már nagyon fontos, hogy az áram milyen utat talál, érinti a szívet vagy sem.
Ez el lett hadarva, ha nem érthető, kérdezzetek rá.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Milyen videókártyát?
- Suzuki topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Videós, mozgóképes topik
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest