Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
-
Dr. Szilikát
őstag
A linkelt videóban részletesen bemutatja a forrasztás sikerét, ami ha nem is tökéletes, de a célnak megfelel nagyjából. Noha állítólag folyasztószert is tartalmaz, de én inkább savmentes forrasztózsírral is megtámogatnám.
Korábban is összefutottam vele az Aliexpressen, de nem rendelnék belőle, mert annyira nem tudnám kihasználni.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Janos250 #98046 üzenetére
Az forrasztó ón könnyen reped. Pláne ha ólommentes. Mennyire fogja szorítani a szálakat a zsugorcső?
Én inkább összecsavarnám, az összecsavart részt nem túl vastag csupasz rézszállal betekerném "bandázsolnám?", aztán zsugorcső, szig szalag vagy bandázs szalag.
Úgy mint hajdanában a villanyoszlopoknál a 220V-os leágazásokat kötötték a szabad vezetékekhez.Lakásomban ugyanezzel a technikával kötöttem az ALU vezetékeket. 40 évvel ezelőtt. Minden kötés rendben azóta is...
mezis
-
Janos250
őstag
válasz .-..-. #98029 üzenetére
"Hogy a fenebe visz at ennyit egy szalag?
Foleg a kozos szalra gondolok itt."
Ha hosszú a szalag, középen is meg szokás táplálni, de nálam elég hosszút elbír. Nem mértem mennyit fogyaszt. 3 éve csináltam, jó lett, ESP32 vezérelte. Öröm, hogy megvan, aztán azóta elő se vettem, nem tudom, mennyit bírna.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz chubii #98036 üzenetére
Van az az óngyűrűs zsugorodó cső. A helyszínen összedugod, a közepén felmelegíted pl. kézi gázmelegítővel, az ón megolvad, megvan az érintkezés, a cső többi részét is melegíted, és rázsugorodik.
Hirtelenjében nem találok ALI linket. A FB-n Magyarországon is árulják ötszörös (vagy több) árért.
https://www.youtube.com/watch?v=unxEdyW8RP8[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #98044 üzenetére
Most sajna nem tudom megcsinálni a fotózást és a feltöltést.
Én is néztem ezt, jobb az elővigyázatottság. De nekem úgy tűnt, hogy rendben van.
-
tordaitibi
veterán
válasz Rodzser Mór #98041 üzenetére
Csak műanyag dobozba ha esetleg az anya alá befér a doboz falvastagsága.
Fotózd le nekem légyszi a nyák alját de látatlanba fogadok hogy a fémlemez rögzítésénél nincsenek meg a távolságok a nyák és a csavarok között.
És ennek minden része a 230-on van közvetlenül. -
aujjobba
addikt
válasz Rodzser Mór #98041 üzenetére
Jahogy AC es tirisztor, oke nem szoltam.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Barret001 #98039 üzenetére
Köszi! Pedig néztem azt. Valahogy úgy tűnt, hogy a fémlemezhez rögzíti a potmétert.
Megnézem mégegyszer. Sőt le is csavarom az anyát.
De felmerült egy másik kérdés, hogy a doboz fala befér-e oda az anya alá, elég hosszú-e a menetes rész. Na de ezt a gyakorlatban fogom megtudni.
-
aujjobba
addikt
válasz Rodzser Mór #98038 üzenetére
Ez total disszipativ, semmi PWM?
Vagy az ott nem egy tranzisztor, hanem egy komplett PWM-es szabalyozo IC belso oszcillatorral?[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz Rodzser Mór #98038 üzenetére
A potméter tengelyen lévő anyával. Egy furat kell a dobozra.
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Vettem aliexpressrül fordulatszámszabályozó elektronikát.
Vettem hozzá egy dobozt is.
Hogy a csudába lehet az ilyen elektronikát rögzíteni a dobozban? Nem tudtam rájönni és kitalálni sem tudtam egy improvizált megoldást.Így néz ki:
-
chubii
senior tag
Sziasztok!
Van egy traktor munkalámpa kapcsoló, aminek a gyári csatlakozójában eléggé kimelegedtek az érintkezők, kicsit meg is olvadt egy helyen. Minimum 10-15 centit vissza kell vágnom a vezetékekből. Úgy gondoltam, hogy elkészítem az új csatlakozót 15 centis vezetékekkel, a helyszínen pedig csak vágok és toldok (mindenképp toldanom kell). Lenne bármi hátránya a sima csatos Wagonak (221-2411), vagy célszerűbb lenne szigetelt toldóhüvellyel megoldani a mutatványt? Főleg a rezgésre gondolok. Valahogy azért megpróbálnám tehermentesíteni a vezetékeket a toldásnál.
2-3 A-ről van szó lámpánként, 24 pin-es csatlakozó, bár csak 16-ot használ belőle -
.-..-.
junior tag
válasz Barret001 #98032 üzenetére
Ezt részleteznéd?
Éppen a napokban vettem egy komplett rgb led szalagot vezérlővel és egy 12V/5A táppal.
Namost az a táp annyira könnyű, hogy a vezetékén lógatva a vezeték ki sem egyenesedik a súlyától. Nem mértem mit bír, de gyanítom, hogy a közelében sincs az 5A-nek.
Szerintem olyan kínai nagyotmondó csinálhatta ezt is, mint a 2x100W-os erősítőt, amihez 12V/2A tápot adtak, ami amúgy szintén nincs annyi szerintem.[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #98030 üzenetére
Oké, így világos, köszi.
Tehát a táplálást bizonyos szakaszonként párhuzamosítom és csak az "adatvonalat" hagyom folytonosnak.
Így el tudom fogadni, mert a 18A piszok soknak tűnt arra a vékony vezetőszálra. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz .-..-. #98029 üzenetére
Például a WS2812B egy 5050 méretű tok, ami egyben integrált (IC + LED), névlegesen 50 mA max, ha jól tudom, de a gyakorlatban annyit sem vesz fel:
https://www.eevblog.com/forum/projects/ws2812b-leds-power-consumption/
Mindamellett a LED-szalagoknál tapasztalható az öregedéssel együtt némi áramnövekedés is, amikor kicsit csökken a nyitófeszültség.
Ugyanakkor egy normális szalagnál specifikálva van, hogy például egy 60 A-os tápegységre hány méter köthető összesen és azt hány méterenként kell betáplálni párhuzamosan. Csak egy példa, bár ez is kicsit olyan "kínai zavaros", de az elvet szemlélteti:
https://www.sparkfun.com/datasheets/Components/LED/RGBSTRIP.pdf
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
Mostanaban egyre surubben belefutok olyan RGB Led szalagba, ami 5V-rol uzemel.
Peldaul kineztem egy rgb ledenkent cimezheto, 5050 ledekkel szerelt szalagot szinten 5V-rol uzemeltetve.
Ez egy 5m-es verzio, 60led/m elosztasban, tehat 300db 5050 led.
Namost azt szamolgattam, hogy teljes fenyeron 20mA egy szin, tehat 60mA egy 5050-es max. aramfelvetele.
Ez 300db eseten 18A-re jon ki.
Hogy a fenebe visz at ennyit egy szalag?
Foleg a kozos szalra gondolok itt.
Vagy elszamoltam valamit? -
Tyrel
őstag
Hm, és egy mezei USB töltő adapternek nem lesz baja, ha kint van egy ilyen dobozban?
Jellemzően azt írják rá hogy 0-40°C közt használhatóak biztonsággal, de kint ugye lehet -20°C is, meg ha nyáron jól megsüti a nap a kötődobozt, akkor lehet benne gondolom 60°C is...
A kamera egyébként kültéri, sosem állítottam hogy beltéri lenne... Csak épp nincs hozzá semmilyen kültéri töltő... Pontosabban van hozzá egy napelem ami kb. akkor is ugyanennyit töltene rajta ha feldugnám magamnak, totál használhatatlan vele. Még verőfényes napsütésben is kb. 2%-ot tölt a kamerán egy nap alatt, ha az ki van kapcsolva. Bekapcsolva viszont kb. napi 15-20% akku kapacitást elhasznál...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
efemm
tag
Veszel egy kisebb méretű falon kívüli kötődobozt, abba beviszed a 230V-ot, szerelsz egy 230V-os lengő alzatot, beledugod a töltőt, kivezeted a kameráig. A dobozoknál általában gumis kivezetések vannak, olyan méretű lyukat tudsz rá készíteni egy bicskával is, amilyen az adott kábelnek pont szükséges, vagyis elég védett lesz eső ellen is. A kameránál meg talán a szigszalag lehet a megoldás, hamár beltéri cuccot használsz kültéren.
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Elnézést ha nem a legjobb helyen járok, de különösebb villanyszerelői tudás nélkül hogyan lehetne megoldani azt, hogy kültéren, esőben, fagyban legyen működő USB Type-C töltő dugóm? Kültéri kamerába kellene.
Van erre valami kész termék, vagy valami bevett megoldás? 230V vezeték van a kamera közelében, de egy mezei konnektort nyilván nem lenne túl jó ötlet kültérre szerelni, hogy abba aztán bedugjak egy sima (marhára nem kültéri) töltő adaptert...
Amúgy egy villanyoszlopon van a kamera, nincs közvetlen mellette épület ahová az egész hóbelevancot eldughatnám.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
ViZion
félisten
válasz leweegee #98021 üzenetére
jepp, Poco x5 pro 5G, 67 W töltést tud, tényleg félelmetesen gyors és nem is melegszik, se akku, se a töltő. Céges Honor 45 W töltöm bent. Majd nézek vmi nem annyira kínait.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #98017 üzenetére
Erre nem akartam kitérni, terjedelmet növelni, csak ennyiben utaltam rá, hogy nem egy általánosítás: "amire az adott vezérlő IC nem is képes".
Vagyis másik adott IC mást csinálhat, amire tervezték, de a kapcsolófrekvenciát nem szokták a hallható tartományba csökkenteni. Burst PWM / Green Mode PWM nagyon halk kattogásszerű hangot produkálhat, amikor a laptoptápot fülre szorítjuk, csak úgy venni észre, ha olyan típus.
Vagy az öreg Vestel képcsöves TV-k is tudták már ezt, de csak a hátlap levétele után, közelről hallatszott készenlétben egy kis "ketyegés".
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #98015 üzenetére
Valahogy a kinaiakban sokszor akad ilyen rezonalhato alkatresz sajnos.
Van olyan IC aminek valtozo a frekije, illetve olyan is ami pulse-skipping modban kihagy impulzusokat.
-
ViZion
félisten
válasz aujjobba #98013 üzenetére
xiaomi töltők is jók, csak alin nem az lenne, attól tartok.
Reggie: na az jónak tűnik, árban is. Nem tudom a telefont hány V-al tölti 67 W gyorstöltés van, de nem bánnám, ha nem csúcson töltene...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #98013 üzenetére
Terhelés nélküli esetleges sípolás megfigyelhető sok esetben, amit nem a kapcsolófrekvencia csökkentése okoz (amire az adott vezérlő IC nem is képes), hanem a PWM kitöltési tényező csökkenése, amitől persze még nem lenne hallható a kapcsolófrekvencia.
Viszont tapasztalatom szerint, egyes alkatrészek, ilyen alacsony kitöltésű jelre jobban képesek akusztikusan rezonálni, alharmonikus frekvencián, ami már hallható. Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen "rezonálható" alkatrész, meglazult tekercs, vasmag, áramjárta vezeték, netán egy kondenzátor képében. Legtöbb esetben önmagában ártalmatlan, de kellemetlen.
Vannak bizonyos esetek, amikor elhasználódás során erősödik a hang, általában kapacitás kiszáradása miatt, de új szerkezetnél ilyen ok még nincs.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz ViZion #98012 üzenetére
Ilyesmit jobban szeretek nevesebb gyartotol venni, akkor is dragabb.
Peldaul az almas 20w PD tolto 10ezer, de egyszer kell megvenni (anno en meg 7ezerert vettem), es nincs vele gond, nem kamu, nem tuz/-eletveszelyes.Sokszor ajanlott kinai markakkal is jartam mar ugy, hogy ejjel nem jottem ra mi a fene sipol mig ki nem huztam mindent a konnektorbol.
A tolto terheles nelkul a hallhato tartomanyba vitte le a kapcsolasi frekvenciat.
Ugyanez van a temus led szalaggal, mindegyik gyereknek kellett mer hudejo meg hudeolcso, mindegyik sipol… -
ViZion
félisten
válasz aujjobba #98011 üzenetére
igazad van, DE...
tegnap bejártam a várost, vannak teszkós 15-20w 3-5000 között, tel. boltban csak samu 45w gyári van, 12k-ért. Szolgáltatókhoz be se mentem, hétvégén egy órát lehet sorban állni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
aujjobba
addikt
IKEA, szabvanyos 45w PD tolto, 4ezer forint.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/sjoess-usb-toelto-2-bemenettel-45-w-gyorstoeltes-80580038/Ne vicceljunk mar az alis fake szarokkal, ezer forint sporolas miatt benne van hogy felgyujtod a hazat vele.
szerk.: bocs nem neked szolt a valasz, veletlen nyomtam ra.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Barret001 #98008 üzenetére
wow
szèpen beszél. A lényeg érthető, +1000 Ft minőségre költés helyett +50 Ft fém szar, ami melegedésre belepotyog.
Hirdetnek alin gyári Xiaomi/Poco 67 W töltőt, de nem merem megvenni...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Pötyi
őstag
válasz Dr. Szilikát #98004 üzenetére
Especiel arra én is rájöttem a fémjelzésből, hogy ez valami ballaszt-súly kell, hogy legyen.
A kérdés inkább az, hogy mi rossebet keres egy USB töltőben???
QNX is cool!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ViZion #98001 üzenetére
5 grammos kiegyenlítőtömeg, ha nem is tiszta vas, de az egyszerűség kedvéért Fe jel alatt fut:
https://www.amazon.nl/-/en/Strips-Balancing-Weights-Self-Adhesive/dp/B01BTXQJ7E
-
ViZion
félisten
Alis chinéziumból tőttő, élt 3 hónapot.
Az a kis fémdarab a házba volt ragasztva... extra súly?
Semmi nem látszik halottnak.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Apple iPhone 13 Pro 128 GB SILVER PATIKA ÁLLAPOT
- Tápegység Moduláris Kábel Tápkábel Adapter Hosszabbító Csatlakozó Elosztó - Egyedi is
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest