- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lipton
őstag
válasz #09634560 #7202 üzenetére
Ikerkonnektor? Az azt jelenti neked, hogy 2db szimpla egymás mellett vagy 1db dupla? A kérdés igazából annyi, hogy amennyiben a 2 konnektor párhuzamosan van kötve akkor akár elosztó is lehetne ennyi erővel.
A kábel a falban megy téma:
- A falban is összeszedhet bármit, mert általában a csövek párhuzamosan egymás mellett mennek. Oké, nem érintkeznek a vezetékek közvetlenül, de mellette futhat egy több KW teljesítményű elektromos főzőlap kébelezése is vagy akár bármilyen egyéb akár sérült szigetelésű kábel (anetnna, AV, stb.)
- A megszakítóknál egy szekrényben van az épület/lakás teljes kábelezése. Általában elmondható, hogy ott eléggé keszekusza minden, a sok vezeték minden fajta árnyékolás és egyéb extra védelem nélkül megy keresztül-kasul egymáson
- A konnektrorok belső kialakítása között is óriási minőségi különbség lehet
- Évente 1x illik minden csavart áthúzni elektromos területen mert az esetleges melegedések miatt is komoly lelazulások lehetnek ami akár nagyobb bajt is okozhat a nem megfelelő vezetésen kívül
- stb.Nyilán mint "utolsó" elem ott van a tápkábel maga, de azt megelőzve is van nagyon sok tényező ami - ha nem "megfelelő" - komoly hatással lehet a végső eredményre.
Ami furcsa, hogy általában csak maga a tápkábel a téma akár döbbetenetes összegekért, de nem sokat hallani arról, hogy egy komoly rendszernél valaki a tápkábel előtti szakaszt is komolyabban előkészíti.
-
Lipton
őstag
válasz #09634560 #7207 üzenetére
Akkor nem 1 év hanem több, rendben. Amiben azért gondolom egyet tudunk érteni, hogy ez szükséges bizonyos időközönként.
Ki mondta, hogy ezt otthon kell magadnak megcsinálni? Senki.
Kesze-kusza alatt azt értem, hogy 10-20-30 automatától megy a sok vezeték a csövekbe általában elég szorosan egymás mellett.
Védelem és földelés hiányáról ki beszélt? Nyilván nem csupasz vezetékek mennek a szekrényben, de nincs közöttük sok esetben "nagyobb távolság".Amit próbáltam megjegyezni, hogy erről a területről nem nagyon esik szó. Neked nem ment át. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz #09634560 #7209 üzenetére
Utoljára a témához:
Árnyékolás nélkül, tutod mi az ugye? A normál elektromos kábelek (nyilván szigeteltek) mennek elég közel egymáshoz és ha mondjuk akár nagyobb áram folyik valamelyiken akkor lehetnek egymásra hatással. Ki beszélt hiányos szigetelésről?
RF vagy AV kábelneknek LEHET hibás árnyékolása. Láttam már sok érdekes behúzást, stb. Nyilván nem nálam van így, de amikor valaki egy lakást vásárol nem hiszem, hogy a vezetékek cseréje/ellenőrzése az első feladata.
Nálam majd 40 automata van, minden szépen külön kismegszakítón és külön csőben ahogy illik + ÉV relé, stb. Remélem azért azt senki sem feltételezi, hogy ez mindenhol így van!? Pláne mondjuk egy eladásra épített lakás/ház esetében.Elnézést, hogy ennyire nem témába vágó gondolattal jöttem.
Kötekedj tovább, látom tetszik neked.
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
Azok a régi szép idők, Technics volt nálunk a favorit::
SU-VZ-320 sztereo majd SA-HE100 (Panasonic) házimozi erősítő (ezek a mai napig használatban vannak
RS-TR232 / deck
SH-GE70 / Equalizer
SL-PD7 / 5 lemezes CD
NV-HD650 / VHS video (Panasonic)Mindenhez van számla, gyári leírások és egy részéhez a doboz is
Nem elképzelhetetlen, hogy ez a katalógus megtalálható nálunk eredetiben...
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz Kamikaze240 #27594 üzenetére
Soha nem szurnam meg tuvel... A gyerkoc nekem is benyomott egy hangfalat sajnos. A megoldas: van ilyen kb. 5 cm szeles nagyon eros tepheto szovetes ragasztoszalag. Szepen radolgoztam a benyomott reszre es ki tudtam vele huzni. Semmilyen kart nem okoztam vele, eppen egy kicsit latszik a benyomodas "ele" mert ott valamennyire a benyomaskor az anyag deformalodott - ennyire nem rugalmas sajnos. Szerintem ezzel probalkozz.
-
Lipton
őstag
válasz Csabroncka #41941 üzenetére
Alapvetoen otthon erdemes szerintem mindent fix IP-re allitani. Menedzselhetoseg szempontjabol kenyelmesebb. Amennyiben tobb eszkozod van akkor az atlathatosag kedveert jo ossze is rendezni.
Peldaul:
192.168.2.1 router
192.168.2.1x AP-k
192.168.2.2x TV-k
192.168.2.3x PC-k
192.168.2.40 NAS
Stb.
192.168.2.100- DHCPBiztonsag miatt erdemes meg mac adress filteringet beallitani. A DHCP inkabb olyan eszkozoknel hasznos amik nem allandoan (WIFI vagy notebook, stb) vannak a halozaton de ott is en be szoktam allitani IP foglalast (es ha olyan akkor mac adress filtering)
Ilyen modon az egesz halozatod szepen atlathato es jol lehet menedzselni valamint a megosztott dolgokat is konnyen elered.
Az IP befoglalas beallitasa velemenyem szerint szinte mindegy, hogy 3 vagy tobb nap. Otthon nehez elkepzelni azt a helyzetet amikor egy tartomany tele lesz a sok valtozo eszkoz miatt.[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz Csabroncka #41943 üzenetére
Igazabol szinte egy pillanat a mac adress filtering beallitasa barmilyen eszkozre.
Samsung TV-n a DLNA nagyon egyszeru. Allshare letolt, feltesz, par kattintas es gyonyoruen mukodik minden benne. Regebbi verziokkal voltak erdekessegek nalam de W7 es a legfrissebb eddig egyszer sem szorakozott. -
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
Felhivtam ma Sancit, sikerult vele beszelnem. Csutortokon kell bevinni neki vagy a modemet meg minden cuccot vagy a net arat. Utalas nem jatszik mar sajnos, de azt elfogadna, ha valaki befizetni neki. Privatban tudok adni szamot ahol el lehet erni. Holnap valaki le tud menni arra? En nem tudom megoldani most sajnos (munka). Jo lenne osszehozni csutortokig. Beszallni termeszetesen beszallok en is. Egyeb infoert kuldjetek privatban mobil szamot es hivlak.[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz Dorian #52912 üzenetére
Akinek ilyen cucca van annak alap kellene legyen megfelelo biztositas + vedelmi rendszer. Riaszto es riaszto kozott is van kulonbseg. Mas reszrol kicsit tul van "lihegve a tema". Benezel egy udvarra, latod milyen a haz, milyen kocsival jarnak, stb. Sokkal arulkodobb dolgok vannak az emberek eletvitelerol. Egy egesz egyszeru dolog, ki mit posztol a facebookon (nyaralasok, autok, extrem sportok, etterem minden nap, stb.).
Egy speckobb hifi raadasul eleg szuk piacot erdekelhet, ertekesites szempontjabol nem a legjobb. -
Lipton
őstag
válasz liszi70 #132140 üzenetére
Mitol jobb a kulon fali aljzat? Siman 1,5-os vagy 2,5-os tomor rez kabellel sorba vannak kotve falon belul, rosszabb esetben bizonytalanabb csatlakozassal.
Ekkora varialas eseten nem az lenne a legjobb, ha hosszabb kabelt huzol be eleve es arra teszel fixen egy elosztot? Egy csatlakozassal kevesebb.
-
Lipton
őstag
válasz claire78 #132142 üzenetére
A kotes parhuzamos valoban, rosszul irtam. A fejemben az volt, hogy a fazis/nulla/fold szepen megy sorba a dobozok kozott es ahany dugalj annyi kotes (es persze jellemzoen el is van vagva a kabel).
Ez mitol lehet jobb?
Nalam 4db van a tv mogott de kenyelmi szempontbol (tv, 2db erosito, pc).
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz MasterMark #135977 üzenetére
Az a kérdés, hogy az adott mérés mennyire mutatja meg a dolog valós, azaz számunkra érzékelhető tulajdonságait.
A szín esetében a spektrométer jól megmutatja azt, hogy mi milyennek látjuk?
A hang esetében csak a frekvencia megmutatja amit a fülünk hall? Biztos jó ez a hangos példa?
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz MasterMark #135991 üzenetére
Érdekes "visszavágás". Azaz szerinted jó példa a hang.
Szerintem jobb példa Amennyiben váltogatod a szint és a műszer kiméri a különbséget és mi nem látjuk az jelentheti azt, hogy a műszer pontosabb mint a szemünk. Megméri (végtelen alkalommal) a 2 kábelt és ott a műszer nem talál különbséget az engem jobban meg tud győzni, mint aki azt mondja hogy ő lát.
Ki mondta, hogy ilyenkor 1 ponton mérnek? Ez már azért is nehéz lenne, mert biztosítani kellene a fizikai mozdulatlanságot...
VoidXs erre gondoltam én is és kíváncsian vártam a választ...
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz MasterMark #135996 üzenetére
Semmit nem mutat meg szerintem, egyszerűen semmi köze hozzá és példának sem jó.
Miben más a mozgókép egy KÁBEL SZÁMÁRA mint egy bármilyen tartalom? Ne már... Ugyan úgy küldi az információt. Vagy szerinted tudja a kábel, hogy homogén a kép itt könnyű dolgom van, hú most mozog akkor bizony jobban kellene figyelnem de nem megy...
Adatétviteli szempontból miben más egy álló és egy mozgó kép a kábelen?
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz MasterMark #135999 üzenetére
Mi a problémád a méréssel?
Mit okoz a kábel közvetett módon?A hangos példád elsikkadt rendesen.
-
Lipton
őstag
válasz MasterMark #136001 üzenetére
Nem érzem személyeskedésnek - részemről ennyi. Nem fogok ezen pörögni, érzésre választ nem kaptam.
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz Tamoo #137280 üzenetére
Ezt irtam is de nekem eddig a fix ip azt jelentette, hogy az automatan kiosztando tartomanyon kivul adok manualisan egy fix ip-t az eszkoznek.
A foglalosat ott hasznalom, ahol az eszkoznek valamilyen oknal fogva (pl. mobil eszkoz) nem szeretnek sajat fix ip-t adni.
Az osszes allando halozati eszkozom (tv-k, ap-k, kamerak, stb.) fix beallitott cimen van plusz mac szuressel.Claire78 koszonom a biztatast
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
A fix eszkozok nagyon ritkan valtoznak. Nas, 2x htpc, 4x pc, 4x tv, 3x ap, 3x kamera, stb. Egyszer beallitom amikor "bemegy a helyere" es kesz. Nekem igy teljesen jo. Van egy sajat policy-m, hogy mit es hogyan osztok ki.
Nem dicsekedes voltSemmi baj nincs a manageles teruleten.
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz Lacielvtárs #142554 üzenetére
A kontraszt novekedese merheto...
-
Lipton
őstag
válasz migabi24 #150790 üzenetére
A Jamo emlegeteserol. Ott a video, hogy milyen gagyi de ne felejtsuk el, hogy a 2 hangfal nem kerul annyiba mint egy atlag aldi bevasarlas. Tenyleg nagyon gagyi de ennyiert szinte nem tudod levagatni egy lapszabaszatba a lapokat meg venni hozza 1-2 olcso hangszorot.
[ Szerkesztve ]
-
Lipton
őstag
válasz szivacs1987 #157580 üzenetére
Orrszivo porszivo gyerekeknek. Nagyon gyengen sziv, ki is probalhatod a kezeden.
Masik megoldas nekem a porszivo + szivoszal kombo volt de ott allitani kell, hogy ne teljes erovel szivjon mert az mar tul eros.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Google Pixel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Call of Duty: Black Ops 6
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gyors microSD kártyák a PNY-től
- Netfone
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Külpolitika
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest