Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz gerenis #32603 üzenetére

    Ez nem teljesen így van. :) A doboz térfogatát látszólag sem növeli, az inkább csökken, és nem feltétlen a rendszer teljes jósági tényezőjét csökkenti, hanem a dobozhoz tartozó elnyelési veszteségeket leíró jósági tényezőt, ezen keresztül hat a teljes jóságra. Persze ez csak zárt doboznál igaz, b-reflexnél eleve nem így működik.
    És bizonyos jósági tényezők valóban arra is utalnak, hogy a doboz mennyire jól megépített. :D

    #32602Khaosz55
    A 90 literes mélysugárzó dobozodban az állóhullámok körülbelül jelentéktelenek, semmilyen szerepük, hatásuk nincs a lesugárzott tartományban, és csillapítóanyag sem ezért kell bele, őszintén szólva nem is biztos, hogy kell.
    Természetesen itt az előbb említett módszer sem működik, közeltéri méréssel nem tudod beállítani a szükséges csillapítóanyag mennyiségét, mert ebben az esetben nem az állóhullámokra kell figyelni. :)

    A csillapítóanyaggal ebben az esetben a mélytartományt tudod hangolni, ha szükség van rá. Először meg kell mérni a hangszóró T-S paramétereit, aztán modellezni hogy mi várható az adott dobozban. Itt már fog látszani, hogy kell-e csillapítóanyag, és körülbelül mennyi. Aztán, ha jó volt a modellezés, építéskor meg kell próbálni elérni ugyanazt az állapotot, ezt nagyjából az impedanciaválaszból lehet ellenőrizni.
    Több csillapítóanyaggal csökken a mélytartomány hangnyomása, cserébe a zárt doboz teljes jósága Qtc is, ami gyakorlatilag a zárt doboz akusztikai felüláteresztő karakterét határozza meg. :)

    Érdemes meghallgatással is ellenőrizni (a végleges dobozban, és elhelyezés mellett), a csillapítóanyag mennyiségét növelve, hogy melyik az az állapot, ami neked jobban tetszik, főleg, ha nincsenek mérési lehetőségeid. :)
    Mélytartomány szempontjából mindegy milyen rezisztív csillapítóanyagot használsz, a lényeg, hogy beállítsd a neked megfelelő hangnyomásválaszt és az ehhez tartozó mennyiséget.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák