Hirdetés

Az Apple szerint ejteni kell az USA trösztellenes perét

Az Apple megkért egy bírót, hogy ejtse az USA igazságügyi minisztériumának és 15 amerikai államnak az ellene indított, trösztellenes perét. Azt is megmondták, hogy miért.

Nagy médiaszenzációt okozott, amikor márciusban az USA igazságügyi minisztériuma és 15 amerikai állam trösztellenes pert indított az Apple ellen azzal a váddal, hogy a cég monopolizálta az okostelefonok piacát, árt a kisebb riválisoknak és szándékosan felverte az árakat. Az Apple most azt kéri egy amerikai bírótól, hogy ejtse a pert.

A Julien X. Neals kerületi bírónak küldött levélben az Apple azt mondja, hogy az Apple igen távol áll a monopolhelyzettől, ugyanis nagy riválisokkal van kiélezett versenyben, és nem valós a panasz, hogy magasabb árakat kérnének vagy korlátoznák a termelést. Az Apple szerint az igazságügyi minisztérium olyan trösztellenes felelősség teóriájára épít, amelyet egy bíróság sem ismert el.

A kormány elvileg 7 napon belül válaszol a levélre, de a minisztérium továbbra is állítja, hogy az Apple arra használja a piaci fölényét, hogy még több pénzt szedjen ki a fogyasztókból, a fejlesztőkből, a tartalomgyártókból, a művészekből, a kiadókból, a kis cégekből és a kereskedőkből. Azzal is vádolják az Apple-t, hogy az illegális monopóliumát többek között szándékos korlátozásokkal vagy hozzáférések visszatartásával tartja fenn. A minisztérium szerint abszurd, hogy 1599 dollár is lehet egy iPhone, az Apple-nek pedig minden riválisánál nagyobb a nyeresége. Üzleti folyamatok rejtett költségeit is említették, amelyek a szoftverfejlesztőket, a kártyakibocsájtó cégeket és még a Google-t is érintik, mindez pedig végeredményben a fogyasztói árakat növeli, tették hozzá.

Az Apple visszautasítja a vádakat, hogy az iPhone „bezárná” a felhasználókat, szerintük aki boldogtalan az Apple korlátaival, az bátran válthat rivális platformokra, amelyeken látszólag nincs ilyen.

Merrick Garland államügyész szerint nem szabadna a fogyasztóknak azért magasabb árakat fizetniük, mert a cégek megszegik a trösztellenes szabályokat. Szerinte ha ez ellen nem lépnek, az Apple csak tovább erősíti a mobilpiaci monopóliumát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények