Új hozzászólás Aktív témák
-
crab
senior tag
köszi a linket, mint mondtam nem vágom a témát de forrasztani tudok, ki is néztem egy aktív sub erősítőt:Bővebben: link
akkor ez ugye csak a mély hangokat ereszti át? remélem, hogy nem kell hozzá még egy szűrő szűrő is. (Bővebben: link)
ha jól gondolom, akkor csak elosztom az inputot, egyik a hifi erősítőbe másik a mélybe. igaz?egy ilyen stereo erősítőt néztem még ki:Bővebben: link előre is köszönöm a választ!
-
crab
senior tag
üdv, tudnátok mondani nekem valami olyan erősítőt, amire rá tudnék kötni 2 db 20 W-os hangfalat, plusz 1 db 100 W-os mélyet? eddig egy autós erősítőt néztünk, az rendeben is volna, 4 kimenetes, ebből kettőt hídba kötve 150 wattot tud 4 ohm-on,
a másik kettő pedig több mint elég a két hangfalnak. de ugye ez autós erősítő, ami nemigazán jó itthonra. kellene még valami olyan stuff ami leválasztja a mély hangokat, hogy a sub csak azt kapja. egyébként minden megoldás érdekel, kisebb teljesítményű erősítő + aktív mély, de kérlek adjatok valami tanácsot illetve linket a cuccra, mer nem nagyon értek a témához! előre is kösz.
-
BTO
őstag
nekem lelopta a nullát a végéről és valami oscillator ic-t hozott le ,pedig ez végfok ic,amugy jo az a lap mán el van téve a kedvenceim közé.más kérdésre konkrétan jo volt. csak a tegnapi napon majdnem ráment a javitásra.ha nem halt volna + a szervizes haverom már rég lett volna tán komplett mini-hifi rajz is kölibe.
igy kicsit szar vót keresgéni a hibát,met a MOS-FET -n keresztü ment a táp neki. -
Bubu79
addikt
Az jó, ha már megy!
Nekem mázlim volt a datasheet-tel, egy ismerősöm alaplapjának javításakor szerettem volna megnézni, hogy a szuper I/O IC-nél hova mennek a mért feszkók, és simán lehozta a komplett leírást, pedig nem gondoltam volna, hogy ilyesmit elérhetővé tesznek ( egyébként ITE 8702F volt ) -
Bubu79
addikt
Hali !
Bővebben: link
Itt mindenféle IC leírások vannak, csak üsd be a típust, és szedd le a pdf-et.
Ha ez nem segítene, akkor itt van mégegy:
Bővebben: link -
BTO
őstag
keresem a köv ic leirását esetleg gyári kapcs rajzot:AN17830A
a google nem segitett,philips mini hifi végfoka ,de kussol a lelkem. -
damatic
tag
Gyerekek, én 1szer akartam építeni (többször is) és 2 lehetőség:
Van az a ratyi műszerdoboz, ami 42 X 7 X 32 centi. At előlapjába könnyen rögzíthetők a potik, és még eggyel elé kell rakni egy remek kis aluprofilt (valamelyik barkácsáruházból - méteres darabokban lehet kapni).
Másik:
Veszel egy 1méteres alumíniumhűtőbordát SZÉPET! és abból csinálod az elejét-hátulját. Oldala telexsín (olyan perforált vaslemez, amin kábeleket szoktak vezetni üzemekben). Teteje-alja perforált lemez.
Ha még így is kevés lenne a hűtés, akkor belül rácsavarozol az egyik oldalára egy 8 centis hűtőt. Az egészet lehet csavarozni vagy popszegecselni. -
UL
csendes tag
válasz
Lczandris #674 üzenetére
Én az Alutechnika Kft-nél vettem lemezt. Úgy tűnt árulnak mindenfélét. Nekem akkor egy 30*40 cm-es 5mm-es lapot vágtak le. Tel.: 348-0860. Budapesten a XIX. kerületben van a cég.
... és még jut eszembe: Mindenféle készülékdobozok: http://www.mikroklub.hu/, az adekvát menüpont alatt.
Üdv!
UL
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz
Lczandris #674 üzenetére
A lomexben árult ótvarnak egy pozitívuma mindenképp van, ez pedig az ára. De amint elkezded a frontlapját konfekcionálni, még az is elenyészik.
Ha egy kicsit jobbat szeretnél -bár ez még mindig alulról súrolja a minimál dizájn kategóriát- akkor az elimexben fox kapni rack-es dobozt ( A viktor hugo utca elején vannak, most valami Stage Box a nevük). Ennek ha kicseréled az előlapját, akkor HiFi-szerü dobozod lehet.
Kapható még korrekt műszerdoboz pl a PM Hungáriánál is. Az áruk tetemes.
Ha meg magadnak akarsz gyártatni, valszeg 20-30 pénz alatt nem úszol meg egy végfok méretű dobozt, viszont úgy néz ki ahogy szeretnéd...
(Alulemezt kistételben darabolva eddig csak gravírosoknál találtam. Aranyáron.) -
-
Lczandris
csendes tag
Sziasztok!
Erősítőkhöz, műszerekhez és egyáb kütyükhöz szeretnék kb 2-3 mm es alulemezből dobozt készíteni vagy készítetni. A gond az hogy nem tudom hol tudnék alu lemezt venni, vagy hogy hol tudnék csináltatni dobozokat.
Segítséget előre is köszönöm. -
And
veterán
válasz
tetkoska #668 üzenetére
Azt írja, hogy a Vent mach érték a cső ''légzőképességét'' jelenti, és mindenképp érdemes 0.16 alatt tartani, ha el szeretnéd kerülni a káros mellékzöngéket (vagyis a csőben fellépő légáram zaját). Valszeg azért piros, mert Te azt meghaladtad. Az átmérő, vagy a csövek számának növelésével - meg a help szerint egyéb praktikákkal is - lehet a gondot orvosolni.
-
BTO
őstag
-
tetkoska
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok -e ebben segíteni nekem, hogy mit is mond ez?
Vent diameter 0,068 m Vent lenght 0.05m Ventmach 0,22(pirossal írva a WinISD-ben)
Hangláda tervezőben a reflexcső átmérő, hossz, aszem. De mi a piros?
Előre is köszi! -
And
veterán
Szerintem jól számolsz
, egy 1 cm^2 -es vaskeresztmetszetű lemezelt trafó 50Hz-en csak nagyon kicsiny (néhány VA) teljesítmény átvitelére elegendő. Táblázatok, számítási segédletek: Bővebben: link, nem csak hálózati transzformátorokhoz.
-
emitter
őstag
Az áramkör testjét a bemeneti jel testjéhez kösd, ill ha fémdobozba teszed, akkor a doboz falához.
szerk: ha a kimeneti jelnek is van a kapcsolási rajzon testjele, akkor ahhoz is hozzá kell kötnöd. A lényeg tehát: minden testjelet össze kell kötni és a dobozhoz is rögíteni lehetőség szerint.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
Bocs, utánanéztem itt: Bővebben: link
és nem a földhöz, hanem a - táphoz van kötve az ic füle. -
emitter
őstag
az szvsz nem szigetelő lap, hanem hővezető fólia. Ajánlottabb proci-hőpasztát kenni az IC-re a jobb hőátadás érdekében. Az IC hőátadó-felülete vagy nem érintkezik a belső alkatrészekkel, vagy - és ez a valószínűbb - a földre van kötve. Szal nem kell külön szigetelni a bordától (most jut eszembe, már csak azért se, mert akkot sokkal rosszabb lenne a hőátadás...)
-
Solt85
csendes tag
Hali !
Lenne egy kérdésem, a Hűtőbordát elszigeteljem az IC-től.... ? (Mármint a hőleadó felülete és a borda közé tegyek e ilyen szilikon lapot vagy mit, amivel a tranzisztorokat szokták szigetelni a hütőbordáktól) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az még a bajom, hogy sehol sem találok hozzá kapcsolási rajzot, a http://www.refit.ru -n a google talál, de ott csak valami egysoros ruszki ''На сервере ведутся профилактические работы!'' szöveg jön ki, akárhogy irom be...
[Szerkesztve] -
DDL
őstag
válasz
CPT.Pirk #653 üzenetére
Milyen tipusúak a végtranyók a hűtőbordán? Forraszdt ki mindet és utána nézd meg mekkora a táp. Ha nem változik semmi akkor a szalagkábeleket húzd ki a kondik mellöl. Ha így sem meg a adolog akkor vagy rossz a graetz, vagy a bekötése rossz. Az eredeti trafó túéterhelés miatt szállt el valószínű. Ennek meg nyoma kellet hogy maradjon.
Üdv: DDL -
LukE
veterán
válasz
CPT.Pirk #653 üzenetére
a kepek: Bővebben: link
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerbusztok!
Remélem jó fórumba irtam... Szóval az a problémám, hogy vettem a Pécsi vásárba egy pioneer A-103 -as 210Wattos esztereó erősitót, csak az előző gazdája leégette a trafóját valahogy... (én pótalkatrész cimszó alatt vettem meg 2800Ft-ért...) Nah, a trafót kicseréltem egy jófajta magyar trafóra, és kipróbáltam. Azt tapasztaltam, hogy ''van benne élet'', a fények világitanak, de pár másodper calatt elhalványodank, és nincs kimeneten jel... Méricskéltem, és a hiba a pufferkondenzátornál jelentkezik, (aszthiszem a pozitivköri puffer) a lábain elkezd csökkenni a fesz, és elsem éri a belső 50V-s feszt... A kondi jó, trafó jó, egyenirányitás megy, de a fesz mégis eltűnik...
Alap áramfelvétele: 110ma, mikor a belső relé is kapcsol, akkor 240ma...
itt van egy link tele képekkel az erősitő belsejéről... Bővebben: link
Ha valakinek van ötlete, az lécci segitsen rajtam! -
And
veterán
Lemezelt (E-I) magos trafóknál alkalmazott gyakorlati szabály:
P= (A / 1.1)^2 , ahol
P: transzformátor terhelhetősége [VA],
A: a - cséve által közrefogott - vasanyag keresztmetszete [cm^2].
Természetesen - más tapasztalati összefüggéshez hasonlóan - ez sem szentírás, és kizárólag a vasanyag méretét veszi figyelembe, a tekercselőhuzalét nem. -
Solt85
csendes tag
ok, köszi..... Lenne még egy kérdésem, a kapcsrajzokon sokszor szerepel a GND föld jelzés (a negatív ágon kívül), ezt hova kell kötni, a 220V földjéhez, vagy, elég egy fémtesthez a készüléken, pl ennek a végfoknak is van ilyen testpontja (GND) a kapcsrajzán.... Mit kezdjek vele, hova kössem ?
-
UL
csendes tag
Kérdés akárkihez: Hogyan lehet megtudni egy trafóról, hogy hány A terhelhetőségű?
-
-
emitter
őstag
igen, akkor nehezebb lesz megfelelő trafót találnod hozzá, és persze drágább is lesz a cucc. A +- 12V-os stabilizátor megoldáshoz kérj tanácsot tanult BTO kollégánktól
, bár leírta pár hsz-szel előbb, de én legalábbis nem igazán értettem, mit írt...
Ha csak +-12V-os lenne az erősítő, sokkal könnyebb helyzetben volnál, akkor elég lenne tápnak egy AT-szám.gép-táp. Én is azzal nyomulok TDA2020-as 40W-os monó végfokommal, és tök jól műxik. -
emitter
őstag
-
emitter
őstag
hát, először is, mekkora a végfok áramfelvétele? Van hozzá trafód, ami meg tudja hajtani?
Akkora trafó kell hozzá, amekkora az erősítő felvett teljesítménye, azaz P=U*I. (ahol U=24V)
sztem egy egyszerű 12V-os Zener-diódával lecsökkentheted a feszt a kívánt értékre.
bekötni asszem úgy kell, h jön a 24V, a két ág közé kötöd be, de, hogy melyik irányba, azt nemtom (majd vki okos megmondja)
egyébként sima 24V kell az erősitőnek, vagy +-24? ennek is járj utána, mert akkor más trafó, ill. táp kell. -
Solt85
csendes tag
Hali !
Lenne egy kérdésem, most építek (szeretnék) egy erősítőt, de a végfoknak, és az előerősítőnek különböző a tápfeszültsége (végfok: 24V, előer.: 12V). Hogyan csináljak hozzá tápegységet ?
Előre is kösz a válaszokat ..... -
LvK
csendes tag
Nah, találtam egy egész jó oldalt, csak angolul van, de ez nem olyan gáz:
Bővebben: link -
Blackmate
őstag
Helló!
Szerintem kezdetnek ez megteszi: Bővebben: link -
LvK
csendes tag
Helló!
Nagyon láma vagyok a témában, szóval a kérdésem csak annyi lenne, hogy melyik weboldalt/könyvet/magazint ajánljátok, ha minél többet szeretnék megtudni az erősítőkről? Akár angolul is megfelel. -
BTO
őstag
válaszolni bármire bárkinek csak vasárnap este tudok vidékre mentem NET-től távol.
-
mh197
őstag
Igen, régebben egy 600w-os Magnat Crusaider (hidalva) , vagyis 2x300-as volt az autóban, ami az xtc mélyet halytotta. Nagyon megtetszett, mert olcsó volt, és szépen is szólt. Arról nem is beszélve, hogy alig melegedett. Amiért eladtam, az az volt, hogy szép lassan majdnem lebontotta maga körül az autót
! Most meg ha összejön a szobai cucc, akkor falat bontok majd!
-
mh197
őstag
Igen, szép nagy a trafó, a graetz hűtőbordás, meg ugye a 20000mikrós kondi. Azt hogy bírja a cucc, azt a graetz -re értettem, mert ekkora teljesítményt egyenirányítani ugye...
Ez a baj igen, hogy a nagyobb végfoko tényleg nagyobb feszt igényelnek, dehát ez van, abből kellene vmit kihozni.
Gondolkodtam egy autóerősítő rákötésén, de nem tudom, nem zúgna -e nagyon a cucc, ugyanis egyszer már jártam így, bár másik trafóval!
Rákötni meg majd vmi szép nagy hangfalat akarok, amiben van 4-500 wattos szélesmembrános mély(elsősorban 4ohm 1200-as magnat xtc típus ami tetszik, mivel ez már volt egyszer!), hogy a szomszédok is örüljenek, vagy őrüljenek
-
emitter
őstag
Helló!
Az jó kis trafó lehet!!!
200W/14V=14,28A
ekkora áramfelvételű erősítő már tudhat valamit!
csak az a baj, h a nagytelj. végfokok általában nem 14V-osak, hanem sokkal több.
Mondjuk egyrészt 20-40V közötti tápfesz. kell nekik, ráadásul +- ba. Nem tudom, a tiéd milyen, de feltételezem, h sima +14V-os.
Amúgy mit akarsz rákötni? Mert azt írtad, h ''bírja ezt a cuccot'' -
mh197
őstag
Egy 12-14 V-os toroid trafóm van, egy 20000 mikrós szűrőkondival, és egy graetz kockával, ami bírja ezt a cuccot. Szerintetek ehhez milyen erősítőt lehet építeni? Kapcsolási rajzot esetleg tudtok hozzá linkelni?!
Ja, a lényeg kimaradt : a trafó 200W-ot tud!
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
tetkoska #602 üzenetére
Nemtudom, érdemes-e ilyet venni, csak az ic kb 3 ropi:
talán olcsóbban kijössz, ha kitet veszel, nézd meg az urbanelektronika.hu-t -
BTO
őstag
válasz
supercow #600 üzenetére
az erősitő és a hangfal ellenállása ha lehet azonos legyen.4ohm v. 8 ohm ,de
ha az erősitő 4ohm attól a hangfal még lehet 8ohm-s csak forditva ne legyen.
CD lejátszót ieneket szerintem ne vegyél mert discman-tis lehet viszonylag olcson kapni pl nem rég Lenco MP3 discman volt a Tescoba 8 ezer körül,alányomnak Watson van 2 éve az meg Metros. -
tetkoska
csendes tag
Sziasztok!
A Hobby Elektronika 1992/9 számában találtam, egy kapcsolást, STK 461 IC-vel.
Nem mai gyerek, de nagyon szépen ''muzsikál'', azt írják. Valaki esetleg épített már ebből a típusú IC-ből erősítőt, mi a véleményetek ? Lehet még ilyet kapni? Egy tokban van 2 végfok, ez 2x25W nagyon kicsi torzítás és nem kell a hűtőbordától ''elszigetelni.''
Ha volt már vele dolgotok, ne tartsátok magatokban! -
emitter
őstag
válasz
supercow #600 üzenetére
mennyi lenne a keret?
szerk:
ez példul eléggé jól hangzik:
HITACHI AX-M67 Vertical Micro Hi-Fi :
-Digitális AM/FM tuner,a lehangolt állomások memóriában tárolhatók
-Programozható cd lejátszó amely az irott cd-ket is jól olvassa,a cd ajtó motorosan nyílik
-Programozható hangzásképek
-Timer
-Kék háttérvilágítású kijelzõ
-2 utas fa hangfal
-Teljes távirányítás
Ára:16.990.-
NYÁRI AKCIÓ: 11.990.-
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Óvodások homokozója
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Synology routerek
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! Asus X670E-F R9 7950X 32GB DDR5 2TB SSD RTX 4080 16GB GDDR6X Asus ROG Strix GX601 1000W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Samsung S23 128/8GB / normál állapotban / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest