Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• elmepocok

tag

Szaisztok!

Olyan problémával fordulnék a nálam jobban hozzáértőkhöz, amit egyedül már nem tudok megoldani.
    Nemrég építettem egy kis multimédiás gépet a tévé mellé, főleg xbmc célokra. 17W-os Celeron van a lapon (Gigabyte), passzív bordával, amit azért választottam, hogy ugye ne legyen hangja, "egy ilyen kis mobil procit úgyis bármilyen borda elbír..." (Mint kiderült, tévedtem.) A házba 2db 4 cm-res venti fér, gondoltam, ha nagyon melege van passzívan, akkor berakok egyet, lehelgesse kifelé a meleget a házból és okozzon nekem boldogságot. Mivel 15 perc terheléses teszt után már a 90 fokot ostromolta a processzor, 50-et pedig a HDD, be is szereltem a hűtőt, ami egyből 20-25 fokot faragott minden értéken, így örültem.
    Ez csak addig addig tartott, amíg nem jöttem rá, hogy a venti fordulatszámát nem lehet szabályozni sem a BIOS-ban, sem szoftveresen, csak PWM-es csatlakozón keresztül, és a kis gyösz 3600-as fordulaton pörög folyamatosan, ezáltal baromi hangos. Miután 4 centis PWM szabályozott hűtőből nem túl nagy a kínálat, átraktam a 3 pines CPU csatlakozóra, gondoltam az majd hűvös proci esetén leveszi a fordulatot, így legalább idle-ben halkabb lesz a gép. Mint kiderült, itt annyi lett a különbség, hogy csak 3500-on pörgeti permanensen, amit még 30-35 fok körüli CPU hőmérsékletnél sem vesz lejjebb, így nyertem -100 fordulatot, amivel sokkal beljebb nem kerültem, még így is süvít.

Gondoltam akkor faragok egy kicsit a CPU feszültségből, hogy ne melegedjen annyira és hátha megszabadulhatok a ventitől, de itt sem jártam sikerrel, rmclock ugye core 2 duo után nem kompatibilis és a cpugenie sem működött, az sem túl naprakész...

Úgyhogy ezek után fordulok hozzátok, hátha tudtok valami okosat mondani bármelyik problémára!
    Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák