Új hozzászólás Aktív témák

  • unknownuser

    tag

    válasz unknownuser #19646 üzenetére

    Szerintem van akit érdekel:

    Végül nem a mérésügynek írtam, hanem az NMHH-nak, mégis csak jobban értenek hozzá. Meg is jött a válaszuk, amiből a lényeget kiemelem:

    "Tájékoztatjuk, hogy az elektronikus hírközlési előfizetői szolgáltatások forgalommérésével kapcsolatos követelményeket az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének az előfizetők és felhasználók védelmével összefüggő követelményeiről, valamint a díjazás hitelességéről szóló 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet (a továbbiakban (Eszmr.) határozza meg."

    Vagyis pont az, amire én is hivatkoztam. Abban pedig nincs szó semmilyen mérésügyről, hitelesítésről, plombálásról, hanem:

    "Forgalommérésen alapuló számlázás esetén a szolgáltatóknak az Eszmr. szerint ellenőrzési rendszert kell működtetniük. A számlázási rendszerbe épített ellenőrzési folyamatnak biztosítania kell a forgalom pontos mérését, díjának hibátlan kiszámítását és meg kell akadályoznia a szolgáltató elektronikus hírközlő hálózatához, a nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatáshoz, valamint a számlázási rendszerhez történő jogosulatlan hozzáférést."

    "A szolgáltató számlázási ellenőrzési folyamatai és ellenőrző mérései megfelelőségét, a számlázási rendszerére vonatkozó követelmények teljesülését legalább egy hónapra vonatkozó – egy számlázási időszakkal egybeeső – folyamatos méréssel alátámasztott megfelelőségi nyilatkozattal vagy kijelölt tanúsító szervezet által történő tanúsítással (a miniszter által kijelölt, illetve e tevékenységre akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal) igazolhatja. Az igazolásokat a szolgáltatóknak évente meg kell küldeniük az NMHH részére, ezt a Hatóság ellenőrzi."

    Rákérdeztem arra is, hogy mi van ha vita van az előfizető és a szolgáltató között a forgalom tekintetében:

    "Ha az előfizető a szolgáltató által követelt díj összegszerűségét vitatná, a szolgáltatónak kellene bizonyítania, hogy a hálózata az illetéktelen hozzáféréstől védett és számlázási rendszere zárt, a díj számlázása, továbbá megállapítása helyes volt. Azonban nem terheli számlázási rendszere zártságának vonatkozásában külön bizonyítási kötelezettség a szolgáltatót, ha számlázási rendszere zártságát a miniszter által kijelölt tanúsító szervezet tanúsítja."

    Szóval nem is csoda, hogy nem kell ide mérésügy meg, hitelesítés, mert a bizonyítási teher a szolgáltatón. Ugyanakkor:

    "Az adatforgalom sebességének korlátozásra fenntartott jog gyakorlásának jogszerűségére irányuló vita azonban nem minősül a díj összegszerűségével kapcsolatos vitának, így a bizonyítási teher nem kerülne automatikusan a szolgáltatóra, egy esetleges perben az előfizetőnek is bizonyítania kellene állításait."

    Szóval mivel a sebességkorlátozás nem befolyásolná a fizetendő díjat, ezért más szabályok vonatkoznak rá, és a bizonyítási teher "megoszlik". (?)

    Meg azt is írták, hogy a mérésügyi törvény értelmezésével kapcsolatban tényleg forduljak a mérésügyhöz, de ezek után azt hiszem ez már felesleges. :)

Új hozzászólás Aktív témák