-
IT café
I. Általános tudnivalók
1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
Webes walletek:
Óva intek tőlük mindenkit. Hiába jószándékú Pistikék csinálják, ott is csak emberek dolgoznak, elég ha az egyik úgy gondolja hogy akkor ő most lelép a pénzeddel. Ráadásul ők nem bank, nincs semmilyen garanciád, biztosításod. Arról nem is beszélve (és talán ez a legnagyobb gond), ha pl. egy célzott támadás miatt önhibájukon kívül bukják be az emberek pénzét (volt már erre példa más online wallettszolgáltató esetén).
De hogy mondjak jobbat is: ha biztosra akartok menni, felejtsétek el a wallet.dat-ot, mint fogalmat. Ez egy bináris formátum, a Bitcoin-qt kliens tudja megnyitni, olvasni, írni. Több adat is van benne, nem csak a BTC-id. Ha lemented, vajon 10 év múlva is lesz eszköz ami megnyitja?
Én a következő megoldást javaslom: exportáld ki belőle a privát kulcsod (debug window->dumpprivkey parancs). Ugyanis ez az adat ami lényeges, és kötődik a pénzedhez, illetve klienstől független. Akinek a birtokában van a privát kulcs, adott tranzakciókhoz, az bármikor bármilyen klienssel a sajátjának tekintheti a tranzakciókban levő összegek szummáját, akár 50 év múlva is (és reméljük hogy akkor még létezni fog a hálózat). Ez a kulcs egyébként 52 ascii karakter, én kinyomtattam több példányban, QR kóddal együtt (hogy egyszerűbb legyen a bevitele amikor szükséges), majd eltettem biztos helyekre, és a gépeimről mindent letöröltem ami kapcsolatos a bitcoinnal. Digitális formában semmilyen walletem, kliensem vagy egyebem NINCS. Ha mondjuk 2 év múlva szükségem van a pénzre, telepítek egy szűz klienst, importálom (bepötyögöm ) a privát kulcsom és ennyi, a blokkláncban ott lesznek a BTC-im, és a fogadó addresseim is.
Természetesen a fentiek nem érvényesek a mindennapos használatban levő pénzünkre, arra érdemes tartani valamilyen lightweight klienst (pl Electrum). A hosszú távú megtakarításhoz tartozó BTC-k privát kulcsát (vagy kulcsait) pedig tartsuk "paperwalletben".
-
csaba951
veterán
Másik megközelítés, hogy miért is jobb a cgminer. Be lehet úgy állítani, hogy ne járassa 100%-on a vga-t. Így nem melegszik annyira, és nem is hangos a ventilátor. Tehát - bizonyos beállításokkal - hosszú távon kíméletesen bánik a vga-val. Persze ilyenkor csökken a számítási teljesítmény is, de hát valamit valamiért.
Ezzel szemben a jóval egyszerűbb (de azért nagyon jó) guiminer igyekszik mindig 100%-on használni a vga kártyát. Szerintem nem erre a kihasználtságra (100% 7/24-ben) tervezték a kártyákat.
Persze a cgiminer-rel is lehet a maximális kihasználtságra törekedni, ekkor nyilván meleg és hangos lesz a kártya. De nyilván van olyan akit ez nem érdekel, mert inkább a teljesítmény fontosabb neki.
[ Szerkesztve ]
-
ignorant
senior tag
Hehe, itt is vannak bubble emberek.
2 lehetoseget tartok elkepzelhetonek:
1.) Nem kerul elo komoly javithatatlan hiba ------> BTC mainstream lesz (1000$+/BTC arfolyam)
2.) Technikai okok miatt (hiba a protocol-ban) --------> hirtelen bukas.
A bitcoin protocol-nak elkepzelhetetlenul sok "oldala" van. Ajanlom a white papert aki szeretne megerteni hogy mirol is van szo:
https://dl.dropbox.com/u/8310142/bitcoin.pdf
[ Szerkesztve ]
-
ignorant
senior tag
"Ugyanis úgy fújjuk ezt a lufit mintha muszáj lenne"
Ha ilyen elore lato vagy, akkor miert nem lovagolsz a hullamon??
3 eve foglalkozom bitcoinnal, minden egyes all time high-nal kibujnak a hozzad hasonlok a kovek kozul - vagy ahol ilyenek elnek (poen)
De felre ne erts, nem azt mondom, hogy 100%-osan biztos ha befektetes szempontbol nezzuk. Semmi sem az. Ezt nem is lehet elvarni.
A vilagnak szuksege van egy szabad penzugyi rendszerre. Ezert ugy gondolom, hogy csak akkor fog megallni a "lufi" ha fundamentalis hibat fedeznek fel a protocol-ban.
-
csaba951
veterán
válasz ignorant #254 üzenetére
>ha fundamentalis hibat fedeznek fel a protocol-ban.
Hát igen, ez pár órán belül 0-ra írná le az egész hálózatot. Viszont már legalább 2,5 éve működik a hálózat. Olyan egy éve már egész komoly pénzek is vannak benne. Legalábbis van annyi, hogy érdemes legyen a támadással próbálkozni. Mostanáig nem derült ki, hogy ez valaminek sikerült. A rendszer amúgy is úgy van felépítve, hogy a többieknek el kell fogadniuk a rendszerben megjelent bitcointokat. Ha valakinek csak úgy sikerül "plusz cointokat" írnia a számlájára, azt a többiek nem fogadják el.
Egyébként érdekes ez a mostani emelkedés. A forgalom nem nőtt meg jelentős mértékben (pl. a tavalyi évhez képest). Vagyis nincs nagy vásárlás, ami szűkítené a szabad kínálatot, ezzel felhajtva a még megvásárolható (forgalomban lévő) bitcoinok számát. Nem hiszem azt sem, hogy most 2-3 hónap alatt a kereskedők többségénél általánosan lefogadott fizetőeszköz lett a bitcoint. Akkor viszont miért nőtt / növekszik az árfolyama?
[ Szerkesztve ]
-
ignorant
senior tag
válasz csaba951 #255 üzenetére
2009-ben indult, bar szuk korben.
A szeles koru adoptacio meg csak most kezdodott, pillnatnyilag is eleg kicsi a market cap (1b USD).
BTW a mostani "nagyhalakat" tekintve, hogy is mondjam, pozitiv benyomasim vannak a jovot tekintve...par nevet emlitve:
wordpress, mega, reddit....mar csak ezeken keresztul sok ember megismerkedett a bitcoin protokollal. Es meg jopar top100as netes ceg megtalalhato.kicsit off topic: nezd meg mennyinel jar az US allamadossag, es hogy milyen mertekben inflalodik a dollar.
A helyzet nem sokaig lesz tarthatougy gondolom, hogy kis ido es 90 dollar tunik majd olcso bitcoinnak.
Ala tudod tamasztani azt, hogy nincs meg a "kello" volume v market depth? (egy charttal pl?)
-
ignorant
senior tag
http://blockchain.info/charts/n-transactions
-
kugli81
aktív tag
Srácok feltettem ezt a bitcoin progit letöltötte vagy mit csinált a blokkokat azota semmi .....Hogy kell ezzel bányászni van valahol vmi leiras?
Gigabyte p35ds3,6750@3,4ghz,inno8800gt,logitech z-5500,kingmax2x1gb 1066mhz....
-
csaba951
veterán
Az alap program csak arra jó, hogy bitcoint utaljál vagy fogadjál. Ennyi.
Bányászás:
1) Létre kell hozni egy fiókot egy bányásztársulásnál. (Ajánlott: BTC Guild vagy Slush's pool mert ezek a legnagyobbak).
2) Le kell tölteni egy bányászprogramot (kezdőknek: GUIMiner, haladóknak: cgminer) (beállítások hozzá innen)). Be kell állítani az 1)-es pontban létrehozott fiókunk adatait, és már mehet is a bányászat.
guiminernél is ajánlott szerkeszteni az ini fájlát, és a stratum szerverek címeit beleírni! cgminer-nél ez nem gond, mert eleve a parancssorban kell megadnunk minden beállítást.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
-
Chal
addikt
válasz ignorant #254 üzenetére
"Ha ilyen elore lato vagy, akkor miert nem lovagolsz a hullamon??"
Azért, mert nem vagyok spekulátor, 3 éve foglalkozom a bitcoinnal, én más miatt hiszek benne, nem meggazdagodni szeretnék belőle 2 nap alatt. Ha te is 3 éve benne vagy, akkor gondolom tisztában vagy vele, hogy mennyi a piaci kapitalizációja, illetve hogy mi a reális értéke. Mikor 35 dollárról bezuhant 7-re, én annak is örültem, mert előtte 2-ről indult a lufi. Másrészt ha elolvasnád amiket írtam, pont hogy azt akartam mondani hogy nem vagyok előrelátó, mint ahogy más sem. Egy dologban vagyok biztos, mégpedig az, hogy amit most látunk, az egy lufi. Hogy mikor pukkan ki, azt nem tudom, de nem ajánlom senkinek hogy pénzt tegyen bele most.
Egyébként szerintem teljesen ugyanarról beszélünk, és ugyanúgy hiszünk benne, csak valamiért te úgy gondolod hogy nekem fingom sincs az egészről és meg akarod magyarázni, hogy hülyeséget beszélek.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
"Én úgy vagyok ezzel, hogy ennél sokkal több pénzt tartok befektetési alapokban és betétekben, így nem életidegen, hogy a walletom is fent legyen a neten. Az én rálátásom szerint ez igen erősen titkosított rendszerben zajlik, így nem hiszem, hogy bárki is hozzáférhetne."
Ha online wallet-et használsz, akkor max a szolgáltató webes felületéhez tartozó jelszavad lesz titkosított, a wallet-ben levő privátkulcsod nem, hiszen ellenkező esetben nem tudnád használni az ottani címed. Szóval amiben bízni szeretnél, az sajnos nem létezik.
Akik régebb óta foglalkoznak a btc-vel, azok már láthattak ilyen online wallet bukást, ott egyszerűen feltörték a site-ot, és vitték a pirvkeyeket az összes btc-vel. Vagy legalább is ezt mondták Soha nem fog kiderülni (lehetett belső ember is), mert nincs rá mód hogy kiderítsd, illetve arra sincs, hogy ilyen esetben bármilyen hatósághoz vagy szervezethez fordulj.
A rendszer ezen hátrányával együtt kell élni sajnos, de van rá viszonylag tuti megoldás (írtam fentebb).
-
Chal
addikt
Upsz, kiegészíteném annyival, hogy úgy látom böngésző oldali titkosítást használnak a privkey védelmére.
Ez valóban egy előremutató és használható dolog, de ettől még továbbra sem bíznék meg bennük. Elég ha módosítják a kódot, és a következő login után máris megvan a privkeyed, és vele együtt az összes pénzed.
Valamint elég ha elhagyják a privkeyeket hw vagy sw hiba miatt, számodra végülis mindegy, a BTC-ket mindkét esetben bukod. -
sparks
senior tag
A privkeyek minden módosításnál mentésre kerülnek és egy titkosított fájlban emailben tárolódik. Ha ők bedőlnek, akkor ez importálható egy Multibit nevű walletba. De ettől független papíron is kint vannak a kulcsaim. Mindegy, én nem parázom rajta, ha rosszra fordulna a dolog azért megírom majd a fórumban
-
ignorant
senior tag
Csak arra akartam ravilagitani, hogy nincs ertelme azt mondani, hogy adott pillanatban (current price)-n valami piaci erteke. Lehet, hogy szeritned az erteke most nem 90 hanem pl 30, de a tobbseg ugy latja, hogy 90 ;-)
Mi hatarozza meg egy dolog erteket?
Az, hogy adott pillanatban ki mennyit fizet erte. ertelemszeruen, nagyobb kereslet, magasabb arhoz vezet.Ugyan ez a beszelgetes lezajlott minden egyes "mental barrier"-nel bitcointalk-on
10-20-30-40-50-60-70-80-90....remelem lesz meg sok ilyenMegkerdezhetem, te mire hasznalod a bitcoint?
-
LLam
senior tag
Uraim,
jól tévedek, hogy pillanatnyilag nem lehet ASIC minert venni? Avalon már elfogyott, BFL sosem volt, etc... ?
Stay hungry!
-
ignorant
senior tag
Jol tudod. BFL meg nincs kesz vele (anno FPGA-kat adtak el, ASIC fejlesztes elott). Avalon meg nagyon limitalt szamban megy. Batch 3 meg nyitva sincs.
Van meg egy, AsicMiner a nevuk, bar ott csak reszesedest lehetett venni: http://bitcoinmagazine.com/asicminer-starts-hashing/
[ Szerkesztve ]
-
sparks
senior tag
válasz ignorant #268 üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy kb. 2 napja lefutott a Batch3 is. Nem kellett neki sok idő...
-
Chal
addikt
válasz ignorant #266 üzenetére
Én inkább a 2011-es 35 dolláros árfolyamot látom most pepitában. Ha 3 éve foglalkozol vele, gondolom te is nyomon követted a történéseket. Ha meg olvasod a bitcointalkot, akkor meg aztán pláne képben vagy, illetve láthatod, hogy mindenki egyetért abban hogy a jelenlegi árfolyam nem egészséges. Kivételek persze mindig vannak, nem egy önjelölt prédikátor nyomja a baromságot, hogy ma 100 dollár, jövő héten 1000, utána 10.000, stb... Egyébként ezt a görbét én is így látom, csak nem 2 hét van a két pont között, hanem mondjuk 5 év.
A lufin kívül eső értéket egyébként a valós árucikkforgalom hivatott meghatározni (amikor BTC-ért tényleges terméket vagy szolgáltatás vásárol valaki), nem a spekulatív kereslet/kínálat.
Egyébként én bányásztam, bányászok, használni pedig arra szeretném amire hivatott, amiért Nakamoto kitalálta. Ez sajnos még nagyon korlátozott, de remélem, hogy egyszer majd a sarki boltban is lesz rá lehetőségem hogy fizessek vele (sajnos ehhez az aktuális hatalmaknak is lesz pár szava, de azért egy kicsit reménykedek benne hogy sikerül).
-
Chal
addikt
Ha már BFL: kezdek erősen kételkedni benne, hogy egyáltalán 1db asic chip-uk is van (bár az utolsó státusz szerint kéne már lennie több száznak) ... Egyelőre csak eljátszadoztam a gondolattal, hogy visszakérem a pénzt. Ugye bőszen hirdetik hogy van erre lehetőség. Próbálta már valaki olyan ezt megtenni, aki BTC-ben fizetett? Naiv kérdés tudom, de ez esetben vajon újraszámolják az aktuális árfolyamon, vagy egy az egyben megkapom amit anno befizettem?
-
Chal
addikt
Ja és nekem úgy tűnik hogy kezd elindulni amiről fentebb beszéltem: itt a pánik. Sell, sell, sell....
-
Chal
addikt
mtgox állt 5 percet, most éppen válaszol, de cefet lassú
Uraim, chips, szotyi, lábat felrak, kezdődik a mozi.
-
ignorant
senior tag
En azt latom hogy van a tobbseg, aki nem panikol, meg van par olyan ember aki minden dolllar erosodesnel panikol es lufit kiallt...
kurvara ertelmetlen ;-)
A lufi emberek altalaban nem hasznaljak semmire a BTC-t (mint ahogy te). Aki meg hasznalja az leszarja az arat, mert kb ertelmetlen vele foglalkozni.
Egy dolgot, meg hozzatennek, BTC es arany eseteben, nem volt olyan pillanat amikor nem volt erdemes felvenni long poziciot (eddig)....
DO NOT PANIC ;-)
-
Chal
addikt
válasz ignorant #277 üzenetére
"A lufi emberek altalaban nem hasznaljak semmire a BTC-t (mint ahogy te)."
Nem írtam hogy nem használom. Azt írtam, hogy nem tudom még úgy használni ahogy igazán szeretném.
Évek óta bányászok, segítek a fórumokon akinek tudok, rengeteg emberrel ismertettem meg (nem csak) itthon a BTC-t az utóbbi 1-2 évben. És igen, használni is szoktam. De csak mert azt mertem írni hogy a mostani árfolyam nem teljesen normális, ezért te folyamatosan degradálsz - kő alatt élek, lufi ember vagyok, hát igazán köszi. -
-
Chal
addikt
válasz ignorant #283 üzenetére
Kifejtenéd pontosan hogy mik a téveszméim és pontatlanságaim?
Egy dolgot mertem írni, amitől teljesen megkattantál, az pedig a lufi. Oké ebben nem értünk egyet, hagyjuk is.A maradék meghökkentő mennyiségű téveszme és pontatlanság viszont érdekelne nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
csaba951
veterán
válasz ignorant #278 üzenetére
Szerintük leszállítottak már 300 db-ot. Na, ebben nekem az a gyanús, hogy 1 ember nincs aki a sajátjáról írt volna egy bemutató cikket vagy fotókon készített volna. Vagy legalább egy 2 perces Youtube videót. Egyszerűen nem hiszem el, hogy senki nem akar vele dicsekedni, hogy nála már működik ez a pénz gyártó gép!
-
Chal
addikt
válasz csaba951 #285 üzenetére
Te az Avalon-ra gondolsz, és ez is idejétmúlt info már.
Viszont itt most a BFL-ről volt szó, ők viszont egy darab asic-ot nem szállítottak még le. Gyenge 2 hete böfögtek egy olyat hogy van már 50db test chip, amikkel minden rendben van. Amúgy szerintem inkább csak valami hasonló töketlenkedés megy ott is mint anno a Rbpi-nél, egyelőre én bízok benne hogy nem egy ordas nagy scam az egész. De a bizalom csökken azért minden nappal, és nem is a scamtől való félelem miatt, az szerintem faszság. Hanem inkább a miatt, hogy nem fogják tudni megugrani a feladatot.
[ Szerkesztve ]
-
ignorant
senior tag
Hat igen, a lufizas kiverte a biztositekot, de bocsanatot is szeretnek erte kerni.
Refund: teljesen korrekt (amig adnak egyaltalan), $/£/ft/EUR-al kellett volna venni, es akkor nem vagy kiteve ekkora arfolyam ingadozasnak (economics for dummies ;-)
Panik: egyszeruen idegesitoek a panik kelto emberek, 15-20$ kilenges is normalis, nem crash hanem correction!
Bubble: Azok az emberek hiresztelik bubble-nek akik,
- Nem hasznaljak ki, ennek a valutanak a potencialjat
- Nem vettek lejebb eleget, es panikot akarnak kelteni
- Csak egy-egy kis szeletet latjak az "egesznek"Nem erdekem meggyozni teged, szal teljesen mind1 ki mit gondol.
-
sparks
senior tag
válasz ignorant #288 üzenetére
BFL-ék épp ma reggel twitterezték, hogy elvben ma raktak volna fel egy videót a működő ASIC-ról, de még lett egy kis probléma. Az ígéret most az, hogy holnap, de legkésőbb a hétvégén bemutatják a videót, ahol a gép már termeli a BTC-ket. Na kíváncsian várom
(#285) csaba951
Avalonék szállítottak, bitcointalk fórumban olvasható jópár tulaj siránkozása, hogy állandóan leáll a cucc. Gondolom, akinek jól működik az meg nem nagyon veri nagydobra, hogy éppen súlyos dollár ezreket termel a nappalijában egy gép... Én sem tenném.
BFL-ék viszont nem szállítottak semmit egyelőre és ezért az említett fórumban 'scam' taggel akarták már az összes BFL-es fórumozót ellátni, mivel 9 hónapja nem mutattak fel semmit, csak pénzt szedtek be csúnyán sokat (jogos).
[ Szerkesztve ]
-
ignorant
senior tag
https://forums.butterflylabs.com/announcements/692-bfl-asic-status-2.html
Nah, remelem hamarosan kirugdaljak a kapun. Kivancsi vagyok mennyivel eszik tobbet mint a tervezett fogyasztas. (ez legyen a legnagyobb baj amugy
Amerikai halozat 120V-s szoval nagyobb 230-240-es halozaton kevesebbet fog fogyasztani
popcorn... -
ignorant
senior tag
http://www.youtube.com/watch?v=4axmD2YvPnA
-
csaba951
veterán
BTC Guild
ID:67117 Speed:6248,74 GH/sVan valami tippetek arra, hogy jelen körülmények között ezt vajon milyen géppel / gépekkel éri el?
(#296) ignorant
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest