Új hozzászólás Aktív témák

  • GuMipOkE

    aktív tag

    válasz albinolynx #1026 üzenetére

    Minden rendszer bedönthető valamilyen módon. Nincs semmi sem, aminek az állandóságát biztosra lehetne mondani. Persze viccesen szoktuk mondani, hogy a halál és az adó a biztos, minden más bizonytalan, de még ez a kettő sem biztos. :)

    Nem akarok hosszasan és részletesen érvelni, de sztem a BTC rendszere 2 oldalról kezdhető ki: 1) infrastruktúra 2) gazdasági. ( a 3. joker: állami, de ez mindent visz)
    Az első része pl akkor, ha valami hiba derül ki a rendszerben, amit esetleg nem lehet egyszerűen orvosolni. Meg akkor ott van a ddos. A gazdasági oldal pedig a kis kapitalizáció miatt sebezhető. Persze a spekulatív tőke beáramlása a tartós padló árfolyam veszélyét csökkenti, de a stabilitást meg épp az ellenkező irányba billenti. A BTC mint fizetőeszköz szempontjából a stabilitás pedig kiemelten fontos, mert enélkül nem fog elterjedni a BTC fizetés.
    Aztán a gazdasági oldal és az infrastruktúra viszonyát is lehetne még nézegetni, illetve a 2 függőségét, és akkor máris találunk néhány támadási felületet. Persze ezek kihasználása igényelhet pár mrd USD összeget, de mivel az USD és az EUR is fedezet nélküli pénz - és a bankközi piacon olyan mennyiség van belőle, hogy ha a piacra kikerülne egy része is, akkor bedőlne az egész világ pénzpiaca - ezért sok olyan szereplő van a gazdaságban, akik a forrásaikat nézve képesek hosszabb távon is megnyomorítani a rendszert vagy így vagy úgy.
    Szóval nem vagyok meggyőződve arról, hogy a rendszer globális szintűvé fejlődik. Persze a kapitalizáció még többszörösére nőhet a jelenleginél, de a BTC inkább marad a spekulánsok játszótere. Lehet, hogy teljesen megszüntetni nem lehet a rendszert külső nyomásra, de az biztos hogy sok pénzzel egy vegetatív szintre biztos le lehet kényszeríteni.

Új hozzászólás Aktív témák