Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    Sziasztok!
    Nem azonnali fotós kérdés, meg kicsit "long shot", hogy van-e itt olyan, akinek van erre rálátása.
    Jópár éve fotózok hobbiból, elsősorban saját szórakozásra, haveroknak, időnként alapítványoknak, közhasznú és karitatív szervezeteknek, vagy olyanoknak, akiket így támogatok - egyszóval ingyé'. De a munkámat látva vagy csak úgy időnként jönnek máshonnan is megkeresések, hogy fotózzak nekik is - ezekből pénz is jöhetne (ami nem lenne rossz, mert eddig csak vitte a pénzt, méghozzá sokat :DDD ).

    Hogyan lehet ez legálisan csinálni?

    Főállásom miatt is gondolkozok azon, hogy csináljak-e saját céget. Azonban itthon csak papírral lehet hivatalosan is fotózni, egy OKJ-s képzés vagy a.) 250-300k+ és 0.5 vagy 1 év, vagy b.) ingyenes, de 2 év nappali oktatási rendszerben. (Közben pedig csak a papír kell, egy ismerős is mondta, aki már elvégezte, hogy nekünk sok újat már nem tudnak mutatni). Tehát min. fél, de inkább 1 évig nem lehet így fotózni. Olyat hallottam még, hogy egy olyannal közösen csinálni a céget, akinek már megvan a papírja, és akkor már fel lehet venni a cég tevékenységi körébe, így én is adhatok róla számlát (ami amúgy nem kicsit ironikus).

    Ha jelentkezek "fotós idénymunkásnak" egy céghez, tudnak-e úgy alkalmazni, hogy nekem még nincs meg az OKJ-s képzésem? Egyáltalán vannak-e ilyenek, vagy mindenki egyedül, saját szakállra dolgozik? És lehet-e ezt olyan rugalmasan csinálni, hogy főállás mellett elférjen (nem esküvőket akarok fotózni; és a főállás munkaideje is aránylag rugalmas), vagy a magyar jogrend csak teljes és félmunkaidőt ismer, alkalmi munkát nem?

    Válaszokat, meglátásokat előre is köszi!

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák