Új hozzászólás Aktív témák
-
generatoros
tag
válasz st6969 #33540 üzenetére
Én sem vagyok szakember, de a viszintes gerenda alátámasztását én inkább a lábakat összekötő gerendáról indítanám. Az is lehet, hogy 2db összekötőt tennék bele és természetesen a felsőről indulna a tehermegosztó merevítés. gondolj bele, ha sikere lesz a játéknak, akkor kap ez olyan elképesztő terhelést ,ahol jól jön majd a két db összekötő.
-
bim
veterán
válasz st6969 #33540 üzenetére
A vízszintes összekötésnél nem helyes ez a fakötés. Inkább ród be egy félfecskefarokkal és lógjon ki egyik oldalra. Ha már így teszel meg tudod szabályosan (vízszintesen) csavarozni. Ahogy rajzoltad az rossz. Én mondjuk a felső gerendát beforgatnám és úgy húzóra többet is tart. Amúgy rendben van.
Ha netán beforgatod könnyebben vágsz rá könyökfát is mindkét lábra. -
bim
veterán
válasz st6969 #33563 üzenetére
Elég karpántnak a 75x75-ös is. Vágsz mindkét oldalára egy 45 fokot, majd alulra odaszorítva felcsúsztatod ütközésig. Ha ketten vagytok az egyik megtartja a másik párhuzamosan körberajzolja felül egy collstockkal. Az alsó illesztést tartani kell hogy pontosan illeszkedjen. Síkon feljebb fog csúszni erre számolj rá.Remélem érthetően fogalmaztam.
Használhatsz rönköt is felülre ha szimpatikusabb. A vízszintes kötés így a jó.
-
thyeby
őstag
válasz st6969 #35589 üzenetére
Sajnos nekem nem múkod a link - de azt hiszem, tudom, miről van szó.
Nos, a hasítóéket nem kötelező használni, de (pláne kezdőknek!) ajánlott. Lehet nélküle dolgozni, de ügyelve, mert képes tökönvágni a fa letoláskor, ha rálép a fogó korongra.
Sok gépen állítható a hasítóék magassága. Nézd meg, hátha ezen is. Mert akkor nútot is tudsz vele vágni ékkel.Mire jó a hasítóék?
1 - Nem engedi a fűrészen már áttolt fát vissza a forgó fűrésztárcsára. Tehát baleset védelem.
2 - Nem engedi a fát a stellertől eltávolodni (túlságosan). Gyakorlottak használják arra is, hogy ennek feszítik a fát vágáskor. Ez a trükk csak nagyon stabil, jól beállított ék esetén működik, és csak nagyoló/előkészítő vágáshoz. Pl palló felszelése bramac lecekre.
3 - Ha összefele húz a fa, akkor védi a motort a túlterheléstől. Azért ebben az árkategóriában én nem bíznék vakon ominózus védelemben, de bizonyos mértékig van elég jó hatása.Több fa van, mint asztalos!
-
-
Dr.Én
veterán
válasz st6969 #35728 üzenetére
Igen most nyáron...lehet az a baj hogy fürdő ebből a szobából nyílik?a fürdő is műanyag ablakkal van , a szoba is szintén, állandóan nyitva...Az ágyat hetente kétszer fel is nyitjuk jó pár órára pedig...
most 40mm-el van meg emelve...
ebben a szobában nem teregetünk, az első nagy szobában vannak télen teregetve a a ruhák...WOT: kissio
-
thyeby
őstag
-
MrChris
nagyúr
válasz st6969 #35935 üzenetére
Laminált 18mm-es bútorlapból csináltam az alját, a két összekötőt pedig vastag, talán 28mm-es laminált asztallapból. Fenyőből is lehetne, a fűrész koronggal párhuzamos szálirányban. Alul a vezetőjét pedig gyertyánból, lényeg hogy minél keményebb és jól illeszkedjen. Meg hogy végül derékszöget vágjon
-
szonDA
csendes tag
válasz st6969 #35935 üzenetére
Szia! Jófogáson hirdetnek darab rétegelt lemez táblákat, zömmel persze Bp-en pl itt: http://www.jofogas.hu/budapest/Uj__felulethibas_retegelt_lemez__furner__tablak_32889822.htm?first=1 Én is onnan tervezem beszerezni. Bár nem beszéltem még velük. A Dél Alföld mit takar? Mert én is ott lakom, és fuvarost keresek, hogy lehozassam a lapokat.
-
exlepra
tag
válasz st6969 #36052 üzenetére
Szia,
Igen, fűrészport szívok vele, és műhelyt/garázst szoktam még vele takarítani.
A porszívó szerintem ennyit megér, kb. fél évet vártam, hogy legyen a lidliben , a körfűrészem sajnos nem a legpraktikusabb elszívás szempontjából, csak akkor van több por, ha nem az asztalon vágok és akkor alul kinyom egy adagot.A porszvó és fűrész együtt elég hangos egy jó fülvédő mindképpen célszerű.
Egyelőre a gyári papírporzsákkal használom, majd vmi ciklonszerűséget összehozok, ha túl gyakran megtelne.
Rezgőcsiszolóhoz is szuper, mert nem tömődik annyira papír.Rutinos asztalosoktól kérdezném, kb mekkora pontosságra érdemes gyúrni a derékszögeknél?
[ Szerkesztve ]
-
pjg
csendes újonc
válasz st6969 #36467 üzenetére
Arra túl jó. Ha csak keveset használod, akkor egy olcsó 230V-os fúrógép jobban megfelel. Persze legyen irányváltós, fordulatszabályzós, gyorstokmányos. Ha az aksist nem használod rendszeresen, az akku látja kárát. Bár ezt a Lithiumos akkukra nem tudom mennyire lehet ráhúzni. Az biztos, hogy az akku előbb - utóbb tönkremegy. A 230V-os kábele is, de azt olcsóbb cserélni.
-
Winner_hun
titán
válasz st6969 #37720 üzenetére
Dekopír, hátulról vágva. Ha frontfelület felöl vágod akkor lefele vágó lappal csináld.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
serfozotibi
csendes tag
válasz st6969 #37720 üzenetére
Szia, a hosszanti vágást asztali cirkulával is megcsinálhatod, vezető mellett nagyon egyszerű. Gondolom hogy váltófogas fűrészlap van a gépen, az pedig ha éles akkor csak egy oldalon, mégpedig az alsón szaggatja a laminált felületet. Tehát a bútorlap azon oldala nézzen fölfele ami látszódni fog. Kipróbálhatod egy másik bútorlappal, hogy hogyan vág, vagy ugyanezzel is, ha egy centinél kevesebbet vágsz ki először, és akkor még javíthatod ha nem túl szép a vágáskép. Utoljára pedig, amikor végigértél a 60 centivel, akkor a kis egycentis sarkot kicsapod dekopírral....
-
pali923
aktív tag
válasz st6969 #37724 üzenetére
Ne keseredj el, nem a te hibád, a dekopírfűrész ilyen. Lehet javítani jobbfajta pengékkel, sebességgel, jobb fűrésszel, de tökéletes vágást nem könnyű vele csinálni. Ha muszáj, akkor ráhagyással kell vágni, és maróval, csiszolással korrigálni kell.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
serfozotibi
csendes tag
Leragaszthatod papírszalaggal de sajnos nem mindegyik laminálást óvja meg, a keményebb felületeket könnyebben kiszaggatja.
Egyébként pontosan így van ahogy mondod, a vágás a hátoldalon kicsit hosszabb lesz, de ennek semmi jelentősége, vághatod is azzal a 48 fogú lappal az szerintem tuti váltófogas. A kis sarkot meg üsd meg egy éles vésővel, és aztán vágd ki dekopírral, akkor tuti nem pattan ki a felülete. Egyébként a dekopír miatt tényleg ne fájjon a fejed, még a drágábbakkal is nehéz derékszögű vágott élt produkálni. Már főleg ha egy körről van szó, ahol vágás közben folyamatosan menne másfelé a lap. Nemrég vettem egy Festool Triont, annak kicsit jobban meg van oldva a vezető rendszere, a talphoz közel még van berakva egy V alakban bemetszett laposvas ami rengeteget tart a lapon oldalirányban. Csak azt nem értem az olcsóbbakra miért nem lehet egy ilyet feltenni? Olyan marha nagy költség lenne? -
Winner_hun
titán
A laminált és az 5 cm-es anyag között hatalmas különbség van, pláne dekopíros szemmel. Lamináltnál nem fog elhajlani, pláne új lappal. Kipattogzás ellen még előkarcolással is tehetsz, többet ér mint a ragasztószalag. Konyhai lábazat nincs szem előtt, nyugodtan lehet dekopírral vágni.
[ Szerkesztve ]
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
martong
tag
válasz st6969 #38050 üzenetére
Szia, de lehet csavarozni és nagyon jó is, én is így csináltam eddig. Csak az sokkal lassúbb.
Leszedhető a szögelt hátfal is, ügyesen le kell feszegetni, csak legközelebb nem pontosan ugyanoda kell ütni a szögeket. Ez eljátszható párszor.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz st6969 #38050 üzenetére
Szia,
Ahogy martong kollega is mondja, lehet csavarozni a hátfalat, énis szoktam, de nem mindegyiket. Akinek viszont van rá ideje nyugodtan csavarozhatja az összeset, gondolok itt olyanokra akik pl hobbyból saját részre készítenek szekrényt. Én megmondom őszintén, hogy azokat szoktam csavarozni amelyekről tudom hogy nem lesz mögöttük fal. Tehát egy fali szekrény hátulját pl mindig csak kapcsozom, mert ha fel van fúrva szorosan a falra, úgysem tudja lerúgni a hátfalat. De a fiókalját pl mindig fölcsavarozom, valami 3x25 vagy hasonló csavarral, mert az csak akkor marad fönn hosszútávon. Ugyanígy az alsó szekrényekét is, azok sem szoktak a falig érni hátul, hajlamosak is rá, hogy ha a háziasszony megtömi őket valami edénnyel vagy ruhákkal akkor lejön a hátuljuk.
Egyébként én ezzel az elektromos tűzővel dolgozom, jobban szeretem mert semmi hangja, nem zörög nekem a kompresszor az agyam legmélyebb bugyraiba, de ugyanakkor simán elég erős a hátfalhoz.
Ja amúgy meg, tényleg le lehet szépen szedni a szegelt hátfalat is, rákoppintasz belülről párat egy gumikalapáccsal vagy egy lécet teszel rá és sima mezei kalapáccsal. Bár az Ikeának van egy olyan hátfal "megoldása" manapság, hogy egy nútba kell csúsztatni magát a hátfalat, amely közel van a szekrényoldal hátsó éléhez és így onnan még meg is kell szögelni. Nah azt nem könnyű szétszedni, azt már tényleg okosabb csavarozni. -
jeriko2
tag
válasz st6969 #42629 üzenetére
Két (tető)léc, ami olyan hosszú (picit inkább hosszabb) mint a homokozó két szemközti oldala, rá tűzőkapcsozva erős fekete fólia (vagy bármi hasonló). Olyan hosszban, hogy a lécek lelógjanak a homokozó két oldalán, és feszítsék a fóliát (ne érjenek a földig).
Véd eső ellen is, és fél kézzel bárki leszedi / felrakja.[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz st6969 #42950 üzenetére
Biztosan tudnak majd más is mondani, de egy biztos: ha kültéren az asztallap kap esőt és havat is, akkor célszerűbb nem táblásítani, hanem réseket hagyni a lécek/deszkák között, mert akkor nem áll meg rajta a víz, és nem feszíti egymást a több lap, ami össze van szorítva. Lehet kültérre időtálló asztalt csinálni fából is. Az akác pl. elég jó erre, bár az meg szeret elkajszulni.
Laminált padlót felejtsd el, a burkolást meg itt ne is említsd.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
yooccoo
aktív tag
válasz st6969 #43072 üzenetére
én a dewalt XLR sorozatát szoktam használni, de állítólag a bosch 5X szériája sem rossz
talán ezzel próbálnám meg
fischer FH II S -
kavalkád
aktív tag
-
generatoros
tag
válasz st6969 #43754 üzenetére
Ilyen gépeket ( pl.: dunavecsei) 70 ezer alatt ritkán látni a JÓ FOGÁS-on. A tárgyasztal azért ne legyen nagyon rozsdás meg máshol sem. A kolléga az eladó. ezért mondjon Ő árat , ha 25-nél nem mond többet akkor kéresd magad egy kicsit és adjál neki pénzt. A 380 V-os motorja egy üzemi kondival 220V- ról is menni fog.
-
monti0222w
addikt
válasz st6969 #44048 üzenetére
Hát én valószínű hogy gérvágó fűrésszel oldanám meg a vágását, próbáltam lencse sint asztalival, de akármilyen lassan is toltam neki begyürte, veszélyes, pláne az U sin! Az volt a szerencse, hogy ketfunkciós fűrészgépel dolgoztunk akkoriban (Sparky) a gérvágó részével lett megoldva, azóta se próbáltam meg, jobb a biztonság!
Inkább dekopir fűrész géped ha van azzal próbáld meg.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz st6969 #44048 üzenetére
Bármilyen lap van rajta, nyugodtan vágd el.
Tolószánnal dolgozz, nehogy szabadkézből rámenj!
Nem tudom, adtak-e, de szerintem igen olyan okosságot a lidiben a gépedhez, amely segédeszközzel pl lécet vághatsz keresztbe (Általában ez egy szögbe állítható csúsztatható dolog, ami alapból 90°-ban áll.)Nagyon fontos!
Védőszemüvegben, jófélében!
...és a csülköd távol legyen a fűrészlaptól.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz st6969 #44062 üzenetére
Mehet így.
Illetve így nem mehet!
Tolófával! (A kezeid sohase legyenek egy arasznál közelebb a fűrészlaphoz!)Érezni fogod, hogy milyen sebességgel mehetsz rá a fűrészkorongra. A kisebb fogszám miatt nyilván lassabban.
(A hasítóéket nem lehet csak simán lejjebb ereszteni? Nézd meg, hátha nem fix. Nyilván egy aldis csodának nem kurblival működik, de lehet, hogy állítható. Az inzertet leszedve egyből meglátod.)
Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz st6969 #47987 üzenetére
Pont akkorára 759mm-re és akkor szorul, vagy 758mm és akkor lazán kicsit mozog. Függ a polctartótól is. A helyszínen mérd majd meg a polcot mert +-1mmen belül bármilyen méretet kaphatsz az elméletihez képest és polcnál nem mindegy. Ha van egy elekromos kézi gyalud azzal a polc hosszát kíválóan lehet alkítani ha mégsem stimmel valami.
-
monti0222w
addikt
válasz st6969 #48494 üzenetére
Léteznek, pl: Fein lapok, a Bosch-nak is jó még, a Hitachira sem hallottam panaszt. Azt azért tudni kell a vágó lapokról hogy nem tartanak sokáig, viszont lehet vigyázni rájuk, mint pl: nem nyomni az anyagnak tiszta erőből, fordulat szabályzóval is lehet játszani ezzel szintén lehet az élt kímélni. A háromszög csiszoló talp az a legtöbbnél kuka, ámbár Fein-é elég jó bírja, illetve mi még szoktunk ragasztani rá külön talpat rá, ami valamélyik gépünk talpából vágjuk ki. Ezeknek jobban bírják a terhelés mint a gyáriak.
-
Livio
tag
válasz st6969 #48494 üzenetére
Ugyan így jártam az enyémmel én is. Aztán beruháztam egy Bosch lapra 4000 Ft körüli áron, és megtáltosodott a gép. Egy kicsit nehéz volt kiigazodni, hogy milyen standard szerinti lap való hozzá, de végül kiderült. Gyakorlatilag az Einhell laprögzítés illik a Parkside gépekre is.
Az Obiban találtam olyan Bosch lapot, ami büszkén vállalta, hogy mely gyártókkal kompatibilis. -
NeoPampalini
senior tag
válasz st6969 #49265 üzenetére
Igazából semmi sem lesz olcsó.
Én 25-30mm rétegelt lemezt tennék rá, ahhoz hozzá lehet fogatni a satut minden gond nélkül. Plusz a tetejére egy vékony lemezt (akár farostot), amiért nem kár, ha azon barkácsolsz, és tönkremegy, legalább cserélhető. Esetleg valami kész munkalap, de árban kb. ugyanott vagy, és azok kisebbek is mint az asztalod.
Vagy, ha tudsz ingyen/nagyon occsón szerezni, akkor használt lépcsőlapok is jók erre a célra (lehetőleg ne valami puha fenyő vagy hasonló legyen).
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen notebookot vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Külpolitika
- eBay-es kütyük kis pénzért
- CPU léghűtés kibeszélő
- Windows 11
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest