Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    válasz mikromanus #22291 üzenetére

    Írok neked is pát tippet anime-beszerzésről online.

    Először is megnézem MyAnimeList-en (+anidb-n), hogy milyen group-ok csinálták meg. Ahol van komment, el is olvasom, átlagolok, értékelek, megfontolok, utánanézek. : )

    A leginkább ajánlottnak (ill. a már jól beváltaknak) irány a site-ja / blogja (előtte esetleg egy kis előzetes check) és regisztráció nélküli, sima letöltés (az esetek döntő többségében ez torrent szokott lenni).

    Ha nincs seed, akkor nyaa[pont]eu, ha ott nincs fenn, akkor kat[pont]ph (meglepően sok anime-tartalom van itt is, köztük néhol egészen ritka release-ek is), isohunt[pont]com, végül thepiratebay[pont]org.

    Ha ezek közül egyik sem járt sikerrel, akkor bakabt[pont]me. Ez talán a legigényesebb anime-related (tehát anime, manga, OST, artbook, live action) tracker. Ajánlatos a regisztráció és aránytartás. Semmi nincs fenn többször, baromira megválogatják, hogy mit engednek feltölteni, igényes description, MINDEN torrent seed-elve van - és csak olyan van fenn, ami LEGÁLISAN letölthető (!) - tehát nem licenszelt; de így is RENGETEG minden fenn van (persze értelemszerűen olyanok is vannak, amik soha nem kerülnek majd föl). Csak azért szoktam utoljára hagyni, hogy minél kevesebb legyen a letöltési számlámon - meg előfordul, hogy nem a legjobb subcsapat verziója van fenn; ennek ellenére nagyon szigorú a minőségellenőrzésük.

    Ha még itt sem (bár itt már szinte az impossible case esetét súroljuk), akkor torrentz[pont]com és körülnézek ott is. Ha már itt sem (Úristen...), akkor jöhet még Animesuki, Tokyotosho, meg a favágó Google-vergődés, de ide már csak a legelborultabb esetekben jutunk el..

    Opció lehet még IRC-n keresztül bottal szedni, bár nem szoktam ezzel bonyolítani az életemet, mert mindent megtalálok enélkül is, de ez is egy igen jól bevált alternatíva. Amúgy IceChat klienst használok, igen kellemes darab.

    A legjobb fansubber csapatok (betűrendben):
    ------------------------------------------------------------
    A-Kraze
    AonE-AnY
    Eclipse
    Elysium
    Froth-Bite
    G_P
    KAA
    Lunar
    niizk
    NP-Complete
    OZC
    Solar
    Soldats
    SS-Eclipse
    THORA
    Triad
    uguu~
    WannabeFansubs
    zx

    Ha valami kijött tőlük is, akkor nálam abszolút prioritást élveznek.

    A ReDone is jó alternatíva lehet. Ők már létező feliratokat (általában a jobbféléket - átnézés és kis belejavítás után, ha az szükséges) használnak fel újrakiadásaik elkészítésekor. Persze érdemes utánanézni, hogy melyik release sub-ját vették alapul.

    A REVO sem egy kifejezetten rossz csapat, ha éppen megfelelő feliratokat választ a reencode-jának elkészítéséhez.

    A Doutei sem egy feltétlenül rossz alternatíva.

    Ott van még a tlacatlc6, ami tudomásom szerint egyemberes projekt, szintén már létező release-eket kódol újra, mux-ol. Általánosságban elmondható, hogy elég igényes munkát végez, de mint minden egyéb esetben, nála is érdemes leellenőrizni, hogy ki volt az újrakódolás alapja.

    Ill. ott van az Exiled-Destiny, akik csak DVD-kiadásokat csinálnak, legtöbbször dual audio-val (bár a fölösleges angol hangsáv igazából csak a helyet foglalja) és az eredeti DVD-s VobSub-bal (ami amúgy nem feltétlenül a legjobb - a fentebbi csapatok munkája inkább jó opció, ha adott show esetén elérhetőek). Őket mondanám a "ha minden kötél szakad, de legalább konzisztensek, NAGYON mellényúlni talán nem fogsz" lehetőségnek. A video / hangsáv minősége is korrektnek mondható általában. A weboldalukról saját release-t csak IRC bot-tal lehet szedni, szóval a kényelmesebbeknek marad a külsős torrent.

    Majd elfelejtettem a Hi10 csapatot. Azt érdemes tudni róluk, hogy miniMKV-formátumban dolgoznak, 10 bites x.264-gyel és eszméletlen jó tömörítéssel. Olyannyira, hogy egy átlagos, 24 perces anime-epizód 1080p Blu-ray minőségben ~150-200 MB (!) a 6-800 MB, esetleg az 1 GB+ helyett. A videosáv bitrátája nyilván alacsonyabb lesz, ill. a hangsáv is veszít picit a minőségéből (128 kbps-es 2 csatornás AAC-kódolást használnak az esetek döntő többségében, ritkán Vorbis-t - bizonyos anime-ok esetében, mint pl. CLANNAD v. Kanon, 6 sávosat), de a file-méret töredékére csökken. A minőségromlást pedig nem mondanám kifejezetten szembetűnőnek. Nyilván valamit valamiért.
    Csak, hogy egy példát mondjak, az OZC-féle (az jó!) Code Geass 2 évadjának 720p-s BD verziója össz-vissz' 7 GB - tehát a két évad együtt.
    Ebből gondolom már világos, hogy ők igazából nem fansubber-ek, hanem már létező release-eket kódolnak újra; éppen ezért van olyan show, amit ajánlatos lehet tőlük szedni, de olyan is, amit nem. Az oldalukon mindig kiírják, hogy ki volt az erdeti kiadás készítője, szóval könnyen utána lehet járni, hogy érdemes-e tőlük szedni az adott anime-ot vagy sem. Külön kiemelendő, hogy a blogjukon lehetőség van DDL-letöltése, nem kell torrentezni sem - és a szerverük (ami saját) nagyon gyors és megbízható, utóbbi időben már MEGA folder-ük is van.

    Annyit még megjegyeznék, hogy HD-tartalom esetén nem mindig éri meg az 1080p-re menni, mivel sok esetben az csak 720p upscale, nem pedig natív felbontás (tehát bizonyos algoritmusokkal az 1280 x 720 lesz kifeszítve 1920 x 1080-ra). Ha pedig nem az, akkor csak a plusz helyet foglalja a vinyón, különbség nem lesz a képminőségben.
    Az, hogy egy adott show 1080p-je natívan annyi-e, kideríthető, de ennek sokszor magunkat fáradságtól nem kímélve vagyunk kénytelenek utánajárni.
    Az upscale-kérdés még előfordulhat olyan anime-ok esetében is, ahol a 480p SD DVD-t nyújtották szét 720p-re. Ilyenekkel megint csak nem érdemes foglalkozni. Itt persze némileg egyszerűbb a helyzet, hiszen ha egy show-nak nincs BD vagy HDTV-kiadása, akkor egyértelmű, hogy upscale-ről van szó.

    Röviden ennyi. Remélem, tudtam segíteni egy kicsit.

    [ Szerkesztve ]

    Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

Új hozzászólás Aktív témák