Új hozzászólás Aktív témák

  • jokeph

    nagyúr

    válasz Alcsi69 #100449 üzenetére

    Összehasonlításképen, AM4, 5600X, semmi tuning:


    :))

    RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

  • Pikari

    őstag

    Úgy látszik, nem a 4004 volt az első mikroprocesszor.

    [link]

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

  • Alcsi69

    senior tag

    válasz jokeph #100451 üzenetére

    Na igen, most a világrekord 3m 0.943s. :D
    Jó rövidke benchmark lett.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz envagyok #100448 üzenetére

    Nézegetem a fejlesztéseid, elgondolkodtat...
    Quake1 szoftver renderrel is teszteltél a korábbi hsz- ban, oda is bika gép kell, látszik hogy a naptárazós konfiggal szinte játszhatatlan, annó mintha jó lett volna, de ma már S7 szinten látszik hogy kissé butget, Carmack mondta hogy PPro200- on már jól fut...kutyafüle manapság az is...1024- ben Xeon v3- al már jó :D
    Win alatt 3D OpenGL- el már ok S7/SS7 procival, de ahogy teszteltem, az M-II PR300 már príma, a P1MMX233 sehol, hogy is van ez?...szintén hiedelem kategória.
    Quake2 : korabeli ChipMagazin tesztek a K6-2- őn futottak Win alatt Voodoo- val, a resultok marha jók(persze ma egy minimum eifogadható), a szerkesztő kölcsöndta a 333- ast, ami akkor jött be az országba. Szoftver renderrel most teszteltem DOS alatt...hát szintén a Haswell Xeon már jól megy 1024- el, a retrókockás kép itt már jó, alatta, hát...Win alatt 3D gyorsítással hamarabb feléled, de mai szemmel oda is jobb a zavartalan játékhoz legalább egy Core2, a D3D patchel.
    SS7 szinten a R9800Pro- val(nem véletlenül teszteltem evvel) már azért elfogadható tempó van a fentiekben, de naptárazós vkártyával átmegy diavetítésbe.
    Tehát ezekhez az FPS gamekhoz, a naptárazós konfig ma már önszopatás, semmi értelme, minek, hiszen modernizált retróval látni az igazi élményt, a csak vergődős futáshoz képest, egy illúzió volt, csak most látjuk hogyan kellett volna futnia.

    Kérem szubjektívnek venni a véleményem, kis hazánkban a modern retró elmaradott, emiatt a véleményem sok negatív pontot kaphat.
    Ettől függetlenül korábban én is elég sok önszopatós, naptárazós konfigról készítettem blogot/cikket, tehát az eredet-viszonyítási pont megvan :)

  • arn

    félisten

    válasz DarthSun #100454 üzenetére

    Ugy hogy az m2 300 az mmx megjelenesekor sehol sem volt :) (raadasul az mmx mar akkor is mainstream volt). Hogy vmi jo/rossz az mindig a kortarsakhoz ertendo.

    Kesobb sem volt tobb sikere [link]

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz Alcsi69 #100449 üzenetére

    hwboton van fent iso : no, a bűvészek manapság már megosztják a titkaikat, nem is tudtam. Bár nekem már mindegy, a Zone94/Ramsey profi programozó által megosztott szerkesztőt használom, tanulmányoztam, nagynehezen megértettem, aztán ezt használom, bedrótozva ISOba, és az egyedi driverek utólag telepítve is jók. nLite- al is tovább szerkeszthető, ellenben pld a FreeDom egyedi scriptet használ, ahhoz nem ok a fenti két szerkesztő, pedig az lenne az igazi, ha a századunk legprofibb XP klónját tovább tudtam volna szerkeszteni.

    Az ilyen Prime teszteket nem használom, nem szeretném egyik procimat sem elégetni. SPi 1M sláger, a 32M- ást talán nem is futtattam, az eredményed felhozza hogy megnézzem néhány gépemen. Látom XP alatt futott, itt a magasabb oprendszer degradál ?, mint pld 3DM01 alatt, tehát XP alatt ajánlott futtatni ? Mondjuk az XP alap hogy a legmodernebb gépeken is fent legyen, úgyhogy nemgond... :)

  • envagyok

    veterán

    válasz DarthSun #100454 üzenetére

    Persze igazad van, a crysis is az i7-8086k-n fut jól nvidia titan xp-vel nvme ssd-vrl 16GB rammal :DDD
    Nem lassul be, nem akad, stabilan megy.

    Emlékszem a 8800gts kevés volt high-on, és hol volt még a very high... Colin mcrae Dirt dettó.

    És pont ez az élmény hogy kb adott évi konfigot hogyan buberáljak, hogy jól fusson a játék.
    Azért a Pentium MMX200 kijött a Quake évében, ami futott, amit húzni is lehetett, köv évben Pentium II 300+

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz arn #100455 üzenetére

    Hát éppen ez az, ezt próbáltam a manapság igen aktív kollégánknak is reprezentálni.

    Hogy vmi jo/rossz az mindig a kortarsakhoz ertendo. : időfaktor, ami annó behatárolható volt, ma pedig ready, hogy eltelt 25+ év, és a fejlődés a driver/moddokban is elavulttá tette a naptárazós korabeli retrót. Hiba a kortársakhoz mérni a ma megvalósítható retró reneszánszt, naptárazással csak a görcsölés van, modern retróval minden kisimul, alapvető hiba tehát tehát időhöz kötni, elavult driverek, stb, amikor pld SS7- hez is forradalmi újítások jöttek 2000 után, aki ezt nem telepíti, nyilván nézheti a szabálytalan műveleteket...

    Amúgy én sosem értettem, mi értelme ennek az év/hónap történelemnek(adjuk már hozzá a másodpercet is :DDD), felesleges, adottak a korabeli programok, korabeli oprendszer alatt. Tudjuk hogy voltak problémák, amiket idővel korrigáltak, időutazzunk vissza a xopásért,...hát nem, én az upgradelt verziókat használom.

  • vrob

    aktív tag

    válasz DarthSun #100454 üzenetére

    Hát igen, ez szubjektív.

    Szerintem meg a retro attól retro, hogy az akkori viszonyokat teremted meg minden szempontból.
    Modern géppel régi dolgokat szimulálni az nem retro. Az is érdekes lehet, de teljesen más műfaj.
    A kettő sajnos összemosódott a topicban.

    Egy Trabantot vezetni attól retro, hogy igazi Trabantot vezetsz, minden gondjával bajával.
    Attól, hogy egy Teslára ráírod hogy Trabant és szoftveresen korlátozod 0,1% teljesítményre, még nem lesz meg a Trabant feeling.

    A Quake volt talán az első játék, ami olyan lehetőségeket is felkínált már megjelenéskor, ami sok évvel később is érdekessé tette. Ez a tendencia azóta is megmaradt.
    Azt mondani hogy annak idején ne lett volna még elég jó, az csak kiforgatása ennek a lehetőségnek.

    Éppen aktuális, mai kontextusba akarod helyezni a régi szoftvert.

    Biztos lehet így is nézni.
    De retroban, eredeti körülmények között is marhára játszható volt a Quake.
    Hihetetlen élmény volt 1996-1997-ben, 320x200-ban 256 színnel 20-25 fps-sel is eme mestermű. Pont ilyen ma is egy korhű gépen, ugyanez jön vissza. Én spéci nem látok benne semmi problémát. Nem kell olyat beállítani ami akkor még elképzelhetetlen volt.

    De ha már Quake, mi van az RTX Quakkel?
    Az még a mai HW-eken is szarul megy.
    De akkor lehet hogy még mindig nem érkeztünk el arra a pontra amikor kijelenthetjük, hogy már jó, eddig csak vergődtünk.
    Ez egy végtelen történet.

    [ Szerkesztve ]

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz envagyok #100457 üzenetére

    És pont ez az élmény hogy kb adott évi konfigot hogyan buberáljak, hogy jól fusson a játék.
    Nem tudod, mai szemmel ótvar lesz.
    Azért a Pentium MMX200 kijött a Quake évében, ami futott, amit húzni is lehetett, köv évben Pentium II 300+
    MMX200 akkor drága, PII/300 meg több nyaralás dollár-tartalékát is felemészthette, utána a Copperhez pedig az ország 100 leggazdagabb emberébe kellett tartozni.

  • arn

    félisten

    válasz DarthSun #100458 üzenetére

    ez olyan, mintha azt irnad, hogy leonardo mekkora luzer volt, hogy a 15 szazadban nem tudott szamitogepen programozni. vagy a ferrari f40 bena, mert siman legyorsulom egy kozepes elektromos autoval. vagy a 92es intel dx2-66 erthetetlen hogyan lett sikeres, hiszen ott az amd 5x86 1996bol, ami sokkal gyorsabb.

    hosszasan lehetne sorolni, hogy vmi miert volt jo/zsenialis a sajat koraban, es vmi miert nem.

    hogy a fenebe lehet osszevetni egy evekkel kesobb letezo processzort vmivel, aztan levonni a konzekvenciat, a regi szarabb, mint a ket evvel ujabb? az mii sikeretlensege abban rejlett, hogy mire megjelent, nem utotte meg az aktualis konkurencia szintjet.

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz vrob #100459 üzenetére

    Szerintem meg a retro attól retro, hogy az akkori viszonyokat teremted meg minden szempontból.

    Nem, ezt próbálom magyarázni hogy ez hamis, anno mehetett volna jobban is, de tudtuk hogy nem megvalósítható, ma pedig elérhető, degradáljuk vissza ? Ez olyan mintha a középkorba utaznánk vissza, pár szempontból ok, pld nincs még klímakatasztrófa, stb, de a kezöünkün levő okosóra miatt máglyára kerülnénk.

    Q1 : Hihetetlen élmény volt 1996-1997-ben, 320x200-ban 256 színnel 20-25 fps-sel is eme mestermű. - tuti, de ma már szívesebben tolom nagy febontásban szoftver renderrel, vagy Win alatt FHD 3D gyorsitásal.
    Akkoriban, egyetértek, űber király volt kis felbontásban is, nyilván nem is gondoltuk hogy valaha jön a FHD, vagy a 4K.

    RTX Quake : fiamnál láttam, jól néz ki, én elmaradott vagyok, nincs RTX képes kártyám.

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz DarthSun #100462 üzenetére

    "Nem, ezt próbálom magyarázni hogy ez hamis, anno mehetett volna jobban is, de tudtuk hogy nem megvalósítható, ma pedig elérhető, degradáljuk vissza ?"

    Pontosan, ha egy adott időben megjelent szoftver ugyanazon időben megjelent hardveren rosszul fut. Többek között ezt jelenti a retro. Én tök bírlak, de tényleg, de a modern vason retro szoftverezés a retro mint fogalom nagyon elfajzott mellékága, távolról kapcsolódik csak hozzá, úgyhogy szerintem próbáljuk már legalább az értetlenkedést mellőzni azokkal szemben, akik tényleg retróznak, naptáraznak, stb, mert az a vegytiszta retro, és ez nem értelmezés kérdése.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz arn #100461 üzenetére

    hogy a fenebe lehet osszevetni egy evekkel kesobb letezo processzort vmivel, aztan levonni a konzekvenciat, a regi szarabb

    Simple oka van. akkoriban azt néztük hogy a cél címek fussanak...játszhatóan, a jövedelmünk pedig a pincében. Későbbi-újabb, mindegy, a célnak megfeleljen és occsó legyen, erre a clone verziók jók voltak, a régebbi Intel még mindíg megfizethetetlen, az adott korban,
    Persze korábban regéltem hogy az Intel ma is jobb retró tesztekben, de ez már későbbi történet.

  • frescho

    addikt

    válasz arn #100447 üzenetére

    Vagy inkább válassza a PPro-t. Az mennyivel szexibb nem?

    https://frescho.hu

  • Alcsi69

    senior tag

    válasz DarthSun #100456 üzenetére

    Na én meg a Zone94-es szerkesztőt nem ismerem, annak mi a neve? :D

    Én nagyon sokat szórakoztam régebben XP szerkesztgetéssel, főleg az SPI miatt. Nagyon szereti ha minél gyorsabb és minél több memó érhető el, emiatt addig szerkesztgettem azt a szegény XP-t, amíg kb. ilyen 30mb memót használt csak akkor ha semmi sem futott. :DDD
    Persze normál használatra nem lenne ez jó, csak az SPI-hez meg egyéb ilyen 2D benchmarkokhoz. 3D már instant nem is működne.

    Igen egyébként, XP-t szereti, maxmemmel állítva még ERAM-ba is be lehet rakni a .exe-t, az is gyorsít rajta. Aztán van egy "Waza" tweak, van automatizált kis progi is hozzá ami ott látszik az asztalon OCX SPI Tweaker néven. Mindenképpen kell 2db partíció hozzá. Persze manuálisan is szépen meg lehet csinálni, igazából X méretű mappát kell egyik partícióból a másikba másolni, az XP meg rettenet sok memót felszabadít ha nézed Task Managert.
    A mappa mérete konkrétan platformtól függ, nagyjából egy ilyen 900Mb - 1.2GB az ami jó szokott lenni.

    Ja és ráadásul elvileg valami kínai XP-n gyorsabb az SPI. Nagyon érdekelne hogy mi az oka. :))

    Mondjuk ilyen DDR5-ös SPI eredményt nem láttam még pl., lehet ott akkora póver van már hogy nem *annyira* számít az XP.

    [ Szerkesztve ]

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz FoxiestFox #100463 üzenetére

    Értem mit mondasz, de mint mondtam már pászor, a naptárazott retró unalmas, idejétmúlt, azt már mindenki tudja mit megy, teljesen felesleges értelmetlenül duplikálgatni.
    A modern az igazi, mint mindenhol itt is szükség van a fejlődésre, ha megragadunk egy bizonyos évszámnál, idővel nem lesz újat mondani.
    Külföldön ez az ág a kiugró, itt bebetonozva a sötét középkor...
    Namost : javaslom Arn kollégát itteni TG- nek(Moderátorhoz), én meg szívesen lelépnék innen, passzívba, vagy egy modern retró topikot alapítva esetleg. Aki egyetért tegye fel a kezét, többség esetén jelzem is Modi felé, hogy ez van. Itt meg bebetonozhatjátok az idejétmúlt naptárazott retrót...

    [ Szerkesztve ]

  • arn

    félisten

    válasz DarthSun #100464 üzenetére

    Altalaban egymashoz araztak a cuccokat - persze mindig volt valamifele jobb ar/ertek arany, ezert valt nepszeruve vmi - de azert amikor vmi megjelent az arat oda lottek be, hogy eladhato legyen, nem kerhettek erte tobbet, mint amennyi a piacon levo hasonlo teljesitmenyu hw ara.

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • arn

    félisten

    válasz frescho #100465 üzenetére

    Vegulis… engem ez vhogy sose vonzott, a sajat koraban nagyon kihasznalatlan volt, epp mint a socket4. Illetve probalom is a teljesitmenyben atfedest jelento hwek epiteset. Szoval legyen vmilyen szempontbol erdekes, meg ertelme legyen bekotni a masik helyett.

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • jokeph

    nagyúr

    válasz DarthSun #100462 üzenetére

    :K
    Az RTCW nálam az etalon (több mindenben is), az eredeti karajul megy a P4-es/Athlon XP 1600+-os gépen is, akár egy GF4 MX 440-el értelmes felbontásban, de modpacket felrakva azért csak überebb egy combosabb gépen, FHD/1440p-ben vagy akár valódi 4K-ban is. ;] Nem beszélve a real RTCW-ről. :))

    RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz Alcsi69 #100466 üzenetére

    Ehol ni, a legújabb, folyamatos fejlesztés, ez alapján is látszik hogy a retró topikunk mennyire elmaradott a fejlett nyugati retró technikához képest.

    Valami kínai XP-n gyorsabb az SPI. : itt konkrétan csak igen profi kínai rendszerrel tudok rámérni, ha az megfelel. Kínai írásjeleket nem ismerem :B

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz DarthSun #100467 üzenetére

    Nem lenne rossz ötlet kettészedni, ha lenne elég user hozzá.
    De így, hogy van kb egy tucat ember, aki szokott ide írni, kb másik tucat, aki olvasni, nincs értelme még tovább fragmentálni, mindenki elfér.

    Csak nem vágom mi ez a retrófikkantás a valódi retró iránt a retró topikban, ráadásul pont tőled. :))

    Én amúgy külföldön is azt látom, hogy az emberek azért többnyire a retrot értik retro alatt, régi vas, régi szoftverek, néhány modern kiegészítő itt-ott, quality of life okán, az egyetlen jelentős eltérés emellett az szokott lenni, hogy LCD-k vannak a helyhiány és egyebek miatt a CRT helyén.
    A másik jelentős vonulat, amikor valakit sem a retro hardver, sem a retro OS nem érdekel, viszont a régi játékok igen, és ott a lényeg azok futtatása / emulációja modern hardveren, ez is érdekes cucc, de nem vagyok otthon benne.

    Ehol ni, a legújabb, folyamatos fejlesztés, ez alapján is látszik hogy a retró topikunk mennyire elmaradott a fejlett nyugati retró technikához képest.
    Az országunk elmaradott a fejlett nyugathoz képest, a topikban szimplán csak nincs érdeklődés pár emberen kívül erre. Nem érdemes összamosni a kettőt.

    Régi hardveren régi szoftverek = időgép, retró, a definíció szerint.
    Régi hardveren minél modernebb játékok = érdekes, de nem valami hasznos
    Modern hardveren régi játékok = érdekes, hasznos
    Modern hardveren régi OS és benchmark = öööö... miért? :DDD

    De ez csak egyéni vélemény, én meg tudom érteni, hogy mindenkinek más okoz örömet, és szerintem ez a fontos, hogy bármivel is foglalkozzunk, örüljünk neki, hogy megtehetjük, csak ne próbáljuk plz elidegeníteni a retrózást az eredeti jelentésétől, vagy degradálni hogy lol mégis mi értelme van.

    [ Szerkesztve ]

  • frescho

    addikt

    válasz arn #100469 üzenetére

    De ha van hozzá vas és már úgyis ott a Socket 7, akkor jöhet az újabb kihívás. Bár a PPro-val nekem jó tapasztalatom volt, talán azért, mert atom megbízható Compaq gépek voltak. Azt a gyártót nagyon sajnáltam amikor felszívta a HP.

    FoxiestFox: Troll ON: Hol van itt retróról szó, csak PC-ről beszéltnek... ;]

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz frescho #100473 üzenetére

    Én totál adom a mikrókat amúgy így távolról csak ugye nem volt velük kapcsolatom, így nem tudnám organikusan átélni ami azokban szép és jó volt. De olyan modokat és javításokat szoktam látni Youtube-on hogy csak nézek. :D

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz jokeph #100470 üzenetére

    Az RTCW etalon, az akkor is létezni fog, ha a Világegyetem 137 kvintillió áv múlva újjra a hőhalál állapotába kerül.

  • Pista0001

    addikt

    válasz arn #100461 üzenetére

    Kezd elfajulni a vita, ha az F40 holmi villanyautókkal kerül egy mondatba... ;]

    Úgy általánosságban szerintem legendákat nem szabad újabb technológiákhoz mérni, a legenda mivoltját veszíti az összehasonlításban.

    A számítógép SW és HW együtt, egyiknek sincs értelme a másik nélkül. Vannak legendás HW-ek és legendás SW-ek is, főleg játékok. Szerintem is annak van értelme, ha a játékot olyan HW-en futtatjuk, amin a maga idejében is futhatott. Nem a kiadása idején, hanem akár reális időn belül újabb gépeken is. Említettétek, hogy a Quake vagy pl a Crisys se futott normálisan a megjelenésekor csúcs HW-en, szerintem is felesleges önszopatás annyira naptárazni (a kiadáshoz főleg), de azért extrém újabb HW-t se használnék. Aki annó megvette a játékot, az később, akár több HW fejlesztés után is játszott vele, szóval ez szerintem teljesen reális.* Sőt, részemről még ezután pár generációt is el tudok fogadni, hogy ne kelljen csúcs HW, adott esetben akár többszáz watt fogyasztással. Szóval egyetértek a többiekkel is, valahol a kettő között vagyok, de a korhűség felé billen inkább a mérleg nyelve.

    Én pl mostanában 2005-2007-es játékokkal játszok 2009-es platformon, 2013-as vga-val, de megjegyzem, ezekkel akkoriban is játszottam ezen a gépen. Ha 2005-től vesszük, az a vga-ig 8 év, elismerem, itt már rezeg a léc, de az alapokhoz képest csak 4 évvel újabb a vga, az szerintem teljesen rendben van. Annó ezt a gépet 5770-nel raktam össze, ami csak 2%-kal erősebb a mostani R7 250-nél, de közel kétszer annyit fogyaszt (65 VS 108 watt TDP). Az i5 760 helyett is egy Xeon L3426 van benne, ez se túl reális, tekintve hogy másfélszer annyi a listaára (és az i5-öt se volt egyszerű "kiizzadni"), de ez is feleannyit fogyaszt (45 vs 95 watt TDP), bár ez legalább korhű... Na mindegy, 2003-nál régebbre azért nem megyek vele, arra ott a Socket A konfig. Illetve ott lenne, ha lenne benne rendes vga...

    Ha meg kellene határoznom az adott SW-hez retrónak elfogadható HW-t, azt mondanám, hogy a kiadáskori csúcstól kezdve addig az egészében vagy részleteiben középkategórias konfigurációig számítanám, amin a játék kiadásákor általános, vagy a játék által támogatott natív legnagyobb felbontást futtatni tudja 3d gyorsítás esetén legalább 60, anélkül legalább 30 FPS-en.

    * Visszatérve a korábban említett fejlesztésekre, ez a Lynnfield i5 is kapott 2012-ben 8 giga ramot 4 helyett, HD7870-et az 5770 helyett, SSD-t,... Ha szigorúan naptáraznánk, és az itt a topikban többször is felrótt "korabeli csúcs" helyetti "korabeli elterjedt" dolgokat engednénk, max egy 5870-et lehetne most benne. A 8 giga ram se volt 2009-ben általános, sőt, ennek az alaplapnak az a támogatott max mennyisége. Az SSD se játszana, talán egy Velociaptor vinyó beleférne, bár ez se volt általánosabb, mint az SSD akkoriban. Többen is írtátok, az én esetemben is így volt, és itt a fórum különböző csoportjaiban is sokszor láttam, hogy valaki egy-egy konfignak egyszerre csak egy-egy részletét fejleszti, szóval teljesen elfogadható volt mindig is több éves szórás egy konfiguráció részegységei között.

  • frescho

    addikt

    válasz FoxiestFox #100474 üzenetére

    Csak hogy legyen egy kis 8 bites, ami már nem is 8 bites, de annak néz ki. Mert ez uge ARM, de Z80-nak hazudja magát a külvilágnak:

    [link]

    Pista0001: Azt is tegyük hozzá, hogy a PC-s világ elején nagyon jellemző volt a korszakok keverése a magas árak miatt. MFM vinyó, Hercules monitor, 1.44-es FDD egy 386-os gépben. De ott a nemrég linkelt 6x86 is ami felismerhetően egy 486 génjein alapult, mert a ház és a HDD is azt a korszakot erősíti. Bár ez már nem a PC-s korszak eleje, de még később is jellemző volt. Aktuális, messze nem retrónál is van aki a 775-öt keveri a Xeon procikkal, modernebb videokártyával stb. stb.

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz FoxiestFox #100472 üzenetére

    Ja, én belefáradtam, tök mindegy milyen irányzatot szavaztok meg, döntsetek.
    Amíg itt én vagyok a TG, addig a modern retró megfér a naptárazóssal, ezt amúgy korábban is kifejtettem. Egyik irányzat se üsse ki a másikat., mindkét vélemény megfér egymás mellett.
    Csak azt nem bírom ha az egyik vagy a másik mindenhatónak nevezi ki magát, minek is, én is úgy toltam be hogy ez a vélenényem, aztán a továbbiakban döntsön a nagyközönség.

  • envagyok

    veterán

    válasz frescho #100473 üzenetére

    Abból külön gép lesz, amiben nem cserélgetek vga-t, bár már teljesen elakadtam ebben 95-96-97 időszakban.
    Igaz 97-re még nincs semmi, lehet Riva128-al bepróbálkozok.
    Meg de jó lenne Maxtor M3D mellé.

    @Darthsun
    Érdeklődéssel olvasom az írásaidat a modern hardver/retró oprendszer témában, annak ellenére, hogy részemről nincs meg a vágy, hogy magam is beleugorjak.
    Egyetértek FoxiestFox-al, hogy a régi hardver-régi játék, új hardver-régi játék a mainstream retró irányban, mert van aki játszana régi játékkal, de gépépítésre nincs helye, ideje, lehetősége.
    A Vogonson is szépem megfér a régi vas/új vas - régi szoftver, emuláció stb.
    Mindennek van előnye, hátránya.
    Nálam a motíváció annak megélése, amit kihagytam időben, vagy amire akkor nem tellett, de vágytam rá.
    Legfőképp építeni szeretek, komolyabb játékra nincs sajnos időm.
    Az a pár játék, ami nem élvezhető, bármikor feltehetem újabb konfigra, 2013-ig szinte minden évre van összeépítve, van amire több is, egy i7-3970x 6/12 és GTX690 Quad SLi konfigon azért csak elfut a legerőforrásigényesebb retró játék is.

    Szerintem jó ez így, ahogy eddig volt, nem vagyunk sokan, ha szétosztanánk több topikra, nagyon lelaposodna.
    Sajnálom hogy ami nekem új, másnak már lerágott unalmas csont, én örülni szoktam, ha valaki pl. hatalmas örömmel újságolja, hogy hú de jól megy a 8800gtx sli, pedig már kb 4-5 éve lerágott csont ez nálam is.

  • frescho

    addikt

    válasz envagyok #100479 üzenetére

    a PPro-t összerakni nem kell félned jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem

    Nem mindegy ki mire gerjed? Nincs itt mufti, aki meghozhatna egy fatva-t. Legalább annyira gyerekes, mintha arról szavaznánk, hogy Z80 vagy 6502?

    https://frescho.hu

  • Pista0001

    addikt

    válasz frescho #100477 üzenetére

    Nem csak akkor, később is. A 775-ös, ha már felhoztad, 1 magos P4-től és DDR1-től 4 magos core 2-ig és DDR3-ig ment (ha nem is volt olyan alaplap, ami az egészet lefedte), szóval bőven teret adott korszakos keverékekre, sőt, az élettartama után is még lehetett vga-t fejleszteni benne, kaphatott ssd-t, stb. Na jó, nem nagyon van stb. :B Az AM2/AM3 korszak is cifra, 1 magos Semprontól akár 6 magos Phenomig, DDR2 és DDR3 is lehetett (AM3 procikhoz), talán még olyan lap is volt, amelyiken mindkettőhöz volt foglalat is...

    Nálam pl az S939 3000+-szal, 6600GT-vel és 2×512 rammal kezdett, majd kapott 3700+-t, még 2×512 ramot (ami amúgy a Socket A gépemből maradt), és egy HD3850-et, ami ehhez a konfighoz már nem passzolna, inkább AM2-be illene. Aztán ez a gép ment, AM3 lett helyette, a HD3850 maradt, de ehhez meg már öregecske volt. Ebben 2×2 giga ram volt, ami aztán a Lynnfieldbe vándorolt tovább, szóval nálam se volt máshogy, kicsi pénzből kicsi fejlesztés, nagyobb pénzből nagyobb fejlesztés, de akkor se cseréltem mindent, amit tovább tudtam használni, az maradt.

  • sidi

    junior tag

    válasz envagyok #100479 üzenetére

    +1 :) Jól leírtad, ez a lényeg.
    Én is örülök más lelkesedésének a retro gépek iránt.
    Személy szerint én is keveset használom, inkább szerelem a gépeket, világ életemben így volt :)
    Ha csak a játék érdekel simán elindítom Linux és DosBox alól, ez is belefér.
    Örültem DarthSun virtuális XT-jének is, nagyon jól sikerült beállítania.
    Persze ha az igazi retro hangulat is kell, akkor szükséges az MFM HDD hangja, CGA CRT monitor és persze egy 286-os vagy 386SX gép, amivel anno kezdtem.
    Szerintem is maradjunk meg itt együtt.

    "Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz sidi #100483 üzenetére

    Volt fent egy IBM 386-os aprón egy 20-asért, én nem értek ahhoz az érához, de türtőztetnem kellett magam rendesen, hogy el ne vigyem....

  • sidi

    junior tag

    válasz FoxiestFox #100484 üzenetére

    Sosem késő kiművelni magad :D
    Én 386SX-el kezdtem, szerencsére ismét van egy ilyen gépem és megvan az első zöld-fekete CGA monitorom is, ez az egy CRT van már csak.
    Visszafelé is mentem a 90-es évek végén, 2000-es évek elején diákként vettem 286 és XT gépeket (4,7 Mhz-est is), sőt Commodore 64-et is. XT-ből már csak 12 Mhz-es turbó változat van meg, lassabb IBM PC-hez nincs türelmem :) C64 az külön világ, az a másik kedvencem, azon tanultam meg programozni, az ott szerzett tudást vittem tovább PC-re.

    1986-os születésű vagyok mint bacsis és úgy tudom Te is.

    Jól leírtad a retro fogalommal kapcsolatos gondolataidat.

    "Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

  • KROK640

    veterán

    válasz DarthSun #100460 üzenetére

    Igazából ezekenek az idő volt a titka.
    Nekem is rengeteg olyan játék volt anno, ami mikor kijött minimumon is élvezhetetlen volt. Tudtam, hogyha várok egy évet, lesz egy olyan konfigom, amin már játszhatóan fog menni, két év múlva meg nagy valószínűséggel fullon is. És többnyire így is volt.

    Emlékszem egy haveromnak 2000 tavaszán 733MHZ-es PIII-asa volt 256MB RAMmal valami hozzávalü király VGA-val és 30GB HDD-vel. Az már az Ultima IX-et is jól vitte, amire abszolút úgy tekintettük megjelenése után, hogy majd 2-3 év múlva lesz érdemes játszani addig nem lesz hozzá gép.
    na de vissza a 733-asra : egy év múlva már csak a felét kellett leszurkolni érte, két év múlva a használt piacon meg az új ár 1/4-edéért ment, de csak mert nagy Pentium, Celeronban ugyanez két évesen 1/5 vagy még alacsonyabb áron ment volna.
    Haver is csak azért tudott fent maradni, mert hamar felismerte, hogyha a relative csúcs gépről, mikor kijön az új az előző még jó árú eladásával és ráfizetésével vált, akkor folyamatosan fent maradhat. Míg én évekig az alsó középkategória után loholtam, sok-sok pénz beleölésével, ő addig éves szinten kb ugyanennyiért toronyról toronyra ugrálva, de végig a felső kategóriában volt.
    (és igazából csak két nagy különbség volt köztünk : hogy mivel sokkal magasabbról indult, egy-egy gép eladása után sokkal magasabb volt a tőkéje, a másik, hogy amit én éves szinten apránként öltem a gépbe ő azt egyszerre egy összegbe bele tudta tenni).

    De visszatérve az eredeti vonalra, pl anno az Interstate '82-t minimum grafikán 10-15FPS-el kezdtem játszani, majd egy év múlva visszatértem rá magasabb felbontásban, jobb grafikával és 30FPS-el.

    Legutóbb a Just Cause 4-el voltam így, hogy ki kell várni :
    Kipróbáltam a Core I3 4330, 8GB RAM, GTX950-en, és hát ... mit ne mondjak, eléggé gyenge játékélmény volt. Vártam nagyon szűk 3 évet, és most I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB -al tuti, hogy egészen más élmény lesz. Már csak elhatározás kérdése. (de közben az előd Just Cause 3 játékélménye is rengeteget fejlődött)
    Ma már annyival cinkesebb, hogy az emberek a lassabb fejlődés miatt ritkábban cserélnek gépet, így egy ekkora fejlődéshez nem egy max két évet kell várni, hanem akár 3-5 évet is.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz jokeph #100470 üzenetére

    Annak idején a Carmageddon 2-höz létezett egy modpack ami jelentősen szebbé tette a járműveket. (sajnos nem emléksze mmár a nevére).
    Az eredeti carma 2 egy 366-os Celeron, 64MB RAM, TNT1 16MB-os konfigon full grafikán 1024-ben folyamatos 30FPS alá nem eső eredményt produkált.
    A modpackel, a Phenom 9500, 2GB RAM, HD4850 512MB-os konfigon bizony lassított felvétel volt és gyakran beröcögött akár 10FPS alá is.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz DarthSun #100467 üzenetére

    Szerintem fölösleges darabolni a topicot.
    Én pl mindkét retro irányzatot elfogadom, a naptározósat is, meg a modernt is. Nekem pont megférnek egymás mellett.
    A naptározós retro hagyományőrzését ugyanúgy értéknek látom, mint a modern retro-t.

    Ráadásul ez felvetné a mi számít modern retronak, mi számít és kinek mennyire retronak? A vége lenne vagy 3-4 topic és mindegyikbe alig járna bárki is ...

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz sidi #100485 üzenetére

    Jól tudod. :D

    Amúgy az első PC amit kaptam fateromtól, szintén 386-os volt, kb az ezredforduló előtt kicsivel, nyilván ez akkor már sokaknál kuka kategóriának számított, de azért én örültem neki, mert nálunk nem hittek az ilyen dolgokban mint informatika, így nem is fektettek bele a szüleim, és sokáig hajthatatlanok voltak.... ez is csak azért lett, mert a cég kidobta, aminek dolgozott faterom, így hazahozta hadd játsszon vele a "gyerek".
    Nála sokáig maradt is egy működő 386, mert azon futott valami céges adatbázis progija ami DOS alól működött, és úgy volt vele, hogy ami működik, nem kell megjavítani / modernizálni. :D
    Azért egy koprocit vett bele, ami szerintem egyáltalán nem gyorsított a programon, de legalább jól nézett ki az alaplapon :DD
    Persze aztán jött 486, mert elkapott minket a feeling, majd a jobbnál jobb gépek, de a lényeg hogy azt a relatíve kevés DOS kötődést bennem ez a korához mérten jócskán megkésett élmény alakította ki. P3-am is akkor lett, amikor már a P4 is ciki volt, viszont a réginek számító kedvenc játékaim nagy részéhez elég egy P3, azért is azt építettem retro gamingre, és amióta működik, minden percét élvezem. Ráadásul bepótolom vele az elmaradt modern 90-as évek végi otthoni pc-t. :))

    Tény, hogy ott motoszkál bennem egy 386 gondolata, de még nem értem el oda, hogy a tettek mezejére lépjek. :D Ha minden jól megy, idén költözünk, és lesz helyem, attól tartok, akkor fognak ezek a gondolatok manifesztálódni :B

  • KROK640

    veterán

    válasz Pista0001 #100476 üzenetére

    Ebből kijut nekem is.
    Az Athlon XP-m még csak hagyján is, bár itt is lehetne vitázni, hogy kinek mi mennyi, de egy 2003-as CPU (ami 2001-es technológia), megy egy 2005-ös, de 2003-as technológiás laphoz, amit egy 2001-es technlógiájú de 2002-es szerzésű (és gyártású szerintem) GeForce 3 koronáz meg egy volt, hogy 2008-as gyártású HDD-vel, és 2009-es táppal, de ment már 2022-es táppal is!

    na de a C2D, az egy 2007/8-as CPU egy ugyanakkori lappal, ismeretlen évjáratú memóriával (mivel még nincs meg), egy 2012-es VGAval (HD6850), egy 2013-as SSDvel (OCZ Vertex 3) és egy 2021-es táppal. Ez sem épp egy naptárazós konfig ...

    De mással jövök, és ez szerintem az elgondolkodtató :
    Mendocino Celeron 366 ... korhű-e 256MB RAMmal, 40GB HDDvel és GeF2MX 400-al ?
    ha szigorúan veszem, semmiképp, mert aki '99-ben Celeront vett, annak 128MB RAMra se tellett, nemhogy 256-ra, és a nem létező GeForce 2-re és a nem létező 40GB-os HDD-re se tudott lecsapni.
    Ennek ellenére, 2001-2002-ben a Hajdúbihari Apró számtech részleges, telis tele volt ilyen kiépítésű gépekkel! Celeron 366-533MHZ, 128-256(-384)MB RAM, GeF2 MX 400, 20-30-40-60GB HDD ... Ezek a gépek tömegével léteztek ilyen formában a későbbiekben, és ma már minden kiépítésben bőven retronak számítanak.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz FoxiestFox #100472 üzenetére

    Régi hardveren régi szoftverek = időgép, retró, olykor megsz*patod magad, mert később jöttek patchek, de időutazás. Annak minden szépéségével és árnyoldalával.

    Régi hardveren minél modernebb játékok = Ödönke előbb utóbb anno eljutott erre a szintre, mielőtt cserélte a gépét. Technikailag ez bőven retro, hiszen sokszor hamarabb cseréltünk szoftvert mint gépet. (A legtöbb gépem legalább két oprendszert élt meg. A 466-os Celeronom pl Win 98, Win ME, Win XP-t is futattott)

    Modern hardveren régi játékok = retro FEELING. DE csak feeeling. Mint amikor a 70-80 éves amerikaiak a légkondis, bőrbelsős, ülésfűtéses, hibátlan festésű, streetrodjaidjakban ejtőznek és a régi szép időkről beszélgetnek, (bezzeg) mikor még a vas szék és az ablaktábla is luxus volt az autóban.

    Modern hardveren régi OS és benchmark = Itt a tavasz, dagad a ... kenyérdagasztóban a kenyér. A régi harvderekhez jó viszonyítani, hogy nosza mekkorát fejlődtünk (bár kissé torzít mivel ezek az új ferature-ket nem használják ki, bár cserébe van több FPS és pont), van mire büszkének lenni :) Ezzel igazából nekem csak annyi van, hogy pár bench lefuttatása után szerintem ez értelmét veszti a következő HW upgradeig. Napi használatra meg konkrétan nulla értelme van.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz envagyok #100479 üzenetére

    "Nálam a motíváció annak megélése, amit kihagytam időben, vagy amire akkor nem tellett, de vágytam rá.
    Legfőképp építeni szeretek, komolyabb játékra nincs sajnos időm." - ez nálam is motiváció volt sokáig. Leginkább fejben.
    Ez így frankó, kielégítő és nem túl drága hobbi (ha csak nem az aktuális csúcsot építed) hiszen az anno sok százezres hardverek pár(tíz)ezer ft-ért rendelkezésre állnak. Egy egykoron fél millás gép, ma 20-30 ezerből is megvan akár. Bőven megéri. :)
    A gond inkább részemről az volt, amikor az ilyen régi vasak teljesítményét - jobb híjján - csak az akkori aktuális napi gépemhez tudtam viszonyítani, akkor sokszor csalódást nyújtottak.
    A másik, hogy alapvetően az aktuális modern fő PC-nél sokat vagyok, az időutazós retro konfig tök jó, de ismerem magamat, hogy pár óra prüntyögés után menne a sarokba, és kb ott rohadna meg. Főleg, amihez nincs korabeli érzelmi szál.
    Ez állított meg a Copper Celeron, a Tualatin Celeron, Phenom II, 2nd gen I7 és az X99 projectben is, hogy csak a közelmúlt ötleteit írjam. A C2D-vel és az Athlon XPvel legalább van sok emlékem, érzelmi szálam*.

    A gyűjteményedre ránézve bizony nyúlik az alsóneműm, és nagyon csípem mikor képeket és konfig leírásokat raksz be, és hatalmas respect érte, de én pl tudom, hogy egy ilyet nem tudnék összehozni. Illetve inkább nem lennék jó gazdája. Olyan ez mint a Hummer 1-es volt nekem : K*rva jó, k*rva jó, tetszik, de azért mindennap nem kerülgetném otthon.

    * Hiába volt Pentium 133-am 128MB EDO RAMmal, 8GB HDDvel és Voodo2-vel azt pl eszembe se jutna most megépíteni, pedig az volt az első (modernizált) retro konfigom 2003 nyarán.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • arn

    félisten

    válasz frescho #100473 üzenetére

    [link] :))
    Persze, mindenkinek szive joga hogyan mit epit.

    Reszemrol csak arra celoztam, hogy amugy is extrem mindenbol a legjobbat beletenni, az en filozofiam valahogy az, hogy ha ekkor meg ekkor bemegyek egy korabeli boltba, es a legjobb cuccokat akarom belepakolni egy gepbe, mi lenne az? Vhol hiheto alapon nem retrosan 4x annyi ramot pakolva bele. Felepitettem egy timelinet, hogy ezekhez a hwekhez fuzodnek emlekek, ebbol tuti epitek egy konfigot es ebbe a nosztalgikus sorba meg hogyan fernek bele gepek, hogy ertelme is legyen hasznalni.

    Az elso gondolat a bx korszak volt, a masodik, ezt mankozni dos alol a socket3. Az osszes tobbi konfig ehhez illeszkedik vhol.

    A socket4et korbejartam eleg alaposan, 93asat epiteni kb keptelenseg kategoria (ertelme sincs jatekra eisa, vlb busszal), amire lenne esely, vmi 94 kozepei konfig, amikor a socket4 meg csucsot kepviselt - nah ez utkozik a socket3al. A korabeli fpunak semmi ertelme, aluban meg a dx4 szintje.

    A ppro kicsit ugyanez, hogy amilyen korra epitem, ott sincs elonye a korabeli pentiummal szemben, talan 95 legvege, amikor a pentium 133on jart, a ppro meg kijott 200on, de a gyorsabb socket7tel szemben mar tobb szempontbol verzik. Nem passzolna a soromba, meg nem is remlik hogy akkoriban pprobol nagyon epitkeztek volna, inkabb a nagyobb oemek jatszotere volt workstation/szerver vonalon.
    Mindenki megideologizalhatja (ha akarja) a sajat elveit, en is ezt teszem, es vegeredmenyben probalok vmi hiheto konfigot krealni.

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • envagyok

    veterán

    válasz arn #100493 üzenetére

    Emlékszem régebben írtad, hogy a p2-450 + Riva TNT + V2 SLi nagyon életszerűtlen 98 végére.
    Pont múltkor olvastam PC Guruban 98 végi álomgép ajánlót, és ugyanezt írták :DDD
    Persze a Magyar rögvalóság más volt, a többség a v1-esét vette 98 végén S3-al, meg P233MMX-el, mert az volt olcsó.
    Én 98 végétől 2007-ig mindig igyekeztem azért aránylag erős cuccot választani, mert kellett a játékokhoz.
    TNT volt először, 99 végén Geforce 256 Deluxe 3d szemcsóval a Quake III miatt, 2002-re ASUS Geforce 4 ti4400/4600 (nem emlékszem pontosan) deluxe szintén 3d-s rézhűtős a Maffia miatt, aztán 2004-ben a Doom III miatt ASUS Geforce 6800 256MB Gamer Edition, ami egy majdnem Ultrává alakíthato unlockolhato 6800 volt a GT memóriáival.
    Utána 2005 született a gyerkőc, annyira nem volt preferencia a pc játék,mikor megjelent, Geforce 8800gts 640mb q6600-val, majd hd4870, aztán már hanyagolva volt a gép hd68xx, gtx960, utána kezdtem rá jobban újra 1080ti, de már használt, a napi gépemet házat tápot ssd-t, hdd-t nem számolva használt cuccokból vettem i7-8086k/asus msximus gene xi/radeon VII vagy titan xp star wars.
    Szóval igyekeztem a legjobbat vagy a legjobbá alakítható majdnem legjobbat venni régen. Prociból is a tuningbajnokok jöttek, ott p3 érában a cache-es celeron és a copper celeron teljesen jó volt, utána p4-ből is "csak" 2.4-est vettem, legalább nem xrleront, de ment jóval többet. Lapra tápra is figyeltem, asus, abit, enermax volt.
    És nem voltam kimondottan gazdag.

    Prohardveren beleolvasva pl a 775 topikba sokan vettek evga asus nforce 790i sli lapot, nekem csak 30k-s ABIT IP35 volt, de a most aktuàlis rendszerek topikjába is írogat pár ember csúcs procival, 3-400000 forintos lappal, több százezres vízhűtéssel.

  • arn

    félisten

    válasz Pista0001 #100476 üzenetére

    Mi akadalyoz meg benne, hogy egy modernebb gepet hasznalj a lassu cimhez? Lehet persze 1997es 486ot epiteni, ami gyorsabb, mint barmilyen 486 elotte, csak nekem az mar pentium mmx korszak, hasznalom akkor azt.
    Szimplan olyan gepeket epitek, ami a maga koraban vmifele csucsot kepviselt, ha lassu ott van a kov generacio. Vhol epp azert epitunk retrogepet mert lassu, utana nekem fura arra hivatkozni, hogy miert az. Abban a korban ennyit tudtak, ez van, engem epp ez erdekel - milyen volt akkor.

    Epp ezert hasznalom oket idokapszulaszeruen, korabeli hwre korabeli os, tool, drv, jatek kerul. Erdekes a hwbeli korlatok mellett a korabeli swes korlatokkal is boldogulni.

    De ez az en szabalyrendszerem, mas mashogy latja - szamomra kivenni az idofaktort ertelmetlen jatekka teszi az egeszet. Az autos peldara visszaterve, egy veteran evekbeli sportautot nem lehet a mai teljesitmenyszint alapjan megitelni, akkor mas volt a kornyezet, amiben kivivta a tobbiek elismereset.

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • arn

    félisten

    válasz frescho #100477 üzenetére

    Ez igy van, a tipikus magyar viszonyban vettek egy gepet, aztan azt ragoztak. En gyk 1993 es 2013 kozott ugyanazt a gepet fejlesztettem, epp annyit cserelve rajta, hogy az ujabb alkatresz belepasszoljon - 386-dlc-dx4-6x-mmx-celeron vonalon jutva el a milleniumig. Sose vettem uj komplett gepet.

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz FoxiestFox #100472 üzenetére

    Az országunk elmaradott a fejlett nyugathoz képest, a topikban szimplán csak nincs érdeklődés pár emberen kívül erre. Nem érdemes összamosni a kettőt. : elmaradott, bár evvel nem tudunk mit tenni, nagy csoda kéne a felzárkózáshoz. Ha már 1-2 embert érdekel, akkor érdemes, pld a madness6.22- őt is letöltötte 2 kolléga, legalábbis, akikről tudok.

    Régi hardveren régi szoftverek = időgép, retró, a definíció szerint. : egyetértek, mint említettem le is tettem az asztalra ebből is sokat, most a differenciáltabb időutazás érdekel, persze tervben van ismét régi vas.

    Régi hardveren minél modernebb játékok = érdekes, de nem valami hasznos : én sem kedvelem, hirtelen egy jut eszembe, mikor 486DLC mellé kooprocit pakoltam, elindult a Quake, de diavetítés, csak jobb a gép feelingje, gyakorlati haszna nulla.

    Modern hardveren régi játékok = érdekes, hasznos : egyetértünk, a vitaalapban ez is szerepel, akkor nem is lehet a mostani irányzatom cáfolója.

    Modern hardveren régi OS és benchmark = öööö... miért? : nagyon fontos, pld a legújabb gépeken is tart ma is az XP+3DM01 verseny. Vannak gépek is, melyeket régi OS alatt futó szoftver vezérel, nem is lehet portolni modern OS alá, régi gépet lehet ugyan beszerezni hozzá, de gyakran modern vassal akarják megoldani. Vannak egyedi tervező, stb programok is, melyeket megszokott a használója és/vagy hasonlót nem írtak modernebb formára.
    Játék szempontból is rendkívüli a jelentősége, pld szoftver renderrel Q1-2- höz nagyobb felbontásban, nagyon erős gép kell, a retrókocka nagy felbontásban pedig igen szép.

    Nem is akarom elidegeníteni a real retrót, mindössze néha felhozom hogy anno jónak láttunk sok címet, mai szemmel viszont erős gépen sokkal többet lehet kihozni belőle.

  • envagyok

    veterán

    válasz arn #100496 üzenetére

    A socket5 intel zappának a soros portja milyen kiosztású?
    3 soros kimenettel is próbáltam, és 2 egérrel, egyikkel se megy.
    A ein95-öst felraktam, ott látja az eszközkezelő a com1, com2 portot, a biosban is ott van, de semmi.
    Kerestem neten, nem találtam pinout diagramot hozzá.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz KROK640 #100488 üzenetére

    Igen, és más is foglalkozik itt erősebb vassal, pld Jokeph kolléga a félretró/modernebbeken retró tesztek, MasterDeeJay pedig egész modern gépek moddolásával.

  • frescho

    addikt

    válasz arn #100496 üzenetére

    Még most is ezt csinálják sokan, többek között én is. A háza a gépnek egy mATX-es P180. A lap egy VIII Gene amiben eredetileg egy 6700k volt, de egy ideje már 9700-ra cseréltem. Videokártyából már a 3. van benne. De régen is ez volt, amire akadt éppen pénz és már nagyon szorított azt cseréltem, hogy legyen egy másik szűk keresztmetszet, amit aztán megint valahogy átugrottam. Ha másként nem ment, akkor jött a tuning, meg a patkolás :D

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák