-
IT café
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #65885 üzenetére
Kedves topictársam.
Ezt írtad: "Visszaraktam Ultrahighra, illetve a proci most 1.380V-n megy az alap órajelen..."
Ez nem azt jelenti, hogy full loadban ennyi.
Továbbá "rossz" Kommand Rate nem létezik.
"Azt pedig már írtam, hogy a hőmérsékletek rendben vannak..."
Csak ezt írtad:
" A hőfokokkal nincs probléma 50-60 fokos a processzor."
Ezért bátorkodtam kérdezni, hogy mekkora terhelés mellett.Egyébként néhány BIOS-kép nem ártott volna, de így látatlanban dobj egy kis feszt a procinak és boldogság.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #65887 üzenetére
Oké, közelítünk.
"Az alap órajel arra vonatkozik, hogy nem húztam..."
Ez eddig rendben, de miután a CPU LLC-t Ultrára tetted, a feszültséget igenis húztad. Ezért kérdeztem, hogy mekkora a fesz, illetve a hőmérséklet full load-ban.
Simán el tudom képzelni, hogy a memóriáidat kár 1.5V fölé vinni, mert nem ez a baj.
De ha a dolog így működik, nincs több szavam.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ricshard444 #65957 üzenetére
"Milyen hűtőket ajánlotok? 4.5-4.7GHz-hez."
Röviden? A legnagyobbakat, ami csak létezik.
Komolyra fordítva egy FX 4.7GHZ fölött röhögve képes 200+Wattokat bekapni komoly terhelésnél. Én egy Corsair H110-zel hűtöm (4.85GHz), két Akasa Viper 14centis propellerrel, de így nyáron elkelne még kettő, szendvicsben. Pedig klíma is van, 24 fokra állítva. Igaz, ha nincs viszonylag hosszan fullon terhelve, kevésbé melegszik (pl játékoknál), de mindenképpen komoly hűtőteljesítményt igényel ekkora órajelnél.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz perfegor17 #66930 üzenetére
Prime. 1.5 óra, Torture Test.
Ha lefut a jelenlegi beállításaid mellett, meghajlok nagyságotok előtt.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66944 üzenetére
Mester, a legnagyobb tiszteletem mellett, akkor a dolog úgy néz ki, hogy stabil ugyan, csak egy kicsit nem az?
Értelek, persze. Többször leírtam már itt is, hogy hiába volt ibt-stabil a procim, ha kellett, órákig is elszaladgált volna vele, akár 70+ fokon. Aztán kapott 20 perc Prime-ot, és fagyott vagy eldobált magokat. Ezért én ehhez lőttem be a feszt (4.8GHz, 1.45V). Lehet, hogy csak az én kockám viselkedik így? Ha igen, elnézést kérek!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66965 üzenetére
Értem, de valszeg én voltam félreérthető. IBT alatt, akár 70-72 fokosan is stabilan elfutott órákig a CPU.
Ugyanezekkel a beállításokkal Prime alatt 66-67 foknál már hibázott, fagyott. Ezt már nemigen lehet a hőmérsékletre fogni, ezt akartam mondani.
És lehet, hogy némely Prime bugos, de nekem, egy-két lépcső fesz-emelés megoldotta a problémát.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66971 üzenetére
Örülök, hogy megértettük egymást. Ez esetben talán nem túl nagy kérés, ha megkérlek, futtass le 1.5 óra Prime Blendet, 4.8GHz-en, a stabil beálításaiddal. Vélhetően ez Neked nem gond, elnézve a vizedet. Természetesen nem várok screen shot-ot, csak kíváncsi volnék, hogy csak nálam problematikusabb-e a Prime, mint az IBT.
Előre is köszönöm.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67277 üzenetére
Az tényleg kicsit soknak tűnik, főleg a brutál K2-esed mellett (alatt). Ilyenkor jönnek a sztenderdek.
- paszta sok-kevés stb,
- ház szellőztetése, oldallap levétele stb,
- esetleg a videokártyától is felmehet a hőmérséklet, főleg játékok alatt (nálam is ez volt anno a GTX460-asomnál).
Remélem sikerül megoldanod a problémát. A Saberről egy dolgot biztosan kijelenthetek. A throttingot csak hírből, illetve ebből a topicból ismerem. A lap érzésem szerint a beállított feszültséget még egy korhadt széklábba is képes belepumpálni, 24/7-ben. Talán ezért is magasabb a procid hőmérséklete, mert az előző lapod képtelen volt erre, de ez csak találgatás.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67279 üzenetére
Esetleg a lapod BIOS-ában a proci ventiprofiljára érdemes ránézni. Lehet, hogy nem pörgeti fel a ventiket fullra, ha a processzor 60-65 fok fölött van. Ezt neked kell beállítanod. Annak a hűtőnek 1,416V-on érzésem szerint meg kellene fognia azt a procit. Csak egy ötlet volt. (Az oldallapot is leszedném egy kísérlet erejéig.)
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67299 üzenetére
Ha 30 fok van a szobában, akkor talán nem is akkora a baj. Nálam 24-25 fok van, (klíma) és így is határon van proci hőmérséklete, igaz, 1.464V-on, 4.8GHZ-en. Az FX tuning 4.5GHz fölött már nem tojásfestés-levesszűrés kategória. Ilyenkor képes közel 200W-ot is pekapni a Vishera, itt már minden számíthat.
Az újrapasztázást megpróbálnám. Ezen kívül esetleg ránézhetnél a CPU NB-feszre, mert elképzelhető, hogy azon is lehet fogni néhány század V-ot. A gépemben 4db 4 GB-os RAM modul van, ~ 1900MHz-en mennek, az NB pedig 2400MHz-en, mindezt 1.16V-on. Nem tudom, mennyi Nálad az NB-fesz, de 2-3 század fesz csökkentés is jelenthet néhány fokot.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz leviske #67325 üzenetére
"1. Ha a ház oldalát levéve a ~65°C-os procinál a hűtő külső lamelláját is melegnek érzem (persze nem ég oda a kezem), akkor nem lehet szó rossz pasztázásról, igaz?"
Bizony, nagyon igaz.
" Mert nekem PCGH kiadás van, amihez a csendesség jegyében egy ~45cfm-es ventit dobtak és úgy érzem az lehet a fő okozója a magas hőmérsékleteknek..."
Ez is igaz.
Esetleg tenned kellene a hűtő kimeneti oldalára még egy ventit, vagy lecserélni nagyobb légszállításúra. Ez esetben hangosabb lesz a cucc loadban, de valamit valamiért. A felfogatás részletkérdés, nem nagy ügy, csak bátor szív kell hozzá.
A hűtőd egy batár, de nem dupla toronyhűtő, ezért egyetlen venti tényleg kevés lehet, hogy átfújja.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Egy dolog biztos. FX-nél hiú ábránd, hogy 4.5 GHz (kb. 1.4v) fölött loadban léggel halk lesz a konfig. Ilyen nincs. Ilyenkor már igenis "helikoptert" vagy "repülőt" kell építeni.
Ez van.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Kroni1 #67392 üzenetére
Szerintem az 1.3V NB fesz sok kissé. Nem mintha baja lenne tőle a procinak, csak szükségtelennek tartom. Ráadásul 15 századdal a gyári érték fölött igenis jobban fűt. Megkérdezhetem, mihez kell ekkora NB-fesz?
Mennyin mennek a memóriák, és mekkora az NB frekvencia?[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #67395 üzenetére
Nálam 1.175V elég a 2440MHz-hez, 1910MHz-en mennek a memóriák, ráadásul 4 modul van belőlük.
Ezért kérdeztem Kroni1 kollégát.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #67397 üzenetére
Az előzö hozzászólásomban pontatlan voltam. Belenéztem a BIOS-ba, és a valós értékek a következőek:
CPU NB 1.137V, 2436MHz. A RAM-ok pedig 1896MHz-en mennek. CPU NB LLC -- High.
Nem tudom, nálad miért kér jóval több NB-feszt a proci. Lehet, hogy csak én vagyok szerencsés. Az biztos, hogy ezzel a konfigommal még kékhalálom nem volt. (Ugyanezt a fagyásról már nem tudom elmondani.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #68220 üzenetére
jakusj-nek, 68219-re
Az már derék eredmény.
Megtennéd azt a topictársi szívességet, hogy erre a beállításra ráengedsz kb. háromnegyed óra Prime Blend tesztet?
Csak azért bátorkodom ilyet kérni, mert nekem 9590-em van, és az IBT-vel ugyanígy elbánik 4.8GHz-en, 1.428V-tal, ugyanakkor a stabil Prime-hoz ez a feszültség már kevés. Ha Neked a Prime-ot is viszi, leborulok nagyságotok előtt.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #68255 üzenetére
Bocsi, jakusj szaktársnak ment volna, eggyel előtted, csak elkúrtam.
De ha már itt tartunk, én meg nem csak játszom a géppel, ezért fontos, hogy minden körülmények között stabil legyen. Ezért voltam olyan merész, hogy jakusj-t megkérdezzem, Nála hogy áll a helyzet.
Különben meg hadd kérdezzem meg, mit veszítesz, ha Prime alatt nem stabil? Fél órát? Kipróbálni azért talán csak lehet.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #68263 üzenetére
Köszönöm a választ!
Nálam egyébként szintén 4816MHz-en megy a proci, de ehhez a Prime stabilitáshoz 1.456V kellett. Másfél éve ezzel a beállítással egyetlen fagyás vagy kékhalál sem volt. Pedig gyötröm Mandelbrot-halmazokkal, rendereléssel, néha játékokkal.
Ezért gondolom, hogy önmagában az IBT, RealBench, Cinebench a tökéletes stabilitáshoz kevés.
Az persze más, ha valaki csak játszik a gépen.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #68953 üzenetére
Jaj már!
1,368- 1,380V-on 4,8GHz? Ez azért erősen véleményes. Már csak azért is, mert a mellékelt IBT értékei sorra 19.xx-et mutatnak.
Valószínűleg a VRM túlmelegszik vagy az APM be van kapcsolva, ezért terheléskor a lap visszaveszi a feszt és az órajelet, az ember meg nem veszi észre. (Nem egy ilyen esetet láttam itt a fórumon az elmúlt másfél év alatt.)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
A gyári FX hűtőhöz szólnék röviden.
Egy kalap szar. Egy 83xx procihoz alapfeszen, alapfrekin, ráadásul Tubro Core-ral egy hozzá mellékelt gyári hűtő úgy aránylik, mint Szíjjártó Péterhez a külügyi tárca bársonyszéke.
Az más kérdés, hogy a hozzáértők rögtön optimalizálják az FX gyári beállításait, de ha a TC-t kilövöd és csak annyit teszel, hogy az alapórajelhez veszed vissza a CPU-feszt, az a hűtő akkor is harmatos. Ez szégyen, ugyanúgy, mint a hűtetlen VRM-es, 4+1 vagy 6+2 fázisú deszkák.
A dolog akkor kezd izgalmassá válni, amikor valaki nem csak játszik a gépen. Az, hogy játékok alatt 65+ fokos a kocka, eléggé árulkodó, mert azt jelenti, hogy komolyabb igénybevételeknél simán letérdel.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Askformore #69273 üzenetére
A sima CPU feliratú sor lesz az, az 54 fokos maxszal.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
A kékhalál általában nem a magok problémájára utal. Ha a magoknak kevés a fesz, inkább fagy a gép. A kékhalál többnyire a memória-szekció hibájából fakad. Hangsúlyozom, általában.
A helyedben a következőket tenném. A CPU-NB-nek adnék egy kis feszt. Nem tudom alapon van-e nálad, ha igen, mindenképpen ezt tenném. Ha már emeltél rajta, a CPU-NB-LLC-t följebb tolnám egy lépéssel (ha Normalon van, High-ra, ha Highon, Ultra high-ra).
Ha ez nem jött be, adnék a memóknak egy kis feszt.
Ha ez sem jött be, lazítanék az időzítéseken.
Ha ez sem jött be, egyenként próbálnám ki a modulokat.
Ha ez sem segít, Intelt vennék...
Menni fog az.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Oké. Szerintem most minden értékre, amit legutóbb állítottál, tolj egy lépés feszt.
Tehát a CPU Voltage,
a CPU NB Voltage,
illetve a RAM Voltage-ra.
Így mentsd el az egészet egy BIOS profilba. Ez valszeg stabil, és ha ezután bármi történik, ezekhez a beállításokhoz vissza lehet térni.
Ha mindez megvan, told fel a RAMok feszültségét 1.45-1.5 V-ra, és szerintem mehet az 1866MHz.
...várok...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #69770 üzenetére
Drága topictársam. Ha a Prime elhasal, az nem csak a Ramok miatt történhet. A kolléga néhány órája mellékelt néhány BIOS-képet, abból lehetett kiszemelgetni a lehetséges problémákat. Utólag könnyű arra hivatkozni, hogy Te megmondtad. Ha így lett volna, már régen túl lettünk volna az egészen. (Én is figyelmetlen voltam. Rögtön észre kellett volna vennem a Ramok alacsony feszeit.)
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #69788 üzenetére
Egyfelől igazad van abban, hogy félreérthetően fogalmaztam. Tényleg nem írtad, hogy csak a memókat terheli. Viszont meggyőződésem, hogy a magokat legalább annyira meghajtja, mint az IBT. De tudod mit? Próbálj ráengedni a jelenlegi stabilnak vélt beállításaidra másfél óra Prime Blendet. Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
A RAMokkal kapcsolatban: gondolom te sem gyári feszen, gyári órajelen használod az FX-edet. Miért nem? Talán mert a gyári fesz jócskán túl van lőve? Egyébként hasonló RAMjaim vannak, mint a kollégának, ezért tapasztalatból írtam, amit írtam, ráadásul annak tudatában, hogy az 1600MHz 1.35V-tal ment neki. Ezért bátorkodtam felajánlani, hogy az 1866MHz-hez elég lesz 0.1V emelés. Elég lett.
Béke.Már bocsánat...
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest