-
IT café
A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BeZol
őstag
Május közepe óta nem nyúltam hozzá, csak néha töröltem pár plotot mert kellett a hely, így mostanra 221db plotom maradt.
Akkoriban 30 napos megtérülést írt solo-ra, nem volt szerencsém egészen mostanáig. (mining poolhoz nem volt kedvem újracsinálni a plotokat).
Igazából nem is tudom történt-e vmi változás, én még mindig az akkori klienst használom, tényleg semmihez sem nyúltam.
Jól látom h egymás után 2 blokkot is bemákoltam?
-
Danex
addikt
És itt érzem nagyon hibasnak a chia fejlesztoit hogy ennyit toketlenkedtek a poolinggal, ki se lett volna szabad engedni az egészet, főleg hogy a kisemberek meg stb szöveg volt.
Azzal a 2 héttel amit megint eltoltak gyakorlatilag kiesett minden háztartási akár erős gamer gép is, hogy megerje neki.
Kalkulátor alapjan a hónap végére beplotolom a 16tbomat, addig meglesz a fele bevetelem, majd utána még kB június amikor jól hozhat, július meg már csak apró.
Bár ha maradna az árfolyam (amit erősen ketlek) legalább 3/4ad része visszajohetne a merevlemezeknek és már az sem rossz hogy 16tb vinyot sikerült 20e Ft körül venni.
De majd meglatjuk,
-
Egész jól látod csak az a baj ezzel, hogy a számítás megint arra alapul, hogy vagy így lesz vagy úgy lesz. Másrészt már megint a teljes befektetés megtérülését számolja mindenki. Most már ezt büntetni kellene. A befektetés értékesését kell kitermelni és nem az árát!!! Ha 2 hét múlva abbahagyom akkor elporlad a HDD?
Na mindegy azért van létjogosultsága amit mondasz, de hasonlókat már sokan számoltak BTC-nél is meg ETH-nál is. Igaz azok nagyobb volumenű coinok nagyobb esélyel az értéknövekedésre. Viszont ott meg sokkal nagyobb az éretékesés és avulás.
A másil meg nem lehet a diff növekedést egyenesen arányosan számolni, mert ahogy kezdi nem annyira megérni kezd visszaesni a dolog. Vagyis a proknak akkor is megéri a mezei framolók fognak kipotyogni.
Ettől függetlenül én is szomorúan nézem, hogy belelocsoltam egy csomó zsét aztán amire elkészülök a plotokkal ki tudja mennyit hoz. -
BeZol
őstag
Nem érkezett meg a 3db 12TB-os HDD, úgyhogy nekem majdnem 27TB-nál vége a történetnek, a lényeg h 243db plotom van reggel óta, max 5öt tudnék még a 4. SSD-mre felgyömöszölni, de oda nem fogok.
Tehát sikerült az eredeti tervet tartani a napi 30db plot legyártásával, most már csak HDD kéne h legyen hova tovább folytatni...
Ugyanakkor remélem mindenki látja, hogy 7-8 nap alatt duplázódott a hálózat mérete, a napi +10%-os hálózatnövekedés hosszú távú átlagban továbbra is jelen van, csak míg amikor 2.6EiB körül elkezdtem, akkor az még csak +0.26EiB volt naponta, most meg már +0.55EiB felett járunk.
Ha nem növelem továbbra is napi 10%-kal a plotjaim számát (amit napi +30plottal 330db plot után már nem tudnék lekövetni!), akkor folyamatosan romlik majd a jövedelmezőségem.
Kérdés mikor laposodik el a görbe, mert ez a hálózatnövekedés brutális mértékű.
HA nem növelem a plotjaim számát és így haladunk tovább, akkor a 6 hónap alatt "megkereshető" coinjaim számának a 2/3-a az elkövetkező 2 hétben esélyes, a maradék 1/3 pedig a maradék 5,5 hónap alatt
Mivel 2 XCH 1db sikeres blokk, ezért kb. összesen 15%-nyi esélyem gyűlik 2 hét múlvára össze, hogy nyerhessek 2 coint.
Én a magam részéről ha valaha meg is érkezik a 3db HDD amit rendeltem, sztem eladom 1,5szer annyiért őket, és akkor a mostani extra beruházásom 1/3-a fedezve lesz legalább, mert ez a 2 XCH nagyon lutri szagú a közeljövőben, a távoli jövőre nézve pedig esélytelen kategória, főleg most h az elején kényszer-üresjáratba kerültem
Az újonnan vásárolt SSD-m állapota 1db 8TB-os HDD + maga az 1TB SSD feltöltése után (voltak benne félbeszakított plotok is!), ami bő 80db plotot jelent:
Tehát a "meghajtó állapota" alapján 80TB-nyi HDD feltöltése után 0% a Kingston A2000-es típus, jelentsen ez bármit is.Őszintén megvallva rosszabbra számítottam, bár így 11 napnyi összüzemidő alatt kapott 4szer annyi írást, mint a 4 éve vásárolt rendszerSSD-m
Szóval a mostani matek szerint 2 hetente lenne 0.2808 XCH-m, ami a mai 1304 $-os árfolyam mellett 110ezer Ft környéke.
A 2hetente 110ezer Ft "fenntartásához" az éppen aktuális plotmennyiségem +10%-át kéne hozzáplotolni.
Egy 8TB-os HDD már akár ekörül mozog mostanság, arra 73db plot fér, szóval ott még 0-ába kijöhet a matek (bár akkor minek beruházni rá), ez pedig 730+73, tehát 813db plotot jelentene, amit eleve nem 1 nap alatt plotolnék össze, hanem 2...Ha felmegy az árfolyam és nem lesz napi +10%-os hálózatnövekedés, akkor jobban kijöhet a matek és érdemes lesz emelni a plotok számát.
Ha ez bekövetkezne, akkor én ezért is vettem nagyobb HDD-ket, hogy fizikailag is elférjekEgyébként ha most találkoznék a chia-val először, akkor 0 Ft extra beruházással csinálnám jelen állás szerint, közel 2 hete még azt mondtam érdemes extrán beruházni rá, de most már sztem leves a dolog, de persze ez személyes vélemény
-
BeZol
őstag
Itt pedig egy kalkuláció, hogy mire számíthatok a mostani 60 plotomról napi 30at hozzápakolva egészen 600 plotig 1129 USD per XCH árfolyam mellett.
Hát annyira nem nagy buli ezek alapján, hacsak nem megy az árfolyam feljebb...
Racer77:
igen, de ha pool-ban lennék és továbbra is napi 10%-kal bővül a hálózat, akkor a lenti 0.93 XCH-m lenne 6 hónap múlva (ergo mivel a reward 2 XCH, ezért simán lehet h 6 hónap alatt sem lesz semmim solo-ban nyomva), árfolyam meg ki tudja hol lesz addigralacy86:
majd foglalkozom a kérdéskörrel ha nyertem vmit, addig drukkolok mindenkinek h nyerjen vmit[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
Érdekesek ezek az összehasonlítások. A Viper SSD-m 3000-es. De jóval gyengébb a CPU-m.
2,5 óránként manuálisan indítva a 3 párhuzamos plotottal volt a legjobb eredmény, de valamiért nem volt azonos a futási idő és kezdtek összecsúszni.A "delay" funkció csak az első indítást szinkronizálja vagy mindig eltolja az indítást az előzőhöz képest? Azaz üresen várakoztatja az egyik plotter folyamatot?
-
Danex
addikt
Memoria mennyire fontos? mert most GPU bánya miatt az 5600X PBO off és memoria is alap órajelen ketyeg, de ha kell akkor + 15-20W szerintem pöröghet a 3800mhz-en a ram, procit pbo-t is felküldhetem.
Amúgy most írok egy kis appot ami magától indítaná a plotokat, ha jól értettem úgy a legideálisabb, hogy a phase1 időszakára lehetőleg csak 1 plot fusson, ezt úgy néz ki sikerült megcsinálni, hogy figyelem folyton az outputot a chia plotternek és amint megkapom, hogy phase1 complete akkor inditja is a következőt. -
BeZol
őstag
i7-8700K @4.7GHz AVX0, 2x8GB 3200MHZ CL16-18-18, 1TB SSD 2000res írás/olvasással:
- plotmennyiség: 3nak a szorzatai (esetemben most 15)
- delay: 130 perc
- memória: 12GB
- szálak száma: 12Plotok ideje (HDD-re másolással együtt!, tehát total + copy a logból): /copy 450-600sec/
1. plot total: 18.575 amiből 7800tól már a 2. plot is dolgozott, ill. 15.600nál a 3. is beindult
2. plot total: 20.976 amiből 10.775 sec 1. plot is, 7800tól 3. plot is bejött, majd 15.600nál beindult a 4. plot is, tehát 7800-ig 1.+2. ment, 7800-10775 között ment 1.+2.+3. is párhuzamosan, 10775től 2.+3. ment, de 15.600-től ment 2.+3.+4.
3. plot total: 23.942 amiből első 2975sec 1.+2.+3., 2975-7800között 2.+3., 7800-13176között 2.+3.+4., 13.176-15.600között 3.+4., 15.600-23.400 3.+4.+5., ÉS 23.400-23.942-nél már 3.+4.+5.+6.!!!
Ergo a 130 perces delay praktikusan elvérzett, mert 1TB-os SSD-re 4 plot nem fér el egyszerre, és idővel ez csak ennél is jobban összecsúszhat, tehát kevés a 130perces késleltetés.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
i9-10900K @4.9GHz AVX0, 4x8GB 3866MHZ CL17-17-17, 1TB SSD 2000res írás/olvasással + 1TB SSD 3000res írás/olvasással:
- plotmennyiség: 3nak a szorzatai (esetemben most 15+15)
- delay: 150 perc + 150 peerc
- memória: 12GB + 12GB
- szálak száma: 10 + 10Itt meg azt látom, hogy sok a 150perc, mert kb. mindig csak 2 plot megy egyszerre...
De érdekességnek max annyi, hogy a lassabb SSD most éppen 67% + 30%-on áll 2 plottal, míg a gyorsabb SSD 90% + 31%-on áll 2 plottal. A delay ugyanaz, csak utóbbi gyorsabb, ezért így x plotnyival később már ekkora eltérés van közöttük %-okban. -
Zsohi
őstag
Próbáld meg letiltani a HT-t, csökkenti a fogyasztást és mivel az egyszálas teljesítmény a mérvadó még az is lehet, hogy gyorsabb lesz. Ma, vagy holnap én rálesek egy 9900KF-fel.
Más: Az elmúlt néhány napban plotolás befejeztével nem egyszer omlott már össze a progi. Másoknál is volt ilyen?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Honor X8c - nem csap nagy cécót
- Eredeti játékok OFF topik
- Politikai mémek
- Gitáros topic
- Építő/felújító topik
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest