-
IT café
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fPApi
őstag
Azzal egyetértek, hogy lehetőség szerint min. 60 GB-os SSD-t érdemes venni, de azért túlzás kategorikusan kizárni a kisebbeket! Egy 40 GB-ossal már el lehet lenni, kisebb kompromisszumokkal. Ezt azért tudom mondani, mivel már több gépem (több, mint 4) volt SSD-vel, és még a legjobban használtnál sem érte el az oprendszer winyó helye a 40 GB-ot (tehát egy szűken használt bőven belefér a szükséges üres területtel együtt is).
-
fPApi
őstag
Amit én tudok: a beállítások/biztonságnál vannak a mentett jelszavak és ott az adott oldalhoz tartozó bejegyzést el tudod távolítani. Ezután ha belépsz, újra fogja kérni a belépési adatokat. Arra figyelj, hogy nehogy az összes bejelentkezési adatot távolítsd el (egymás mellett van a két gomb).
-
fPApi
őstag
A videókamera mpeg2-ben rögzít, amit alapból nem ismer az OSX. Win7 alatt a nero vision-al csináltam egyszerűen menüs DVD-ket. MAC-en mit tudtok ajánlani (konvertálás, menüs DVD készítés, egyszerűen, jó minőségben)?
[ Szerkesztve ]
-
fPApi
őstag
Köszi a válaszokat! Többségüket kipróbáltam, de olyat keresnék, amelyik egyben tudja a következőket:
- több videó fájlt tud kezelni,
- tudjon összefűzni fájlokat (pl. 10 fájl van, ebből az első ötöt és a második ötöt össze kellene fűzni, és az így kapott két fájlból kellene a DVD-t csinálni),
- lehessen DVD menüket hozzáadni,
- tudjon DVD-re, vagy DVD könyvtárba, vagy ISO fájlba kiírni.Ezeket a Nero Vision tudja, de nehézkes mindig win-t futtatni. Tudom az is megoldás, hogy több programot használok, de az is bonyi. Ha nincs jó minden-egybe az osx-re, akkor maradok a nero-nál.
-
fPApi
őstag
-
-
fPApi
őstag
Mivel én is közel 20 év windows-os múlt után váltottam, feltettem boot camp-al a win 7-et először, majd miután egyre ritkábban használtam virtuálisra váltottam, ezzel most jól elvagyok. 8 GB RAM-al már a virtuális szinte ugyanolyan, mint a boot camp-es. Annyi, hogy persze a virtuális akkor megoldás, ha nem mennek nagyon hw igényes játékok, de másra szerintem tökéletes.
-
fPApi
őstag
válasz Phantomhive #10302 üzenetére
Szolgáltatásait tekintve tényleg jobb, viszont én kipróbáltam mindkettőt, és az uTorrent üres letöltési sornál is elég sok procit használ (legalábbis nálam), a transmission szinte semmit.
-
fPApi
őstag
A TM-el nekem az a bajom, hogy nem lehet rendesen testre szabni, csak olyan időközönként csinál backupot, ahogy ő gondolja. Emiatt én a Carbon Copy Clonert használom. Mivel volt egy időszak, amikor az SSD-m sűrűn rakoncátlankodott, többször megmentett (így kb. 10 perc kiesésem volt csak, és már minden ment úgy mint régen).
-
fPApi
őstag
válasz Solar_Wind #10403 üzenetére
Na tessék, már ezért megérte a fórumot olvasni! Kipróbálom és ha jól csinálja, amit ígér, váltok rá!
Mennyi ilyen rejtett hasznosság lehet még, amit nem tud az ember? -
fPApi
őstag
Ezek egyedi hibák, nem szabad általánosítani. Ilyen alapon lehet olvasni a fórumon olyan MAC userekről, nem egyről, akinek állandóan lefagy az osx, nem mennek egyes programok, stb. akkor az is ugyanilyen rossz? Én az elmúlt 15-20 évben számtalan win telepítésen mentem át, normálisan használtam, és minimális problémáim voltak csak, ilyen dolgok nem jelentkeztek. Most már több, mint 1 éve áttértem osx-re és azt mondhatom, hogy ezzel is vannak ugyanúgy minimális problémák. Szerintem jelenleg a két oprendszer, normális használattal közel azonos szinten van hibák szempontjából (az már más kérdés, hogy milyen a felhasználói élmény).
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10447 üzenetére
Én közel egy éve egy fw800-as külső házzal használom az SSD-t oprendszerként, és még így is sokkal gyorsabb, mint a benne lévő HDD-vel. És így nem kellett megbontanom a gépet.
-
fPApi
őstag
Mindenki milyen okos, persze anélkül, hogy kipróbálná!
A belső HDD-n van egy tartalék, tiszta lion és érdekes módon a leszólt külső HDD-n lévő (amely ugyanaz a lion, csak épp még tele van egyéb programokkal, hálózati alkalmazásokkal) sokkal gyorsabb, mind elindulásban, mind folyamatos használatban (többször teszteltem, mivel a számokat én is ismerem). Úgyhogy köszi a jó tanácsokat, de én maradok a gyorsabb rendszeremnél, melyet így nem kell megbontani!
Az a legjobb az egészben, hogy a felmerült témában csak valós használati infót osztottam meg, erre leh...zik az embert, persze valós tapasztalat nélkül! Bravó Alex91, xedos, és Nyugdíjas!
[ Szerkesztve ]
-
fPApi
őstag
Ez azért túlzás! Mondjuk inkább úgy, hogy amennyiben nem használsz speciális dolgokat (pl. macro, vb programok, táblázatok word-ben, stb.), akkor aránylag jó a kompatibilitása. Nekem van tartalékban virtuális gépen egy windows-os és bizony többször előfordult, hogy elő kellett vennem, mivel egy munkánál van win-es hozzáférés is.
-
fPApi
őstag
válasz Solar_Wind #10467 üzenetére
Szerintem ez akkor van így, ha valaki csak és kizárólag MAC-es környezetben él. Ha windows is van és nincs igény komolyabb játékokra, akkor elég egy virtuális gép, ha komolyabb játékokat is akar valaki futtatni, akkor bootcamp (persze azért a komoly jelzőt behatárolja a hardware). Csak ezt (és a szükséges méreteket) célszerű az elején eldönteni, mert utána a váltás akár teljes nulláról telepítést igényelhet.
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10600 üzenetére
Én kb. 20 éves windows-os élet után így csináltam (nekem is voltak olyan napjaim az elején, hogy azonnal kidobom):
- vettem könyvet (MacTértem, meg egyet az osx-ről, a címére más nem emlékszem), nekem könnyebb volt papíron olvasni, mint a gépen,
- olvasgattam a fórumokat is persze,
- azonnal felraktam egy win-t,
- néhány nap alatt lecseréltem az egeret egy trackpad-re, nekem az jobban bejött,
- ha valami nem ment, indítottam a win-t, nem kínlódtam (volt olyan nap, amikor csak a win ment, akkor indítottam az osx-et, amikor volt kedvem próbálkozni),
- szerintem eltelt vagy két hónap, mire többet használtam az osx-et, mint a win-t,
- kb. fél év után megszüntettem a bootcamp-es wint, azóta csak virtuálisan van, szükség esetére (most kb. hetente egyszer, kétszer indítok win-t),
- jelenleg el nem tudnám képzelni, hogy véglegesen visszatérjek a win-re, sőt a meglévő pc-k mac-esítése is fölmerült bennem.
Szóval kitartás és fokozatosság! Arra is gondolj, hogy nagy eséllyel csak veszteséggel tudsz megszabadulni a géptől! -
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10610 üzenetére
Azt tudd, hogy a MacTértem inkább egy könnyed olvasnivaló a MAC-es életérzésről és egy kezdő MAC-as gondjairól, mint oktató könyv.
Anyagot nem tudok javasolni, mert én is mindig a felmerült problémára kerestem választ (google, fórumok). Volt, hogy jó sokáig tartott, de nem adtam fel (ahogy írtam, ha nem ment, akkor visszatértem a win-hez, majd később folytattam).
Mindenképp legyen 1-2 olyan könyv a közelben, ami tartalmazza az alapokat (pl. telepítés). Az internetes anyagokkal az a gond, hogy általában nem teljes körűen taglalnak egy témát, így sokszor több kérdést felvetnek, mint amennyit megoldanak, míg egy alap könyv végigmegy az alapokon. Azt javaslom, hogy kezdj egy könyvesboltban, ill. apple márkaboltban! -
fPApi
őstag
válasz Alex91 #10615 üzenetére
Szegény embert belehajszoljátok egy olyan alagútba, ahonnan majd nem tud kijönni. Nagyon jó a virtuális gép, de mivel itt az a lényeg, hogy legyen egy megszokott windows, jobb a bootcamp, mert a virtuális gép esetében előfordulhatnak olyan megszokott programok, melyek nem mennek megfelelően, arról nem is beszélve, hogy egy virtuális gép telepítése sem olyan egyszerű annak, aki még ilyet nem csinált.
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10614 üzenetére
Itt például van egy részletesebb (bár, ahogy nézem, nem túl friss) ismertető:
http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Boot_CampDe mondom: google és fórumban kérdezés, mi nem tudjuk kitalálni, hogy milyen kérdéseid fognak felmerülni! Ne azt kérdezd, hogy van-e ismertető, hanem kezd el keresni, olvasni, kezd el csinálni, és ha konkrét gond van, akkor kérdezz!
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10614 üzenetére
Még egy:
http://www.macvaltoztam.hu/bootcamp/
Itt meg van egy oktató videó:
http://store.apple.com/hu/browse/campaigns/new_to_mac -
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10628 üzenetére
Ha rendesen fölment a bootcamp (és ha elindul a win, akkor igen), akkor nem lehet gond. Próbáltad már, hogy indításkor, amikor meghallod az indító hangot nyomod folyamatosan az alt billentyűt? Mi történik, mit látsz?
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10628 üzenetére
Ez a kérdés annyira alap, hogy azt jelzi, hogy minimálisan sem nézel utána a dolgoknak. Az a baj, hogy azért a két oprendszer különbözik annyira, hogy csak úgy nem lehet áttérni. Ha nem vagy hajlandó legalább az alapoknak utánanézni, akkor tényleg nem fog menni!
-
fPApi
őstag
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10637 üzenetére
Ne haragudj, de ha ilyeneket csinálsz, akkor windows rendszerben sem lehetsz nagyon profi......
Kezdem azt hinni, hogy tényleg jobb, ha (f)eladod... -
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10646 üzenetére
Letöröltél olyan dolgokat, amiről nem tudtad, hogy mi? Azt valóban meg lehet tenni fél perc alatt.
-
fPApi
őstag
válasz roberto211 #10706 üzenetére
Félreértettél! Természetesen nem nézlek hülyének! Viszont a magad által is bevallott türelmetlenség egy ismeretlen gép szétszedésekor sok galibát okozhat. Az meg, hogy több pc-t összeraktál, kb. annyit segít, mint a windows-os előéleted az osx-nél (ld. korábban).
Szóval én óvatos lennék. -
fPApi
őstag
Van egy korábbi ML (mountain lion) time machine mentésem, de újra telepítettem az ML-t. Mivel a korábbi mentésből is kelhetnek anyagok, ezért az a kérdésem, hogy mi történik, ha ugyanarra a HDD-re állítom be a time machine mentést? Megtartja a régit is és az újat elkezdi, vagy összezavarodik, vagy…?
-
fPApi
őstag
"Forklift - FTP-re és file managelésre, ha ragaszkodsz a két tabos megoldáshoz (úgyis leszoksz róla)."
Ezzel nem értek egyet! Én közel 20 éves windows háttérrel váltottam MAC-re, most már több, mint 1.5 éve. Szinte mindenben gond nélkül tudtam áttérni, de a kétablakos fájlkezelést nem tudtam kiváltani a finder-rel (pedig esküszöm, hogy próbáltam). Ott tartok, hogy (most épp) az xtrafinder-el van egy használható (ha szükséges két-, ha nem akkor egy ablakos) finder-em, de végszükség esetére ott csücsül a dock-on a crossover-es total commander, és bizony néha, néha elő kell vennem! Mondhat bárki bármit, de normális (nagyobb mennyiségű) fájlkezelésre jelenleg a kétablakos rendszernél még nem találtak ki jobbat! Egyébként az is jelent valamit, hogy 1.5 éve, mikor kezdtem alig volt normális kétablakos lehetőség, most viszont már több használható is van.
[ Szerkesztve ]
-
fPApi
őstag
"...felmerül a kérdés: Miért XP? "
Szerintem igaza van, a win 7 ezen a konfigen nem lenne az igazi!A MAC vs WIN összevetést pedig szerintem hagyjuk, mert egyrészt lejárt lemez (és ma már sok minden nem igaz, amit szoktak mondani), másrészt biztos átgondolta, hogy miért kell neki a windows. Én is mikor áttértem MAC-re addig nem nyugodtam, míg nem volt egy WIN az OSX mellett, még most is megvan, igaz jó, ha havonta egyszer-kétszer elindítom, de így érzem magam "biztonságban".
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Androidos tablet topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- iPad topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
- Apple iMac - 22" 4K Retina (2019) DCI-P3 Intel 8gen, 8 / 256 SSD, RADEON 555X 2GB // +SZLA +GARANCIA
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- GAMER PC! Ryzen 4600G / RTX 3060 12GB / B450 / 16GB 3000MHz / 512GB NVMe / 600w! BeszámítOK
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest