-
IT café
Windows XP kérdések és válaszok
Új hozzászólás Aktív témák
-
StSanya
senior tag
válasz Piftuka #45451 üzenetére
Az USB-ről telepítés azért lett kiemelve, mert én elértettem, az "USB telepítő" készítését. S a válaszomban így gyakorlatilag két probléma keveredett. Az egyik a Win telepítése, ha nincs CD/DVD meghajtó, a másik az IDE vs AHCI...
A telepítés kapcsán viszont azt kifelejtettem, hogy XP-nél elég zavaros az USB-s telepítés, én nem is szoktam vele kínlódni. Win7-nél viszont sokan akkor is USB-ről telepítenek, ha van optikai meghajtó, mivel gyorsabb, de persze nem kötelező.
A gond az, hogy pl. léteznek olyan laptopok, amelyekben nem lehet IDE vs AHCI beállítást változtatni, fixen AHCI-n van. Erre XP-t hogy telepítesz, csak ezért veszel egy USB-s külső floppyt? Lehet, hogy InfiniteReality által írt USB-n beadott driver dolog működik, no de mi van, ha nem? Erre a legésszerűbb megoldás az integrált CD. Amit integrálsz az lehet az itt írt DriverPack-os készlet, vagy csak az adott alaplap konkrét merevlemez vezérlőjéhez tartozó AHCI driver. Én ezt a megoldást preferálom. (Itt még arra figyelj, hogy Intel ICH8-as alaplaphoz korábbi driver kell.)
XP-nél az IDE->AHCI utólagos váltást néhányszor megcsináltam, Intel-es chipsetnél. Mivel nem volt plusz teljesítmény hozadéka, így nem erőltetem a dolgot, bár hátrányt sem tapasztaltam. De ez nem jelenti azt sajnos, hogy bármilyen rendszernél ez így is van. Tehát garancia semmire sincs, ezt már megszokhattad volna számítástechnikában... Ezért a beidézett eljárásokért sem tudok felelősséget vállalni, ha írsz a szerzőknek, szerintem ők sem... Tovább bonyolítja a helyzetet, ha jól értem, hogy duál bootos a géped...
Szerintem, ha kritikus a rendszered, ne kísérletezz. Teljes újratelepítésnél, vagy egy teszt rendszernél próbáld meg mindkét megoldást, tesztelj.
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #45432 üzenetére
Nyelvben nem tudok sajnos segíteni... Szerintem XP-nél súrolja e fórum lehetőségeit ez a kérésed...
Ha univerzálist, akkor amit feljebb linkeltem. Azt kitömöríted, 50 MB körüli, beintegrálod iso-ba, kiírod CD-re, bootolsz róla, s 99,99 %, hogy bármilyen merevlemezvezérlős gépre fel fog menni...
Ha csak a saját alaplapodra akarod, akkor pontosan milyen lapod is van?
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz Piftuka #45423 üzenetére
Egyben válaszolok, bogarázz...
Nos, Win7-nél nincs probléma, az *.iso-t vagy a telepítő CD-t kiírod egy USB-re, van erre egy csomó tool, pl: MS Windows 7 USB/DVD download tool, Rufus vagy OStoGO stb...
A BIOS-ban AHCI-ra állítod az IDE elérést, meg persze USB boot-ra, (itt lehet annyi gond, hogy sajna nem minden alaplap/BIOS és USB kulcs dolgozik együtt, ilyenkor megpróbálsz egy másik kulcsot), indul a telepítő, az első újrainduláskor rögtön vissza belépsz a BIOS-ba, s visszaállítod a boot sorrendet a HDD-re, a telepítő így fog végezni.
Mivel a Win7 tartalmaz egy általános AHCI drivert, az fog szépen működni is, akár Intel, akár AMD chipsetes alaplapod van. Ez amúgy támogatja a trim parancsot is, tehát SSD-nél sincs gond. Ha pedig már megy a rendszer, telepítheted az alaplapi chipsethez tartozó AMD ([link]) vagy Intel drivert.
Intel-nél kicsit kuplerájosabb a szitu, mint AMD-nél. Először is telepíted az Intel Chipset Software Installation Utility, azaz inf drivert. Elvileg ezzel is működik már a dolog, de van külön az a bizonyos RAID és AHCI egyben driver, aminek most Intel Rapid Storage Technology (Intel RST) a neve, amit _korábban_ Intel Matrix Storage Manager-nek hívtak.
Ha megnézed az utolsó RST-t látható, hogy három lehetőséged van. Van két floppy-s változat, x32 és x64-es, illetve egy közös program változat. Itt az dönti el, hogy mit telepítesz, hogy mire van szükséged. Normál esetben, AHCI-ra elegendő a megfelelő floppyst letölteni, kitömöríteni, s kézzel befrissíteni eszközkezelőben. Én így szoktam, probléma nélkül működik.
RAID esetén mindenképpen a progi változatot érdemes telepíteni a plusz szolgáltatások miatt, de AHCI-nál is lehet, ezzel kapsz egy progit a tálcára, amivel ellenőrizheted a merevlemez(eke)t, szerintem felesleges, bár néha szoktam én is telepíteni. Így néz ki, most éppen RAID-ben:
Aminek jelentősége van, az az, hogy az Intel is folyamatosan csiszolja ezt az AHCI drivert, érdemes ezt frissíteni. Ha probléma lenne vele, akkor meg a MS féle gyári beépített drivert kell használni. A HD Sentinelt fejlesztő fórumtárs korábban nem éppen hízelgően beszélt az intel driverről, állítólag sok hiba volt benne régebben (bár lehet, hogy ez inkább a RAID-et érintette), talán ezek javításra kerültek, s javult a teljesítménye is.
XP. Mivel alapból nem támogatott az AHCI, ha erre van állítva BIOS-ban, az XP fel sem ismeri a HDD-t, kék halállal megáll a telepítés.
Három megoldás van, ha így akarjuk telepíteni:
1. Telepítéskor elején F6 gomb lenyomása, s floppyn beadjuk az AHCI drivert, ez az utolsó XP-re, ha jól látom: [link]. Ez nem egy nagy dolog, csak ki kell tömöríteni a zip-et, s ki kell másolni könyvtárszerkezet nélkül a floppyra.
2. Beleintegráljuk a fenti drivert egy egyedi XP telepítő CD-be (nLite vagy RyanVM Integrator),
3. InfiniteReality írta, hogy USB-n is mellékelhető az AHCI driver. De ezzel szerintem megint az a probléma, hogy bizonyos alaplapokkal, notikkal nem fog így működni, az biztos.
Tehát, ha nincs floppy meghajtó a gépben, marad a integrált CD készítése, vagy BIOS-ban visszaváltasz IDE-re. Később is telepítheted XP-re az AHCI drivert, nem hiszem, hogy emiatt lenne instabil:
Írtad a kontroller listákat, hogy eltérnek. Az RST-nél már a PCH-k (Platform Controller Hub) neve van feltüntetve, ezekbe _bele van integrálva_ a korábban a déli hídban (ICH nevűek) lévő merevlemez vezérlők. A korábban két chipből álló chipsetek az intel 5-ös sorozatától (ami neked is van) már csak egy chipből állnak, ezért van változás az elnevezésekben.
Remélem tudtam segíteni...
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #45429 üzenetére
Ez alapján se menne? [link]
Ha pedig nem tudod, hogy mit integrálj bele, akkor van ez a csomag, amibe minden háttértároló driver benne van, ki tömöríted, s ezt adod meg az nLite-nak.
Vagy csinálhatod a RyanVM Integrator-al is, ahogy nézem egyszerűnek tűnik...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #45411 üzenetére
S még mobil net is...?
Szerinted, ha más vírusirtó progi amikor frissül, akkor hogy kerülnek az új definíciós állományok a gépre? Vagy letiltod a frissítést? Akkor viszont semmi értelme a kereső telepítésének.
Gyorsan körülnézve ezeket találtam Panda Cloud vs mobil net kérdéskörben:
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #45406 üzenetére
Az én alternatíváim:
1. XP SP3, kisebb rendszerigényű víruskergetővel: pl: Panda Cloud
2. Veszel/szerzel bele még legalább 512 MB RAM-ot... (Ha jól látom, DDR2 667 (PC2-5300)-s RAM kell bele, kb. 3 - 4 ezerből van, újonnan.)
3. Próbálkozz linux-al...
A gond az, hogy géped CPU-ban is harmatgyenge... Ha viszont a céljaidra neked elég lenne, akkor megéri költeni RAM-ra, amennyiben a gép egyéb állapota jó. Ha viszont ez az egyenlet nem teljesül, akkor gépcsere, mert csak kínlódni fogsz!
-
StSanya
senior tag
válasz InfiniteReality #45363 üzenetére
OK, elhiszem! (Még nem láttam a hozzászólásod, mikor az enyémet írtam.)
-
StSanya
senior tag
válasz Piftuka #45360 üzenetére
Sajnos XP-nél csak a floppy jó, csak arról fogad el külső drivert... Azt tudod csinálni, hogy készítesz egy olyan XP telepítő CD-t az NLite progival, amibe bele integrálod az AHCI drivert.
-
StSanya
senior tag
válasz Piftuka #45335 üzenetére
De, mennének. A 32 bites programokat egy 64 bites oprendszer elvileg ugyanúgy futtatja, bár a 32 bites oprendszer gyorsabb lehet (jobb optimalizáció) és kisebb tárterületet is foglal. Ha nem, akkor meg a program a hibás... A 64 bitnek elsősorban a programok számára elérhető RAM mennyiségében van jelentősége, mennyit tud elérni összesen, s ebből mennyit tud egy programnak kiosztani az oprendszer...
Aki pedig szeret régi programokat futtatni, annak az is lehet szempont, hogy 16 bites programokat nem lehet 64 bites windows alól futtatni, csak max. 32 bites alól (virtuális gépeket most nem figyelembe véve).
-
StSanya
senior tag
válasz Piftuka #45333 üzenetére
Üdv!
Nyugodtan telepítheted a hagyományos, 32 bites XP-t, sőt, csak az a javasolt is. Ugyanis a 64 bites XP egy próba termék, s nem igazán sikerült jól... Emiatt (is) hagyta a fenébe a Microsoft, s nem készült hozzá SP3 (inkább a Vistára és az azutáni oprendszerekre koncentrált - nagyon helyesen )
Az egyetlen hátrány, hogy 32 bites windows-al, csak mintegy 3 - 3,5 GB RAM-ot fogsz elérni, konfigurációdtól függően (VGA, stb.) Ez nyugodtan bevállalható szerintem. S persze natív 64 bites programokat nem fog tudni rajta futtatni...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #45326 üzenetére
Csak azt állítsd vissza, ami sérült. A "system" az a telepítéskori hardware állapot, a regisztrációs adatbázis "HKEY_LOCAL_MACHINE" része. Ha a "software"-t s a többit is visszaállítod, akkor valószínűleg a telepített programok nem fognak elindulni (visszakerülsz telepítéskori állapotba), csak maga a windows. Az a kérdés, hogy mikori a mentés. Ezért, ha más regisztrációs adatbázis fájllal ("software", "sam", "security", "default") is gond lenne, akkor én inkább a XP telepítő futtatását és a javító (rá)telepítést javaslom, ilyenkor jó eséllyel átveszi a programokat is a régi telepítéstől.
Persze, ha csak az a cél, hogy valahogy elinduljon az XP, és aztán a doksikat már ki lehet menteni, akkor nem probléma, sőt, ez lehet előnyösebb is, mert utána egy format, s egy tiszta lapos telepítés az igazi...
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #45324 üzenetére
Sima CD-re kéne kiírni, nem RW-re, s minél kisebb sebességgel azt az .iso-t, hátha...
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #45322 üzenetére
Nehéz megmondani látatlanban, hogy nálad mi lenne a célravezetőbb. Ha csak regisztrációs adatbázis részét képező egy fájl, pl. a "system" van megsérülve, akkor elég lehet a parancssorból a biztonsági másolatból azt visszaállítani. Kérdés, hogy tényleg ez van csak megsérülve, vagy más is, nincs-e más, pl. hardware hiba (tipikusan haláltusát vívó HDD) stb.
Általában én ilyenkor először a Hirens-el ránézek a HDD-re (HDD Sentinel DOS-os változat), ha OK, akkor Hirens miniXP, nincs-e fájl rendszer borulás stb. Ha ugyanis ezek nem stimmelnek, akkor nem szabad chkdsk-t sem futtatni, mert nagyobb bajt csinálhatunk, mint ami van. Ekkor célprogrammal adatmentés van.
Ha nincsenek fenti gondok, akkor jöhet vagy a helyreállítási konzol, chkdsk, esetleg más parancssori tool, és az egy-két fájl helyreállítása, vagy pedig az XP telepítő CD-t felhasználva egy javító XP telepítés. Itt azonban az se mindegy, hogy Home vagy Prof, meg ez az ilyen Pistike Edition Warez Forever változatú telepítőkön ez nem is szokott rajta lenni...
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #45320 üzenetére
Igen, kell a Helyreállítási konzol: [link]
Miért nem indul a CD-d, lemez hiba? Ha az olvasó nem jó, akkor másik lemezzel sem fog...
De korábban már említették a Hiren's Boot CD-t, azzal is tudsz sok mindent csinálni: [link]
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #45305 üzenetére
Egy leírás, hátha segít: [link]
-
StSanya
senior tag
válasz Vakegérke #45291 üzenetére
Azt írtam már, szerver akar lenni a gép, mivel egyedül találja magát egy hálózatban. Nézd meg, mire van most állítva a Server (Kiszolgáló) szolgáltatás a szolgáltatások között!
-
StSanya
senior tag
válasz Vakegérke #45284 üzenetére
Sajna, mint említettem nincs tapasztalatom Digi-vel. Van topicja, ott kéne érdeklődnöd: [link]
Nem vészes manapság már az ilyen jobb router, persze nem 6 - 8 ezer, mint egy normál, de pl. egy TP-Link 1043 már hozza ezt a szintet. Ennyit szerintem meg simán megér a kényelem és biztonság, amit nyújt.
-
StSanya
senior tag
válasz Vakegérke #45282 üzenetére
Akkor mégis igaz, amit először írtam, az ADSL is PPPoE... Ettől függetlenül a router a jobb megoldás, csak ha abszolút nincs pénz rá, akkor állíts be fix IP-t (ez csak a helyi IP, a Digi más IP-t fog adni, a kettőnek nincs köze egymáshoz), vagy tiltsd le a helyi TCP/IP-t (ez csak a helyi kapcsolatot befolyásolja, a Digi-nek lesz TCP/IP protokollja külön. Ha az első képet megnézed, ott a Next-It nevű szélessávú kapcsolat ikon, neked is van valamilyen néven, ami a Digi-d).
Amire viszont figyelni kell, ha routert veszel: 80 megás netet nem mindegyik hajtja ki...
-
StSanya
senior tag
válasz Vakegérke #45280 üzenetére
Ne állítsd, amit írtam fent, az csak ADSL modem esetén igaz! Digi-t nem ismerem, de én mindenképpen vennék egy routert a helyedben, hogy ne közvetlenül lógjak a neten...
-
StSanya
senior tag
válasz Vakegérke #45278 üzenetére
S mi van a hálókártyára kötve, ADSL modem?
A 2. hiba attól van, hogy a hálókártyán engedélyezett az TCP/IP protokoll, de nincs semmilyen eszköz a hálón. Ez szokott néha lassú bekapcsolást is eredményezni, mivel induláskor a windows "hallózik" a hálózaton, de ugye senki nem válaszol neki...
Két megoldás van:
Az egyik, hogy letiltod a TCP/IP protokollt a hálózati kártyán (mellékelt második képen az alul lévő ablakban csak a QoS csomagütemező előtt legyen pipa, a másik három előtt ne), a másik megoldás, ha fix IP címet állítasz be (második képen az elöl lévő ablak, használd a 192.168.1.5 címet pl. s NE a 192.168.1.1 és 192.168.0.1 -et):
Az első hiba amúgy azzal függhet össze, hogy a PC-d akar a szerver lenni...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz guftabi96 #45220 üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő, ezt a drivert próbáld meg:
SoundMAX Integrated Digital HD Audio 5.10.1.6480
Vagy ennél is frissebb lenne a 5.10.1.7270, elvileg az utolsó XP-hez, de nem találok értelmes letöltési linket...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz guftabi96 #45220 üzenetére
Meg kéne nézni, hogy a mókolt XP-nél milyen driver van az eszközkezelőben a hangkártyánál...
Ha a gyári XP-t teszed fel, az SP3-t, a frissítéseket és a DirectX-t telepíted?
-
StSanya
senior tag
válasz zer0fill #45187 üzenetére
Osztom Brd véleményét, + annyit még megtehetsz, hogy eltávolítod a .Net-eket (ha jól látom, a 2.0 verzióra jelzi a hibát) ezzel: .NET Framework Cleanup Tool
-
StSanya
senior tag
Következő gondba futottam: XP elindul, majd ahogy az asztal és vele az ikonok betöltődnének, ugyanazzal a lendülettel szabályosan kijelentkezik és lekapcsol... Tehát megszakítani sem tudom a leállítási folyamatot. Csökkentett módban a gép elindul, szépen működik. CD-ről Avira emergency indítva, nem talált semmit (gép stabil volt ezalatt, semmi hiba hardware-esen). Csökkentettben ránéztem az eseménynaplóra, de nem igazán találtam semmit sem...
Valaki esetleg látott már ilyet?
-
StSanya
senior tag
1327-es hiba:
"...az „Érvénytelen meghajtó”. Ez esetben a problémát az okozza, hogy a Windows telepítési helyének meghajtóbetűjelét egy, a Lemezfelügyelő eszközhöz hasonló segédprogrammal módosította. A meghajtóbetűjel ugyan módosult, egyes beállításkulcsok azonban továbbra is az eredeti meghajtóbetűjelre hivatkoznak."
Talán a leggyorsabb az office uninstall, majd reinstall lenne.
Ha még van időd szórakozni, nézd meg a FixIt központot, hátha van rá gyógyír.
-
StSanya
senior tag
válasz dorka16 #44981 üzenetére
Ne a NOD-ot vagy más keresőt telepítsd rá a vírusos rendszerre, hanem vagy kiszereled a HDD-t, rádugod egy másik gépre és úgy vírus irtasz, vagy letöltesz egy emergency CD-t, kiírod, arról indítod a gépet, s úgy végzed ezt el, pl:
Ezzel is tehetsz egy próbát, ez csökkentett mód alatt operál:
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
Indítsd el kézzel a Windows Update-t, s nézd meg melyik frissítésekről is van szó pontosan. Ha megírod, akkor talán ötletünk is lesz rá. Amit pl. tudok konkrétan, egy .net 1.1 frissítés szokott így beakadni, amire van gyógyír.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Newyorker #44847 üzenetére
Ha a munkahelyen novell háló van, először megnézném, hogy a novell kliens hogyan viselkedik win7 x64 alatt. Minden más megoldást ezt követően néznék csak. A virtualbox is csak feleslegesen bonyolítja a dolgot, sztem...
Anno, még win98-al én is dolgoztam novell alatt, nagy szó volt, mikor felraktam egy gépre XP-t és hozzá az otthon letöltött, CD-n bevitt novell kliens-el tudtam csatlakozni... Régi szép idők, i815-ös P3-as volt a gép...
-
-
StSanya
senior tag
válasz Newyorker #44830 üzenetére
Akkor próbálj topicot indítani itt, vagy a HUP-on, de nézelődhetsz pl. a Novell fórumán is.
De szánj rá egy kis időt szerintem, az új gépre fel kell dobni egy win7-et, meg a clienst, s meg kell nézni saját szemmel, hogy muzsikál.
-
StSanya
senior tag
válasz Sparrow88 #44826 üzenetére
Persze, NTFS-re kell formázni, win7 alatt nincs is más file rendszer szerintem amire telepítéskor formázná a HDD-t (hacsaknem FAT32, de ez ekkora méretben nem játszik).
-
StSanya
senior tag
válasz Newyorker #44820 üzenetére
Eszerint XP-ből sem támogatja a x64-es XP-t...
Viszont:
"The Novell Client 2 SP3 for Windows supports the Microsoft Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, and Windows Server 2012 32-bit and x64 operating systems."
-
StSanya
senior tag
válasz Newyorker #44818 üzenetére
Jó nagy büntetés ezen a cuccon az XP...
Amúgy a 64 bites XP nem egy stabil dolog, kerülendő. Win7 alatt XP mode vagy más hasonló megoldás nem jöhet szóba?
-
StSanya
senior tag
válasz Bigyo13 #44790 üzenetére
Nálam kb. 2005. - 2006. óta működik, számtalan gépen próbálva, friss telepítés után, amikor felment az összes frissítés... Gondolom nálad a már hekkelt, így-úgy törölt dolgok miatt nem.
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44391 üzenetére
Én szóltam, hogy ez is egy szakma...
Elhanyagolható esély van arra, hogy kellene ilyen floppys cucc... Ez modern AHCI-ra állított SATA vezérlők, esetleg SCSI vezérlők esetén fordulhat elő.
Linkeld az a hardware infót, komolyan, már rágom a körmömet, milyen csoda gép lehet az, amit telepíteni akarsz...
-
StSanya
senior tag
válasz agoka07 #44390 üzenetére
Igen, annyit tegyél meg lécci, hogy erre a SMART adatmezőkre, jobb klikk -> decimális adatmező elé pipa és úgy is bemásolod?
Annyit látni, hogy több alkalommal történt már hibás szektor áthelyezés...
-
StSanya
senior tag
válasz agoka07 #44388 üzenetére
Nem történt fizikai "bántalmazása" a HDD-nek? Kiszerelted a gépből?
Amúgy elmehet még így jó darabig, ha nem romlik az állapota, fusson mindig a HD Sentinel, kísérd figyelemmel az állapotát. De menteni kell róla sűrűn, mert ha elhuny, akkor oda minden...
Amúgy fura, hogy a teljesítménye is így lecsökkent, a SMART adatokat megosztanád itt?
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44382 üzenetére
Ha van rá lehetőség, azért belenézhetsz a gépbe, pl. sokszor van olyan, hogy a diag program visszaad egy alaplap gyártót és típust, csakhogy annak van akár 4 - 5 verziója, sokszor eltérő BIOS-al, eltérő hálókártyával, eltérő hangkártyával, stb... Tipikusan a Gigabyte és MSI lapoknál szokott előfordulni vicces helyzet, hogy "akkor most te ki is vagy?!", legalábbis nekem ilyen tapasztalataim is vannak. És ilyenkor nem jó találgatni, legegyszerűbb és leggyorsabb lekapni a gép oldalát, s a NYÁK-on ott lesz a felirat a verziószámmal...
Tényleg nem tudsz felkészülni a dologra, hogy még most futtatsz a gépen diag progit, s az eredményét megosztod itt velünk? Konkrétan tudnánk segíteni... Az is vicces, hogy azt írod, kb. 5 - 10 éves a gép azaz 2003 - 2008 között gyártódott, tudod hányféle lap született ezalatt?
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44377 üzenetére
Eleve ott a gond, hogy nem tudod, hogy milyen gép. Így csak elméleti síkon futkározunk, 0 konkrétummal. Meg a szavaidból is csak a tanácstalanság jön le, ezért írtam, amit írtam, de ha rosszul veszem a dolgokat, akkor bocs.
Pl. a linkelt progit telepítetted-e, akár a saját gépeden, megnézted-e mit tud? Azt sem írtad ismersz-e más hardware diagnosztikai programot, mert ott van pl. az Aida64, a HWiNFO32 stb, ami erre a célra van.
Egy telepítésnél pedig nem is az operációs rendszernek kéne nehéznek lenni, a felhasználói környezet visszaállítása, adatok mentése, visszatöltése, vagy mindenféle program telepítése sokkal több problémával jár néha...
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44374 üzenetére
Köszi.
El kéne neki. De, írtam fentebb, hogy nem próbáltam drivert menteni még egy ilyen programmal sem. Megállapítom a gyártót és a típust, és annak megfelelően a drivert - ha kell, másik gépen - letöltöm, telepítem.
Integrált hálókártya drivere minden esetben ott van az alaplapgyártónál is. Vagy a laptopgyártónál.
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44372 üzenetére
Engedd rá a fenti programot, s kiderül. Elvileg a gép hátulját megnézve is látható, hogy integrált, vagy külön hálókártyás a gép.
Ismét csak jószándékúan jelezném: Ez is egy szakma, amit persze lehet otthon is hobbiból művelni, de ahogy pl. autószerelésnél sem szégyen, ha megfelelő helyre viszed mondjuk futómű-beállításra, itt sem esel neki, ha nincs elegendő tudásszinted, tapasztalatod, szerszámod, stb...
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44369 üzenetére
OK, jól gondolkodsz amúgy, ha net van, akkor már könnyebb minden...
1.
Igen, le lehet menteni a net drivert, nem néztem utána, de valószínűleg az általad javasolt program(ok) képes(ek) is erre. Ez lenne az egyik lehetőséged.A másik pedig az, hogy - feltételezve, hogy integrált, azaz alaplapi hálókártyád van - az alaplap gyártó és a konkrét típus alapján letöltöd előre a hálókártya - nagy valószínűséggel - frissebb driverét.
Ehhez persze ismerned kell az alaplap típust, ami pl. a dobozán van, vagy segédprogrammal beazonosítod.
Talán neked a legjobb a Driver Genius lenne, van hardware azonosító része és úgy tudom a drivereket is le tudja menteni - bár én ezt a részét soha nem használtam.
Pl. nálam:
2.
Igen, van ilyen pack, én viszont azt javaslom, hogy magyar telepítőt szerezz, és azzal telepíts. Nem vagyok híve hibaforrást okozó dolgoknak, mikor van rá rendes, gyári megoldás. Mind a Home, mind a Prof változata az XP-nek elérhető magyarul, SP3-al frissítve.
-
StSanya
senior tag
válasz elodman #44364 üzenetére
Nem akarom elvenni a kedvedet, de ha már így állsz neki, akkor nem kéne inkább egy hozzáértőbb, vagy rutinosabb telepítős személyt hívni? Leírták fentebb, oszd meg velünk milyen alaplap, milyen alkatrészek, s érdemben is többet tudunk segíteni.
Van lehetőség kimenteni a régi drivereket, éppen csak sok értelme nincs, az új telepítésben sokszor pont az a lényeg, hogy új, hibamentesített drivereket telepítesz.
-
StSanya
senior tag
Tehát eleve vacakul van telepítve a géped, s akkor még tetézed ezt egy brutális igényű böngésző használattal...
A lapozófájlt azért remélem legalább áttetted a D-re?
Megfelelő segédprogrammal tudod a meglévő partíciókat módosítani, tehát a meglévő adatok törlése nélkül is lehet pl. a D-t csökkenteni, s a C-t növelni, én is szoktam ilyet csinálni, Hiren's Boot CD-vel. Persze ennek is van némi rizikója, tehát előtte menteni kell.
Lehet jobban járnál olcsóbb intel CPU-val, felesleges is lehet az i3, egy 850 - 860 Sandy, vagy egy 2020 - 2030-as Ivy pl. sokkal olcsóbb lenne, vagy AMD FM2-es platform is kiváló lehetne a számodra. 8 GB RAM, de duálban, egy 64 bites, szerintem inkább win7, s mehetne a 200 - 250 oldal...
-
StSanya
senior tag
Mozillával az a baj, hogy bár nagyon sokat javult, a mai napig előfordul benne a memória szivárgás jelensége, állítólag elsősorban az addonok miatt: [link]
Próbáld ki a Google Chrome-ot, hátha hatékonyabb ennyi megnyitott lapnál, de elsősorban az igényeket kéne lejjebb venni.
Az XP memóriakezeléséről itt is olvashatsz, pl. a 2 GB RAM /program limitről tudsz? [link]
-
StSanya
senior tag
válasz dcsabesz #44317 üzenetére
Bár ez 7-esre van, s nem találom az XP-s leírást, de kb. ezt kell csinálni: [link]
A lényeg, hogy ha az eredeti profil név pl. Csabesz volt, akkor hozz létre egy Csabesz1 és Csabesz2 felhasználói profilt, restartkor lépj be a Csabesz2-be, pl. Total Commanderrel (amin kapcsold be a "Látszik a rejtett/system fájl"-t) keresd meg a Documents and Settings-ben a Csabesz-t, és onnan másolj a leírt kivételektől eltekintve mindent a Csabesz1-be.
Majd a Csabesz2 felhasználó törölhető is, meg a az eredeti Csabeszt is törölheted a merevlemezről.
-
StSanya
senior tag
válasz Speeedfire #44306 üzenetére
Combofix és/vagy winsockfix segíthet.
-
StSanya
senior tag
válasz mcload21 #44264 üzenetére
A WSUS Offline Update tud offline frissítőt készíteni, amibe belepakolja a .Net-et is. XP már a legacy termékek közt van az új verzióban...
Ez a frissítés készítő:
A kész anyagot kimenti egy könyvtárba, ahol egy .exe-t indítva indul a telepítő:
-
StSanya
senior tag
válasz InfiniteReality #44136 üzenetére
+1 tanács: Ha netán kártyaolvasó is van a gépben, belső USB portra akasztva, azt is húzzuk le, mert az XP telepítő azoknak is osztogat betűjeleket, ami idegesítő tud lenni...
-
StSanya
senior tag
"Xp-ről valamilyen módon nod32-t eltávolítani lehet, ha jelszóval védett?"
Ez nem segít?
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz m0rd0k #43903 üzenetére
Ott a gond: Először a 4in1 driverrel kell kezdeni, az tartalmazza többek közt az AGP drivert is.
Szerk: Ez pedig az utolsó AGP-s VGA driver XP-re: AMD Catalyst™ 12.6 Driver Download for AMD Radeon™ AGP Graphics Products: AMD Radeon HD 4xxx, AMD Radeon HD 3xxx and AMD Radeon HD 2xxx series of products WinXP 32bit
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Integra #43871 üzenetére
Ha az XP jogtiszta, normál, otthoni használatra, szinte mindent meg lehet free programokkal oldani, max. néhány reklámos (lásd Avira víruskergető időnként feldob egy reklámablakot), vagy hasonló, illetve a felhasználótól kis megszokást kér (pl. office helyettesítő LibreOffice).
-
StSanya
senior tag
válasz Integra #43869 üzenetére
Jáááj, nem volt rajta SP3? Csoda, hogy nem szedték szét a virnyákok...
Mindenképpen próbálj meg RAM-ot szerezni bele, minimum az 512 MB, de már inkább az 1 GB kéne. Az a baj, hogy ha minden frissítést letöltesz, és egy netre kötött gépre ezt muszáj, akkor nem marad a böngészőnek nagyon...
Ha meg vagy elégedve az AVG-vel, akkor hagyd, én ilyen minimum, de netes gépre Panda Cloud-ot raknék, vagy ha nem zavarnak a felugró reklámok és hogy nem tud magyarul, akkor Avira free-t...
-
StSanya
senior tag
válasz Integra #43862 üzenetére
WinSockFix-et neki...
Betárcsázási kód alatt a felhasználói név + jelszó párosra gondolsz?
-
StSanya
senior tag
válasz zoli121 #43850 üzenetére
Pl. Aida64 (Szoftver -> Licencek), vagy pl. Magical Jelly Bean Keyfinder
-
StSanya
senior tag
válasz ro_bert17 #43827 üzenetére
Ha nem szakember, nem szerelgeti ki az adathordozót, hanem egyben elviszi a PC-t, s majd a szakértő szerelget. De vannak már hozzáértők is, illetve vihet magával a helyszínre szaktanácsadót, aki a "piszkos munkát" elvégzi. Ha a PC-t viszi, akkor arra matricákat ragaszt, s lepecsételi ezeket, hogy kizárható legyen az utólagos belenyúlás vádja. Ha csak a HDD van kiszerelve, azt is úgy kell csomagolni, hogy a) ne sérülhessen b) ne lehessen könnyedén csatlakoztatni.
Amúgy ha kódolva van a HDD tartalma, s a tulaj "elfelejti" a jelszót, a rendőrség pedig szakértővel ezt feltöreti, ha a tartalom miatt bukik a tulaj, akkor ennek a feltörésnek a díját is fizetheti bűnügyi költségként.
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz Plazmacucci #43811 üzenetére
Ha regisztrált fejlesztő vagy, akkor igen, az MSDN-ről. Ha nem, akkor kérj kölcsön telepítő lemezt.
-
StSanya
senior tag
válasz Plazmacucci #43809 üzenetére
XP Professional SP3 OEM kell neked.
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #43790 üzenetére
Sajátgépben jobb klikk a meghajtóra, tulajdonság, Eszközök fül, Hibaellenőrzésnél az Ellenőrzésre katt, majd a filerendszer hibáinak automatikus... ott legyen pipa. A szektorhibák keresése... csak akkor kapcsold be, ha sok időd van, mert sokáig eltart.
-
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #43787 üzenetére
Lehet, hogy csak letöltési hiba, de futtass azért hibaellenőrzést a lemezre a biztonság kedvéért, nehogy megboruljon a file rendszered!
A konkrét válasz pedig: Unlocker 1.9.1
-
StSanya
senior tag
válasz King Unique #43780 üzenetére
Azért világit az egér, mert készenléti feszültséget kap vagy az USB, vagy a PS2-es porton. Ez teljesen normális jelenség, ha be van állítva BIOS-ban, hogy egér ébresztheti a gépet. Ha ezt nem akarod (én speciel nem szeretem), akkor vagy BIOS-ban kell letiltani, vagy alaplapon kell jumper-t áthelyezni.
-
StSanya
senior tag
válasz Voice24 #43773 üzenetére
microsoft user-mode driver framework feature pack:
"The Windows Driver Foundation (WDF) is Microsoft's next-generation driver model. WDF includes frameworks to support both user-mode and kernel-mode drivers, along with driver testing and verification tools.
The user-mode driver framework (UMDF) component of WDF enables drivers for some types of devices to run in user mode instead of kernel mode. Devices supported by the UMDF include portable storage devices, portable media players, USB bulk transfer devices, and auxiliary display or video devices."
microsoft compression client pack:
"The Microsoft Compression Client Pack 1.0 for Microsoft Windows XP and Microsoft Windows Server 2003 contains the Msdelta.dll file. The Msdelta.dll file is a library that is part of the Windows Vista operating system. The Msdelta.dll file exports functionality to create and apply binary deltas. These deltas are used to efficiently download updates for Windows Vista. This advanced compression technology is also suitable for many other differential compression scenarios."
-
StSanya
senior tag
válasz Marcelldzso #43774 üzenetére
Ha jól értem, az adatbázis állomány(ok) kellenének. Milyen programokkal próbálkoztál? Ha csak törölve lettek volna, az még csak csak, de szerintem itt felülírás történhetett, az bajos...
Remélem, más aki olvassa tanul belőle: Rendszer visszaállítást nem kapcsoljuk ki (max csökkentjük az általa felhasználható tárterületet), s fontos adatokról meg időnként mentést készítünk... Erre vannak automata progik is.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz BroCreSt #43698 üzenetére
Elfutna, csak nem támogatja a trim-et, így egyéb praktikát kell bevetni, különben idő előtt kinyírja az SSD-det.
Valóban, mindig a régebbi windows -> újabb windows -> linux sorrendben telepítünk több oprendszeres gépet.
-
StSanya
senior tag
válasz HeavyToys #43697 üzenetére
Csökkentett üzemmódban indítsd el a gépet, jobb klikk az asztalon, tulajdonságok, beállítások fül, felbontást a legkisebbre, 16 bites színmélység, alkalmaz, újraindítás.
Így elvileg már be fog töltődni, hiszen a legkisebb felbontás és színmélység lesz beállítva a normál üzemmódra is, nemcsak a csökkentett üzemmódra. Aztán normálban beállítod, amit bír.
-
StSanya
senior tag
válasz w.miki #43690 üzenetére
Ezekből a 2003, vagy még esetleg a korábbi OfficeXP jöhet szóba. Csak telepíteni kell utána rájuk a Kompatibilitási csomag-ot, s későbbi formátumokat is kezelik.
-
StSanya
senior tag
válasz Vasinger! #43632 üzenetére
Ha előre van formázva, akkor fog működni. Ha Te neki állsz formázni, úgy már csak 2 TB-ot fog tudni kezelni. Kivéve, ha gyári progival csinálod, pl. WD-nél a SmartWare...
http://support.microsoft.com/kb/2581408
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
Írtad, hogy laptop. Pontos gyártó, típus? Drivereket hogy tetted fel? Milyen interneted van, hogyan kapcsolódsz? Router van-e, anélkül próbáltad-e a kapcsolódást?
Két programot megpróbálhatnál futtatni:
Utána pedig:
-
StSanya
senior tag
válasz darvak #43415 üzenetére
Így van, sokszor hatékonyabb a format + telepítés, mint szüttyögni órákig, egy össze-vissza fertőzött, oda-vissza kismillió programmal agyontelepített, emiatt rongyos állapotú regisztrációs adatbázisos windowssal...
Mellesleg, már amiatt is nyerhetsz pl., ha változtatsz a partíció kialakításon.Persze, azért mérlegelni kell, egy megkímélt munkagépnél, ha összeszed valami bajságot, akkor ok, vírusirtás, hibaelhárítás, stb. lehet hatékonyabb, de mérlegelni kell, mert vannak nagyon makacs fertőzések, rootkitek.
Tappancs2001!
Lényeg, hogy a hálózati kártya driverét előre megszerezd. Aztán ha felment a windows - ha nem ismeri fel - ezzel kezdj, net legyen. Az alaplap típusát kell beazonosítani, interneten minden gyártónak ott vannak a driverek. Ha profi vagy, akkor az alaplap chipset driverét szintén előre letöltöd, s azzal kezded.
Tehát:
1. Windows
2. Chipset (pl: Intel: InfInst AMD: SB driver VIA: Hyperion nVidia: nForce driver)
2. Hálózati kártya
3. VGA
4. hangA gép alkatrészeinek beazonosításában sokat segíthet az Aida64 vagy a HWiNFO32 program.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
-
-
StSanya
senior tag
WinSockFix-t próbáld meg. Meg a hálózati kártyák driver-eit frissítsd.
-
StSanya
senior tag
A BIOS-ban mindenképpen állítsd vissza IDE vagy compatible módra, a lényeg, hogy ne AHCI-n legyen az IDE vezérlő.
A másik: XP telepítő lemezzel indítod a gépet, s csinálsz egy javító telepítést. Ilyenkor megmaradnak a programjaid, csak a windows áll vissza egy korábbi állapotra, s a frissítéseket (mintegy 140 db, ha SP3-as XP telepítő lemezed van) kell telepíteni.
-
StSanya
senior tag
válasz FoLey-v #43067 üzenetére
Vagy az Avirá-t vagy a Panda Cloud-ot javaslom.
Utóbbi NEM azonos a korábbi Panda antivírus programokkal, új technológiát alkalmaz, s nagyon kicsi a gépigénye. Jah és magyar a progi...
-
StSanya
senior tag
Szerencsésebb lenne ugyan az egy DHCP-s felállás, de lehet két DHCP szerver, csak akkor eltérő tartományt kell nekik beállítani, pl:
Router 1: 192.168.1.100 - 192.168.1.149
Router 2: 192.168.1.150 - 192.168.1.200
Milyen és mekkora hálózat ez amúgy, mi a topológia?
Új hozzászólás Aktív témák
• Tilos a warez
• Tilos az OFF!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest