Új hozzászólás Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz bazsi83vp #75225 üzenetére

    Figyu, nekem valamikor 2012-ben került a gépembe SSD. Egy 128 gigás Samsung 830pro. Akkor még Win7 volt alatta. 2015 óta pedig ez a csodálatos tizedes.
    Az égvilágon semmit sem "optimalizáltam" a rendszeren, legfeljebb annyit, hogy a hibernálás ki van kapcsolva. Ez W7-en a hibrid alvást, win10-en pedig a gyorsindítást is.
    De máshoz (swapfile, keresés, ... ) nem nyúltam. Torrent mondjuk nem fut a gépemen, de pl. android studio az igez, és ez azért gyártja az apró fileokat rendesen.
    Így, kb 5-6 év használat után a HD sentinel szerint ment 280 napot, írtam rá 8.4terát, és 94%-s a kondíciója. Vagyis, évente 1%-t kopik. Vagyis van még 94 évem, hogy 0-ra menjen a kondíciója, és utána még legalább ennyi idő, mire tényleg meg is döglik rajta a flash memória.

    Nem kell úgy félteni ezeket a meghajtókat, nagyon extrém használat mellett is kibírnak 20-30 évet. Sokkal hamarabb fog rajtuk tönkremenni valamelyik másik elektronikai alkatrész, a vezérlőn szétpukkan egy kondi, vagy bármi egyéb olyan dolog, ami akár egy winchessterrel is megeshetne. De még előbb fog annyira elavulni, hogy kidobod a szemétbe.
    Mondjuk én nem cserélem le, mert elférek a 128gigán, és sokkal gyorsabban nem nagyon tudnék bele rakni, mert csak sata port van a gépemben, az újabb, nvme baromigyors ssd-ket nem tudnám használni.

Új hozzászólás Aktív témák