Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz kezo0 #153068 üzenetére

    SSD Over Provisioning (OP)
    Understanding SSD Over-provisioning (OP)

    "Egyes SSD-kben a vezérlőchip szoftvere (firmware) a fizikailag elérhető maximális tárkapacitásnak egy részét (jellemzően nagyjából 7-28 százalékát) lefoglalhatják over provisioning célokra, ami a hibás blokkok cseréjérére, trim és egyéb karbantartó műveletek számára lesz így fenntartva, ami pozitív hatással van a tároló teljesítményére és élettartamára egyaránt."

    Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?

    "Az SSD-n az optimális működéséhez körülbelül 10-15% szabad helyet kell hagynunk. Ezt a szabad helyet mindegy, hogy particionált, vagy a nélküli helyen hagyjuk meg, a lényeg az, hogy az SSD kapacitásának 10-15%-a legyen szabadon."
    "Egyes meghajtókon a gyártók már eleve hagytak elkülönített részt, általában ez a kapacitás 7%-a, melyet természetesen nem lát semmilyen operációs rendszer, és a BIOS sem. Ezeknél az SSD-knél elég kb. 3-5% szabad helyet hagynunk."

    Tehát a Samsung Magician és egyéb hasonló szoftverben beállított OP csak opcionális és nem kötelező, bőven jó az ha a meglévő partíciókon szabad a meghajtó tárolókapacitásának 3-10%-a, amire egy rendszermaghajtónál amúgy is oda kell figyelni, mármint hogy mindig legyen elegendő szabad terület a rendszerpartíción. Az pedig már egyértelműen a Magician hibája, ha a C zsugorításával nem képes ezt megoldani a WinRE partíció miatt, aminek megléte ráadásul eleve alapértelmezett évek óta mind BIOS/MBR, mind UEFI/GPT szerinti telepítésnél... De még szerencse, hogy egyszerű lemezkezelős partíciózsugorítással is simán megoldható a nem lefoglalt terület leválasztása és nyilván nem létszükséglet ehhez az előbbi szoftver, ami ugyanazt csinálja, illetve csak csinálná ha tudná normálisan. :))

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák