Hirdetés
-
IT café
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benőke
őstag
Lenne egy hülye kérdésem
A "Print Scr" gombot hogy a búbánatba lehet visszakapcsolni hogy működjön?
Nem vágom minek kellett megbolygatni, na jó tudom végül is MS előbb utóbb mindent elrontanak, de semmit nem találok ami működne.
Beállításokban vissza lett kapcsolva. (Minek volt alapból kikapcsolva? )
Minden trükköt próbáltam már. Újra telepítést nem és azt nem is fogom.
Valakinek van ami működött esetleg és nem ismerem.
Napi rendszerességgel használám, nagyon nagyon kéne.
Van kollégám akinek megy van akinek meg nem. Amióta új gépem van azóta nem megy. -
Geth
veterán
válasz flatline#2 #141696 üzenetére
Szerintem ez perpill minden bt fülest érint. Olyat láttam, ami automatikusan váltogatja a két módot, lehet hallani ahogy gyengébb minőségre kapcsol vétel közben.
A komolyabb utazós/telefonálós headsetek nem véletlenül monók.
Jó (jobb), legalább stereo hangot ÉS mikrofont saját receiverrel tudnak implementálni (ami sanszosan nem bt lesz). Ahol tud "sima" bt-t is egy ilyen füles (saját receivere nélkül), ki is szokták emelni, hogy azzal használva tré lesz.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz tordaitibi #141695 üzenetére
Én is ugyanígy jártam az Edifier X3-mal.
#141698 Geth
Köszi az infót, akkor így már tudom, hogy más BT fülessel sem érdemes próbálkozni.Kicsit azért botrányos, hogy egy minőséginek hazudott fülhallgatónak elviselhetetlen hangja van telefonálás/teams közben, annyira recseg.
[ Szerkesztve ]
-
flatline#2
tag
válasz tordaitibi #141695 üzenetére
Ez annyit tesz, hogy ezt ezzel a fülessel nem is tudom megoldani?
-
tordaitibi
veterán
válasz flatline#2 #141694 üzenetére
A fules tudja az a2dp modot, valamint tud headsetkent is uzemelni de a hifi mod+mikrofon nem megy. Az enyem is ilyen sajnos.
-
flatline#2
tag
Sziasztok,
Kérnék tanácsot a következőben.
Vettem egy Lamax Noisecomfort BT fület, hogy majd én PC-vel használom, de sajnos nem működik úgy ahogy reméltem.
A Windows a fülest 2 kimenetnek látja, 1 stereo és 1 mono kimenet, illetve 1 mikrofon bemenet.
Amint a mikrofon bekapcsol mind más hang elnémul a gépen és a füles monoba vált és ez egészen addig így marad, amíg a mono kimenetet és a mikrofont le nem tiltom.
Azt szeretném elérni ha lehet, hogy menjen a mikrofon és mellette stereoban szóljon a füles, tehát rendes mikrofonos fülesként lehessen használni.
Próbáltam már kb minden beállítást windowson belül hátha ezt át tudom hidalni, de sajnos nem sikerült.
A gépben egy USB-s BT 5.0 adapter használok a füles csatlakoztatásához.
Tudtok erre esetleg valami megoldást, vagy ez csak ilyen módban tud „működni”?
Ha másik BT fülest veszek, vajon azzal is így járok?
Köszi -
hodostamas
addikt
Sziasztok
pár hete nem megy a sleep laptopom. Hiába nyomom a start menü/power/sleep a képernyő kikapcsol de minden megy tovább.. bill lenyomásra azonnal aktiv a képernyő. Kijelzőt ha lehajtom szintén nem megy el alvóba.. 2 éves a gép, sose volt ilyen gondom..
-
veterán
-
King Unique
titán
válasz gyuri81 #141689 üzenetére
Lásd egy másik válaszban leírtakat, linkelt útmutatókat, ez sem újdonság itt.
-
looser
addikt
válasz Csupingo #141686 üzenetére
Köszönöm a tipped, kivettem a pipát, kíváncsi vagyok, mit fog produkálni legközelebb. MIndenképpen jelentkezem
Egyébként nem csak a winamp fagy be; játékok is, lassabban, de elindulnak, 1-1 töltőképernyő ideje nő sokszorosára, csak mivel ez az alap zenelejátszó, ennél azonnal feltűnik.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
veterán
Hogyan érdemes win10-ről kompletten biztonsági mentést készíteni? (ha véletlen valami gáz lenne, akkor vissza tudjam állítani a rendszert)
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
Csupingo
veterán
válasz looser #141685 üzenetére
Most megnéztem, nekem akkor szól DP-n és hdmi-n is, ha a winampban állítom át.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
tordaitibi
veterán
Nem teszem offba, szerintem fontos hír ez mindenkinek.
Címlapos blogot meg ír róla az aki akar.
UEFI sebezhetőség és nem is a kiscsoportos kivitel:
[link] -
Csupingo
veterán
válasz looser #141685 üzenetére
Nem akkor fagy le, amikor szól a winamp és más program is hangot játszana le? Nálam ilyen volt és mikor innen kivettem a pipát, akkor többet nem szórakozott.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
looser
addikt
válasz svgyula #141684 üzenetére
Azzal - szerintem - nem lesz gond, nemrég telepítettem; DDU-ztam a régi drivert és az újat fel. A Winamp amiatt fagy ki, mert nem tud megszólalni a vga hdmi kimenetén, erről sok helyütt írnak, ismert probléma sajnos. De az ottmaradó érzéketlen területrész az már régebben is előfordult. Egy módszerre viszont ráakadtam, gyors és elegáns is: a felbontást átállítja az ember (pl. FHD alatt nálam 1680x1050 a következő), nem is kell jóváhagyni, mehet vissza FHD-ra, ekkor másképp frissül a desktop és eltűnik a problémás terület. Azt hittem, esetleg másnak is ismerős a dolog. Nem élet-halál kérdés, de gondoltam rákérdezek :-)
KösziMindent tudok a rákászszakmáról...
-
svgyula
addikt
válasz looser #141683 üzenetére
Valami beakadt a VGA drivernél. Ezt újraindítás nélkül nembiztos, hogy eltudod tüntetni. Ráadásul ha kék halállal társul akkor sanszos a VGA haldoklása is. Én letakarítanám az eszközkezelőben a VGA-t és újraindítanám. Aztán kiderül amikor visszarakja a drivert, hogy mit csinál.
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
zetecR
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #141676 üzenetére
Első körben megfordítottam a dolgot; egyik, a lakásban lévő, szintén WIn 10 Pro-s gépre rádugtam az MS billentyűzetet és tökélesen műkdik az ö billentyű.
-
félisten
válasz zetecR #141671 üzenetére
Állítsd le a gépet, húzd le a BT adaptert (vezetéknélküli MS bill.-hez gondolom adtak), az vezetéskes bill.-t is húzd le. Indítsd el a gépet, várd meg míg feláll a rendszer, csatlakoztasd a vezetékes bill.-t a megfelelő USB portba (ne találomra, hanem a PS2 port melletti USB portra). Elméletileg felismeri a W10, "használhatóvá" teszi és próba.
Ha így sem jobb a helyzet, akkor (és csak a vezetékes bill.-el próbálkozunk, most a vezetéknélküli cuccok/BT adapter kimaradnak), akkor indítsd el az OS-t csökkentett módban és próba. ha így sem oké, akkor meg egy Live Linux Pendrive-ról boot-olva próbáld meg a dolgot. (Live Linux létrehozás idejére értelem szerűen a vezetéknélküli egér miatt átmenetileg visszapattinthatod a BT adaptert, de Live Linux indításakor legyen lehúzva, csak az USB bill. maradjon.Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Zoz
őstag
válasz eddienhl999 #141673 üzenetére
Ez hardveres problémának tűnik, nem biztos, hogy az SSD rossz, lehet kontaktos SATA kábel is.
HDSentinellel rá kéne nézni, nem csak az aktuális adatokat, hanem egy teljes olvasási tesztet lefuttatni, és figyelni, hogy van-e olyan rész, ahol nagyon belassul.
Ha olyanokat ír a HDS, hogy hiba az adatkapcsolatban, akkor érdemes a SATA kábelt cserélni. -
eddienhl999
tag
Sziasztok! Valaki tudna esetleg segíteni? Nem tudom egyáltalán jó topikba írok e? Pár hete olyan gondom van, hogy akár játék, akár böngészés vagy munka közben a windows gondol egyet és nem reagál semmire. Ezt olyan 20-40 másodpercig csinálja aztán minden megy tovább. A kis kék kör forog a kurzor helyén, a hdd aktivitási led folyamatosan világít. Windows 10 van Samsung SSD 860 EVO - ra telepítve. Ez ssd probléma vagy windows és lehet e segíteni rajta?
-
BalanceR
addikt
Agyvérzés is on!
Adott egy céges desktop Win 10-el, viszonylag friss telepítés. Minden frissítés rajta van.
Kb egy hete azt játssza, hogy bármilyen mappát, vagy filet hozok létre, megcsinálja, de bem frissíti a nézetet, szóval ott van a file vagy mappa, de amég nem frissítek, vagy nyomok F5-öt, addig nem látom.
Mindegy, hogy mappában, vagy az asztalon van, mindenhol ugyanaz.
Viszont ha lehúzom a gépet a hálózatról (ethernet) akkor minden ok. Ha visszadugom, a probléma ismét jelentkezik.Ötletek? Megoldás? Piócás ember?
#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
friss telepítésű Win10 Pro az "ö" karaktert csak hosszú lenyomásra hajlandó írni.
Eredetileg egy Microsoft Wireless Desktop-pal tűnt fel.
Azt cseréltem egy Logitech wirelessre, nagy meglepetésemre ugyanazt produkálta; majd kíváncsiságból egy USB-s Microsoft Natural Keyboardot is kipróbáltam és ugyanaz az eredmény.Minden más tkéletesn működik.
Mitől lehet???
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141655 üzenetére
tetű net
Az lehetett a legnagyobb gond.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
King Unique
titán
Ott is csak a standard funkciófrissítés időigényes, ellenben pl. 2004 - 21H2 verziók között az enablement package - csak aktiválja a havi kumulatív frissítésekkel (CU) már telepített új Windows 10-verzió funkcióit - módszeres in-place upgrade kb. seperc alatt megvan.
+ Ugye a 18/30 hónapos támogatási időt nézve az általános (nem Enterprise LTSC) kiadásoknál, elég lenne 1,5 / 2,5 évente 1x upgrade-elni újabb verzióra, ahol ha erre nincsen idő, az megint érdekes... -
Moleman
addikt
Hogy legyen másik véglet is, az előző munkahelyemen 2000 ember kattintgatta kötelező jelleggel minden egyes Office dokumentumnál és emailnél az AIP toolbart, pedig soha nem járt náluk semmi Confidential.
Én kitöröltem a program mappát, onnantól eltűnt a toolbar.[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
válasz classic B #141663 üzenetére
Persze értem, értem, tudom.
De egy hasonlat: Mondjuk kimész Svédországba, nyelvtudás nélkül, aztán azt sem tudod hol van a kijárat, vagy a WC.
Boldogan jössz vissza ide a világ legjobb országába !/ Amúgy kár volt ebbe itt belekezdenem, nyilván azt használ mindenki amit akar, rohadtul nem érdekel engem.
Csak kiakadok azon hogy pl. a munkahelyemen 2018-as win10 fut, mert nincs idő a másfél - kétórás frissítésre, mert ott folyamatosan futni kell a rendszernek. Persze jó rendszergazda azért gyorsabban is meg tudná valami image programmal tenni, de nem is kezd bele.
Egy linux rendszer pár perces frissülése azért beleférne, csak hát nem az van./ -
lck
senior tag
válasz tordaitibi #141655 üzenetére
Arch-ot kell használni. ( tudom a te gépeden az ubuntu megy csak
, de akkor másik gép kell ) -
Richvargas
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek, remélem ide passzol a téma!
Van valakinek tippje, hogy a "Listák simított görgetése" miért kapcsol vissza minden egyes alkalommal alapértelmezett beállításra? Nem győzöm folyamtosan kikapcsolni..., marha idegesítő.
Köszi, -
Moleman
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #141657 üzenetére
A szűz után tuti nincs gebasz, már háromszor telepítettem fel, az mindig szépen bebootolt.
-
félisten
válasz Moleman #141656 üzenetére
"Van még remény, vagy jól sejtem, hogy a szűz verzióval kell továbbmennem?"
Jól sejted (legalábbis szvsz)...
(Mondjuk ennyi idő alatt már igen sok gépet fel lehetett volna telepíteni újra. Persze, gondolom, sok olyan szoftvered van, amit újra kell telepíteni és ezt kerülted volna el...)UI: Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de az lenne a szép, ha szűz telepítés után is valami ugyanilyen gebasz lenne...[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Moleman
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #141648 üzenetére
A secure boot és a TPM ki volt kapcsolva, leklónoztam újra mindent, és megcsináltam a lépéseket, jónak is tűnt:
De a végeredmény sajnos nem változott, annyi különbség van, hogy a 225-ös hibakód helyett most 001 vagy INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE stopcode jön.
Van még remény, vagy jól sejtem, hogy a szűz verzióval kell továbbmennem?
Azért nem fűlik hozzá a fogam, mert a programok mellett rengeteg mod is van rajta, amitől inkább a win7 GUI-ra hasonlít, nekem így sokkal használhatóbb. Viszont 4 éve csináltam mindenféle registry entry-vel, nem hiszem, hogy újra sikerülne.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Hááát nem mindig.
Intel Z8300, tetű net, és nekem Ubuntu18.04-->20.04 upgrade elindult 23 órakor és másnap hajnali 2óra 20 percig tartott.
Az igazsághoz még hozzátartozik hogy a rendszer egy külső SSD-n van és USB3 helyett véletlenül USB2 portba dugtam és ráeresztettem a frissítést.
3óra 20 percig tartott a teljes upgrade. HDD-n szerintem sokkal tovább is elszüttyögött volna.
Csak mint saját tapasztalatot írtam le. -
Zoz
őstag
válasz Armagedown #141651 üzenetére
Celeron N procival, 5400-es SMR vinyóval, ISDN nettel?
-
lck
senior tag
válasz Armagedown #141651 üzenetére
Csak mellékszálként: Linux alatt legnagyobb upgrade kb.: 3 perc
Ez egy nevetséges, gagyi rendszer. Csak az adatgyűjtésről szól immár.[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
Legalább hat óra kell a megbízható frissítésig
A Microsoft szerint akár 8 órára is szükség lehet a Windows frissítéséhez
Egyre jobbak ezek a cikkek“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
tordaitibi
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #141648 üzenetére
Nagyon köszönöm a linket, a linken és az abban linkelt eléréseken mindenre kiterjedő válaszokat kaptam sok kérdésemre.
-
félisten
válasz King Unique #141646 üzenetére
"Ha a C és a D meghajtó ugyanazon fizikai lemezen van..."
Ez csak akkor fordulhat elő, ha 2 HDD-t rátetted az ABBA bakelitlemezre...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Moleman #141642 üzenetére
Szvsz a winload.efi az a helyén van, csak nem tud betöltődni. UEFI BIOS módban kapcsold ki a Secure Boot opciót ill. a TPM chipet tiltsd le.
Ha így sem oké, akkor ez alapján járj el. A Repair BCD and Winload.efi File for UEFI Device részben leírt 8 pontot kövesd.
Természetesen ezt az ÚJ SSD-n, amire klónoztál, azon kell elkövetni...[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
sisi22
aktív tag
Ezt talaltam unicode karakterek bevitelere, talan az osszefoglaloba is bekerulhetne, ha valaki fontosnak talalja:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Unicode-beviteli_m%C3%B3dszerek
A Microsoft Windows RichEdit vezérlője (amit például a WordPad is használ) a következő módszert támogatja: először be kell írnunk a karakter hexadecimális kódját, majd utána megnyomni az ALT+X billentyűkombinációt. Például az f1 beírása és az ALT+X lenyomása után az ñ karaktert kapjuk. A hexadecimális kódot nem előzheti meg közvetlenül szám, vagy az a–f betűk bármelyike, mert azt a kód részének tekintené. Ez a beviteli módszer működik az új Office változatokban is.
Microsoft Windowsban, ha a HKEY_Current_User\Control Panel\Input Method\EnableHexNumpad registry kulcs értéke "1", akkor az ALT megnyomása mellett a numerikus billentyűzet + gombját lenyomva, majd beírva a hexa kódot megkapjuk a kívánt unicode karaktert
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
King Unique
titán
válasz vjacintka #141645 üzenetére
Ha a C és a D meghajtó ugyanazon fizikai lemezen van, akkor igen, lásd nemrég a társtopik esetét. Ahol ha nem cél 1:1-ben összevoni a 2 partíciót, hanem csak a D szabad területének hozzáadsa a cél a C-hez, akkor először értelemszerűen zsugorítani kellene a D-t, majd a C-t utána kiterjeszteni a létrejött nem lefoglalt területre, stb.
Ha a D meghajtó egy különálló fizikai lemez, akkor viszont nyilván nem lehet a C-t az előbbi módon arra kiterjeszteni, a D nem lefoglalt területét hozzáadni.
[ Szerkesztve ]
-
vjacintka
tag
Jó estét!
Lehet OFF a kérdés, ez esetben elnézést kérek.
Szükség lenne a C meghajtón plusz helyre, ami D meghajtón adott lenne, mivel kihasználatan olyan 250GB tehát semmi nincs jelenleg rajta.
Kérdésem, hogy WIN10-nél van rá lehetőség, hogy egyesítsem a D-t a C-vel, úgy, hogy minden megmaradjon a C-n és semminek ne zavarjon be ott(értsd: játékok, programok...), vagy teszem azt 150Gb-ot lecsípjek a D-ből a C-re?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141514 üzenetére
Ket napi szenvedes utan teljesen negativ.
Azt irja, ez az app nem futtathato, a hibaelharito csak akkor tud segiteni, ha mar elindult es kepernyo felbontasi vagy szin problemak vannak.A virtualizacioval most nem lesz ido foglalkozni, keresek valami regi gepet, amin van - vagy telepitheto - xp.
Koszonom mindenkinek a valaszokat.
-
Moleman
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #141637 üzenetére
Megpróbáltam minden további lehetséges variációt bevetni, CSM disabled, Macrium8 winPE pendrive, eredeti C: partíciómérettel klónoztam, ugyanaz az eredmény.
Most egy unortodox, valószínűleg unprofesszionális módszer jutott eszembe, felteszek újra egy szűz, működő win10-et, kinyerem belőle a winload.efi-t (sőt, csinálok egy komplett backupot, hogy minden fájl meglegyen), újra klónozok, és felülírom a működő fájllal. Hátha.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz freeknight #141638 üzenetére
Mindenkeppen ajanlott egy rencergizda, es csak annak van joga mindenhez, mig neked csak egy guest kell, korlatozott jogokkal, hogy ne indulhassanak el karos folyamatok.
Persze, a hatranya az lesz, hogy gyakran kell engedelyezni felugro ablakokat, ha irasi jogosultsagot akar valami, ES nem szabad automatikusan megtenni, hanem figyelni kell, hogy melyik program akarja es mire akarja hasznalni.
-
King Unique
titán
válasz freeknight #141638 üzenetére
How to Change User Name of an Account in Windows 10
Ahol Microsoft-fiók használata esetén értelemszerűen abba belépve, online lehet megváltoztatni a fiókhoz tartozó és a Windows 10-ben megjelenő felhasználónevet.
+ Ha az autologin a cél saját felelősségre, akkor el lett itt már magyarázva korábban pl. ennél az esetél és ebben a hozzászólásban is, hogyan lehet megoldani Microsoft-fióknál.
Ha annyira helyi (offline) fiókra akarsz váltani, hát akkor váltsál, de csak az előbbiek miatt pont felesleges.
Aztán arról is már volt szó itt, hogy hardvermódosításnál az újraaktiválás megoldható többféleképpen is (+ így is), nem feltétlen csak Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenccel.
[ Szerkesztve ]
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Módosítottam a windows fiókhoz tartozó email címemet. Van olyan opció ahol meg lehet nézni, hogy a régi email címemet mihez használtam? Arra gondolok, hogy milyen helyekre jelentkeztem/regisztráltam vele. Törölni szeretném de nem akarok magamnak kellemetlen meglepetést okozni emiatt.
-
freeknight
őstag
Sziasztok
Hosszú idő után kiléptem az illegálból és vettem az otthoni gépre egy Win 10 kulcsot.
Csináltam egy Microsoft felhasználót, hogy gépcsere esetén is tovább tudjam vinni a kulcsot, azóta az a problémám, hogy a saját email címem a felhasználónevem, illetve minden bekapcsolásnál kéri a fiókomhoz tartozó jelszót, amit semmiképp sem szeretnék, csak én használom a gépet. Megjelent egy extra felhasználó is, aminek csak annyi a neve, hogy rendszergazda, bár ezt már lehet, hogy én állítgattam be valahogy, viszont törölni nem tudom a netplwiz használatával sem . Váltsak vissza helyi fiókra? Lesz ennek valami hátránya, tovább tudom majd vinni a kulcsot egy másik gépre?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Moleman #141633 üzenetére
Amit tudok mondani (amit már lehet, hogy írtak is korábban)
1. BIOS-t mindenképpen UEFI-re állítani (CSM -> Disable)
2. BIOS-ban (ha vannak ilyen opciók) az új SSD-re ráküldeni a Secure Erase-t, majd az NVME Sanitize -> Format metódust.
3. Klónozást boot-os eszközről végezni (nem Windows alól), az összes partíció kijelölésével (Én továbbra is a Macrium 8 Free-t javaslom)
4. Klónozás után csak az NVME meghajtó legyen a gépben, BIOS-ba be, Windows Boot Manager-t boot sorrend elejére tenni (CSM kikapcsolása még nem teszi első helyre a Windows Boot Manager-t) Első boot-kor érdemes az alaplap boot menüjét (ASRock-nál F11) használni, ott kell lennie a Windows Boot Manager(drive neve) és azt választani, nem pedig az NVME (drive neve) opciót)Ha így sem oké, akkor passzolom...
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz King Unique #141635 üzenetére
Igen, ez a régi Intel háttértáram.
Az új klón pontosan ugyanúgy néz ki, mint a disk0, csak nagyobb a C.Legutóbb csak a C-t cseréltem ki, Hiren's alatt, előtte komplett klónozás volt, szintén Hiren's alatt. Ott nem volt GPT id ütközés, láttam az NVMe C partícióját, mint tárhely, de winPE alatt nem nagyon láttam beállítási lehetőségeket.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Moleman #141630 üzenetére
Mármint esetedben ilyen kettős, Legacy + UEFI bootolási mód van beállítva storage esetén UEFI only opcióval és akár úgy is működhet, mert amúgy alapesetben a CSM-et UEFI-nél ki szokás, javasolt kapcsolni.
A másik hozzászólásodban lévő screenshot addig oké, hogy a lemez 0 a SATA SSD és megvannak rajta az UEFI/GPT szerinti (eseteben még a régi elrendezés van nem pedig az új, azért más a sorrend) partíciók. Viszont a lemez 1-ként használt NVMe SSD nem világos, de az gondolom egy másik NVMe SSD lehet és adatlemezként van használva, máskülönben nem csoda ha arról nem bootol a Windows 10 a szükséges partíciók híján...
+ Ha már a telepített Windows 10 alól történt a klónozás és nem live környezetben, akkor még azt célszerű megnézni, hogy a célmeghajtó (NVMe SSD) nem-e lett beállítva tárolóhelyként, mert ha igen, akkor amiatt lehet telepítési és egyéb probléma is, amit az eltávolítás megoldhat.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #141632 üzenetére
-
félisten
válasz Moleman #141630 üzenetére
Ha a BIOS-ban a CSM opció Enabled-re van állítva (ahogy a képeden is látható), az azt jelenti, hogy Legacy módban van a BIOS. Nem minden NVME meghajtó tud Legacy üzemmódban boot-olni.
Egyes alaplapgyártók (ASRock közte van) alaplapjai képesek arra, hogy ha UEFI-ben nem képes egy eszközről boot-olni, akkor automatikusan visszaállítják Legacy-ra a BIOS-t.Sok mindent írtál, talán legegyszerűbb az lenne, ha a klónozandó meghajtód partíciószerkezetéről dobnál egy képet.
Ehhez ezt az alkalmazást töltsd le: Macrorit Partition Expert Free Edition (portable változatot töltsd le, hogy ne kelljen telepítened semmit)
Állj rá a rendszermeghajtódra (amit klónozni szeretnél) és úgy készítsd el a képernyőmentést.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz King Unique #141628 üzenetére
A boot sorrend jó, mindig beállítom ezt a "Windows Boot Managert", de mikor egyszer mindkettőt benne hagytam, akkor is a régiről bootolt, mikor az új volt megadva elsődlegesnek.
Az új SSD biztosan bootolható, mert simán elindult róla a frissen telepített win10 ugyanezekkel a BIOS beállításokkal.
-
King Unique
titán
válasz Moleman #141626 üzenetére
Itt nem derült ki, hogy amikor megtörtént a klónozás és utána jönne a próbálkozás az NVMe SSD-ről boootolni, akkor előtte szükség esetén az UEFI boot menüben be lett-e állítva a megfelelő boot sorrend, UEFI-s telepítésű Windows 10-nél a megfelelő Windows Boot Manager bejegyzés került-e be a boot lista 1. helyére, stb. Na meg ha eddig M.2 SATA SSD volt a PC-ben és arról bootolt a Windows 10, akkor támogatja-e egyáltalán a PC M.2 PCIe NVMe SSD-ról a bootolást, maga az SSD esetleg nem-e OEM típus amiknél eleve lehetne telepítési és bootolási problémák - Példa: [link], [link] - másik hardverkörnyezetben, stb.
"A Lazesoftot végül nem futtattam le, mert nem tudta jól átméretezni a partíciókat.
Vagy lehet pont ez a baj, hogy a C: 237 giga helyett 930 lesz?"Nem, az normál esetben nem baj, ha nagyobb tárolókapacitású a forrásmeghajtónál a célmeghajtó és ki lesz terjesztve a rendszerpartíció (C), inkább a fordított felállás szokott problémásabb lenni. Az viszont tré, hogy az a program még a partíciók átméretezését sem képes megcsinálni, holott pl. a Macrium Reflect esetében az alap funkció, sőt a 8-as verzió 1 kattintással már automatikusan megcsinálja...
"Mikor egyszerre vannak a gépben, win10 alatt az NVMe offline, mert azonos a GPT id-ja, emiatt ütközés van, ez nem tudom hiba-e vagy előny. Gondolom az első klónozás adta neki."
Ha sikeresen megtörtént a klónozás, akkor ilyenkor normál esetben régi SSD (forrásmeghajtó, SATA) eltávolít, majd az új SSD (célmeghajtó, NVMe) beszerel / benne hagy a PC-be és jöhet a bootolás az új SSD-ről, nem egyszerre mindkettőt benne hagyni nehogy esetleg "összeakadjanak".
[ Szerkesztve ]
-
Silverboy
aktív tag
válasz Moleman #141626 üzenetére
Lazesoft -> Egy az egybe tegye át, mindent, a felnem használtat meg majd hozzácsapod utólag. én mindig 1TB-ről mentem kisebb felé, ott "fit" opcióval, mai napig mennek a gépek. #tipp
„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
Moleman
addikt
válasz King Unique #141620 üzenetére
Köszi!
Megnéztem, UEFI a telepítés.
Sajnos továbbra sem jártam sikerrel:
- kikapcsoltam a gyorsindítást, Hiren's + Macrium (7.3) minden partícióra, ugyanaz a hiba,
- Macriummal fix boot, ugyanaz a hiba,
- feltettem a win10-et az új ssd-re (ugyanazzal a telepítővel, mint a régi), működött, ráklónoztam csak a régi C: partíciót, megint ugyanaz a hiba.A tegnapi win alóli klónozás Macrium 8-cal történt, a Hiren's alatt sajnos nem indult el a 8.
A Lazesoftot végül nem futtattam le, mert nem tudta jól átméretezni a partíciókat.
Vagy lehet pont ez a baj, hogy a C: 237 giga helyett 930 lesz?Mikor egyszerre vannak a gépben, win10 alatt az NVMe offline, mert azonos a GPT id-ja, emiatt ütközés van, ez nem tudom hiba-e vagy előny. Gondolom az első klónozás adta neki.
Legalább a régi SSD még mindig bebootol, addig viszonylag nyugodt vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Moleman #141606 üzenetére
A rendszerindítás manuális javításához először értelemszerűen azt kellene megnézni, tudni, hogy milyen bootolási mód szerint lett telepítve a Windows 10, mert nyilván nem szimplán csak egy
/fixmbr
,/rebuildbcd
parancsból áll a rendszerindítás javítása, meg pláne UEFI-nél nem. Ahol ha már Macrium Reflect, akkor a program pendrive-ról bootolható WinPE és WinRE változatánál eleve adott a "Fix Windows boot problems" lehetőség használata, sőt magához a klónozáshoz is célszerű lehet azt használni.Aztán ha már klónozás és Windows alól történt SATA-ról NVMe SSD-re - mint csak utólag derült ki - , akkor pl. az ebben a hozzászólásban leírtakra is érdekes odafigyelni, előtte a gyorsindítást kikapcsolni és úgy leállítani a rendszer vagy Shift + leállítás módszerrel, a BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítéstől függően minden szükséges partíció legyen átklónozva, Macrium Reflect esetén is értelemszerűen a legújabb programverzió (7.3.6391 / 8.0.6392) legyen használva és ne valami muzeális, stb. Ellenkező esetben viszont nincs miről beszélni és célszerűbb lenne inkább újrakezdeni a klónozást az előbb leírtaknak megfelelően.
A "secure boot nincs bekapcsolva" egyébként max. UEFI szerinti telepítésnél releváns információ, ha Legacy (CSM) módban lett telepítve a Windows 10, akkor nyilván jó hogy nincsen, de ha UEFI szerint akkor normál esetben eleve bekapcsolt állapotnak kellene lenni, ez alap.
A Macrium Reflect egyébként nagyon is jó program a klónozáshoz, sőt az egyik legjobb és normál esetben nyilván nem szokott vele gond lenni és utána rendben bootol a klónozott rendszer. De persze ha az előbb felsoroltak nem stimmelnek, az más dolog, ami az esetben ugye nem software error, hanem inkább user error...
[ Szerkesztve ]
-
Silverboy
aktív tag
válasz Moleman #141614 üzenetére
If M2_1 is occupied by a SATA-type M.2 device, SATA_5 will be disabled.
If M2_2 is occupied by a SATA-type M.2 device, SATA_0 will be disabled.
Supports NVMe SSD as boot disks
(Biosba csekkold azért le ACHI-n kivül van -e NVM-e / NVM opció)
Illetve másolás után a boot order-t„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
Moleman
addikt
válasz Silverboy #141613 üzenetére
ASRock Z370 Pro4, a régi SSD Micron 1100 256GB, az új Crucial P1 1TB.
#141615 Silverboy
Annyira intelligens, hogy hiába veszem ki a boot orderből, mikor nem sikerül az NVMe-ről, behozza a régit. Úgyhogy másolás után ki is kell venni a régit, ami azért szórakoztató, mert a cseréhez ki kell szerelni a VGA-t is.[ Szerkesztve ]
-
Silverboy
aktív tag
válasz Moleman #141612 üzenetére
Alaplap típust tudsz küldeni, vagy laptop?
(megnézem, hogy van nem akarok vaktában lövöldözni)
Elvileg nem kéne problémának lennie, bár ez csak notebook esetében igaz, nagy gépen nem tudom pontossan.[ Szerkesztve ]
„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
Moleman
addikt
válasz tordaitibi #141610 üzenetére
Hibernálás nincs, a swap is csak 16 MB, a gép ugyanaz, viszont m.2 SATA-ról NVMe-re váltok.
[ Szerkesztve ]
-
Silverboy
aktív tag
válasz tordaitibi #141610 üzenetére
swap-ot? What kind of swap in windows?
Átmeneti ram tárat, vagy hibernációs/fastboot tárját? Esetleg a rendszermentések tárját? Árnyékmentések?„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
tordaitibi
veterán
válasz Moleman #141609 üzenetére
Gyorsinditas, hibernalast kikapcsolni, ajanlott egy lemezkarbantarto, a rendszerfajlokat is bevonva, a swapot is en ilyenkor leveszem max. 1 gigara fixre, majd visszallitom az uj rendszeren.
Bezavarhat meg ha masik gepre kerul a klon es a bios ahci beallitasok nem egyeznek vagy nvme meghajtora lett klonozva. -
Silverboy
aktív tag
válasz Moleman #141606 üzenetére
Alternatíva:
Ha van lehetőség clone-ozd újra,
10000x bejáratott útvonalam:
Hirens boot -> Lazesoft Disk Image & Clone -> FIT -> Done
kb 35p 250Gb ~
Acronis TrueImage is megoldható, Macrium-ot viszont én kerülöm, nekem okozott már galibát klónozásnál.„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
Moleman
addikt
Sziasztok!
Kicsit meggyűlt a bajom a win10-zel SSD klónozás után (Macrium, minden partíció klónozva). 8 éve csináltam már ilyet win7 HDD-ről SSD-re, akkor nem volt gond.
Az új meghajtóval 0xc000025 error jön, a telepítő automatikus javítása nyilván nem segített, próbáltam a bootrec parancsokkal életet lehelni bele, a /fixmbr nem fut le, a /rebuildbcd látja a win mappát, de mikor hozzá akarom adni a bootlistához, azt mondja, hogy nem találja az elérési utat. Pedig kilistázva ott a helyén a winload.efi.
A secure boot nincs bekapcsolva, de mivel klónozva lettek, ugyanúgy kéne viselkednie, mint a régi meghajtónak, nem? Mivel tudok még próbálkozni?
Próbából szívesen csinálok egy friss telepítést, de hosszú távon mindenképpen szeretném a meglévőt megtartani.
-
Silverboy
aktív tag
-
kidnou
őstag
Napokban téma itt a titkositás, kicsit elvesztem a sürüjében, ezért kérnék segitséget. Windows bitlocker van a gépen. 2 partíció van egyiken a windows, másikon minden más. Ha összeomlik a gép és újra kell telepiteni, akkor a második partíció is kuka, vagy azon megmarad minden, mint normális esetben?
-
svgyula
addikt
válasz Mike 32 #141596 üzenetére
Szia! Amikor kicserélted a megnézted azt, hogy rendesen felfekszik az új hűtő a processzorra? Illetve gondolom újra pasztáztad, de ugye a processzort teljesen letakarítottad? A hűtőcsere lelőtt áramtalanítás, elem kiszedés megvolt? Beszerelés közben a SATA kábelek nem lettek "kimozdítva"?
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest