- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
xy.zsolt
őstag
van arra lehetőség, hogy mikor a karbantartás zajlik akkor azt ne 100%os CPU kihasználás mellett tegye?....inkább tartson tovább. Valami egyszerű beállításra gondolok
-
Kékes525
félisten
Windows 10-nél (PC-én) a beviteli eszközöknél megjelenik a mikrofon? A Google-on lehet például mikrofonnal kereséseket végrehajtani? A gépházban? Store-ban? Androidnál ez rendkívül kényelmes. Ha igen, akkor vennék egy mikrofont.
-
Fred23
nagyúr
1903 felrak, ethernet halott, nincs net. Router restart, semmi. Gép kikapcsol, indít, ethernet jó. Gép restart, Windows betölt, ethernet halott. Gép kikapcsol, bekapcsol, net megint jó.
-
tknof1871
őstag
válasz
#86564352 #102814 üzenetére
Kiakad a CPU és RAM a terheléstől és a gép csipogással jelzi túlcsordul minden. Így tiltakozik a kínzás ellen.
Kicsit bővebben ez mit jelent? Mondjuk azt mondja, hogy több feladatot nem vállalok el, hogy az éppen futó feladatokat hibátlanul elvégezzem?
Mert egy olyan scenario nagyon rossz lenne, hogy azt mondja elkezdtem csipogni, hogy jelezzem innentől valamit elrontok neked, te meg találd ki mit. -
King Unique
titán
válasz
Istuge #102840 üzenetére
Ennek mondjuk nem tudom köze volt a rendszer SSD-hez - amiről akkor vélhetően a W10 is futott - , ha eleve a HDD-n lévő korábbi telepítést törölted, azon akartad összevonni a partíciókat. Az normál esetben nyilván nem érinti az SSD-t, nem törlődik azon is a Windows. Max. akkor, ha a HDD helyett az SSD-n törölted, vagy a HDD mellett az SSD-n is. De az utóbbi esetben önmaga alól nyilván eleve nem engedi törölni a C-t az éppen működő Windows, valamint ilyenkor egy particionáló program is eleve figyelmeztet, hogy rendszerpartíció, amit nem kellene törölni, sőt vsz nem is fogja engedni. Vagy ha igen, akkor is max. csak újraindítás után ún. PreOS módban, amire megint külön felhívja a figyelmet. Az meg, hogy angol nyelvű a program, nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet kiigazodni benne, pláne amikor grafikus felületen is mutatja a lemezen a módosításokat, sőt a tényleges végrehajtás előtt akár vissza is lehet vonni az egyes műveleteket az undo / discard opciókkal, ha esetleg sikerült félrekattintani.
Ha mindenképpen olyan kell, ami magyarul is tud, akkor meg ott van pl. az AOMEI. Viszont ettől függetlenül nyilván annál is oda kell figyelni, hogy hova kattintasz és mit csinálsz, ahogyan pl. a Windows lemezkezelőjénél szintén. Sőt, az utóbbinál pláne, mivel ott nincsen visszavonási opció, max. figyelmeztet és megerősítést kér az is egyes műveletek előtt.De utólag végül is már mindegy, marad a reinstall, hacsak nem sikerül valahogyan visszaállítani.
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Ha a családon belül vándorló hardware-eket cserélgetem, mire kell figyelnem a licence-ekkel kapcsolatban?
CPU, SSD, BIOS, mi tárolódik egy aktiváló kulcs mellé? Nekem EDU verzióm van, bátyámnak valami origi classic win10, de most mindent összekavarok a hardverekkel, és szeretnék tiszta maradni utána is.
(teljesen friss újratelepítés lesz, nem bízok a "factory reset"-ben...)
A válaszokat előre is köszi! -
Istuge
csendes tag
válasz
King Unique #102830 üzenetére
Köszi a választ!
Akkor röviden: 120-as SSD-n volt a rendszer. A régi gépemből áttettem az 500-as satás vinyót, amin adatok, képek, stb. voltak, és egy szintén W10-es oprendszer. Ezt töröltem ( a C-t), majd össze szerettem volna illeszteni a kettőt, hogy egyben legyen az 500 giga. Aztán itt kezdődtek a bajok, mert nem sikerült egybe függővé tenni, és megpróbáltam egy angol nyelvű particionálóval, és ennyi. -
Kékes525
félisten
válasz
King Unique #102836 üzenetére
A T5-é OK: [kép]
-
válasz
Sirandrish #102832 üzenetére
Akkor itt van ez: [link]
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #102834 üzenetére
Jáj, akkor lényegében mégis jól feltéteztem, hogy USB-s...
Vagyis ez esetben annyira nem meglepő a dolog, meg ha a T5 ellenében USB-n a TRIM / UNMAP sem működik annál a külső háznál, akkor megint nem. Illetve ez esetben nyilván az sem, ha USB-n a TrimCheck nem működő állapotot ír. Az látszik a screenshoton, hogy SCSI = UASP, meg a VID:174C alapján vsz ASMedia vezérlő, de a működéshez chip és főleg firmware szinten is támogatnia kell.
-
Kékes525
félisten
válasz
King Unique #102827 üzenetére
"de mint kiderült a belső SSD-re és annál nyilván nem merevlemez-meghajtónak kellene ott szerepelnie."
Külső. Ezért írtam:"Az esetleges USB probléma miatt húztam ki.
" "Az 1903-as telepítése előtt kihúztam, majd utána visszadugtam, de azóta 5 nap telt el."
Az első 3 ami belső (0,1, 2 lemez). [kép] Ez és a T5 a külső = 3, 4 lemez).Igen, tudom, hogy arról a meghajtóról kell indítani amelyet tesztelek.
-
farkas-j
őstag
A Windows 10 1905-ben az utolsó frissítés hazavágta a laptopomon a könyvtármegosztásomat. A Win 10-es laptop látja a hálózat gépeit és megosztott könyvtárait, és a jogosultságoknak megfelelően hozzájuk is fér. A Win 10-es laptop látszik a hálózatban, azonban elérhetetlen a megosztott könyvtára. Már minden általam ismert beállítást végignéztem, még a Lanman-munkaállomás beállításnál a "Vendégek nem biztonságos bejelentkezésének engedélyezését" is engedélyeztem. Ennek ellenére azt az üzenetet kapom, hogy nincs engedélyem az eléréshez. Mit kell még beállítani? Próbából már az ESET tűzfalát is kikapcsoltam a próba idejére.
Megpróbáltam úgy is, hogy a speciális megosztási beállításoknál visszakapcsoltam a Win 10-en a megosztás jelszavas védelmet, de a hibaüzenet ugyan ez. Be sem kéri a jelszót. Apropó, hol találom ilyenkor a jelszót a Win 10-en, mer már mindent átnéztem, de nem találom? -
King Unique
titán
válasz
Istuge #102829 üzenetére
Ha csak sima törlés, vagy gyorsformázás volt és azóta nem történt azon a területen felülírás, akkor elvileg adatmentő, vagy partíció-visszaállító programmal igen. Elvileg, de gyakorlatilag lehet jobban jársz, ha inkább újratelepíted. Meg utána mentést készítesz a rendszerről és akkor ilyenkor abból 1:1-ben vissza lehet állítani.
Amúgy nem derült ki hogyan sikerült ezt összehozni, de gondolom másik OS, vagy valami live rendszer alól, vagy laptopoknál netán factory reset gombbal, mert maga az éppen futó Windows 10 önmagágát, illetve a C-t nyilván nem engedi törölni, formázni.
-
Istuge
csendes tag
Sziasztok!
Egy hónapja telepített, jól működő Win10 pro rendszeremet, egy gombnyomással töröltem (C-ről mindent). Vissza lehet valahogy varázsolni, vagy telepítsem újra?
Köszi, hogy mellőzitek a cikizést!
István
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #102826 üzenetére
Igen, azt írtam is utólag, hogy először valamiért azt hittem a T5-re célzol, de mint kiderült a belső SSD-re és annál nyilván nem merevlemez-meghajtónak kellene ott szerepelnie.
Normál esetben a TrimCheck általi tesztnek működő állapotot kellene mutatnia, ha támogatja a külső SSD a TRIM / UNMAP funkciót. Mondjuk kissé régi ez a program, de külföldi teszteknél is rendre ezt használják Windowson az USB-s SSD-khez, illetve a PowerShell kiegészítéssel (példa). Sőt, van ilyen teszt a T5-ről is, ahol (nyilván) működő állapot jött ki. A CDI, HDS stb. program viszont USB-s meghajtóknál nem minden esetben (lehet kivétel) mutatja ezt helyesen, van hogy csak magára a belső SSD-re jellemző és nem az USB-s csatlakozásnál ténylegesen érvényes állapotot írják ki.
De amúgy ácsi, nálad az előző screenshot alapján a G meghajtó a T5, a H a belső SSD. Ha a G-n akarod tesztelni, akkor arra kell rámásolni, onnan kell futtatni a programot, nem a H-ról. Aztán az más dolog, hogy ha a H nálad most a belső SSD és annál nem működik, akkor az tovább bonyolítja a helyzetet...
Sőt, ez esetben lehet a meghajtók optimalizálása ablakban is azért szerepel merevlemezként.
-
Kékes525
félisten
válasz
King Unique #102824 üzenetére
"Azt ügyesen lehagytad a szövegben, hogy ez egy külső SSD és USB-n csatlakozik"
Azt pedig ügyesen elnézted, hogy implicite ott van "Mindig rá van dugva a rendszere. Az 1903-as telepítése előtt kihúztam, majd utána visszadugtam, de azóta 5 nap telt el." Az esetleges USB probléma miatt húztam ki.
Ez érdekes a trimcheck-0.7-win64 szerint nem támogatja. [kép] A várakozási időt betartottam (30 másodpercet, 10-el többet)...
Most melyik mutatja helyesen HDS vagy a trimcheck-0.7-win64? Az, hogy full-ig tele van az nem befolyásolja?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #102824 üzenetére
Ja, most nézem, ezt benéztem...
Nálad a T5 oké, azt SSD-ként detektálja és annál nyilván működik annak megfelelően az optimalizálás, meg amúgy is támogatja a TRIM / UNMAP funkciót. Amelyik USB-n nem, főleg azoknál szokott az előbb említett állapot lenni. Viszont az tényleg abnormális, ha SATA / PCI NVMe csatlakozású SSD-nél merevlemez-meghajtó szerepel ott.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #102786 üzenetére
Azt ügyesen lehagytad a szövegben, hogy ez egy külső SSD és USB-n csatlakozik.
Azoknál szokott ilyen előfordulni, hogy a beépített optimalizáló merevlemezként detektálja. De amúgy tényleg érdekes, mivel a Samsung T5 támogatja USB-n az ATA TRIM, pontosabban az SCSI UNMAP parancsot, vagyis elvileg szilárdtest-meghajtó is szerepelhetne ott és annál az optimalizálás a TRIM-et futtatja. Ellenben ha merevlemezként van feltüntetve, akkor elvileg töredezettségmentesít (akár ki is kipróbálhatod). A HDS látom azt írja oké a működése és UASP módban csatlakozik, de amúgy ezzel a módszerrel is lehet tesztelni, USB-n talán célszerűbb így.
(#102792) Sirandrish:
Az MCT bizonyos esetekben hajlamos ilyen-olyan hibakódokat szórni. Első körben próbáld újraparticionálni (format=fat32 quick
) a pendrive-ot, vagy másik pendrive-val próbálni a telepítési adathordozó elkészítését. Vagy ha már Rufus, akkor a 3.5-ös verziótól kezdve már az is le tudja tölteni direktben a Windows 8.1, 10 ISO-kat, szóval ez utóbbihoz sem kell okvetlenül az MCT.(#102821) seger:
A HDS akkor szokott SSD-knél 80%-os teljesítményt írni, ha nem működik a TRIM. Ami lehet reális, de van amikor akár helytelen megállítás is. Ha a program 5.20.1-esnél régebbi verzióját használod, akkor valószínűleg az utóbbiba futhattál bele, azok írták ezt a W10 1803-as verziója óta. Viszont az a hiba már rég javítja lett és jelenleg az 5.50-es verziónál tart a program. Vagyis tessék frissíteni! -
seger
addikt
Dell 980 képben samsung ssd. Sentinel szerint teljesítmény 80%. Miért?
-
törölt tag
válasz
Oldman2 #102813 üzenetére
A hibakódból ítélve beakadt a frissítési cache. Pár lehetőség:
Windows Update hibaelhárító futtatása. 3rd party AV szoftver kikapcsolása.
Admin parancssorba idézőjelek nélkül:
"sfc /scannow"
"Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth"Szolgáltatásoknál Windows Update folyamat leállítása, C:\Windows\SoftwareDistribution mappa tartalmának törlése majd újraindítás.
-
válasz
Sirandrish #102799 üzenetére
Inkább itt a "Windows telepítés menete" általános leírás: [link]
hogy ne kelljen semmilyen külső szoftvert használnod. -
-
törölt tag
válasz
tknof1871 #102808 üzenetére
Kiakad a CPU és RAM a terheléstől és a gép csipogással jelzi túlcsordul minden. Így tiltakozik a kínzás ellen.
Véges a hardver teljesítőképessége, ha egyszerre több erőforrás igényes programot (renderelés, titkosítás) futtatsz és mellette száz böngészőlap és YouTube videót is akarsz (annak a minősége is számít) pláne ha Chrome-ról van szó, akkor nem csoda kiakad a masina. Jobban oszd be a feladatokat ne egyszerre száz dolgot csinálj, illetve az Edge böngésző jobban kezeli a memóriát felfüggeszti a nem használt lapokat.
-
válasz
Sirandrish #102810 üzenetére
admin parancssor - diskpart
Csak ez tünteti el a gyárilag hibás méretre particionált partíciót és a rufus és társai által belegányolt dolgokat is.
(#102811) Kékes525: Nem véletlen jelzi pirossal azt a meghajtót a win.. (először azt hárítsd el)
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Több böngészőben nyitok meg sok oldalt. Több felhasználói fiók megy egyszerre. Van olyan fiók amin egy program éppen erősen dolgozik. A CPU is 90% fölött van, mint a RAM is. És akkor a böngésző egyik fülén el akarom indítani a youtube videót. Klikkelek az egérrel de nem történik semmi. Aztán azt hallom, bip bip bip. Ezt a hangot szerintem a Windows csinálja.
De ez mit jelent? Ez a hang. Ilyenkor mondjuk adatot vesztek vagy a program, ami nagyon használja a CPU-t elfog rontani valamit? Nem lesz jó a videó amit renderel vagy elrontja a titkosított konténerfájlt amit éppen létrehoz?
-
válasz
Sirandrish #102799 üzenetére
Hát ez az. Azokkal mindig gond van.
Diskpart clean el töröld és particionáld újra utána formázd. Az MCT sajnos túl kényes. -
Kékes525
félisten
válasz
Doky586 #102802 üzenetére
Igen, a H. Legalább 100x újraindítottam a gépet és ki is kapcsoltam azóta. Nincs hibernálás vagy alvás. Rendes újraindítást szoktam és kikapcsolást csinálni. Útóljára pár órája kapcsoltam be a gépet. Mindig rá van dugva a rendszere. Az 1903-as telepítése előtt kihúztam, majd utána visszadugtam, de azóta 5 nap telt el.
Ez SSD azaz Szilárdtest-meghajtó. Lásd HDS és Aida képeket fentebb. Csak a D és E meghajtók merevlemezek.
-
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Igazából már nincs több ötletem saját kútfőből (sem Google-keresésből), így hozzátok fordulok segítségért, hátha ti tudjátok, mi lehet a megoldás az alábbi problémára:
Az egerem néha gondol egyet (illetve mindjárt kettőt is), és a sima bal egérgomb lenyomásokkor is "duplán kattint" (vagy néha triplán is). Erre jó példa volt, hogy tegnap Fb-on a chat jobb aljában lévő felfele mutató hüvelykujjra kattintottam egyszer, és egymás után háromszor is elküldte... Vagy hogy simán belekattintok a címsorba pl., és egyből kijelöli az adott szót (ezt dupla kattintásra kellene).
Windows 10 1903-at használok, de korábbi változatoknál is elő-előjött néha. Notebook-ról van szó.
Amiket próbáltam:
- másik egeret használni, többször is cseréltem
- más USB portba átdugni
- letiltani a touchpadot, hogy csak az USB-s egér maradjon
- újratelepíte(tt)ni a driverét (uninst, reinst)
- a dupla kattintás sebességén állítani
- átnézni, milyen program zavarhat be, de csak alap szoftvereket használok, nem találtam semmit, ami a rendszerrel indulna és ezt okozhatnáIgazából azért gondoltam, hogy itt a Win10-topikban van helye a kérdésemnek, mert sok Google-találatban a Windows szerepelt "fő összetevőként", és konkrétan Win 8 és 7 alatt ilyen problémáim nem is voltak, holott a hardver ugyanez volt (a notebook és még az egér is).
Rákerestem itt a topikban, volt tavalyról egy releváns(abb) bejegyzés, de megoldást nem igazán találtam rá.
Hátha nem csak nálam jött elő, és remélhetőleg valami megoldás is van rá.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest