-
IT café
WayteQ x920BT
Új hozzászólás Aktív témák
-
athox
csendes tag
Két kérdésem lenne:
1. Egy vadi új X920 BT-t mennyi ideig kell/célszerű első alkalommal tölteni?
2. Privátban el tudná vki küldeni, hogyan lehet feltenni a belső memóriájába azt a bizonyosat, amit elvileg nem lehet?Hölgyek/Urak!
Brutális mennyiségű okosságot halmoztatok fel erről a témáról.
Már napok óta mazsolázom... -
pukkancska
tag
válasz snowdog #1747 üzenetére
Szia
Tudnál egy pár dolgot mondani arról, hogy mivel tud többet a SiRF mód?
Nekem ajánlották az egyik boltban ahol vettem a gps-t, hogy jól járok vele ha átállítom, mert több funkció aktívvá válik mint a NMEA módban.
Amikor rákérdeztem, hogy mivel, akkor azt mondták hogy olvassak utána a neten. Az egyik meg azt mondta, hogy amikor állok a piros lámpánál akkor nem fogja azt tolmácsolni a gps, hogy forduljak vissza, mert túlmentem a célnál, viszont NMEA módban ezt tenné.
A neten sok mindent nem találtam, csak nagyrészt külföldi oldalakat, de túl sokat nem tudtam meg belőle
De hogy Te azt javaslod, hogy ne próbáljuk ki ezeket, így most nem tudom mi tévő legyek.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy mivel lesz több a SiRF-el, és mitől lesz az jobb nekem? -
snowdog
veterán
válasz pukkancska #1754 üzenetére
Attól függ mire használod. A navigációs programok 90 %-nál nem érdemes átkapcsolni, mert nincs semmi előnye. Azért nem javasoltam az átkapcsolást, mert az nem egy egyszerű művelet, és ha valaki nem pontosan érti hogy mit csinál, akkor olyan üzemmódba kapcsolhatja a GPS vevőt, hogy abból már nem tudja kihozni, és a vevő használhatatlanná válhat. Persze ez csak szélsőséges esetben állhat elő, de minek kockáztatni, ha semmit sem lehet vele nyerni. ("...A SirfTech progival illik óvatosan bánni, mert valamit sikerült úgy elállítanom vele, hogy szegény Eten X650-emben a beépített GPS nem volt hajlandó megszólalni semmilyen comporton. Szétszedés után egy "backupakksirövidrezárásos hardresettel" sikerült életet lehelnem a ketyerébe....")
Tehát van az NMEA és a SIRF mód.
Korábban volt róla szó, hogy a régebbi, ma már kevésbé modern protokoll az NMEA. Nagyon kevés funkciót tud, de még mindig elég, amire használjuk. Egyszerű, stabil megoldás. A GPS vevők többsége alaphelyzetben erre van állítva.
A SIRF a modernebb, nagyobb tudású verzió. Az egyetlen amit egy átlagos felhasználó használni szokott, az a static navigation kikapcsolása. Amennyiben nincs kikapcsolva, akkor 4 km/h alatt azt látod a képernyõn, hogy állsz. Geocaching esetén a láda környékén sétálgatsz és meg sem mozdul a kis nyíl (Russa vagy Navitel). Az autós navigációs programoknál ennek azért nincs jelentősége, mert a programok az útratartás funkciót alkalmazzák, aminek következtében nem ugrál a jel össze vissza, mindig a térkép szerinti úton van.
"Static Navigation (SN) - Staikus Navigáció [link]
Ha a sebesség 1,2 m/s alá csökken 3 másodpercig, akkor a GPS vevő "befagyasztja" a poziciót. Ebből az állapotból csak akkor lép ki a GPS vevő, ha 1,4 m/s fölé nő a sebesség vagy 200 méternél jobban eltávolodunk a helytől. Értelemszerűen gyalogos felhasználáshoz nem használható, autóval közlekedve viszont nagyon hasznos tud lenni városban, hogy a magas házak között piros lámpánál, a balra kanyarodó sávban állva nem kell állandóan ezt hallgatni: "a következő lehetőségnél balra, újratervezés, forduljon vissza" az "elmászkáló" GPS pozíció miatt. Ez a tulajdonság gyártótól függ, de alapállapotban általában ki van kapcsolva."Amit említettél pontatlanságot ("...amikor állok a piros lámpánál akkor nem fogja azt tolmácsolni a gps, hogy forduljak vissza, mert túlmentem a célnál...") az nem a GPS vevő, hanem egy bizonyos navigációs program hibája. Másik verzióval nem csinálja.
Röviden ez a lényeg. Ha a téma mélyebben érdekel, akkor valóban olvass utána a neten, nagyon sok oldal foglalkozik a témával. Közülük néhányat belinkelek.
NMEA Reference Manual [link]
GPS Protocol Reference Manual GPS Protocol Reference Manual [link]
SiRF Binary Protocol Reference Manual [link]
SiRF NMEA Reference Manual [link][ Szerkesztve ]
-
athox
csendes tag
1. Mobiltelefonoknál mondták nekem, hogy az első feltöltés után hagyjam rajta a töltőn éjszakára, úgy többet fog bírni hosszú távon... nem értek hozzá, csak gondoltam lehet hogy itt is így van.
Érdekes hogy a kinyomtatott használatiban "Cserélhető akkumulátor, 900mAh" van írva,
itt [x920bt_manual_multi_lang.zip] pedig
"akkumulátor, 1800mAh".
2. Koszontem -
senior tag
Sziasztok.
Azzal a problémával találkozott már valaki, hogy új 920bt-nél az fm kihangosítás sípol? Konkrétan hangosabban sípol, mint amit átvisz hang. Saját hangszóróján hibátlan, de az fm sípolástól pár perc után megfájdul az ember feje.
Ötlet, vélemény, hogy hogyan lehetne elvenni tőle a sípot?
-
senior tag
válasz snowdog #1758 üzenetére
Szia.
Igen, főleg Bp-en használom. Azt hiszem 103,6-ra raktam, ott már csöndes a rádió (ott már nem zavarja a 103,3), amíg meg nem jön a 920bt hangja. Onnantól sípolás. És nem szakaszos, hogy néha bezavarja valami, hanem állandó, monoton. Arról mondjuk nem is beszélek, hogy kb 3-szoros hangerőre kell tekernem a rádiót, mintha normál rádiót hallgatnék, mert annyira halk az átvitt jel. Persze a sípolás is erősödik, ami alapból erősebben szól, mint amit hallgatnék. Ezért gondoltam készülék alapzajra, de ha nincs rá megoldás, akkor ez a funkció így gyakorlatilag használhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
athox
csendes tag
Sziasztok,
Próbálta már vki az X920BT-t Linux alól használni?
A belső flash-t TFAT néven lehet látni, kb 1.7 GB a mérete.
Két könyvtár:
DumpFiles
ExtraDumpFiles
és 4 file van benne:
gpspara0.bin gpspara1.bin gpspara2.bin gpspara3.binHol lehet itt megtalálni a ResidentFlash-t, mert a fentiekben nincs...?
-
snowdog
veterán
Próbálta, csak nem sikerült. [link] [link]
u.i. azt hiszem félreértettem a kérdésedet, én arra reagáltam, hogy lehet-e linux-ot tenni a PNA-ra. Viszont ha jól értem Te Linux alól akarod a PNA-t elérni. Ez két különböző dolog. De ha már betettem a linket itt hagyom, hátha valakit ez is érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
Comecee
csendes tag
válasz snowdog #1761 üzenetére
Szerintem ő arra gondolt, hogy linux op. rendszert használó pc-vel kötötte össze a gépet és a PNA "mass storage"-re van állítva, mikor is a residentFlash mappát akarja látni!
És a leírása alapján látja is, hiszen a mappa tartalmát felsorolta...Motor nélkül is lehet élni, csak nem érdemes... :-)
-
DM43
őstag
válasz HummeRC #1759 üzenetére
Próbáld meg úgy, hogy az autós töltőnek a pna felőli végét dugd csak be (magyarul a szivartöltős oldal lógjon a levegőben). Valószínűsítem, hogy ekkor megszűnik a sípolás, ugyanis azt általában a csatlakozóban levő elektronika szokott okozni. Én nem a gyári töltőt használom, hanem vettem egy szivargyújtó-USB átalakítót, és abba egy sima usb kábelt dugok.
-
Zirowe
nagyúr
Üdv,ma léptem be én is az x920as tulajok táborába.
Nagy váltás ez egy bp v350 utánA következő pár kérdésem lenne: olvasgattam a fórumot és szó volt,hogy vmi gond van az fm transmitterrel ha nem szól semmi benne,mert energiatakarékos módba kapcsol,de azt is olvastam,hogy kijött egy frissítés is,ami ezt megoldja.
Publikus már ez a frissítés,vagy még nem érhető el?
A készülékemen most ez van fent: pa06.a.1027.0404i660aFóliát olcsón tudtok rá?
És esetleg vmi jó kis szövet tokot,amibe belefér a gép pár ezres erejéig?
Előre is köszi!
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
És ingyen csinálják meg,ha garis?
Illetve akkor gondolom nekem nem az van fent,mert februárban lett vásárolva a gép.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
Találtam wayteq tokot, 4,3 és 5"re van hírdetve,x820 és x920ra ugyanaz a darab.
Belső mérete: 13.3 x 8.5 cm.
Ahogy lemértem a navit,szerintem ez jó lesz neki,nem?We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
Fú,köszönöm!!
Ugyanezt néztem ki vaterán,csak dupla ennyiért+posta
De akkor ebbe tuti belemegy az x920?
Mondjuk hülyeséget kérdeztem,mert ennek a nevében is ott az x920
[ Szerkesztve ]
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
kotysoft
csendes tag
Sziasztok!
Még csak most tervezem a 920 vételét AJÁNDÉKBA ÉDESAPÁMNAK, mert annyi szépet írtatok róla. Megpróbáltam elolvasni az elejétől a topicot, de a 100. HSZ-nél már meguntam, ezért elnézést ha olyat kérdezek amit már kibeszéltetek:
1.) A Beépített videólejátszója viszi a nem újrakódolt videókat is akadásmentesen? (pl 1GB xvid)
2.) A videólejátszója hogy kezeli a 4:3-as videókat? van lehetőség a nyújtásra, levágásra (pan-scan), vagy középreillesztésre (tehát a szélein fekete csíkkal)?
3.) A videólejátszója tudja folytatni a legutolsó pozícióból a filmet újraindítás után, vagy csak SLEEP mód után?
4.) Transmittert nem zavarja be a töltő?
5.) A "tudjukmi" (IGO8) hogy fut rajta? (nem telepítése érdekel!) Tehát vannak készülékek, amin pl eléggé szaggat (pl 0,5 fps), van amin egész jól fut 15-20 fps... ezen egy normál nézetben (tehát nem madártávlat 3d, és nem full közeli) mennyire élvezhető és folytonos a képi megjelenítés
6.) Egy budapesti, nyílt területen (tehát nem a 10emeletesek közt) kb mennyi idő alatt "áll be" hidegen a GPS?
Édesapám aktív kütyühasználó (taxis lévén), ahol a navigáció és a szórakozás is fontos, tehát a fenti válaszok fontosak számomra, ezért minden megoldást megköszönnék ezekkel kapcsolatban PÜ-ben is (pl külső W.CE videólejátszóval kapcsolatban).
Jelenleg egy MIO P550-el és megannyi külső kütyüvel használja azokat a funkciókat amit ez tud egyben. Megérné lecserélnie, ha fontos számára a nagy kijelző, és nem csak nagypapa módjára a bekapcsológombot találja meg, hanem szereti kihasználni minden funkcióját?Előre is köszi a válaszokat
-
snowdog
veterán
válasz kotysoft #1780 üzenetére
Szia!
1-3.) Nem nézek rajta filmeket, ezért erre majd más válaszol.
4.) Transmittert nem zavarja be a töltő?
Vannak olyan felhasználók, akik panaszkodnak rá, hogy sipol tőle.
5.) A "tudjukmi" (IGO8) hogy fut rajta? (nem telepítése érdekel!) Tehát vannak készülékek, amin pl eléggé szaggat (pl 0,5 fps), van amin egész jól fut 15-20 fps... ezen egy normál nézetben (tehát nem madártávlat 3d, és nem full közeli) mennyire élvezhető és folytonos a képi megjelenítés
Rendben működik, nincs lassulás..
6.) Egy budapesti, nyílt területen (tehát nem a 10emeletesek közt) kb mennyi idő alatt "áll be" hidegen a GPS?
Hidegen pár perc, melegen fél percen belül van pozíció.
-
WindyJoe
aktív tag
Hát, ha olvasgattad a fórumo(ka)t (márpedig gondolom igen), akkor több helyen is olvashattad, több ember tollából az okot:
Azért, mert kikapcsol. (:
Azaz olyan, mintha olyan frekire tekernéd a rádiót, ahol nincs adás. Ergo a rádiók 90%-a elkezd sisteregni. És egész addig sistereg, amíg a navi akár fél óra múlva benyögi h "800 m után fordulj jobbra..." Ha ez neked nem rossz, akkor használd így egészséggel.
Valahol azt is leírtam már, hogy ez miért hiba és nem energiatakarékossági funkció.
Lényegében: Ha FM-et használsz, úgy is be van dugva valamelyik drót, és akkor meg már töltheted is rajta keresztül. 90%-ban autóban használod a készüléket (az FM-et meg 99%-ban), tehát nyugodtan bedughatod szivargyújtóba. Erdőben nem fogsz FM-T-t használni, szal teljesen értelmetlen az autokikapcs funkció megléte. (A használók kevesebb, mint 1%-nak hasznos és több, mint 50%-át zavarja, nem túl jó "tervezés".)
Ráadásul, ha direkt tervezték volna bele, akkor az FM beállításokhoz mennyiből tartott volna egy kis pipát tenni, h "Energiatakarékos mód" és vagy engedélyezed, vagy nem...
99,9%, hogy hiba, így pedig, hogy frissítést is csináltak hozzá ők is elismerték, tehát 100%.Ki korán kel, egész nap álmos és fáradt lesz! (:
-
WindyJoe
aktív tag
válasz snowdog #1781 üzenetére
5-öshöz egy kis kiegészítés:
Nagyon függ attól, hogy milyen skint teszel föl és ahhoz milyen kiegészítőket.
(Pl.: 3D felszín+3D épület+Riks+Themecanger+Meteo Mod érezhetően lassabb, mint simán Riks+3D épülettel. (Viszont atomjól néz ki... ))
Lehet függ attól is, hogy mennyi térképet teszel föl, de ez még tesztelés alatt.Ki korán kel, egész nap álmos és fáradt lesz! (:
-
Luissimo
veterán
szerintem az már a perverzió bizonyos foka, mikor az emberfia Mohabácsi vagy Bochkorné Andrea hangját hallgatja navigáció közben a rádión, ahelyett hogy inkább zenét hallgatna rajta... (szerintem)
-
snowdog
veterán
válasz WindyJoe #1783 üzenetére
Igazad van, nem használok 3D épületeket, és egyéb nyalánkságokat.
Dimka skin, 3D felszín és felhők, ennyi az egész, és ez valóban zökkenőmentesen megy az X920-on. A térképek számának nincs jelentősége, az egész EU fent van a gépen, sőt. Ez nem lassítja, hiszen csak azt tölti be, ami a GPS koordinátának megfelel. Vagy a Basemap-et.
[ Szerkesztve ]
-
WindyJoe
aktív tag
Ne nekem mond, én is zenélek általában, de ha épp mégsem, akkor meg cumi van...
(Egyébként tényleg elég hangos, hogy kihangosítás nélkül is lehessen hallgatni...)snowdog: Csak azért vettem észre én is, hogy nem egyforma, mert föltettem egy másik példányt, beletuszkoltam minden extrát és érezhetően lassabb. Mondjuk főleg akkor lehet érezni, ha a 3D térképet tekergetem, vagy térkép betöltésénél, simán navigálás közben semmi különbség.
Ki korán kel, egész nap álmos és fáradt lesz! (:
-
Luissimo
veterán
válasz WindyJoe #1789 üzenetére
hááát, ha választhatok, akkorazért az ő csacsogásával vitatkozom vezetésközben.
A Mohabá hangjára mindig bealvási kényszerem van.De méginkább a cigányvajda-székelybácsi párosból valamelyikkel, az Andrea után, azért őket könnyebb elküldeni, a nőkkel udvariasabban kell impertinenskedni...
-
Genczler
csendes tag
-
gabor_01
senior tag
Tényleg ilyen gagyi a 920-as tokja?
A zippzár is hozzáér a készülékhez?
Új hozzászólás Aktív témák
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Novemberi hardverkavalkád
- Gaming notebook topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ASUS routerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-B: i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-A: i5-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest