Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vivaldi (böngésző)
- Netflix
Új hozzászólás Aktív témák
-
jacint78
addikt
válasz elttiL #18499 üzenetére
A főkapcsoló gyakran megdöglik, legalábbis a glimm benne azzal ne foglalkozz. Ha csak impulzuszerűen megy a készenlétterhelve, akkor valószínűleg annak is puposak a kondenzátorai, vagy a primer oldalon a készenléti IC-nek a kis pufferei döglöttek.
RoBos
Nem lehetséges, ha nem is pörögne fel a HDD akkor megakasztaná a BIOS-t, de az lenne a legkissebb gondja a gépnek, valószínűleg megdöglött a HDD.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
elttiL
senior tag
Üdv! Van egy FSP Everest 80 Plus 400 moduláris tápom. Gépbe beépítve a power led villog (nem úgy mint egy közlekedési lámpa, inkább olyan lustán világít, elalszik, világit stb.). Power gomb megnyomására nem történik semmi.
Kiszerelve a tápot és elindítva csak úgy az asztalon (zöld ér+ egy GND) venti forog, feszültség értékek megvannak. (3,3V, 5V, 12V ezeket mértem). Mi lehet szerintetek a baja? Volt 2 db pupos 105°C-os kondenzátor, azok ki lettek cserélve. Ja és a fókapcsoló nem világít,[ Szerkesztve ]
-
RoBos
senior tag
Sziasztok,
egy olyan gondom lenne, h egyik napról a másikra nem látja a gép (bios) az 1 TB-os sata-s winyómat!
Volt kábel csere, mozgatás, stb. amit ilyenkor szokásos csinálni, de még mindig nem látja a bios sem a winyót!
Ez a gép egyébként egy AMD X4 620-as cpu, egy Asrock M3A785GMH/128M lappal és egy Cooler Master rs-400-psap-i3-as táppal.
Lehet az, h a táp már nem tud annyi feszt leadni, h megpörgesse a winyót és a táp a ludas? Vagy hol lehetne esetleg még keresni a problémát? Előre is köszi a segítséget! -
kazuma921
aktív tag
válasz jacint78 #18495 üzenetére
Ohh.. és egy ilyen szűkös házban mivel tudnám hűteni?
A gép oldalába lehet betudok szerelni egy ventillátort, az elejébe sajnos nem.
Na jó, ez végeredményben költői kérdés volt, a gépház oldalának levételén és + hűtésen kívül úgy se tudok mit csinálni.We aren't welcome in the heavens, our place is down there.
-
jacint78
addikt
-
kazuma921
aktív tag
Sziasztok!
Más fórumon tettem már fel kérdést, de egyenlőre nem tudom hogy van e problémám, vagy nincs.A helyzet a következő.
Adott egy FSP Hyper 500-as tápegység GTX 960-as videókártyával, i3 4160-as processzorral, 8 GB Rammal. A kártyát eddig nem láttam 66 fok felett, a processzor is megáll olyan 50-54 körül.Azt vettem észre (ez korábban is így volt, de mivel az előző videókártyám max 45 fokos volt, így van különbség). Szóval azt vettem észre, hogy a tápom terhelés alatt kifejezetten meleg levegőt fúj. Nem langyosat, nem enyhén meleget, hanem határozottan meleget, de nem forrót. A gépház teteje is kifejezetten meleg..
Felsőtápos házam van, és a szellőzés nincs túl jól megoldva, mivel elég szűkös, olcsó ház. Később szeretnék venni újat, de legalább 2-3 hónapig erre nincs lehetőségem. 1 hátsó venti van csak, ami kifele fújja a levegőt. Alapjáraton hűvös, de terhelés alatt határozottan meleg. Van e okom aggódni? Az természetes hogy egy tápegység melegszik, tudom, de szerintem a melegebb videókártya hőjét szívja épp magába, és emiatt forrósodik jobban.We aren't welcome in the heavens, our place is down there.
-
nmy1212
aktív tag
Sziasztok!
Adott ez a konfig:
Intel Core i5-6600K 3.5GHz BOX
HyperX 8GB Savage DDR4 2400MHz CL12 KIT HX424C12SBK2/8
GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 5
Chieftec Navitas GPM-650C
FRACTAL DESIGN Core 3500Minden vadonat új. A táp ha áram alatt van (de a gép nincs bekapcsolva), akkor cicergő hangot ad ki.
Nem a venti az mert ugye nincs bekapcsolva a gép.Vélemény?
Üdv!
-
SoulReaver
veterán
Sziasztok!
Most vettem nemrég egy evga supernova 550gs-t és leállításnál egy kattanással kapcsol ki a táp. Nem tudom, hogy hiba-e, csak gondoltam rá kérdezek.
-
törölt tag
válasz jacint78 #18487 üzenetére
Ez a config:
- chieftec 450w ctg-450-80p
- asus p5q
- intel c2d e8200
- 4 x 2gb ddr2
- gtx460 768mb
- 1 ssd
- 2 hdd 7200rpmDe amúgy használható most is a gép, nem kapcsol le mindig. Párszor volt, hogy netezés közben is leállt már, de leginkább mindig akkor, mikor több teljesítmény kellene, ezek szerint akkor amikor a vga-t is igénybe vette.
Idáig elég volt neki mindenre ez a táp. Lehetséges, hogy így megy tönkre? Vagy ez csak előjel? -
törölt tag
közben csináltam terheléses vizsgálatot, és vga-nal egyből lekapcsolt a gép.
procinál, memóriánál ment simán.
idáig elég volt ez a táp a vga-nak, nem változtattam semmit a configon
tehát most nem tudom eldönteni, hogy a vga vagy táp a hibás
nem kapna elég áramot a vga? -
törölt tag
Sziasztok!
Van egy gondom a gépemmel. Sajnos néha fogja magát és leáll. Úgy figyeltem meg, hogy főleg akkor csinálja, mikor teljesítményigényesebb dolgokat csinálok. pl photoshop
Játszani nem nagyon szoktam, de pár hónapja ki akartam próbálni egy játékot, és mikor már beöltött és kezdődött volna a komolyabb teljesítmény, akkor leállt a gép. Így vettem észre először ezt a hibát, de nem foglalkoztam vele, nem kerítettem neki nagyobb figyelmet, mert nem játszom, és nem is erőltettem tovább. De most már Ps-nél is csinálja és ez már munkához is kell.
Én a tápra gyanakszom, de nem vagyok biztos benne. Lehet, hogy a videókártya? Egyik alkatrész sem melegszik túl.
Hogyan tudnám kiszűrni, mi a rossz? -
Taifa Díaz
őstag
Üdvözletem!
A power gomb lenyomása után elindul, majd gyorsan le is áll a gépem. Ha kiveszem az összes memóriát, hosszú sípolással jelez a lap, tehát akkor a lap jó(?). Az összes ventilátor pörög addig a 2-3 másodpercig, amíg a gép megy, kivéve a videókártyáét, de a vga biztosan jó, azt rögtön megnéztem másik gépben. Egyébként a vga új, szombat óta használom (R7 370, MSI Armor 2x). Hőfokok rendben voltak, tegnap este még használtam a gépet, játékra is. Clear cmos megvolt, hiába. Néha hallom a csippanást, hogy minden rendben, aztán mégis jön a leállás.
Mi lehet a gond? Tápra tippelek, nem mai darab, egy 600 W-os Thermaltake Toughpower, ez lesz a következő, amit megnézek a másik géppel.
Addig is kérnék szépen további ötleteket!
A teljes konfig összeállítása megvan az adatlapomon.
Örök hálám előre is!Life's a game I cannot win (Type O Negative: Everyone I Love is Dead)
-
Rebbel
csendes tag
Sziasztok, a mai napon kékhalállal (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) újraindult a gépem, aztán nem jutott el a bootolásig (grub 2), hanem a "kurzor" villogott a képernyőn. Újraindítottam, hátha, ugyanez. Kicsit később egy live cd-vel, de akkor már idáig sem, hanem ki-be kapcsol, folyamatosan.
Jól sejtem, hogy táp hiba lehet az egész mögött? És ha igen, ez már annak a jele, hogy szétb*szott mást is, vagy van remény a tápcserével a maradék alkatrészek megmentésére? (ASRock H81M • Intel® Pentium® G3220 @ 3.00 GHz Haswell • Kingston DDR3 4GB (KVR1333D3N9/4G) • SAMSUNG 1TB F3 7200rpm 32MB SATA2 HD103SJ) Egy 420W-os táp van/volt benne amúgy...
-
jacint78
addikt
Corsair által forgalmazott tápegységre igaz: arra, hogy elhalálozása esetén más alkatrészt is magával vigyen nagyon kicsi az esély.
Khm.. Ez azért erős volt, amikor durrannak a fetek a primeren, azt a jóisten sem fogja meg, és a seasonic-nál előfordul. Éppen olyankor, hogy ritkán döglenek, de akkor rendesen, van csikpukk. Ha pedig CWT, vagy HEC beles korzár tápokról beszélünk akkor pláne erős.
type your text here..
-
Pitterix
őstag
Huh, ez aztán a kielégítő válasz!
Most, hogy ezt írtad jutott eszembe, hogy volt nekem már előtte egy corsair 650tx-em. Ez is csak úgy szépen csendben meghalt. Egyszerűen nem indult el a masina azt kész. Nem is értem, hogy felejthettem el ezt...
Azért ránézetek valahogy a tápra, apósom villanyász, talán van neki, vagy tud szerezni valamilyen mérőműszert.
Köszi a segítséget!"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone
-
Algol
senior tag
válasz Pitterix #18474 üzenetére
"Ha meghal esetleg magával rántja az egész masinát is?"
A Corsair CMPSU-520HX tápegység Seasonic gyártmány, így különösen, de minden Corsair által forgalmazott tápegységre igaz: arra, hogy elhalálozása esetén más alkatrészt is magával vigyen nagyon kicsi az esély. Ezért a még működő tápegységet felesleges lecserélni.
Egyébként a tápegységek kritikus alkatrészei a puffer elektrolit kondenzátorok, ezek folyamatosan használódnak el, a gyártójuk által megadott élettartamuk van. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen gyártmányú kondenzátorokat építenek be a tápegységbe. Elhasználódásuk abban nyilvánul meg, hogy csökken a kapacitásuk, növekszik az ESR értékük. A jól megtervezett tápegységek többi alkatrésze sokkal tovább képes kifogástalanul működni, mint az elektrolit kondenzátorok.
Tápegység felújítása:
Ha egy tápegység elektrolit kondenzátorait megfelelő minőségű újakra cseréljük, akkor a tápegység gyakorlatilag újnak tekinthető. Az újrakondenzátorozás költsége töredéke egy új tápegység árának. (A beépítendő kondenzátorok minőségétől függően 1000-2000 Ft + szerelési költség. Ez nem tartalmazza a főpuffer kondenzátor cseréjét, de azt általában nem kell cserélni.)"hogyan tudnám ellenőrizni, hogy megfelelően működik -e?"
Terhelés alatt (műterhelés) kell oszcilloszkóppal megfigyelni a kimeneti feszültségeket. A kimeneti feszültségek hullámossága mutatja a kondenzátorok elhasználódását. Alkalmazható még az in circuit kapacitás illetve ESR mérés is.
Üdv: Algol
-
Pitterix
őstag
Sziasztok!
Van egy CORSAIR CMPSU-520HX 520W tápom idestova 5, de inkább hat éve. Az lenne a kérdésem, mekkora a valószínűsége, hogy előbb-utóbb baja lehet? És, ha esetleg már van vele probléma, milyen tüneteket okozhat és hogyan tudnám ellenőrizni, hogy megfelelően működik -e? Lehet kicsit keszekusza a kérdés, de most már több helyről is hallottam, hogy a jelenlegi konfigomhoz lehet jó volna egy újabb. A konfig az aláírásban látható és az októberi vásárlás.
Ha meghal esetleg magával rántja az egész masinát is?
Előre is köszi!"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz jacint78 #18472 üzenetére
Rendben, köszönöm a megerősítést (megnyugtatást)
Amúgy érdemes lenne javítani? Mondjuk a teljes 6 pines kábelt kicseréltetni?
Garancia ugyan van még rá, de iponos, és az 1 év jótállás már lejárt, illetve a doboza sincs már meg."There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
jacint78
addikt
válasz J0shu4M1ll3r #18471 üzenetére
Elméletileg nincs, de a jóöreg 4pines csatlakozó hajlamos kontakthibás lenni, viszont, ha működik rendesen a kártya, akkor nyílván nem az.
type your text here..
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki a tápom (Cooler Master GX 450W) 6 pines csatlakozó kábele megtört, és kontaktos lett. Jelenleg a vga kártyára egy szabad molex csatlakozóra van rákötve egy átalakító, ami 6 pines csatlakozóra végződik, és az van rákötve a kártyára. 950-es topikban már mondták, hogy jó úgy, de gondoltam itt is rákérdezek.
A 2 csatlakozási lehetőség (tápból a 6 pines / molex-6 pines) ugyanannyi szuflát ad a kártyámnak? Nem fog játék közben mondjuk elfüstölni/szikrázni/kigyulladni/tönkremenni? Van különösebb jelentősége, hogy melyikkel van táplálva a vga?"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
őstag
válasz jacint78 #18469 üzenetére
USB-s eszközből egy nyomtató van rajta, amit csak akkor kapcsolok be , ha nyomtatok.
ezenkívül usb-s az egér, egy usb hosszabbító, egy micro usb kábel, meg egy kártya olvasó belső usb-n.Bár most ezzel jó ötletet adtál, mert a kártyaolvasó az nem nagyon olvas SD kártyát, azt hiszem azzal kezdem, hogy lehúzom.
thnx
.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!
-
őstag
Sziasztok!
Ha játék közben olyan hangot hallok mint amikor egy usb-eszközt leválasztanak, az szerintetek inkább alaplap hiba, vagy táp?
Az alaplap:Asrock H94 pro4
Táp: Corsair cx400
Win 10-s oprendszer, de win 7 alatt is csinálta,de csak játék közben, viszont nem instabil a rendszer, nincs fagyás vagy ilyesmi.Előre is köszi!
.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!
-
Algol
senior tag
válasz gyuszi 01 #18463 üzenetére
Valószínűleg nem hibás a tápegység. A BIOS Setup beállításait tároló CMOS adatok is lehetnek hibásak, egyszerűen átíródott benne valami, láttam már ilyent többször is.
Csinálj egy CMOS cleart. Egyúttal kihasználhatod a lehetőséget és mérd meg az alaplapi 2032-es elem feszültségét, ha feszültsége 5 %-kal 3 V alatt van cseréld ki egy újra. Az elem kimerülése a CMOS adatok korrupciójának leggyakoribb oka. Ezután a BIOS Setupba belépve Load default settings, majd végezd el a szükséges egyéni beállításokat.
-
Algol
senior tag
válasz Hoffer #18464 üzenetére
Innen didyman szokott javítást vállalni, de eléggé elfoglalt.
Remélem a segédtápfeszültség hiányát az önmagában álló tápegységen is megállapítottad, mert volt olyan esetem, hogy a ház USB csatlakozója okozta a segédtápfeszültség zárlatát, azt megszüntetve minden működött.
-
gyuszi 01
csendes tag
Most hazaértem a munkából,gondoltam teszek még egy próbát,és bekapcsoltam a gépet.Felpörgött,leállt,újra indult,és azóta működik.Tehát akkor gondolom kizárható a tápegység hibája.
Esetleg lehet olyan hogy nem mindig adja le a kellő feszültséget,es emiatt nem tud elindulni? -
Sage83
aktív tag
Sziasztok!!
Van egy Fsp Raider 550w tápom ami kb 1 éves,és a napokban el kezdet "morogni" a táp !!
Létezik ,h egy év alatt csapágyas lesz ?? mi lehet a problem? Egy Cm Trooper házban van!!Ha a házakat eldöntöm oldalra akkor csöndbe van!!!
Válaszokat előre is köszönöm!!
-
Hoffer
őstag
A kép nem az én tápom csak beazonosítás miatt küldtem, de az enyémen sem púpos! Kicserélem azért és meglátjuk! Érdemes az összes kondit cserélni?
-
Hoffer
őstag
-
Algol
senior tag
válasz Hoffer #18446 üzenetére
A régi Chieftec GPS tápokban tipikus hiba szokott lenni a készenléti táp kondenzátorának felpúposodása, szétrepedése, kapacitásvesztése. Ez pár év használat után be szokott következni. A tápegység többi része működőképes. Magam 5-6 ilyen Chieftec-et javítottam meg ezen kondenzátor cseréjével. Minden esetben szemmel látható volt a kondenzátor hibája.
-
Algol
senior tag
válasz gyuszi 01 #18437 üzenetére
A biztos módszer: más, biztosan jó tápegységgel kipróbálni a gépet, illetve a tápegység feszültségeit terhelés (műterhelés) alatt megvizsgálni.
Ha ezt nem tudod megtenni, akkor némi eséllyel megpróbálhatod a következő két dolgot:
1. Mérj feszültséget multiméterrel a tápegység szürke vezetéke (power_good) és egy fekete vezetéke között (GND). Itt kikapcsolt állapotban logikai alacsony szint (<0,8V) van, bekapcsolás után legkésőbb félmásodperc múlva logikai magas szint (>2,4V) kell legyen és ezt meg kell tartania.
2. Csinálj egy CMOS cleart és utána próbálkozz újból."valami lecsapta az automatát,volt hogy egymás után többször is. Esetleg okozhatta ez a tápegység meghibásodását?"
Nem, ha más készülék okozta a leoldást, de felmerül a gyanú, hogy a számítógép illetve a tápegység okozott túlterhelést.
-
Hoffer
őstag
Sziasztok!
Van egy Chieftec 450W-os tápom mely nem csinál semmit, szétszedés után az általam vélt alkatrészeket ellenőriztem minden jónak tűnik! Azonban a szokásos zöld fekete kábelek rövidrezárása után a venti nem indul, feszültséget nem mérek!
Esetleg van ezeknél valami tipushiba? -
gyuszi 01
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.Nem akar indulni a gépem,és én tápegység problémára gyanakszok.Kíváncsi lennék a véleményetekre.
A gond a következő: Bekapcsolom a gépet,a ventilátorok felpörögnek,és kb 2-3 másodperc múlva leáll,majd rögtön újra indul.Ismét 2-3 másodperc,és ismét újra indul.Mindezt addig amik a tápegységet ki nem kapcsolom.A HDD működik,hallom hogy felpörög.A VGA ventije is felpörög,de a monitor nem kapcsol be.
Táp gondra gyanakszok.Amúgy nem régi a gép,a tápegység a legrégebbi alkatrésze,kb.-két éves.Chieftec GPS 700 A8 Smart Series.
Az elmúlt pár hónapban elég sokszor volt az hogy valami lecsapta az automatát,volt hogy egymás után többször is,Esetleg okozhatta ez a tápegység meghibásodását? -
flymi
addikt
Üdv!
Ma bekukkantottam a gépházba, hallgatóztam kicsit. Jó ideje fura zajokat hallani a gépből - leginkább indítás után, de működés közben is előfordul -, először arra gyanakodtam, hogy valamelyik merevlemez parkol sűrűbben, vagy terhelésnél jobban dolgozik és azért. Vagy valamelyik program fut a háttérben (spybot, malware, ...) és az dolgoztatja a lemezeket.
Bár lehet, hogy megcsalt az akusztika, de bánatomra úgy vettem észre, hogy a gép " hátuljából érkeznek a fura zörejek, miután levettem az oldalpanelt. Zárt gépház mellett előröl érkeznek a hangok. Tudom, hogy nincsenek ilyen hangutánzó szavak, de a legjobb szavak a hallott zörejekre a: ketyereg és a motyorog. Adhat ki egy táp hangot? Mert ha nem a HDD-k, akkor a VGA és a táp marad hibaforrásnak. A gépház hűtőventilátorok egyenletesen járnak, egyik sem csapágyas, vagy hasonló.
Van valakinek ötlete?
Esetleg úgy ki lehetne zárni végleg a HDD-ket, hogy egyesével lekötöm indítás előtt és úgy is meghallgatom? Vagy valamilyen HDS tesztet futtatok rajtuk egyesével és hátha ez leterheli annyira, hogy zörejeket produkáljon és ez alapján be lehessen azonosítani?
Nagyon nem örülnék semmilyen hibának, perpill a táphibának legkevésbé, mert nincs pót./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
qwertly
addikt
válasz jacint78 #18422 üzenetére
Szia!
Köszönőm a válaszodat ,de egyszerűen és gyorsan szeretném megállapítani mi van velük ezért gondoltam egy ilyen kütyüre.Mivel annyira nem ismerem a tápokat,hogy milyen feszültséget kellene mérnem rajtuk.Ha valaki tud egy ilyen táblázatot amelyben le van írva a feszültség nagysága vezeték szerint azt nagyon megköszönöm.
De azért érdekelne ki mit javasolna táp teszternek. -
Old fox
tag
válasz jacint78 #18420 üzenetére
"Mérd meg a szürke kábelen, hogy van-e PowerGood jelzés."
Igen, és hány volt?Végre 1 emberke, aki rátapintott az "indul a tápom--de nem megy a gépem" problémák sokszor előforduló okára.
[ Szerkesztve ]
Csörögj rám, mielőtt személyesen keresnél, vagy ha valami gondod van.
-
snake1977
őstag
válasz jacint78 #18420 üzenetére
Értem, köszönöm, akkor rámérek amint lesz alkalmam.
Algol: nincs kitágulva, próbálták egy új átalakítóval is, meg a régi tápról lehúzott átalakítóval is, viszont a kártyán nem lett ellenőrizve a dugalj megnézem azt is hátha ott a probléma forrása.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Algol
senior tag
válasz qwertly #18421 üzenetére
Valóban, mint ahogy (#18422) jacint78 írta a legtöbb nem terheli a tápegységet. Így egy darab dróttal (bekapcsolás) és egy multiméterrel ugyanúgy tesztelhetsz. A multiméter pedig még több dologra is használható.
A tápegység teszter előnye, hogy használata kényelmesebb, egyszerre jeleníti meg az összes feszültséget, meg a késleltetési időt.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Szeretnék venni tápegység tesztert,melyiket lenne érdemes amely nem is nagyon drága de megbízható és tartós "iskolai használatra".Külföld nem érdekel csak pesti boltok.Előre is köszönöm a tanácsokat. -
Algol
senior tag
válasz snake1977 #18418 üzenetére
"a vga-n az ellenőrző ledekből 2db égve marad folyamatosan, ezek eddig indulás után elaludtak, most nem, és a vga-n a ventilátor nagyon lassan pörög"
A tápegység PCI-E csatlakozóját kellene jobban szemügyre venni, nem tágultak-e ki túlságosan az érintkezők rajta?
Aztán a tápegységet egy másik géppel (műterheléssel) kipróbálni, mert nem biztos, hogy a táp a hibás.Üdv: Algol
-
snake1977
őstag
Sziasztok, egy kis segitséget, vagy információt kérnék.
Adott egy Gigabyte superb 460-as táp, 2 hete vette ismerősöm itt az aprón a jövendőbeli gépéhez, de egy hétre kölcsönadta az egyik ismerősének ahol egy 140W-os phenomot hajtott egy GTX 650 Ti (110W max tdp) társaságában, egy hétig ment is rendesen majd visszakapta, berakta a gépébe és nem hajlandó meghajtani a konfigját ami egy E8400-as és egy hd4830-asból áll, a cpu kevesebbet fogyaszt mint a phenom, a vga meg kb. ugyanannyit, a vga-n az ellenőrző ledekből 2db égve marad folyamatosan, ezek eddig idulás után elaludtak, most nem, és a vga-n a ventillátor nagyon lassan pörög. A régi tápot visszatéve 2-3 próbálkozás után elindult a konfig. Én szétkaptam a tápot, belülről tiszta, puposodó vagy kifolyt kondinak, égésnek nincs nyoma. Elvileg a tápnak 400W folyamatos terhelés kellene elviselnie, fsp az elektronika benne. Multiméterrel rámértem egy hdd-vel megterhelve, (rövidrezárva a zöld+fekete a 24tüs csatin) a 12V-os ágon 12.35V, az 5V-os ágon 5.2V, a 6tűs pci-ex csatin szintén 12.35V-t mértem. Tudom ez alacsony terhelés, de mással nem tudtam jobban megterhelni. Elméletben a 12V1-en 14 a 12V2-ön 15A leadására képes. Mi lehet a hiba, javitható e, illetve érdemes e foglalkozni vele? Azért kérdezem mert nem egy tehetős srác és 6k-ba fájt neki a táp, így hogy nem tudja használni, elég húzós. Ráadásul én ajánlottam neki, duplán cinkes a dolog....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Zombie13b
csendes tag
válasz jacint78 #18416 üzenetére
Felfogtam.
Próbáltam egyébként kártya nélkül is, az valóban nem befolyásolta hogy éppen áramot ad-e a táp vagy sem, azaz indul-e vagy sem.
Pl ha a gépet leállítom, táp áramtalanít, és mondjuk utána egyből indítani szeretném semmi , akkor nincs "kedve" elindulni.
De ha este lekapcsolom és reggel próbálkozok, indul akár egyből. -
jacint78
addikt
válasz Zombie13b #18415 üzenetére
+ a procié ami a CPU_z szerint 158W, ha ennek hinni lehet ez a kettő együtt már több mint 400W-t, és ez a táp 400W-t tud összesen leadni a 12V ágon.
Igen és mi történik amikor nem kapcsol be és még a led sem világít a lapon? Nincs készenléti 5V, készenléti/standby érted! Azt nem terheli a VGA pláne kikapcsolt állapotban (persze valamennyire igen, mert van 5VSB az expresszen, de említésre sem méltó és az mindíg terhelné)!
type your text here..
-
Zombie13b
csendes tag
válasz jacint78 #18414 üzenetére
Ok, értem a lényeget, te azon az állásponton vagy hogy nem a túlterheléstől lett baja a tápnak, hanem csak "elfáradt".
Ez is benne van a dologba, hogy csak véletlen hogy pont akkor hibásodott meg...nem állítom hogy nem, csak fura véletlenÉn csak azért gondoltam túlterhelésre mert a 6970 hivatalos max TDP-je 300W-t, de legyen inkább 250W
+ a procié ami a CPU_z szerint 158W, ha ennek hinni lehet ez a kettő együtt már több mint 400W-t, és ez a táp 400W-t tud összesen leadni a 12V ágon. -
jacint78
addikt
válasz Zombie13b #18413 üzenetére
A készenléti feszültségről nem megy a VGA semmi köze hozzá.
Nem értem, hogy miért jönnek emberkék mindíg furcsa elméletekkel, mint a túlfeszültség és hasonlók. Olykor dolgok tönkremennek, még akkor is mindentől függetlenül, ha épp akkor változott valami. Multkor 1 órán keresztül magyaráztam egy embernek, hogy épp akkor törött el a 200 éves billentyűzetének a kábele, amikor új gépet vett, de meg volt róla győződve, hogy a gép miatt van.. Még akkor is, ha kábelt más irányba görbítve működött a billentyűzet és másik is ment gond nélkül.
Ja és, ha már itt tartunk az a CTG táp, bár egyesek szerint jó, szerintem egy olcsó szar ami ma már nem is annyira olcsó..
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Zombie13b
csendes tag
Sziasztok!
Előbb lehet hogy rossz helyen tettem fel a kérdést, ezért itt próbálkozók:
Tápegység Chieftec CTG500 80PJó kis tápegység kb 2éve van meg és tényleg nem lehet rá panaszom mert stabilan, halkan teszi a dolgát.
Illetve csak tette amíg el nem követtem egy hibát:Vettem egy HD6950 kártyát, a hardverapron,ami mint később kiderült át lett flashelve 6970-é.
Ezt persze még azelőtt észrevettem mielőtt játszani kezdtem volna, mert GPU-z-al megnéztem.
Nem csak a shaderek voltak "átállítva" úgymond, hanem az órajelek is egy az egyben a 6970-é kártyáé voltak.
Nem is gondolkodtam sokat, egyből játék , kb 1.5 órát nyomtam gond nélkül.A kártya hőmérséklete,bőven 70C alatt maradt, hangja szinte semmi.Nem hiába dicsérik az Asus DirectCuII hűtést. .
De azért kíváncsi voltam, hogy a HD6950 BIOS is rajta van-e, ezért leállítottam a gépet Áramtalanítottam és átnyomtam a Bios kapcsolót a kártyán, majd újra áram alá helyeztem a gépet és ekkor jött a meglepetés.
Nem kapott áramot az alaplap.Ezt onnan láttam hogy a ledek nem villágítottak a lapon.
Egy kis "játék" ,a táp ki/be kapcsolása, kiszerelése majd visszarakása után helyre jött, ledek villágítottak, gép indult.A kártya tökéletesen működött 6950-ként is.De miután megint leállítottam,a gépet, a helyzet ugyanaz volt a következő indításnál, megint nem adott áramot az alaplap fele.Arra viszont rájöttem hogyha csak a gépet leállítom, de nem áramtalanítom akkor nincs gond a következő indításnál sem.
Ha viszont áramtalanítom, (nem a tápon nyomom le a kapcsolót, hanem a hosszabbítón) akkor megint van "sz.ás" a következő indításnál is.Viszont ha meg már elindul a táp akkor nincs gond, nem kapcsol le magától meg semmi probléma nincs veleSzerintetek mi lehet a gond?
Túlterhelte a tápot a kártya 6970-ént használva?-ezekbe elvileg van túlterhelés elleni védelem- vagy rosszul tudom?HD 6950 kártya már több is megfordult a jelenlegi konfigba és soha nem volt gond.Igaz azok csak 2x6tűs PCIE csatit kértek, az Asus meg 1x6 meg 1x8tűs PCIÉ-t
Volt egy HD7950 is amihez 2x8tüs kellett, az is igaz hogy akkor az egyiket átalakítóval oldottam meg.
A konfig többi része:
Asus M4A 870TD EVO
PhenommII x2 550 négy magosítva B50
2x4GB DDR3 1600MHZ
1db merevlemezKöszönöm a választ!
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Óra topik
- Legszebb nők!
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LEGO klub
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- Be Quiet! Dark Rock TF (1gen)
- AKCIÓ! 850W ThermaltakeToughpower PF1 tápegység garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1000W Corsair HX1000 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Noctua NH-U12S SE (Garancia, AM4, AM5)
- AKCIÓ! 1050W Thermaltake TPG Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest