Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ed_007
aktív tag
Na, az utolsó kb. egytucatnyi hozzászólás miatt megérte végigolvasni a teljes öttucatnyit.
Köszönöm, feldobtátok a napomat!
-
ledgeri
nagyúr
válasz Alteran-IT #50 üzenetére
Hogyan lehet valami a legmodernebb, ha még nem létezik? Hogyan lehet valami most a legfrisebb, ha az univerzális idővolalon majd csak később jelenik meg? Hogyan lehet valami a legutólsó a sorban, ha nincs abban a sorban ahol a többi?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
félisten
Ne legyél már ilyen gonosz!
A laxután szál baromi modern (lesz, ha mejd feltalálják és így nevezik el).
Egyébkén kevesen tudják, de Petőfi Vasuton című versének is volt egy utosó versszaka, amelyben azon busongott a költő, hogy miért nem villanymozdony húzta a szerelvényt, de kihúzta, mert nem volt összhangban a vers egészével. Pedig szépen leírta benne, hogy a gőzgépnél mennyivel "modernebb" (lesz) majd a belsőégésű motor meg az elektromos hajtás -- de az ionhajtóművet már ő is elavultnak tartotta.
Egyébként minden vidámságra vágyónak ajánlom a "Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép" (így, névelő nélkül) című írást, amelyet egy saját bevallása szerint három diplomás mérnök követett el, miközben szakmabeliekkel hadakozott egy energetikai blogon.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
törölt tag
Jaj nehogy már pont most add fel!
Nem kell vitatkozni, elég ha elmagyarázod, hogyan működik a "valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtás".
Nem értem miért ignorálod a kérést, nem lehet olyan nehéz, ha már a saját bevallásod szerint a tudásod ennyire a mi szintünk felett van. Na meg a teljes távközlési szféra és a tudományos kutatás vezetőinek szintje felett.
Az se baj, ha túlságosan szakmaira veszed, elég ha felvázolod az alapokat.Így nem szabad lezárni egy beszélgetést, mert még egyes fogalmatlan fórumlátogatók azzal vádolnának, hogy csak összevissza hablatyolsz itt mindenféle pökhendi ostobaságot, tárgyi tévedést meg hazugságot, aztán valódi érvelés és konkrétumok helyett terelsz és személyeskedsz.
Sajna nem vagyunk egyformák, így mindenképpen meg kell megmutatnod a kritikusaidnak, hogy nem a levegőbe beszélsz. -
félisten
válasz Alteran-IT #45 üzenetére
Ha ilyen alapvető fogalmi és technikai ismereti hiányosságaid vannak, akkor valóban jobb, ha nem írsz kisebb regényeket. Még egészen kicsiket sem...
Még az "általános" és a "modern" szavak jelentésével sem vagy tisztában...
A tudomány és technika fejlődéséről: az ezért elég meredek, és igencsak unorthodox gondolkodásra utal, hogy egy kommenten belül kifogásolod azt, hogy nem használnak modernebbet az elérhető legmodernebbnél, és azt, hogy értelmetlen alapkutatásokra (LHC) költik a drága pénzt.
Mindezt pedig úgy, hogy (sic) "a témában nagyobb háttérismeretem van a költségekről, az anyagfelhasználásról és egyébről, mint hiszed ". Hát, annál, amit én most hiszek a háttérismereteidről, annál nem nehéz többel rendelkezni. De áruld már el, hogy honnan ezek a háttérismeretek!
MaCS
-
nagyúr
De bakker, akkor modj már valami konkrétumot, hogy milyen létező lechnológiát (sci-fi könyvekben olvasott nem ér) kellene használniuk, ha nem azt, amit most használnak? Mert hogy ha nem találták volna fel a wolfram szálas izzót, akkor nem használnának wolfram szálas izzót az nem érv, hanem így van. A laxután szálasat sem találták fel, ezért nem is használunk laxután szálas izzót a mai napig sem, és ha 1000 év múlva sem találják fel, akkor 1000 év múlva sem fogjuk használni. Ennek pedig a legfőbb oka, hogy laxután nem létezik, csak én találtam ki egy ilyen szót...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
Alteran-IT
őstag
Számodra, vagy esetleg az emberiség számára, azt tedd hozzá
Nem fogok veletek vitatkozni, mert felesleges, nálatok ha 1000 éve gyertyát használnánk és még éppen nem találták volna fel a Wolfram szálas izzót, akkor a gyertya lenne a legmodernebb világítási technológia, mindegy hogy 1000 éves már, kb. ennyit ér az érvelésetek. Na én részemről tényleg zárom a témát[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Alteran-IT #47 üzenetére
Ott tévedsz, hogy "egy csomó szart elavult technikával kiküldjünk a föld köré, csak hogy pár embernek legyen internet", holott a valóság meg az, hogy a létező legmodernebb és legfejlettebb technológiával csinálják ezeket...
-
törölt tag
" tudom, hogy nem olyan régi az ionmeghajtás sem, sőt pár évvel ezelőtt még csak működési elvekről lehetett olvasni és videókat nézni, de számomra nem túl modern megoldás"
Tehát akkor az általad preferált "valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtás" úgy működik, hogy: .... ?
-
Alteran-IT
őstag
Én szarok az egész emberiségre, csupán a véleményem fejtem ki ezzel kapcsolatban, mint ahogy bárki más, aki hozzászól a cikkhez
Nézz már körül mi van körülöttünk, az országban, a szomszédban, meg úgy mindenhol. Kész tébolyda az egész, de az a legfontosabb, hogy egy csomó szart elavult technikával kiküldjünk a föld köré, csak hogy pár embernek legyen internet, persze mindezt úgy, hogy ebbe a hülyeségbe ilyenkor beszállnak más cégek is, nehogy már csak egy hülye legyen a piacon, ugye egy hülye százat csinál.
Én megmondom neked az őszintét, ilyen primitív társadalom számára nem szívesen találnék fel semmit, sőt szerintem sok nagy feltaláló megbánta már, hogy adott bármit is az emberiségnek, bár erre vannak történelmi tények is pl. az atombombánál meg a többinél, na de az mondjuk megint más. -
nagyúr
Na de akkor konkrétan téged mi akadályoz meg abban, hogy végre feltaláld a gravitációs meghajtást? Igyekezzél már vazze! Nem érünk rá itt toporogni holmi elavult ionmeghajtással...
-
Alteran-IT
őstag
"De ettől függetlenül az általános magyar netellátottsági helyzet, főleg a nem vezetékes területen nagyon jó."
Aha, és mely nem vezetéknélküli ellátottság a nagyon jó technológiailag és szolgáltató terén is? Csak mert itt a Vodafone 4G-n jó ha mérsz vagy 10 Mbit/s-t beltéren, kültéren is max. a város közepén ahova az antenna van irányítva, ott mérsz 70 Mbit/s körül, ezt annyira nem mondanám jó ellátottságnak és ez is nagyváros. Telenornak a 4G-je szintén hasonló, az 5G az már ad vagy 200 Mbit/s-t, de kb. szintén csak a város közepén és csak kültéren, beltéren ez a sávszélesség jó ha harmada megvan, a külvárosban meg kb. semmi nincs, a szomszéd városokban hasonló a helyzet, a városok között meg gyakorlatilag hálózati elérés sincs, nem hogy internet.
Budapest és környékéről könnyű ilyen hülyeségeket írni, ahol még a gettóban is elérhető a szupergyors mobilnet, főleg hogy van 3-4 mobilszolgáltató, de ez megint csak általánosítás, máshol még a mobilnet sem ilyen jó, különben már én is inkább valami korlátlan mobilneten lennék, ha lenne itt olyan, amire megérné előfizetni, bár már akkor egyszerűbb lenne a T-s ADSL-t bekötni, mint valamelyik korlátlan mobilnetre előfizetni, sebességben ugyan olyan lenne, csak az ADSL olcsóbb lenne.Egyébként nem csak németben van ilyen, itt is Borsod és Szabolcs "vármegye" külső peremén van egy csomó olyan kisebb település/falu, ahol WiFi-s net van, ami néhány esetben szintén hasonló technológián kapja a betápot és ugyan adnak 50 Megás netet is, de az általánosságban használható sebesség olyan 1-5 Mbit/s körül jó ha van és ez csak letöltésben, a feltöltés olyan lassú, hogy mérni sem tudod.
#41 MaCS_70: Akkor a gyengébbek kedvéért leírom máshogy. Szerintem nem találtak fel mindent, meg nem titkolják el előlünk, mert akkor tényleg gáz lenne ha ennyire szaladnánk közben a szakadék szélére, itt arról van szó, hogy szánalmas az a haladás, illetve az az irány, ami jelenleg van.
Én nem költenék ennyi összeget és nem pazarolnák hatalmas erőforrásokat azért, hogy pár fedetlen helyen legyen internet, ahol lehetett volna már számtalan más módszerrel is, ha nem egy rakás szerencsétlen félnótás lenne a távközlési szféra tetején is, ahogy a kutatási szektor meg úgy a legtöbb nagyobb cég és állam élén is, erre tökéletes példa ez az ország is, lassan visszamegyünk a vármegyékkel a sötét középkorba, de az űrkutatásban részt akarunk venni, sőt már külön miniszteri biztos van.
Nos ha nem értitek a gondolatmenetemet, nem hibáztatlak titeket, bár így nem tudjátok a megfelelő következtetéseket levonni és anélkül hogy kisebb regényeket írnék nem értitek mit akarok, a baj meg az, hogy ha kisebb regényeket írnék, a végére valószínűleg egyesek azt sem tudnák, miről volt szó, legalább is a jelenlegi gyerekes hozzáállást elnézve, de hát ezért nem halad előre a világ, csak topog egy helyben a már száz éves elavult technikákkal, sőt lassan visszafele megyünk a vármegyék meg a gyertya felé, a fórum szintje veletek ezt megfelelően tükrözi is.A modernre térve pedig. Ha legalább elméleti szinten tisztában vagyunk már bizonyos dolgok működési elvével és azzal is, hogy az sem túl hatékony, akkor lehet illene tovább döcögni, értem, sőt inkább tudom, hogy nem olyan régi az ionmeghajtás sem, sőt pár évvel ezelőtt még csak működési elvekről lehetett olvasni és videókat nézni, de számomra nem túl modern megoldás, mondjuk mint mondtam, én eleve nem pazarolnék semmilyen erőforrást ilyen starlinkes hülyeségekre, inkább komolyabb kutatásokba fektetném a pénzt és azt a csomó erőforrást, mint sem hogy pár ember internetezni tudjon, de ez én vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Alteran-IT #32 üzenetére
"Jó oké, de az ion meghajtás mennyire számít modernnek, illetve hatékonynak? Mert én nem mondanám egyiknek sem."
1. Tisztában van az ion meghajtás (bármelyikének) az alapelével?
2. Tisztában vagy a "modern" szó jelentésével?Nos, az, hogy modern, annyit tesz (a jelen kontextusban), hogy korszerű, a tudásunkhoz képest magas színvonalú. Az én tudásom ugyan meglehetősen korlátozott ezen a területen, de tudtommal az ion hajtóművek a kutatás frontvonalában vannak, alig léptek ki (ha egyáltalán) a kísérleti stádiumból, tehát elavultsággal nem lehet vádolni őket.
MaCS
-
félisten
Nem, a ChatGP máshogyan hülye.
És sajnos testközelből ismerem ezt a típust, aki szerint már mindent feltaláltak, csak eltitkolják előlünk, de a holdra nem jutottunk el, mert arra nem lehetünk képesek.
És persze az alapvető tájékozódásra sem hajlandók, de ugye:
"a témában nagyobb háttérismeretem van a költségekről, az anyagfelhasználásról és egyébről, mint hiszed "
ugyanakkor pedig az ionhajtóművet kérik számon az évek óta (Hall-effektusos) ionhajtóművel működő Starlink-műholdakon.
Amikor pedig megtudják, hogy mekkora hülyeséget követeltek, akkor inkább abba az irányba mozdulnak el, hogy "akkor tessenek a létező legmodernebbnél is jobbat használni", magát az alapkutatást (LHC, sőt, CERN) a fúziós enegriaforrások kutatásával egyetemben viszont értelmetlennek tartják.
A Dunning–Kruger-hatás kevés ehhez...
Szerk.: ja, és gravitációs hajtómú... Ez a mai ismeretszintünkön már az általános iskolás fizika szintjén is erősen vicces. Mert ugye: "valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtást fejlesztenének már ki" vs. megmaradási törvények...
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Alteran-IT #25 üzenetére
Nem általánosítottam.
Pontosan tudom, hogy milyen az, ahol vacak a net -- a családban van olyan hely, ahol az elérhető vezetékes "szolgáltatás" nem éri el az 5 Mbps-ot. Ezért is váltottam mobilnetre.
Szóval tudom, hogy vannak nagyon pocsék területek.
De ettől függetlenül az általános magyar netellátottsági helyzet, főleg a nem vezetékes területen nagyon jó.
És az általam hivatkozott német és holland barátok otthoni viszonyaik között is nagyon jó infrasrukturális környezetből jöttek.
Kivéve azt a nőt, akinek a szülei élnek egy német faluban, ahol az egész falunak van néhány Mbps betápja, amit rádión szórnak tovább, ami végpontonként gyakran betárcsázós szintű netet eredményez, valami 100 euró környéki árszinten.
MaCS
-
törölt tag
Én hajlandó vagyok elfogadni bármilyen kritikát, csak írd már le légyszi, hogy hogyan működik a "valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtás", mert így a külső szemlélő számára még úgy tűnhet, mintha érdemi válaszadás helyett személyeskedéssel terelnél.
-
ledgeri
nagyúr
uhh, ez a topik is "ohio-drailed" lett... lol.
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Alteran-IT
őstag
"Hát igen, amikor az anekdotikus érvelés hibája találkozik a valósággal és a statisztikával, akkor előbbi ritkán nyer. Te is így vagy ezzel, nézdcsak "
Azért egy egyszerűsített diagrammot ne vegyünk valóságnak. Ugyan úgy ahogy régen, ma is születnek olyanok, akik ilyen olyan betegség, vagy rendellenesség miatt viszonylag nagyon hamar meghalnak, akár úgy hogy 10 évet sem éltek, akik meg most 100 évesek, azok nem az elmúlt 10-15 évben születtek, szóval maradjunk annyiban, hogy nem egészen sikerült neked sem, főleg hogy nem csak Mo-ról beszéltem
A baj az, hogy azért nem tudnak, mert nem is nagyon akarnak, plusz általában olyanok vannak az ilyen tech cégek vezetői pozíciójában, akik hülyék, erre Musk is nagyon jó példa, sőt a hülye helyett lehet az elmebeteg lehet jobb kifejezés lenne, na de ha ezeket nézzük, nem csoda hogy nem haladunk.
A tudósok meg legtöbb esetben nem is lényeges felfedezésekkel foglalkoznak, ott a részecskegyorsító is pl. CERN-ben, sok évet és sok pénzt elfecséreltek rá és nem igazán értek el vele semmit. Itt van a fúziós reaktorok őrületje is, arra is egy rakás pénzt is időt elfecsérelnek, csak hogy sokat nem érnek vele, főleg hogy amíg az atommaghasadás energiáját is csak vízforralásra használunk, hogy az meghajtson egy turbinát, addig a fúziós energia hasznosítása még fényévekre van tőlünk. Rossz az irány, nagyon rossz, mert hülyék határozzák meg. Na de mindegy, hagyjuk a témát, részemről lezártam. -
azbest
félisten
ilyen az, amikor a chatGPT belépett a chatbe
-
Ezekiell
veterán
régen az emberek eléltek akár 100 évig is
Hát igen, amikor az anekdotikus érvelés hibája találkozik a valósággal és a statisztikával, akkor előbbi ritkán nyer. Te is így vagy ezzel, nézdcsakAmire próbáltam célozni amúgy, hogy nem azért nem csinálnak pl térhajtóművet, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak. Bármennyire szeretnénk, hogy legyen hipertérugrásunk, nem lesz egyhamar, ez nem erősen akarás kérdése
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Alteran-IT
őstag
Jó oké, de az ion meghajtás mennyire számít modernnek, illetve hatékonynak? Mert én nem mondanám egyiknek sem.
Az meg nézőpont kérdése, sok kicsi sokra megy, bár már az 1 tonnás, illetve nehezebb műholdak nem hiszem hogy kevésnek számítanak, főleg hogy több ezret akarnak belőlük fellőni megint, ráadásul nem olyan anyagokból vannak (pl. alumínium, szén stb...), amiből sok van a földön, mert a lítium meg hasonló anyagok ma már eléggé fogyóban vannak, nem véletlen van sokszor növekvőben annak is az ára és próbálnak más anyagokon és más energiatárolási módokon történő akkumulátort fejleszteni, a gond csak az, hogy itt sem az elején gondoltak erre.
Komikus por meg nem hiszem hogy behullik a földre, meg elég nagy komédia az emberiség is, de értem amit mondani akartálJa, csak azt elég egyszer kiépíteni, ezt meg 2-3 évente újra kiépítik, ha így kiszámolod, akkor megállja a helyét amit mondasz? Mert nem hogy szerintem nem, hanem egyszerűen nem.
Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a műholdaknak a fellövésére megint elégetnek itt a földön egy csomó üzemanyagot és ugye a rakéták is anyagból vannak, szóval hagyjuk inkább.
Maradjunk annyiban, hogy a témában nagyobb háttérismeretem van a költségekről, az anyagfelhasználásról és egyébről, mint hiszed és eléggé dühítő a dolog, nem véletlen szóltam hozzá a témához, az sem véletlen, hogy ez a félkegyelmű Musk az elmúlt egy évben minden cégénél tömeges elbocsájtásokba kezdett, hogy fenntartsa a fenntarthatatlan SpaceX-et és Starlink-et, de mindegy.
Persze a hülye megmagyarázza, meg ráfogja minden másra a veszteséget és mindent nyereségesnek állít be, a nagy tömeg meg el is hiszi a hülyeséget, ez látszik is, hiszen velem vitatkoztok.#30kpbendeguz: Te figyelj már, az hogy lehet, hogy te minden ilyen témánál ott vagy, érdemit nem szólsz hozzá, csak kötözködsz és általában mindig leoltanak a végén? Mert hogy általában ez történik, nézek én más témákat is és néha olvasom a kommenteket és látom mindezt, függetlenül attól, hogy általában nem szólok hozzá és még nem állok beléd én is, a szomorú csak az, hogy mint logikus következtetéseket levonni nem tudó emberként te ezt nem veszed észre és nem értékeled.
Ha nem tudod, nem fogom elmagyarázni, mert ha megütné a szinted, valószínűleg nem kéne magyaráznom.
Az arcodból meg neked meg a hasonlóknak kellene már visszavenni és nem itt tartana az ország. Szívesen leállnék amúgy egy magadfajtával valami intellektualitást igénylő játékot játszani, mint pl. a sakk, de még úgy is nagyon hamar megvernélek, hogy eggyel több bábuval indulnál, ugyanis veled együtt eggyel több paraszt lenne a térfeleden, de az se sokat segítene rajtad, na de mindegy, hagyjuk inkább.#31 Ezekiell: A gond az, hogy ha ezen a leejtőn megy tovább az emberiség, akkor nem is fog. Ki lehetne fejleszteni bármilyen gyógyszert, de a legegyszerűbb sokszor az lenne, ha a problémákat okozó dolgokat szüntetnénk be, nem lenne annyi rákos megbetegedés és annyi korai elhalálozás, ha nem lenne olyan szennyezett a légkör mint most és így tovább. Persze az öregedést nem lehet ilyen egyszerűen megszüntetni, de régen az emberek eléltek akár 100 évig is, vagy van aki még tovább, most meg már nem nagyon tudsz ilyen magas életkort elérni ilyen szar környezet és ennyi nyavaja mellett, ami most van.
-
Ezekiell
veterán
Engem meg az zavar, hogy nem élünk örökké, igazán kifejleszthetnének már valami minden betegséget ÉS az öregedést is gyógyító gyógyszert!!!!
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
törölt tag
válasz Alteran-IT #28 üzenetére
"Jó, akkor most fogadd meg a tanácsod, azt menj foglald el magad valami mással."
Oké, de előbb légyszi magyarázd már el, hogy hogyan működik a "valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtás".
Ha nem megy, akkor érdemes lenne megismerkedned a Dunning-Krüger hatás fogalmával, hátha egyszer valamikor magadra ismersz és visszább veszel az arcodból. -
azbest
félisten
válasz Alteran-IT #28 üzenetére
A legmodernebb ion hajtással működnek. A gravitáció valsz visszahúzza az anyag nagy részét. Egyébként sem sok anyagról van szó. Naponta sokkal több komikus por hullik be, nem fog elfogyni a Föld.
A felszíni szolgáltatások kiépítése nagyságrendekkel több felszerelés és költség.
Szóval előbb érdemes kicsit olvasni, tanulni, addig jobb a szerénység.
-
Alteran-IT
őstag
válasz #54625216 #27 üzenetére
Jó, akkor most fogadd meg a tanácsod, azt menj foglald el magad valami mással.
Tudod egyesek a jövőre is gondolnak azokkal ellentétben, akiknek erre a szellemi kapacitása nem elegendő mert jelentősen korlátolt.
Most azért kilőni egy csomó anyagot a világűrbe, azzal csökkentve a földi készleteket is teljesen feleslegesen, csak hogy pár embernek legyen internet elérése, mert a dilettáns kormányok és szolgáltatók még nem tudták megoldani a dolgot egy egyszeri optikai kábel, illetve esetleg egy LTE torony telepítésével, de a legnagyobb probléma tényleg az a primitivitás, hogy az üzemanyag rövid idő alatt kifogy, az se jut vissza ide, a műhold is hamar elavul éd hasznosítható formában az sem kerül vissza és nagyon rövid idő alatt meg kell ismételnj ezt a rengeteg pazarlást és mindezt miért, egy rakás hülye miatt, szóval menj azt posztold ezt Musk tweetje alá, akkor talán elmondhatod, hogy valami értelmeset is csináltál az életedben. -
törölt tag
"valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtást fejlesztenének már ki és azzal szerelnék fel a műholdakat"
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
-
Alteran-IT
őstag
Engem az jobban zavar, hogy egyáltalán még ilyen ódivatú, felesleges anyagpazarláson alapuló meghajtásokkal szerelik fel az ilyen műholdakat ahelyett, hogy valami energián alapuló gravitációs vagy impulzus meghajtást fejlesztenének már ki és azzal szerelnék fel a műholdakat, amik napelemmel működnek ugyebár, kicsit talán kisebbek meg könnyebbek is lennének, akkumulátor így is kell hozzájuk, de legalább a gáztartályokat meg egyebeket lespórolnák belőlük. Az a baj, az ilyen Musk féle idióták, meg az őket támogató hasonló hülyék miatt fog még hamarabb tönkremenni a bolygó, főleg hogy nemrég küldték fel az előző generációs műholdakat is és egy részükből már is űrszemét, vagy légköri/óceáni szennyeződés lesz.
#21MaCS_70: Azért ne általánosítsunk annyira, mert az ország nagy részében még mindig elég gyér a kínálat és az elérési sebesség, nálunk is csak T-s VDSL van meg egy gagyi kábelszolgálató kínálata, ahol ugyan van 800 Mbit/s kínálat is ED 3.0-n, de a csomagoknál gyakran élnek a "rendes körülmények között elérhető", illetve a garantált sávszélességgel, előbbi sebesség általában úgy közelít a névleges értéktől annak feléig, ahogy nő a névleges sávszélesség, a garantált meg általában mindig a névleges negyede körül van, vagy néhol alatta, ez szolgáltató függő is.
Szóval nem kell általánosítani, az hogy pár nagyobb városban, illetve pár könnyen beépíthető faluban EU-s pénzből van optikai internetelérés, az nem azt jelenti, hogy el vagyunk kényeztetve a nettel, egyesek lehet, de sokan nem, ha Németország kapta volna meg ezt a sok EU-s pénzt, szerintem még a borospincékben meg egyéb helyeken is optika lenne ott, annyi hogy ott más a területi berendezkedés, illetve nem feltétlen van igény olyan nagy internetre, mint itthon, mert ott el tudják foglalni az emberek magukat máshogy, itt lassan nem, mert vagy filmet nézel, vagy játszol, vagy kimész és pofán vág a szomorú valóság, illetve a politika, amivel az interneten szintén találkozhatsz, szóval nézőpont kérdése az egész, én mindenesetre magunkat nem emelném ki, főleg hogy a kisebb szolgálatók külföldi interneteléréséről nem is beszéltem, ami elég gyér sebességben és minőségben is, márpedig az internet nem csak Magyarorszából áll, viszont a külföldi sávszélességen még jobban szeretnek spórolni a magyar cégek, mivel ugye az még drágább, mint a BIX-es, vagy a külön megállapodás alapján kötött belföldi sávszélességek a szolgáltatók között.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Magyarországon el vagyunk kényeztetve a nettel.
Német és holland ismerőseim is 15e Ft körüli összeget fizetnek 100 Mbps alatti netelérésért.
Én jelenleg 5e Ft-ért kapom a 4G-t, és egy normális eszközzel megvan a 60-80 Mbps.
Tulajdonképpen a Starlinkben is látnék fantáziát, ha ennyiért adna nyilvános IP-címet.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
sittes79
addikt
Irorszagban vagyok itt 450 EUR volt V2-es antenna(rectangular) + vettem mountot háztetőre az volt 60 eur illetve kellett egy lan adapter, mert persze nincs a routeren alapból, az 40 EUR volt. Szoval hardver 550 volt. Itt sajnos eleg draga 85 EUR havonta, vagyis relative drága, mert sima réz internet is 40-50 EUR az 50Mbit/s-el.
#11azbest
Amugy tényleg állat a cucc, leteszed be áll, kell neki kb 1 nap mire felméri a kitakarást és működik, nyílván nem egy vezetékes net, de nekem tökéletes, routert belőttem bypass módban és rajta van egy jobb router. Ha érzékeli a havat vagy túl hideg van akkor havat is olvaszt[ Szerkesztve ]
-
-
azbest
félisten
Ahogy olvasom 21 db v2 mini megy fel.
Viszont nem 50%-kal nő a sávszélességük, hanem egységnyi tömegre jutó sávszélesség lesz 50%-kal több. A nagyobb méretű v2 mini műhold 4x akkor sávszélességű.
A falcon9 is elbírna v2 műholdakat, a raktér kupolába nem fér be fizikailag a nagy mérete miatt. Ezért kell kisebb mini változat. Meg persze a kisebb tömeg sem baj, mert több darabot tud felvinni.
Ja és most sem drága xenont használnak, hanem olcsóbb kryptont. De az argon még olcsóbb lesz, így a sokkal nagyobb tankos nagy műholdok feltöltése sem kerül többe, mint a kisebbeké volt. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Robitrix
senior tag
ahogy szaporodnak a műholdak úgy csökken az egyes műholdakon átmenő teljesítmény, vagyis növekedhet egy felhasználóra jutó sávszélesség. Minnél több a fent levő műhold annál többről lehet letölteni az adatforgalmat. Nyilván nem mindegy, hogy egy adott pontról 15 műholdat látok egyszerre vagy 2-öt. Ezek úgy alacsony pályás műholdak így nem látnak be akkora területet, mint egy 36 ezer kilométeren keringő geostacionáris pályán keringő műhold. Viszont nem is kell akkora energia a kommunikációhoz mert nem kell felküldeni a jelet oda vissza vagy 90 ezer km-es útra.
-
Robitrix
senior tag
Azért az eredeti starlink müholdak 262 kg-osak voltak. nyilván az 5-ször akkora müholdból kevesebb kell mert több energiával nagyobb sávszélességen nagyobb területet képes egy lefedni. Így vélhetően nem kell 15-20 ezer darabot felküldeni a teljes lefedéshez és lehet elég belőlük 3000 darab mondjuk. A csillagászok örülnek a dolognak. Viszont egy több, mint 1 tonnás műholdból több minden fog teljes elégés nélkül leérni a földfelszínre. Így fokozottan figyelni kell rá, hogy a felesleges műholdak lehetőleg az óceánok fölött lépjenek be a sürű légkörbe elégni.
-
sittes79
addikt
Kérdésem , hogy ha ezek a muholdak beindulnak, akkor a netemen is érződni fog? Mondjuk igy is csak lesek, hogy neha hasitok 350 Mbit/s el, de 200 szinte mindig meg van. Durva a cucc ahhoz képest hogy előtte 4g 5 mbit/s ha jó napja volt.
-
flexxx2
őstag
Jó a cikk, de mi van a címlap képen? Műholdak sorba rakva?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest