- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skilly
aktív tag
válasz lev258 #29804 üzenetére
Akkor nem igazan erdemes valtani, jelenleg 8 gib ram van a gepben es egy hd4600-as igp-vel nyomom (i5).
ubyegon2: Ennyire rossz lenne a mate felulet? Vagy miert gondolod igy? Tenyleg erdekelnek a normalis kesz ervek.
Plusz ujabb kerdes, mennyire lett jo az uj ElementaryOS? Arrol esetleg pluszban velemenyek?
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Gondolkodom, hogy az Ubuntu Mate 16.04.2 lts rendszerre valtok. Valakinek velemeny? Erdemes-e valtani Mint Cinnamonrol? Vagy milyen plusz dolgokat tud az ubi mate (kezelhetoseg, gyorsasag, stb.), ilyenre gondolok.
Valaszokat elore is koszonom!
HyperX
-
Skilly
aktív tag
-
Skilly
aktív tag
válasz King Unique #26615 üzenetére
Koszi a gyors valaszt.
A forrmazas a Gparted-en belul eloszor Particio Torles volt, majd utana Uj-at hoztam letre. Siman ext4, es pipa. Megcsinalta mukodik, csatolhatom is, csak eppen nincs jogom semmire.
Az osszes HDD-m hibatlan, elotte windows volt HDSentinel mindig futott, minden 100%-os.
A Smartmontools-t terminalbol futtatom, de sose tudja megcsinalni az ellenorzest. Kb a felenel hiba van, ettol kiirja, hogy minden okes. Nekem a monitorozasban az lenne a lenyeg, hogy a napi irt mennyiseget mutassa, vagy ha ilyen nincs akkor az eddigi osszes irt mennyiseget mutassa.
A Lemezek kezelesben is futtatom az ontesztet, kiirja : Az utolso onteszt felbeszakadt.
[ Szerkesztve ]
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segitseg kellene. Az egyik hdd-m formaztam ntfs->ext4-re, tarolonak akarom. Viszont miutan csatolom, nem lehet rajta semmit csinalni, nincs uj mappa letrehozas semmi. Formazni a gparteddel csinaltam. Mit kellene meg beallitani?
Ja es multkoriban kerdeztem, hogy valami jo smart infos program van-e linuxra (SSDOK-ra gondolok)?
Elore is koszi!
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Tudnatok olyan jol mukodo smart programot mondani, ami ugyan ugy kiirja az osszes irast/napi iras mennyiseget (pl. winen HDSentinel, SSDOK)?
A rendszerre tettem fel HDSentintelt, de a linuxos ezt nem logolja. Tettem fel egy smartmontoolst, az meg folyton hibat ir ki. Nem tudja vegigcsinalni a tesztet. Intel 535 a tipusa az ssdnek.
Valaszotok elore is koszonom!
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz King Unique #25882 üzenetére
Ja szoval ilyen kinezet es egyeb lehetosegek. Bar gondolom, hogy akkor az a par program amit hasznalok ugyan ugy menne az eOS-en is. Meg eldontom melyik legyen.
Lathronos: Koszonom ezeket a szuper remastereket. En nagyon szeretem az egyszeru letisztult kulsoket. Szoval meg nem tudom, hogy melyiket valasszam. Az eOS nagyon megtetszett, hogy olyan egyszeru es szep.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz King Unique #25878 üzenetére
Szia!
Na gyors virtualban feltelepitettem a Voyager remastert. Eleg komolyan nez ki, mar mar tulsagosan is gyonyoru.
Mit jelent az, hogy az eOS korlatolt? Neked mi volt pontosan a problemad a rendszerrel? Bocsi, ha kicsit ertetlenkedek. A ket disztro amit hasznaltam, szinten csak alapszinten volt. Amugy win7 van, csak nem fogok 10-re valtani soha. Ezert is ismerkedtem mar korabban a Linux-al.
Amugy koszi a gyors valaszt es tippet.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Szia Lathronos! / Sziasztok!
Ez most kivetelesen Neked cimzem,bar masok velemenyet es erveit is meghallgatom. Nagyon tetszenek a remasterek, amiket keszitesz. A legjobban az elementaryOS fogott meg. Ahogy neztem, ez ubuntu alapon van. Eddig Mint Cinnamont es Ubuntu Unityt hasznaltam. Igazabol nekem altalanos celokra kell (film,office,webszerkesztes+neha egy kis LoL). Tehat az elozo rendszerekkel is elvoltam, de az elementary nekem kinezetben nagyon tetszik.
Tehat az elementaryt telepitenem ssd-re. Ha 8gib memoriaval rendelkezem, gondolom elhagyhatom a swap-ot, ntfs hdd-ket gondolom ugyan ugy csatolja automatikusan. Office alkalmazasnak a LibreOffice a legjobb? Mennyire erdemes letrehozni ramdisket, kb. 1gib-et?
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz szoke12 #21024 üzenetére
Szia!
En eddig Ubuntut hasznaltam, de az unity nekem nagyon nem jon be, bar ugye lehet varialni a feluletet. Csak kezdokent nehez.
ubyegon2 es spammer javaslatara most alltam at Linux Mint 17.1 KDE verziora. Nekem nagyon bejon. Szuper, gyors es jol hasznalhato, testreszabhato.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz ubyegon2 #21013 üzenetére
Igen, mar rajottem, hogy nagy hulyeseg volt csak igy felrakni.
Szoval akkor teljesen jo kis rendszer, es teljesen Ubira epul csak sajat fuszerezessel. Tetszik, ki kell probalnom.
Egyetlen egy apro kerdes. Mi kulonbseg van a Cinnamon es KDE kozott? Melyiket erdemes telepiteni?
Ahogy latom a Mint topikban (+kezdoknek Linux) is Topikgazda vagy. Ez szamomra jo hir.
Koszonom a segitseget.
spammer: Kezdem erzekelni.
[ Szerkesztve ]
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz ubyegon2 #21010 üzenetére
Ugy erzem csinaltam egy kis hulyeseget, ilyen kalandor tipus vagyok... Felraktam a gnome-shell-t, nem rossz, de nem tudom, hogy jo otlet volt-e?! De mar rajottem, hogy nem. Megfagy a gep, ha az unity felulettel lepek be. Nagyon sokszor megall es nem csinal semmit.
Plusz nem talalja a terminal a "lightdm.conf" fajlt, ahol kitudnam iktatni a vendegfiokot.
Amit linkeltel Linux Mint 17.1, ezzel amugy szemezgettem. Csak sokan rosszat irtak rola, hogy a frissitesek kesnek, plusz volt egy par nagyobb biztonsagi res amit most fedeztek fel. Ezek nem tudom, hogy most tenyleg valos vagy csak felfujt problemak. Mindenesetre ha ezt javasolod, akkor a heten lecserelem az Ubit erre.
Nagyon szepen koszonom!
Ui: Sajat velemeny a Mint-rol? Megeri lecserelni tenyleg? Az is kezeli automatikusan az ntfs hdd-t?
[ Szerkesztve ]
HyperX
-
-
Skilly
aktív tag
válasz ubyegon2 #21005 üzenetére
A boot az lehet, hogy azert van, mert automatikusan csatolja az ntfs particiot. Amugy a mai napon, ahogy hasznaltam a gepet mar nem vettem eszre lassulast. Egesz szepen indultak a programok.
Amugy nem jol telepitettem az Ubit? Egy sima egyszeru telepitest csinaltam, a telepites kozben nem piszkaltam bele.
Az igp-hez kellett a driver nekem, es amugy nem az ntfs-en volt a film, hanem a frissen telepitett Ubin. Azon akadt meg sokszor.
GPT particio? UEFI? Ezekkel nem egeszen jo valami? Erdemes ujra telepiteni mas modszerrel?
bob.zxr: En nem telepitettem fel ntfs-3g drivert.
hcl: Nem toredezett. De igazabol az most mindegy is, tarolasra van. A boot mondjuk lehet, hogy az miatt lassabb.
Bocsi, elegge kezdo vagyok meg Ubuntu szinten. Regen a 12 verzioba meg a vendegfiokot is kitudtam kapcsolni a terminalbol. Itt mar az se mukodik... Lehet, hogy tenyleg valami nem jo a telepitesnel.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz ubyegon2 #21003 üzenetére
Igen, Unityvel fut. A gep az adott, szoval nem lehet az az oka.
Ketto hdd van a gepben, a rendszer 1TB Green + tarolo 2TB Green. Szoval a rendszer hdd-n egy win7 futott sokaig es tokeletes volt, nem volt lassu. HD Sentinellel lett vizsgalva mindketto hdd es 100%, minden ertekuk tokeletes. (Plusz mivel Green szeria igy a parkolas is meg hasznalat elott ki lett kapcsolva. Ez mar mas tema.)
Rendszerfigyeloben neztem most, hogy minden okes. Semmi se eszi a procit.
Amugy pedig a rendszer hdd-t amit most is hasznalok, az a windows-t 2 even keresztul szolgalta. Attol, hogy Green meg nem olyan rossz, nyilvan a sebessege nem a legjobb, bar ezt egy picit cafolom.
Nekem az igp-hez kellett kulon driver, mivel sima friss Ubinal okes volt minden, de mikor benyomtam egy 1080p filmet akkor a film sokszor beszaggatott. Miutan felraktam a legfrissebbet, utana egybol jo lett.
Az ntfs hdd ugy jon a kepben, hogy amit irtam 2TB-os az ntfs fajlrendszert hasznal. De szepen csatolja minden bekapcsolasnal, szoval ha nem szukseges akkor nem rakok fel egyeb drivert.
Amit kertel:
FIGYELMEZTETÉS: A(z) „/dev/sda” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x00000000Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 1 1953525167 976762583+ ee GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.Disk /dev/sdb: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
255 fej, 63 szektor, 243201 cilinder, összesen 3907029168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x09d3d0b6Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 * 2048 3907026943 1953512448 7 HPFS/NTFS/exFAT+
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda2 ext4 910G 54G 810G 7% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,4G 4,0K 3,4G 1% /dev
tmpfs tmpfs 694M 1,4M 693M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,4G 152K 3,4G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 56K 100M 1% /run/user
/dev/sda1 vfat 511M 3,4M 508M 1% /boot/efiHyperX
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Abban kernem a segitsegetek, hogy milyen modszerrel lehetne esetleg felgyorsitani a rendszert? Ubuntu 14.04 lts 64 bit, de nekem lassu a boot ido es neha a rendszerben is ha inditok valamit tovabb tart neki, sokat gondolkodik. Win7 alatt nem tapasztaltam ilyet, es meglepodve tapasztalom, hogy gyorsabb volt mint az Ubi.
A gep se rossz, mert egy i5 4440 + 8 gb Corsair 1600Mhz igaz egy lassu hdd-n WD Green 1TB, de ez a win-nek nem volt problema, mert ugyan ugy repult.Szoval mit kellene beallitani, hogy gyorsan repuljon ez a rendszer? (Orommel hasznalom es imadom is.)
Off: Hat az igp drivert is kulon kellett feltennem, meglepodtem. Ugy tudtam, hogy azert ezek mar integralva vannak, de nem. Mondjuk ez legalabb mar sikerult. Biztos volt mar szazszor ez a tema is, de tuzfal erdemes vagy eleg egy rootkit ellenorzo? Virusirtot nem akarok, az mar tuti sok lenne. Plusz az ntfs hdd-t ami mellette van nagyon szepen kezeli az Ubi, de erdemes feltenni meg pluszba az ntfs-3g drivert?
Udv Skilly
HyperX
-
Skilly
aktív tag
válasz #40553216 #20802 üzenetére
Kar. Probalj ki egyet, sokkal jobb mint egy mezei eger. En is csak a CS:GO miatt akarom feltenni, mert lehet allitani a CPI-t es a Polling Rate-t, meg windoz alatt megszoktam es hasznos.
Akkor ez az ntfs vs ext4 szerintem megfer egymas mellett, mar mint nekem megfelelo lesz. Ugyse fogok egyfolytaban fajlokat mozgatni.
Koszi a valaszokat.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Ezzel az NTFS gondolattal en is kuzdok, be akarok rakni a gepbe egy ilyen fajlrendszeru hdd-t. Akkor lassan fogok masolni, tehat javasoljatok, hogy formazzam ext4-re pl?!
A masik gondom es egyben kerdesem. Valaki hasznal SteelSeries termeket, mert szeretnem feltenni az egeremhez a progit, SteelSeries Engine. Ezt gondolom csak wine-al tudom megtenni, mivel nincs nativ progi hozza, de betudom allitani ugy, hogy automatikusan induljon a rendszerrel?
Elore is koszonom!
HyperX
-
Skilly
aktív tag
A Conky-t mennyire nehez bekonfigolni? Szeretnek egy olyan progit, mint az Aida64. Vagy van mas hasonlo program, ami egyszerubb es konnyu telepiteni es ugyan ugy kiir mindent?
HDSentinelbol megtalaltam a linuxos verziot, az jo es mukodik is.
HyperX
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Windowsrol szeretnek valtani Ubuntura. Munkahelyen hasznalom, es nagyon szuper, foleg arra amire nekem kell. Viszont az otthoni gep eleg uj. Kerdesem a kovetkezo, kinek milyen tapasztalata van Haswell-es intelekkel? Most itt a HD 4600-os igp-re gondolok, driver szinten + alaplaphoz nincs linuxos driver, ez gondot okozhat?! (lapom Gigabyte B85M-D3H)
Amire hasznalom a gepet, office/egyeb munka, film, es egy kis jatek (Team Fortress 2, CS:GO).
Valaszokat elore is koszonom!
[ Szerkesztve ]
HyperX
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest