Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vicze

félisten

válasz today05 #9442 üzenetére

Mindenképp szükséged van egy olyan router-ra ahhoz hogy működjön egyáltalán ami kezel VLAN-okat, mert az valami le kell kezelje. Ha a router nem tud több hálózatot kezelni, akkor a hálózatok egyszerűen nem fognak létezni, ezzel nem lehet mit kezdeni, a switch nem router.

"itt gyakorlatilag a switchben van egy mini-router ami ugyan tudja"
    Nincs egyáltalán. Az hogy tud L3 routeingot, csak is kizárólag VLAN-ok ra működik. Ha tovább menne az IP a routeredhez bármi másért akkor nem létezne. Eleve a "tűzfal része" kiesik, mert azért a router a felelős, mert egy semmilyen L3 switch nem tudja.

A Switch L3-as funkciója lényegében, kimerül abban, hogy DHCP szerver fut rajta és nem csak a router tartja számon a hostokat, hanem switch is, a célja annyi lenne, hogy ha mondjuk 5-6 switch mélyen vagy akkor ne kelljen a routering visszamenni mert az elég nagy késeltetést adna hozzá, és esetlegesen nagyteljesítményű hálózatokon, jelentős lassulást okozna.

• FeRkE

őstag

válasz today05 #9442 üzenetére

Igen ezen gondolkoztam en is tegnap amikor lattam a Facebook postod es javasoltam, hogy gyere ide, hogy a NAT-ot hogyan lehetne megoldani. Mert az meg rendben, hogy lehet egy static default route-ot hozzaadni a L3-en a dumb router fele, de hogy konfiguralsz source NAT-ot a L3 switchen a dumb rouer fele meno forgalomra. Kene vmi NAT, ahol megmondod hogy a source IP-t cserelje az outgoing interace IP-re a dumb router fele, es azt az interface-t meg L3 interface-nek konfigolni a dumb router LAN-side subnet tartomanyaba, ha jol gondolom :)

Új hozzászólás Aktív témák