Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Mr K #33470 üzenetére

    Kicsit pontosítanék, ha nem baj. (Azzal a megjegyzéssel, hogy a pontosítás sem egzakt ismereten/bizonyítékon, hanem elméleten alapul.)

    A központi idegrendszeri tüneteket elvileg úgy képes a vírusfertőzés kiváltani, hogy az asztrocitákat (ezek "támasztják" és táplálják az idegsejteket, de például a neuronális kapcsolatrendszerüket is segítik, sőt esetenként szabályozzák) nyírja ki, s emiatt az általuk segített neuronok is elpusztulnak/hibás működésűvé válnak. Az az érdekes és egyben a kulcsmozzanat, hogy ehhez át kell jutnia a vírusnak az úgynevezett vér-agy gáton, aminek a feladat egyébként pont a káros elemek elszeparálása a "központtól". Az egyik elgondolás szerint erre ad egy elvi lehetőséget a szaglóhám felőli út, ahol - most nem kerestem rá és nem emlékszem pontosan, de talán - a receptorsejteket fertőzve, majd onnan az agyba vezető idegi kapcsolatokon át tud beszivárogni a vírus (elsősorban nyilván a fenti funkció érzékelésvezérlő/értelmező területeihez). Mivel a vírus sok esetben az orr/garatüregben telepedik meg először, így logikus lehetőségként adott ez az út, és magyarázhatja azt is, hogy miért a szag/ízérzékelés az egyik leggyakoribb idegrendszeri tünet.

    Nem olvastam/láttam rá eddig információt, így csak zárójelben jegyezném meg, de ezen az alapon a szem is jó belépési hely lehet a központi idegrendszer felé. (A retinánk már tulajdonképpen az agyunk része, a látóideg pedig nem pont olyan, mint a többi nagy ideg, hanem gyakorlatilag egy agypálya pl.)

    (Csuklóból írtam ezt most, nem olvastam utána/kerestem rá semmire, szóval ha valamit valahol elírtam, nem haragszom/sértődöm meg a kijavításért/módosításért. :K )

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák