Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz Cs1csó #33464 üzenetére

    Szaglásvesztésre már többször előkerült, hogy az lényegében amiatt van, mert a vírus az idegsejteket is elöli, és a légutakhoz a szaglással kapcsolatos agyi területek vannak a legközelebb, azaz legelőször ott pusztít (de máshol is).

    A tünetek változatossága innen nézve természetes: mindenkiben más idegsejtek (vagy agyterületek) halhatnak el, ami más és más funkciók sérülését jelenti. A "gyógyulás" pedig inkább csak annyi, hogy más agyterületek veszik át a funkciót, ha tudják (az elhalt agyszövet nem nő vissza).

    Aki nem veszíti el a szaglását, az sem feltétlen úszta meg, csak nála olyan területek sérülhettek, ami nem annyira feltűnő. (Voltak linkelve korábban tanulmányok, hogy a legtöbb (akár tünetmentes) covid fertőzött agyában láthatóak utólag az elváltozások, pl. CT-n.)

    Mostanában egyre több helyen kerül elő, hogy más vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket (idegrendszeri károsodást), szélsőséges esetben akár egy influenza is. Emiatt is eléggé kétélű fegyver az immunrendszer fertőzésekkel történő "edzése"...

    Szerk: Nyilván a másik gyakori tünetnek, a fejfájásnak is köze lehet, hozzá.

    [ Szerkesztve ]

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák