Hirdetés
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Headless
őstag
Easy rsa parancsok eléréshez egyrészt telepítened kell, másrészt működik, csak picit változtt a szintaxis... Nézd meg az easy rsa3-as parancsokat. Röviden mindent egy scriptbe raktak, easrsa és kapcsolókkal érhető el a funkció.[link]
LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/
-
bigh
csendes tag
Sziasztok,
Tettem fel egy vacsi új openwrt-t pontosabban egy OpenWrt 18.06.1 verziót a v2-es routeremre.
openvpn beállításába kezdtem és félig meddig szomorúan tapasztaltam, hogy a neten keringő leírások ide már édes kevesek .mindenből annyival újabb verzió van és annyira kínai kezd lenni nekem, hogy kénytelen voltam hozzátok fordulni.
először elkezdtem a jó öreg kezdőknek leírás alapján megcsinálni:
https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc/howto/vpn.openvpn#tab__using_easy-rsa_scripts_easiest
de aztán hamar rá kellett döbbennem, hogy ez így nem lesz ilyen egyszerű
ugyanis a szép új openvpn-easy-rsa csomagból már a buil-ca, stb.. parancs sem elérhető.
Szóval előszedtem ezt a leírást ami eléletileg jó lenne az én kis "környezetemre":
https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc/howto/openvpn-streamlined-server-setup
de az openssl.cnf konfigurálásával már rögtön az elején elakadtam.
azok a sorok aminek a szerkesztését írja CA Creation és ICA Creation résznél azok nincseken is a fáljba.
apropó mia az a ICA?
szóval jól lediferált az agyam egy fél nap gugli után sem lettem okosabb.
Szóval tudnátok nekem esetleg egy működő leírást adni. amolyan szájbarágóst?
Próbáltam azt is (tudom naivitás de hátha) hogy az otthon működő debian szerveremről egyszerűen lemásoltam a beállításokat és fájlokat de akkra fatal error lett abból isElőre is kösz a segítséget.
BigHLO
-
nOvOp
senior tag
válasz vargalex #69494 üzenetére
Ohh igen. Próbáltam az automatikus beállítást is, az inSSIDer két verzióját is megnéztem, aszerint is beállítottam. Próbáltam újabb LEDE verzióval és a jelenleg is fenn lévő suste féle mentés újratelepített verziójával is. Az eredeti FW-rel még nem próbáltam, de az amúgy sem lenne jó, mert nincs benne torrent lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
nOvOp
senior tag
Engem azért lepett meg, mert a 841N meg hozza az elvárt teljesítményt. 100-as Digim van és ezt most mértem a laptoppal wifin. De egy torrentnél is hozza a 9-10 MB/s sebességet. A 1043ND v4 is hozza ezt a sebességet, ha wifin rákapcsolódok a 841-re és a 1043 meg madzagon csatlakozik a laptophoz. Tehát ha fogadó wifin, akkor tudja az elvárt sebességet, de a szórásnál nem. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
-
PZoli76
csendes tag
Nem vártam 3-400Mbps-t,csak kicsit kevésnek tűnt a 35-40. Külföldi teszteket nézegettem, bár ennek nem találtam,de 1-2 évvel ezelőtti tesztek,vagy ideiek is szép sebességeket írnak különböző készülékek esetén.. Aztán elkezdesz keresgélni,találsz véleményeket,amik esetleg pont az ellenkezőjét írják,vagy maximum 50-50% az elégedett, és a negatív vélemény, és elbizonytalanodsz.. Ezért érdeklődtem itt,hogy mi a helyzet ezzel a készülékkel,mert nem szeretnék feleslegesen beruházni fejlesztés reményében,aztán megint jön a pofára esés..
-
suste
veterán
válasz PZoli76 #69489 üzenetére
Egyrészt a reklámozott wifi (kapcsolati!!!) sebességek nagyon megtévesztőek egy átlagembernek.
Másrészt aki akar, az utána tud nézni, hogy milyen sebességek azok amikkel reklámozzák az eszközöket, és hogyan is alakulnak a valós sebességek, és mi kell ahhoz, hogy ezeket el is érjük.....
"Valós" sebességeket nem írhatnak egyik wifi eszközre sem, hiszen az mindig nagyon sokmindentől függ.
Így marad az elméleti maximális kapcsolati sebesség, ami ráadásul marketing szempontból jól is néz ki -
vargalex
Topikgazda
-
nOvOp
senior tag
válasz PZoli76 #69479 üzenetére
A Wifivel sajnos én is szenvedtem, de már lemondtam róla. Ennyit tud, ami picit elkeserítő.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #69470 üzenetére
Nézem a hibás DD-WRT futását. Elég érdekes:
U-Boot 1.1.4 (Apr 28 2011 - 15:55:09)
AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash: 8 MB
Using default environmentIn: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
Uncompressing Kernel Image ... OKStarting kernel ...
OpenWrt kernel loader for AR7XXX/AR9XXX
Copyright (C) 2011 Gabor Juhos <xxxxxx@openwrt.org>
Decompressing kernel...
done!
Starting kernel...[ 0.000000] Linux version 3.10.108-d6 (root@linux) (gcc version 8.2.0 (OpenWrt GCC 8.2.0 r7577-d14647dd59) ) #67175 Sat Nov 3 03:51:06 GMT 2018
[ 0.000000] flash_size passed from bootloader = 8
[ 0.000000] bootconsole [early0] enabled
[ 0.000000] CPU0 revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
[ 0.000000] booting platform Atheros AR9132 rev 2 (0xb9)
[ 0.000000] Determined physical RAM map:
[ 0.000000] memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
[ 0.000000] Zone ranges:
[ 0.000000] Normal [mem 0x00000000-0x01ffffff]
[ 0.000000] Movable zone start for each node
[ 0.000000] Early memory node ranges
.
.
.
[ 1.040000] List of all partitions:
[ 1.040000] 1f00 1024 mtdblock0 (driver?)
[ 1.050000] 1f01 7680 mtdblock1 (driver?)
[ 1.050000] 1f02 6976 mtdblock2 (driver?)
[ 1.060000] 1f03 704 mtdblock3 (driver?)
[ 1.060000] 1f04 64 mtdblock4 (driver?)
[ 1.070000] 1f05 64 mtdblock5 (driver?)
[ 1.070000] 1f06 64 mtdblock6 (driver?)
[ 1.080000] 1f07 8192 mtdblock7 (driver?)
[ 1.080000] No filesystem could mount root, tried: squashfs
[ 1.090000] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(31,2)
[ 1.090000] Rebooting in 1 seconds..--------------------------------------------------
Mi a csuda? Az OpenWRT készíti a DD-WRT -t..?
-
Doky586
nagyúr
válasz krealon #69473 üzenetére
"frissitetted volna a gyari firmware-t a legujabbra, akkor rendelkezesre allna a TFTP recovery lehetoseg"
Soros porton ezt [kép] a vágott firmet raktam volt fel, ez a gyári legfrissebb egyúttal. Vagy úgy érted a weboldalukról töltsem le ugyanezen verziójú kommersz firmet és azzal frissítve az lecseréli a boot-manageremet..? [kép][ Szerkesztve ]
-
-
krealon
veterán
válasz Doky586 #69470 üzenetére
"A gyári firmről próbáltam ehavi friss DD-WRT re váltani, de újra boot-loopba került.
Úgyhogy újra soros porton fogom éleszten"Ha a DD-WRT-zes elott frissitetted volna a gyari firmware-t a legujabbra, akkor rendelkezesre allna a TFTP recovery lehetoseg, amivel "villamgyorsan" (a soros porthoz kepest) elesztheto a felteglasodott eszkoz.
"Ez a 'stripped' firm mit is jelent pontosan?"
Azt jelenti, hogy le van vagva a firmware fajl elejerol a boot particio.
Utananeztem, es a DD-WRT-t ket lepesben kell telepiteni a TL-WR1043ND v1-re.
Eloszor a gyari firmware-re afactory-to-ddwrt.bin
-t kell feltenni, majd utana frissiteni a DD-WRT-t a megfelelo verziora. -
krealon
veterán
válasz PZoli76 #69468 üzenetére
"Van egy 1043ND 1.8V készülékem, tehát még a régebbi fehér külsejű.
[...]
DHCP kikapcsolásával,IP cím, és egyebek beállításával modem-lan-lan-pc vonalra
[...]
Wifin sem csatorna,sem semmi variálásával nem tudok 35Mbit fölé menni a router mellett sem. De az átlag 4-25 Mbit között van, ezért nem értem az egészet.. Ez a készülék tényleg csak ennyire képes?"2.4 GHz-es wifin, terhelt eter eseten, a fenti ertek teljesen normalis. Linksebesseg fele (vagy kevesebb) merheto altalaban, felhasznaloi programokkal.
-
bancsi62
csendes tag
Sziasztok, segítségre szorulok.
Egy v4 router eredeti firmwarerel egyik napról a másikra a megszokott 300-400-as letöltés helyett (UPC 500-as csomag) csak 20-80-at ér el vezetéken. A feltöltés megmaradt a 20-as. A UPC modem módban van és ott megvan a ~400-as sebesség.
Többszöri újraindítás, konfig újratöltése sem segített.
Meghalt a routerem?[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #69469 üzenetére
Kiegészítés:
A gyári firmről próbáltam ehavi friss DD-WRT re váltani, de újra boot-loopba került.
Úgyhogy újra soros porton fogom éleszteni. (még szerencse hogy kivezettem, így nem kell szétszedni)Ez a 'stripped' firm mit is jelent pontosan? fel tudnám a ddwrt-t is nyomni soros port módszerrel? Mivel abból is kétfajta van: egyik a gyiri firmből csinál wrt-t a másik wrt-ből csinál wrt-t. Az egyiket nem lehetne soros porton felrakni?
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #69467 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Sikerült soros porton felélesztenem (#2208) bbandi leírása alapján. A gyári firmet raktam vissza. [kép] Holnap majd áttérek DD-WRT -re.. (remélem nem teszi újra boot-loopossá). Csak mert azon 8MB firm majdnem 1órán át vándorolt a pcről a router ramjába utp-n. Utána a flash-ba írás csak pár másodperc volt.[ Szerkesztve ]
-
PZoli76
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni,mert wifi témában nem nagyon vagyok otthon, és kicsit tanácstalan vagyok. Van egy 1043ND 1.8V készülékem, tehát még a régebbi fehér külsejű. A napokban felemelték a net sebességet 240Mbit-re. A router kábelmodemből kapja a netet. Először modem-wan-lan-pc vonalon a pc-n kábelen 120Mbit körüli sebességet mértem.Utána megváltoztattam leírások alapján DHCP kikapcsolásával,IP cím, és egyebek beállításával modem-lan-lan-pc vonalra,így a pc-n kábelen már jön a 240Mbit körüli sebesség.Ez eddig OK ! De! Wifin sem csatorna,sem semmi variálásával nem tudok 35Mbit fölé menni a router mellett sem. De az átlag 4-25 Mbit között van, ezért nem értem az egészet.. Ez a készülék tényleg csak ennyire képes??? Előre is köszönöm,ha valaki tud a nyűgömmel foglalkozni.. -
k_miso
tag
Egyszerűsítem a kérdést: mit kell beállítanom ahhoz, hogy hálózaton belülről tudjak csatlakozni ftp-vel a router-hez csatlakoztatott HDD-hez?
miso
-
krealon
veterán
válasz k_miso #69462 üzenetére
"Egyébként ez a beállítás évekig működött, de valamit, valamikor elállíthattam. Most keresem a hibát."
Kulso eleresi problema eseten a legelso dolog, amit tesztelni kell, hogy van-e a router-ednek publikus IPv4 cime.
-
k_miso
tag
válasz woodworm #69461 üzenetére
Az eszköz nem repeater-ként működik! Az IP-t osztó routerrel kábellel van összekötve. Én úgy gondolom, hogy az IP-t osztó wan-ra csatlakoztatott routerben kell egy forgalmi szabály a 21-es portra, továbbá kell egy portátirányítás a HDD-t működtető router IP címére. A második routerben is kell egy forgalmi szabály, ami a 21-es portot az eszközbemenetre irányítja.
Egyébként ez a beállítás évekig működött, de valamit, valamikor elállíthattam. Most keresem a hibát.miso
-
k_miso
tag
válasz qqcqqc #69459 üzenetére
Az ftp természetesen fel van telepítve. Mit értesz az ftp beállítása alatt?
Szerintem én a forgalmi szabályok beállításánál, vagy a port továbbítási szabályoknál hibázok valamit.
(a HDD nem a fő routerhez van csatlakoztatva, tehát gondoskodni kell a forgalom továbbításáról).Hálózaton belül egyébként elérhető. Net felől nem tölti be a könyvtárfát: "indexe" alatt nincs semmi.
miso
-
k_miso
tag
Sziasztok!
Hogyan tudom elérni a routerhez csatlakoztatott HDD-t távolról? A LuCi-be be tudok lépni neten keresztül.
Segítsetek nekem! Már mindennel próbálkoztam. Nincs már több ötletem.
miso
-
Doky586
nagyúr
A 'pihentetés' nem vált be, továbbra is bootloop-ban van ragadva. Ezért úgy döntöttem megcsinálom magam a soros portos mod-ot, pont úgy ahogy a openwrt oldalon szerepel: tüskesorral és jack-el..
Eszembejutott hogy RS-232 átalakítóm már van, igaz nem 3.3 hanem 5V-os, de ez csak azt jelenti hogy a 1043-on belül a 3.3 volt tüskéről egy ellenállást kell tennem a Rx tüske felé és innen a Jack felé egy diódán át engeden a jelet.
A tüskesort már beraktam, de még be kell szereznem a mini Jack aljzatot és átalakítómhoz való csatlakozót (tuchel).
Majd még lesznek kérdéseim:
Ekkor is csak ugyanazzal a gyári helyreállító firmel szaban próbálkozni mint a utp + reset gonb bekapcsolós esetben, vagy van OpenWRT-s is? esetleg DDWRT-s is? -
woodworm
veterán
válasz Doky586 #69441 üzenetére
Ez a KRACK nem kliens oldali sérülékenység? A routert csak ebben az esetben érinti és ez már javítva van az újabb verziókban ddwrt-n és openwrt-n is. A ddwrt felhozott opciója akkor jöhet jól, ha a kliensben tudottan nincs még javítva. A bekapcsolása viszont önmagában csökkenti a biztonságot, ezért nem alapértelmezett.
Vagy nem jól értelmezem? -
vargalex
Topikgazda
válasz qqcqqc #69442 üzenetére
Tök jó egy olyan kernelt használni, aminek 1 éve végetért a karbantartása... Semmilyen patch-et (security-t sem) kap azóta.
Alex
-
vargalex
Topikgazda
válasz Doky586 #69439 üzenetére
8 MB flash van az eszközben...
Reméljük a DD-WRT a bootloader partíciót nem írta fölül (volt már nálam olyan), így hamar és egyszerűen menthető.
Ha folyamatos újraindulást produkál az eszköz, akkor a kernelt nem tudja betölteni. Ilyenkor hibásan került a flash-re, vagy a ráírt tartalom hibás.
Az Openwrt-s csapat az elsők között volt, aki a Krack-ra reagált. Fix már tavaly októbertől van stabil build-ben is...[ Szerkesztve ]
Alex
-
Doky586
nagyúr
válasz gabor_01 #69440 üzenetére
Pedig pont a WPA2 KRACK védelem miatt kell, ami kizárólag az Atheros chipes 2018-as DD-WRT ben érhető el. Ha jól olvastam ez Open-WRT esetén a 19.x beta verziókban érhető el, de ti tudtommal a stabil (azaz évek óta változatlan) 14.x vagy 15.x verziós openwrt alapot használjátok.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz vargalex #69436 üzenetére
Szia! Köszönöm a felajánlást, lehet hogy élni fogok vele ha a 'pihentetés' nem segít..
Pesten élek. A pontos hw verziója: 1.8gabor_01 : mi más lehetne mint hw hiba? Az írási folyamat szépen végigfutott, nem volt áramszünet vagy fagyás. Mikor kb 2 éve utoljára flasheltem akkor is volt valami gond vele, de többszöri újraindítás után sikerült bejelentkezni és egy pár hónappal azelőtti firmet feltölteni rá a webes felületen.
Lehet hogy a proci programozó lába 'fáradt el' vagy 1-2 flash cella fagyott be nem tudom. Az összefoglaló szerint 8 GiB flash chip van rajta, a firm mérete 7.68 GiB volt amit rátettem. Nem hiszem hogy az én eszközömbe -véletlen- kisebb flasht tettek volna, mert az már egy évtizeddel ezelőtt kiderült volna.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz Doky586 #69433 üzenetére
Szia!
Valószínűleg még tftp nélküli bootloader (csak az utolsó 1-2 gyári firmware tartalmazott tftp recovery-t) van az eszközön. Így valóban csak a soros port marad. Hacsak nem sikerült a bootloader-t is felülírni DD-WRT alatt (sajnos az megengedi), mert akkor csak a teljes flash újraírás (persze kiforrasztás és beforrasztás is) marad.
Budapesten tudok segíteni, ha gondolod.
Alex
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #69432 üzenetére
A végén a TL-WR1043ND-V1-FW0.0.3-stripped.bin filet töltöttem le az összefoglaló szerint. Az ottani módszer szerint végigpróbáltam mindent de eredmény nélkül.
A furcsa csak az hogy tápadáskor mindegy hogy nyomom a resetet vagy sem, ugyanúgy viselkedik. Kb 1-1.5s -ig mintha próbálkozna ha be van dugva a kábel, a PC ezt észre is veszi de a tftp nem érzékel semmit.
-
Doky586
nagyúr
Még egy problémám akadt.
Frissíteni akartam egy WR1043ND v1 routeren a firmet. Előtte DD-WRT volt rajta de már sok éves, egy friss ddwrt-t letöltöttem hozzá, és fel is ment elvileg hba nélkül, de újrainduláskor lefagy és boot-loop ba kerúl. Hol az összes led villan fel hol csak 4lan + wan (a tápled mindig ég).
Gondolom csak a TFTP helyreállítás marad. De nem világos számomra milyen firmet adjak meg neki? Egy DD-WRT set vagy egy TP-LINK től letöltöttet?
-
Headless
őstag
-
suste
veterán
válasz #22718208 #69410 üzenetére
azt azért említsük meg, hogy ennek semmi értelme nem volt:
Felraktam ez :
suste-OpenWRT-BB-0.8.1-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factory
meg ezt:
suste-OpenWRT-BB-0.8.1-tl-wr1043nd-v2-squashfs-sysupgradeha gyári fw-re rakod, akkor kell a factory, ha pedig openwrt-re rakod, akkor kell a sysupgrade!!!
egyébként a "tartalma" ua[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
Megjelent már a WPA3 a DD- Open- WRT re..?
-
-
törölt tag
ez mitől lehet?
passwd: can't create '/etc/shadow+': No space left on device
passwd: can't update password file /etc/shadow?
Nem telepítettem semmit plusszban.
Felraktam ez :
suste-OpenWRT-BB-0.8.1-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factorymeg ezt:
suste-OpenWRT-BB-0.8.1-tl-wr1043nd-v2-squashfs-sysupgrade
és már az elejétől ez van.
Hogy fogyhatott el a hely?
+ Ezen az eszközön volt már régebben ez a verzió , akkor semmi hiba nem volt.
Mi a megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
iMaverick
addikt
válasz Headless #69400 üzenetére
Köszönöm a tippet! A NO-IP-t ugyan elhagytam, most a duckdns a befutó.
Az általad említett URL-os opció és a G.F. és Celtis kolléga hsz-sai alapján összeollóztam a megfelelő parancsot.
Most ellenőriztem vissza az OpenWRT logját:
231710 : Forced Update - L: '92.249.179.XXX' == R: '92.249.179.XXX'
231710 : #> /bin/uclient-fetch -q -O /var/run/ddns/myddns_ipv4.dat -Y off 'http://www.duckdns.org/update?domains=imaverick&token=YYYYYYYYYYY&ip='92.249.179.XXX' 2>/var/run/ddns/myddns_ipv4.err
231711 : DDNS Provider answered: OKGondolom akkor ez rendben van.
[ Szerkesztve ]
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
G.F.
aktív tag
válasz Headless #69405 üzenetére
Közben találtam a DD-WRT-ben egy custom beállítási lehetőséget, ami lehetőséget ad url-n történő lekérdezésre, és a noip.com-on meg egy példát:
http://username:password@dynupdate.no-ip.com/nic/update?hostname=mytest.testdomain.com&myip=1.2.3.4
Tudásomhoz mérten kitöltöttem, de még mindig van valami hiba.
[ Szerkesztve ]
-gf-
-
Headless
őstag
benéztem én openwrt-ről beszéltem, de mondjuk ez egy szimpla cron parancsal is megoldható...
wgetel lekérdezed a megfelelő ip címet szintén wgettel frissíted az update url-en keresztül beletehetsz egy feltételt is, hogy ne terheld feleslegesen a szerverüket.
LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/
-
ANT
addikt
Mi az oka annak, hogy fw frissítés után csak Chrome alatt nem tudok belépni a router kezelőfelületére?
v1.9 hw verzió, gyáriról gyárira frissítettem. Internet Explorer, Firefox alatt működik a dolog.''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest