-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
senior tag
Sziasztok, most érdemes forintot dollárra vagy euróra váltani?
some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
válasz Joe123 #13248 üzenetére
Görgetni nem igazán tervezem, de köszi a tippet, hasznos lehet még máskor. Én valahova Q1 végére, Q2-re "várnám" a korrekciót, ami time decay szempontjából különösen jó lenne. Az is lehet, hogy jobban járnék egy júliusi (kb. 6 hónap) lejáratúval, majd még alszok rá párat
-
j0k3r!
senior tag
válasz stingy2 #13230 üzenetére
+1 Abszolút egyetértek. Én néha kaszinó jelleggel vettem opciót és a találati arányom 50% alatt van, szóvan nem igazán kifizetődő A bosszantó az, hogy általában az irányt jól találtam el, csak az időtáv volt téves (1-2 hónap csúszás), mert lassabban történtek meg a dolgok, mint azt gondoltam. Ha nem jön jövő év elejéig semmilyen érdemi korrekció (5%+) az indexekben, akkor szerintem január 6-án veszek hedge jelleggel 2026 januári lejáratú ATM put opciót (szigorúan játékpénzzel) SPY/NDX/IWM-re. Azt gondolom, hogy két darab egymást követő 25% körüli év után, ami historikusan is ritka, benne van a pakliban jövőre egy 10-15%-os korrekció valamikor. Ha meg mégsem, akkor az alap portfólióm emelkedése jóval több lesz, mint a játékpénz, ami elégett az opcióval - álmatlan éjszakáim nem lesznek tőle.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Forrás: [link]
-
j0k3r!
senior tag
válasz User_2 #13139 üzenetére
Nem tudom pontosan hogyan működik, de logikusnak tűnik, amit írsz. Nem a közbelépéssel van bajom (na jó, valamilyen szinten azzal is), mert a pénzügyi stabilitás általában ott van a jegybankok mandátumai között, hanem a titkolózással. Honnan fogja majd tudni a piac, hogy melyik biztosító volt prudens, és melyik az, akit már sokádjára kell kihúzni a bajból? Az ilyen jellegű információ hiánya szerintem piactorzító hatású. Illetve azért olyan hatása lehet, hogy pont emiatt fogják eltolni a falig a kockázatos(abb) ügyleteket, mert egyrészt ott van a BoE alattuk védőhálóként, szóval nem lesz kényszerlikvidálás és komolyabb fájdalom, másrészt titokban maradnak az ilyen mellényúlások, mert úgy sem derül ki.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
"(Bloomberg) -- The Bank of England will hide the identities of any pension funds, insurers or hedge funds bailed out under a new financial stability tool to prevent a wider crisis engulfing the economy, Deputy Governor Dave Ramsden said.
The BOE has accepted submissions by so-called “shadow banks” that “revealing too much information could create stigma” about using the bail-out tool, which would undermine any rescue effort and risk creating more financial instability, he said in a speech on Monday."
Ez mondjuk érdekes, mert gondolom ott is végősoron az adófizetők állják kimentéseket. Ráadásul a titkolózás egy pánik/bizalomvesztés esetén inkább kontraproduktív, nem?
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #12946 üzenetére
Gyors ránézésre az oldalon és a videóból a középső szegmens megnézése után nekem egy ilyen TA jellegű sentiment indikátornak tűnik, ami az elmúlt bő 10 év alapján lett finomhangolva. Szerintem te és nort_on nem ugyanazt értitek risk alatt.
-
j0k3r!
senior tag
Néztem egy idén április végi interjút Scott Bessent-tel. Első hallásra egész racionális figurának tűnik, szimpatikus, amiket mond - a mi Marcinkat szó nélkül elcserélném rá. Kíváncsi vagyok mennyire marad józan majd azután, hogy jogosítványt is kap a változások meglépésére jövőre.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ringman #12863 üzenetére
Ez azért nem semmi:
"Korábban a 24.hu is írt róla, hogy a feldolgozóiparban megjelent a passzív, „bújtatott” létszámcsökkentés. Az alelnök szerint az eszköz immár a teljes járműágazatban elterjedt. Konkrét példák alapján ez azt jelenti, hogy a munkaadók váratlanul munkaalkalmassági orvosi vizsgálatok alá vetik a dolgozókat, ezek pedig szigorúbbak, mint a korábbi években. Akiről kiderül, hogy nem alkalmas, annak felmondanak. Márpedig a kétkezi dolgozók egészségi állapota olyan, hogy sokan – akár a magas vérnyomás kórképével – fennakadhatnak a rostán."
Dübörgés, ja...
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #12799 üzenetére
"The idea that the BRICS Countries are trying to move away from the Dollar while we stand by and watch is OVER. We require a commitment from these Countries that they will neither create a new BRICS Currency, nor back any other Currency to replace the mighty U.S. Dollar or, they will face 100% Tariffs, and should expect to say goodbye to selling into the wonderful U.S. Economy. They can go find another “sucker!” There is no chance that the BRICS will replace the U.S. Dollar in International Trade, and any Country that tries should wave goodbye to America."
Forrás: @realDonaldTrumpsome men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #12650 üzenetére
Többször olvastam már, hogy Trump alatt jön a dereguláció, de nem nagyon értem miért. Ha ránézek a részvénypiacra, akkor elég sok szektorban látni pár szereplős oligopolisztikus működést. Lehet, hogy én látom rosszul, de szerintem a dereguláció nem fog komolyabb versenyt elhozni (ami jó lenne a vásárlóknak), hanem csak ezen cégek előnyét fogja növelni.
-
j0k3r!
senior tag
Egyelőre még nem mertem meghallgatni a fenegyereket, de hátha más bátrabb
Nagy Márton: Bizonyos dolgokat megbántunk, hogy privatizáltunk [VIDEÓ][ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Egy kis történelem, akit érdekel: Hard Times - The Great Depression. [VIDEÓ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ringman #12431 üzenetére
Ez valamilyen szinten várható volt. Itt is és a másik topikban is már legalább fél éve téma volt, hogy aki befektetésre akar vásárolni, az túl akar járni a többiek eszén, hogy még a jövő évi PMÁP kamat fizetés előtt beelőzze őket és inkább idén ősszel vásárol. Az azóta bejelentett nyugdíjpénztáras marhaság meg csak hab a tortán. Ha a 2025-ös, a választást megelőző évi gazdaság (GDP?) pörgetés volt a cél, akkor lehet, hogy ez nem úgy fog elsülni, ahogyan azt eltervezték a Karmelitában. Azon sem lepődnék meg, ha 2025 második felére kifulladna a piac, és beesnének az átlag alá a tranzakciószámok az előrehozott vásárlások és a magas árszint miatt.
A DH barométeren is látszik (sárga), hogy az általában "csendes" utolsó pár hónaphoz képest az idei egyelőre megtöri ezt a mintát:
Idézet a Barométer-ből:
"Budapesten az idei év tekintetében – 40%-os jelenléttel – rekordot döntött a befektetési céllal szerződők aránya októberben, akik ezúttal átlagosan 58,7 millió forintot fordítottak ingatlanvásárlásra."
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Na ez érdekes lesz, ha elkezdik lekaszálni a Biden adminisztráció alatt felhízlalt állami dolgozó állományt:
Mondjuk ettől a DOGE dologtól hányingerem van, és Elon sem biztos, hogy annyira jó választás...
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Nem tudják miből maradnak ki!
-
j0k3r!
senior tag
válasz Vision #12293 üzenetére
Persze, de ha a babaváró összegével kevesebb hitelt kell felvenni, akkor csökken a törlesztő, tehát könnyebb hitelképesnek lenni. Nincs itt semmi trükk, duplán jó a babaváró, mert egyrészt csökken a potenciális havi törlesztő, másrészt időben is előrébb lehet hozni évekkel a vásárlást, mert beszámítható önerőnek. Ez azért így jóval nagyobb boost (és kereslet oldali stimulus) rövid távon, mint egy mezei kamattámogatott hitel szerintem.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Vision #12244 üzenetére
"Szerintem ez a téma szempontjából indifferens. Az, hogy a 100+ milliós kecódra igénybe vetted-e a 10 millás babavárót, az most tényleg olyan sokat oszt, vagy szoroz?"
Kicsit csúsztatott a példád. Tedd fel ugyanezt a kérdést egy 40-50 milliós ingatlanra úgy, hogy a babaváró megy az önerőbe. Tehát Jóska és Mariska ahelyett, hogy 5 évig spórolna az önerőre, gyakorlatilag instant megjelent a keresleti oldalon lobogtatva a 20-30% önerőt. Az más kérdés, hogy ez a kereslet a jövőből valószínűleg valamilyen szinten hiányozni fog szerintem.
-
j0k3r!
senior tag
válasz User_2 #12210 üzenetére
Nem teljesen. Inkább a FIAT pénzekről szól, és hogy azok közül a dollár lesz továbbra is a "legerősebb" (persze az aranyhoz képest mindegyik a 0-hoz tart) relatív a többihez képest. Én a kezdetek óta követem a csatornát (meg még előtte is máshol), és nem nagyon tudnám összefoglalni egy hozzászólásban a teljes képet. Talán egy olyan gondolatot még leírok, hogy a tartalékdeviza státusz miatt az USA olyan dolgokat is megengedhet magának büntetlenül, amit más nem tehetne meg, ezért nehéz analógiát találni sokszor.
-
j0k3r!
senior tag
Akit esetleg érdekel: Stan Druckenmiller | Podcast | In Good Company | Norges Bank Investment Management [VIDEÓ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #12195 üzenetére
"Tehát alacsonyabb rövid kamatok lesznek bármi áron. Az meg jó a small capnak."
Ez biztos? A FED max. 2Y-ig tud nyúlni az intézkedéseivel a hozamgörbén, de lehet inkább csak 1Y az. Én nem hiszem, hogy ehhez igazodnának a vállalati hitelek kamatai, de ez inkább kérdés részemről, hátha tudja valaki.
-
j0k3r!
senior tag
Nem értem, hogy az emelkedő hozamkörnyezet miért hatna pozitívan a small cap cégekre. Valószínűleg nem látok/értek valamit (egyelőre).
Szerk.: itt még az adócsökkentős dolog is csak részben érvényesül, mert szemmel látható részük nem is termel profitot
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #12181 üzenetére
Én ebből indultam ki: [link] - ha 3 éves időtávra rakod, akkor szerintem ez nem túl erős. Megtévesztő, mert általában nominál adatot közölnek headline-ként, aminek nem nehéz nőnie egy magasabb inflációs közegben, de szerintem itt is, mint kb. mindenhol a reál mutatja a valódi erőt.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz HussarF #12175 üzenetére
USD témában én őt követem, engem anno meggyőzött az elmélete (és azóta sem láttam, hogy valaki az ellenkezőjét tudta volna érvekkel bizonyítani): Dollar Milkshake Theory EXPLAINED - ha van valamikor egy szabad órád, akkor adj neki egy esélyt
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #12170 üzenetére
"Ha közben a reálhozam csökken, minden más változatlansága mellett, akkor nem feltétlenül"
Emiatt írtam az utolsó bekezdést, hogy egy második inflációs hullám máshogy is elsülhet, mint az eddigi "bullish" scenario, ahol ész nélkül lehetett árat emelni. Nem biztos, hogy képesek lesznek infláció felett árat emelni mindenhol.
"Vállalati CF nőhet is akár reál értelemben, ha jelentős adócsökkentések lesznek, dereguláció"
Ezzel nem számoltam, de itt meg lehet, hogy amit adócsökkentéssel "nyernek", azt kamat formájában visszateszik a bankok zsebébe a dráguló hitelek kapcsán, de való igaz, hogy ez lehet pozitívum
-
j0k3r!
senior tag
válasz HussarF #12167 üzenetére
A reserve currency státusz (és elterjedtség) miatt a dollárra szerintem igaz, amit írtam. Az egész világ (eurodollar piac) dollár hitelben úszik, és ha gyengül az adott ország devizája hozzá képest, akkor drágább visszafizetni. 2008 előtti svájcifrank alapú lakáshitel kicsiben.
#12172 bandus: Én nem adom el, de ez nem pénzügyi tanácsadás, neked kell mérlegelned, hogy miért vetted és változott-e a tézis azóta, ami esetleg már negálja az eredeti elképzelést.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #12162 üzenetére
Talán most már ki merem jelenteni, hogy az US hosszú kötvények eséséhez van köze Trump-nak. Elvileg az ő politikája inflatórikusabb lehet a sok vám miatt, ha tényleg megcsinálja. Azt mondjuk nem értem, hogy miért ilyen népszerű ez, különösen egy olyan időszak után, ahol az infláció sok háztartást lenullázott megtakarítás ügyileg. Viszont, ha itt maradnak a kamatok, mint most, vagy akár 5-6% lesz a 10Y az fájni fog az ingatlanpiacnak, autópiacnak, illetve a vállalati hitelek tömeges refinanszírozásának is (különösen mid és small cap alacsonyabb hitel besorolású cégeknek), ami jön 2025-2026-ban - szóval a részvénypiaci optimizmus is furcsa nekem a US futures (DOW, SPY, NDX) árak alapján. De, ha csak szimplán azt nézzük, hogy nő a kockázatmentes hozam, akkor a tőzsdei értékeltségeknek csökkennie illene. Ha a dollár túl erős az meg egy wrecking ball-ként megcsaphatja az EU-t, Kínát, stb. - az erős dollár Amerikán kívül mindenkinek fáj - bár talán még a globális cégeknek (MAG7) sem tesz jót. Na meg akkor ott van még a FED kérdése is, hogy tudnak-e csökkenteni eleget, illetve hogy lesz-e konfliktus a FED és a kormányzat között. Aztán persze az is lehet, hogy az egész csak kampány szöveg volt és majd ügyesen visszatáncolnak belőle, de az biztos, hogy érdekes időszak elé nézünk
u.i.: aztán lehet, hogy megfordul a szavazás és tárgytalan az egész eszmefuttatás
Szerk.: illetve még annyi, hogy szerintem, ha jönne egy újabb inflációs hullám, ami akár lehet "csak" fele akkora (4-5%), mint a múltkori, az jobban fájna. Az első inflációs hullám még nem csapott oda mindenkinek, mert 10-15 év konjunktúra megtakarítása ott volt a zsebekben, plusz a COVID miatt is volt extra némi el nem költött pénz, na meg ugye a helikopterpénzek is ott voltak, illetve az alacsony kamatkörnyezet miatt még mondjuk akár egy ingatlan hitel refinanszírozás miatt maradt havi pár száz dollárral több a zsebekben. Ilyen környezetben simán tudtak a vállalatok árat emelni, nem csökkent jelentősen a kereslet. A mai állapot szerintem teljesen más, nincsenek tartalékok, magas kamatszint van, most nem lehet letolni ugyanazt az áremelkedést az emberek torkán, szóval benne van a pakliban egy erős kereslet visszaesés (demand destruction), vállalati profit/bevétel csökkenés és ezzel párhuzamosan munkanélküliség emelkedés (mert hát a hiteleket valamiből fizetni kell), ha tényleg jön(ne) egy második inflációs hullám.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Meg is van a végeredmény, Trump nyert
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #12036 üzenetére
Egy kis szemét Reddit-ről, bocsánat előre
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Az Alphabet tegnap egész szépet jelentett, talán nem meredek azt várni, hogy ma a META is hasonlót fog. Mondjuk elég sok választás volt idén világszerte, ami biztosan megnyomta a hirdetési bevételeket. Ami rögtön eszembe jutott, hogy nem-e lesz így magasan a léc jövőre, amikor továbbra is YoY növekedést kell majd produkálni. Egyébként a cash flow statement-ben a "Net cash provided by operating activities" a tavalyi év azonos időszakához képest mondjuk semmit sem nőtt (30,656 vs. 30,698), ami mondjuk annyira nem tetszik.
-
j0k3r!
senior tag
válasz bandus #11940 üzenetére
Azért vannak itt meredek címek, de mivel ezek 2-3 perces blokkok, ezért gondolom a Balásy féle hablatyolás megy, mert senki nem kérdez vissza mélyebben. HOLD-os podcastben azért elég sokszor belesül azzal, hogy nem néz utána normálisan egy témának, csak polgárpukkasztani akar, "show must go on"
-
j0k3r!
senior tag
válasz _flamer #11833 üzenetére
🧙♂️ Summon @PredatorZoli - ő szokta tudni az ilyeneket
-
-
j0k3r!
senior tag
GOLDMAN: "We estimate the S&P 500 will deliver an annualized nominal total return of 3% during the next 10 years (7th percentile since 1930) and roughly 1% on a real basis."
Lehet tudni ezt milyen modell alapján számolták ki? Viccesnek tűnik annak fényében, hogy most az US10Y hoz 4.2%-ot "kockázatmentesen". Bár nem lepődnék meg a jelenlegi értékeltségek láttán, ha tényleg összejönne egy fél "lost decade".
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz User_2 #11773 üzenetére
A második link, amit írtál engem átirányít ide: https://brileyfin.com/capabilities/wealth , de való igaz, nem ellenőriztem le a figurát. Szerintem is lehet valóságalapja, azért másoltam be pár bekezdést. Szerintem teljesen logikus, hogy a választás előtt a lehető legjobb színben tetszelegjen a gazdaság, majd utána jöhet a valóság, a romlás, ami miatt lesz legalább hivatkozási alapja a FED-nek, hogy kamatot csökkentsen, ami kihat a kamatkiadásra is (FED-Treasury win-win). Nem véletlen bocsájt ki a boszorkány is inkább rövid távra 5-5.25%-os "kötvényt" (amire rövid távon többet kell fizetni), mint hogy 10 vagy 20 évre "lockolja" a 4-4.5%-ot, mert tudja hogy lesz az lejjebb is, vagy legalábbis reméli. #napikonteo
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz j0k3r! #11701 üzenetére
Over the past five years, most of the $12.5 trillion in deficit spending went directly into the pockets of individuals and corporations.
With regard to state and local governments, 11 million employees were laid off or furloughed.
State and local governments received a total of $500 billion from Covid stimulus programs and the CARES Act to reimburse them.
Even though these stimulus packages were appropriated in 2021, billions of dollars from these programs were pumped into state and local governments earlier this year—in 2024.
This is why state and local government employment skyrocketed in the Jobs Reports this year, and especially in September, as governments rushed to hire people in temporary jobs before the September 30th fiscal year-end deadline. If they didn't spend the money by September 30th, they had to give the money back to the U.S. government.
I know every Administration Republicans and Democrats—tries to boost the U.S. economy in election years, but this seemed excessive to hold back money appropriated in 2021, knowing that most of these jobs would be created right before the presidential election.
Unfortunately, almost all of these jobs were listed as temporary jobs, and unless these governments are willing to use their own state and local taxes to keep them hired after September 30th, most of these jobs will be lost over the next few months.
The good news for politicians is that increased unemployment figures will not show up in future Jobs Reports until after the election.
If these stimulus-funded state and local jobs were eliminated from the September Jobs Report, the unemployment rate would have risen to 4.5%, rather than dropping from 4.2% to 4.1%
-
j0k3r!
senior tag
válasz j0k3r! #11766 üzenetére
Ha van egy kis szerencsém, akkor a boszorkány ma megfordítja a trendet és bemondja, hogy alacsonyabb kamatok lesznek. Múltkor is csinált valami hasonlót...
-
j0k3r!
senior tag
Talán darabjaiban meg volt már említve, de itt az őrület trilógia:
"Véres volt a szája" Matolcsynak? – Orbán és a megtorpanó gazdaság I.
"Marcinál volt az ostor" – Orbán és a megtorpanó gazdaság II.
"Harc folyt a Fidesz lelkéért" – Orbán és a megtorpanó gazdaság III.some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Szerintem ő itt az egyetlen sárkány, aki egy állítólag trend felett növekvő, némileg túlfűtött gazdaságot még tovább tüzel Mondjuk valamiből fizetni kell a sok állami dolgozót. A kérdés az, hogy tényleg ekkora igény lett rájuk, vagy csak melegedni járnak be, illetve azért, hogy ne rontsák a munkaerőpiaci statisztikákat a választás előtt? Illetve ez is érdekes: [link], bár nem néztem utána mennyire hiteles a cikk.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
SPY, QQQ ment 1 év alatt 30-35%-ot, ami főleg az értékeltség növekedésből jött. Ha innen jönne 10-15% esés, vagy éppen 2 év oldalazás, akkor sem lehetne panasz a hozamokra 3-5 éves távon. Én emiatt is öntök most inkább pénzt DTLA-ba, mert hamarabb elhiszem, hogy az megy a mostani szintekről 10-20%-ot, mint hogy a részvénypiac csinálja meg ugyanezt úgy, hogy ott is marad, szóval nem kell centizgetni az időzítést.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Igen, nem egyértelmű sajnos. Én is tudnék érvelni a "beragadó" magasabb inflációs környezet mellett, de egyelőre a másik oldal mellé egy kicsivel többet érvet tudok sorakoztatni. Viszont mivel kéteséges a dolog, ezért ezt a bizonytalanságot a pozíció méretével tudom kezelni. Ilyen ez a popszakma
-
j0k3r!
senior tag
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241010/virag-barnabas-uzent-szunet-johet-a-kamatcsokkentesekben-715663 - Próbálják megfogni a forintot
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #11312 üzenetére
Én alusisakos vagyok kicsit ebben a témában Ha lesz időm hétvégén, akkor majd előkeresem a cikket ahol olvastam, de az elmúlt 1.5-2 évben különösen nagyokat kellett kiigazítani a reportokon, azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy kb. mindig egy irányban (jó -> rosszabb). Lehet ez véletlen, lehet bármi más, nem célom bárkit is meggyőzni. Egyébként meg annyi értelme van, hogy a headline hírekkel lehet felfele küldeni a részvénypiacot, az igazság meg 1 vagy 2 kiigazítás után apróbetűkkel megjelenik hónapokkal később, de akkor már csak legyintenek rá a piaci szereplők, hogy az már a múlt. Kicsit olyan, mintha azt mondanám, hogy aAron_ tudok neked szerezni olcsón S&P500-at, nem is drága, a forward P/E ennyi meg annyi, aztán amikor odajutunk, addigra meg szépen csökkennek az elemzői várakozások, amit ha eredetileg tudtál volna, akkor lehet hogy máshogy döntöttél volna. TLDR; Rendelsz 10 pizzát, előre fizettél, de kihoz a futár 9-et, ugye maradhat?
#11313 avl: Sehogy nem tükröződik, alig csináltam idén bármit is a portfóliómmal, szerintem ha visszakeresed az utolsó ezzel kapcsolatos beírásom, akkor az ma is megállja a helyét. Szeptember közepén realizáltam némi nyerőt a régebben vett TLT opcióimon, de az játékpénz, ezen kívül nem volt semmi. Dögunalmas az idei év Így, hogy emelkednek a hosszú hozamok lehet, hogy majd veszek DTLA-t, ha látom, hogy fordulni látszik, de ez is csak a mai reportok után futott át a fejemen, nem végleges.
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #11302 üzenetére
Én a felét sem hiszem el ezeknek a munkaerőpiaci adatoknak már egy ideje (Powell sem, mondta is). Túl közel a választás, szép adatokat és ATH közeli részvénypiacot kell a kirakatba rakni.
Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #11211 üzenetére
De, ha minden egyes lehulló falevélre egyből ráugranak az sem jó. Tele leszünk (vagyunk?) hulladék, csak nullás kamatkörnyezetben működő cégekkel, tele láblógató, haszontalan emberekkel, ami senkinek sem (nekik sem) jó. És miért? Hogy alacsony legyen papíron a munkanélküliség és szép legyen a GDP. Néha hagyni kell a megtisztulást, különben csak sokkal nagyobb bajt húzunk magunkra hosszútávon, mert egy hópihe bedönti majd az egész kócerájt, ha mindenki csak a szuper könnyített pályán tud életben maradni, és lóg az állam(i pénzek) csecsén meg az olcsó "kedvezményes" hiteleken, stb.
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #11202 üzenetére
Nekem néha már olyan érzésem van, hogy nem is azt a célt szolgálja a részvénypiac, mint 20-30 éve. Valami nagyon megváltozott a 2008-as válság után/körül. Egyre több a piaci szereplő a lakosság részéről is (nem csak amerikaiak), egyre több ember nyugdíja múlik az árfolyamokon, egyre több a "nem gondolkodó", passzív ETF pénzáramlás. Emiatt már nem csak, hogy too big to fail az egész, hanem lassan ott tartunk, hogy ATH-ról 10% esésnél már minimum szóban interveniál valaki a monetáris vagy fiskális oldalról. Majdnem olyan az egész, mint valamiféle jóléti szolgáltatás. Kockázat nuku, a folyamatos emelkedésre pedig egy ki nem mondott, de létező állami garancia van.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ringman #11176 üzenetére
Ha nagyon meg kéne magyarázni, akkor ilyesmi jut eszembe:
1. A részvénypiac legtöbbször szuper optimista, nem mindig a legjobb indikátor a jövőre vonatkozólag
2. Árazza a gazdasági lassulást és, hogy jön a QE - illetve a csökkenő kamatok vonzóbbá teszik
3. Nem tudom - technikailag túladott (vagy túlvett, ha a másik irányból nézzük) volt a piac US10Y kb. 3 hónap alatt 4.5% -> 3.6%, és most van a korrekció (?)
4. Összetételhatás - mivel a piac alja befagyott, ezért a felette levő szinten történnek tranzakciók, ami miatt úgy tűnhet, hogy drágulás van az átlag/medián árakban - ilyesmi talán Magyarországon is megfigyelhető (volt?)
5. Gazdasági lassulás
6. Fűtési szezon, tározók feltöltése (?), "AI" szerverparkok energiaigénye nő, amit gázzal oldanak meg (?)Remélem segítettem
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Vision #11139 üzenetére
Ne haragudj, de teljesen rosszul látod. Pont, hogy ki kéne lépnünk, mert most is ők fognak minket vissza. A huxit után végre szabadon szárnyalhatnánk, köröket verve az EU-ra...
-
j0k3r!
senior tag
Szabad piac: [link]
"Arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM-szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá"
Megdöbbentő miket művel ez a figura, és ráadásul mekkora hatalmat kapott a kezébe. Nem is igazán értem, hogy mit keres még 400 alatt az euró azok alapján, amit az elmúlt hetekben összehordott.
-
j0k3r!
senior tag
válasz torma99 #11062 üzenetére
Én valami ilyesmi folytatásra számítok, egyszerűen a reserve currency státusz akkora hátszél egy ilyen pénzügyi rendszerben, mint ami most van. És akkor emellé még fel lehetne sorolni a technológia élvonalban járást, katonaságot, stb. Ráadásul azt is el tudom képzelni, hogy ahogy jön egy következő komolyabb válság, úgy egyre csak nyílni fog az olló.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #11064 üzenetére
Láttam azt a chartot, amit mondasz, de az szerintem inkább chart crime A 70-es évek inflációját elég sok pofon okozta, ráadásul van köztük olyan is, ami még egyszer be sem következhet (pl.: Bretton Woods egyezmény vége), ami miatt én más kimenetet várok.
Szerk.: megvan
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ringman #10967 üzenetére
"Broke out", ja... Itt a válasz: [link]
Az a bajom az ilyen kamu hype-olással, hogy így a lézerszemű kriptósok szintjére fog süllyedni előbb-utóbb az ilyen visszataszító "marketing" miatt, ami amúgy jó technológia (lesz)
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Gazdasági viták, gazdasági megoldások. Nagy Márton, Inforádió, Aréna [VIDEÓ] - Csak erős idegzetűeknek
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #10802 üzenetére
Esetleg egy kis kínai hitel kiszórva a megfelelő kezekbe a választások előtt? Rövid a szavazók emlékezete, ha 2025 H2 után nem csinálnak nagy bakit, akkor az nekik már siker. Csak tippelgetek, de az biztos, hogy nem fognak feltett kézzel csatába menni.
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #10780 üzenetére
Varga Mihály egy "ősfideszes" tag, ergo részéről nem igazán lesz semmilyen ellenállás a kormány irányába, tehát a fékek és egyensúlyok kiiktatva. Nagy Marci meg majd füttyent egyet és másnap már szórja is az MNB az 1-2%-os hiteleket a gazdaságba (bizonyos szereplőkhöz). A jegybank vesztesége meg látszólag senkit sem érdekel, jóvanazúgy'. Money printer go brrrrrrrrr...
Szerk.: nálam ez nagyjából olyan szint, mint amennyire autonóm volt Novák Katalin, mint köztársasági elnök
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz attiati #10766 üzenetére
Valahol olvastam a múltkori yen carry trade para után, hogy ahogy elmúltak a kényszerlikvidálások (margin call), egyből visszaépítettek egy csomó erre épülő pozit, ami talán megmagyarázza az erős részvénypiaci visszapattanást. A héten ismét jött pár gyengébb makro adat Amerikából, ami nem feltétlen a soft landing irányába mutat (ráadásul ezek csak a "kirakat" adatok, pár revision után még gyengébbek lehetnek pár hónap múlva), szóval a FED vág (talán 50 bázispontot szeptemberben?), viszont a BoJ meg minimum kitart, sőt ők meg talán még emelnek is, szóval csökken a spread, ami hozhat még pár margin call-t. Izgalmas lesz az év hátralevő része
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #10699 üzenetére
Az lesz még fontos részlet, hogy csak "saját" célra lehet majd felhasználni (értsd: ott is kell lakni, akár első ingatlanról, akár nagyobba költözésről van szó), vagy befektetők ugyanúgy felhasználhatják n+1-ik ingatlan vásárlásra. Bár az elmúlt évek intézkedéseiből kiindulva (babaváró, kamatstop, stb.) nem igazán szoktak differenciálni sajnos.
-
j0k3r!
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th gen., I7-8650U, 16GB RAM, 256GB, FHD IPS, 2 év garancia, számla!
- Creality Ender 3 V2 3D nyomtató, fejlesztett, zárt nyomtatótérrel
- Zenbook Pro 17 27% 17.3" FHD IPS Ryzen 7 6800H 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Edifier R2750DB BT 136W RMS, akár 2.1 rendszerben
- Latitude 5440 27% 14" FHD IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest