Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
scott_free
senior tag
válasz valakky #20056 üzenetére
Sajnos tiszta szinuszos esetén is zúg: JBL 104 egy APC Smart 750-be dugva elég hangos alapzajt, búgást produkált. (érdekes, de a korábbi, nem valódi szinuszosnál sem volt ilyen gond)
Átdugtam a túlfeszvédőbe (APC PM6-GR), ott teljesen némán, alapzaj nélkül működik.[ Szerkesztve ]
-
-
cinemazealot
addikt
válasz valakky #19840 üzenetére
Ja, így már értem, mire akartál kilyukadni. Ebben valóban lehet valami.
Viszont ha valaki a high-end (drága, nagy teljesítmény igényű) PC-jét szeretné szünetmentesíteni, akkor is előbb javaslok neki egy 1,5-szeres teljesítményű tiszta szinuszos UPS-t, mint egy 2-3-szoros teljesítményű kvázi-szinuszost. Utóbbival ugyanis csak a UPS túlélésének adna esélyt, a PSU rendeltetésszerű működésének nem. Ráadásul a bizonytalanság mellett még anyagilag sem lenne vele sokkal beljebb, de a rosszul működő PFC miatt megnövő teljesítmény felvétel révén még a nagyobb UPS nagyobb athidalási idejét sem fogja tudni kihasználni.
-
cinemazealot
addikt
válasz valakky #19838 üzenetére
Szerintem több sebből vérzik a hozzászólásod.
A tápegység teljesítményét azért írtam oda, mert ennyire képes, nem azért, hogy beskatulyázzam, mekkora UPS mehet egy HP Microserver elé. Jelalakot tekintve igenis számít(hat), hogy milyen UPS szolgál ki egy vagy akár több Microservert, ha annak a PSU-ja aktív PFC-s.
Nem látom reálisnak, hogy inkompatibilitás esetén az aktív PFC-s PSU hatna vissza egy négyszögjeles UPS inverterére. Ahhoz a UPS sokkal robusztusabb, induló teljesítménylöketről vagy túlterhelésről pedig nem beszélhetünk, hiszen a gép az áramszünet bekövetkeztekor már működött. (Hidegindítás hiányát pedig nem tekintem inkompatibilitási tényezőnek.) Sokkal életszerűbbnek tartom azt, ha a UPS-ből érkező négyszögjel hozza zavarba a PSU fázisszabályzó áramköreit, amitől az szerencsétlen esetben lekapcsolhat (hiába működik előtte a UPS rendeltetésszerűen). Az aktív PFC ugyanis pont attól aktív, hogy egy elektronika folyamatosan figyeli, hogy a PSU-t tápláló bemeneti feszültség és áram fázisban van-e egymással, és ha nem, korrigálja azokat. Ez szinuszos jel esetén könnyen kivitelezhető, tüskék, tranziensek, meredek fel- és lefutások, illetve az effektív értékkel nem pariban lévő kiugróan magas csúcsok viszont lehetetlenné teszik a pontos mérést, sőt akár magát a működést is.
Ennek alátámasztására találtam egy nagyon jó, témába vágó bejegyzést, aminek lényegét be is másolom ide:
Active PFC controllers will shape the input current to whatever input voltage waveform is sensed. The current will be as non-sinusoidal as the voltage, but will be in phase with it. The closer your UPS output is to a proper sine wave, the more likely your active PFC will work just fine.
That being said, there's a strong possibility that even with a square or trapezoidal waveform, the PFC may still 'work' with some degradation (noisy operation, reduced power output, etc.).
(I use an Antec-supplied ColdWatt active PFC front-end PC PSU with an older APC UPS - which provides a squarish sine wave - and things are fine. I also design PFC converters for a living.)
EDIT: No FUD here, I don't design UPSs but often have to make my PSU "work" with a square wave UPS for one reason or another.
The performance of the power supply when presented with a square-wave input will depend on many things.1. The active PFC controller. There are some reduced-pin-count parts that don't actually have input waveshape sensing and some firmware-driven PFC microcontrollers that expect a sine wave, that could produce output without the PFC function (input current in phase with input voltage).
2. Input undervoltage sensing is often done by peak detecting the incoming sine wave and comparing it with a fixed reference. The relationship between peak and RMS obviously differs for a sine wave and a pseudo-sine or square wave, so you can see problems like the start-up RMS voltage being higher when the input is square vs sine.
3. The square edges of the input AC waveform can cause acoustic noise to be generated in the input EMI filter magnetic components and ceramic capacitors (Y-caps). Also, the fast edges will cause higher peak currents (vs. a sine wave) as the EMI components are charged and dischared per-cycle.
A jelalakra való érzékenység tehát nem függ össze a teljesítménnyel. Az pedig, hogy hány akku van a UPS-ben, pláne nem.
[ Szerkesztve ]
-
Starchm
őstag
válasz valakky #19664 üzenetére
legalább felsőbb katos apc
Idaig a fekete ujabb backups apc-k nem eppen a felsobb kategoriat jelentik, a regebbi feherekhez kepest amiket idaig lattam mindig tobbet ettek alapbol, es szarabb hatasfokkal dolgoztak. Az ilyen kijelzo es egyeb featureok meg kb semmit nem ernek a legtobb ember szemeben, mert nem nezegetni akarja az upst, hanem megvenni es elfelejteni az aramszuneteket.mas:
A regi feherekben tobbnyire 1-1 kondi szokott megdogli aztan csereled es mennek tovabb megint 5-10 evet.
Az apc easy-ket meg nem is ertem ki szokta megvenni, mert viccnek is rossz. -
PROTRON
addikt
válasz valakky #19664 üzenetére
A 2x7Ah-ra maga az APC ír kevesebb tartási időt, szal azzal neki se állnék.
A többi téren megkapta a kollega az ilyen jellegű ajánlást, de ahogy Te is írod 40-60k huf márkától és típustól/állapottól függően.
Az eaton is ki fogja írni a tartási időt, csak PC-re kell rádugni.
Ez pl első tesztelés során jól fog jönni, utána meg felesleges nézegetni, mert éles helyzetben úgy is másképp lesz.
Arra gondolok hogy amíg van áram az APC sem fogja neked 2 év elteltével pontosan megmondani az áramszünet idejére vonatkozó tényleges tartási idő képességet(aksik elhasználódása okán), úgy is betörés alkalmával fog kiderülni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Cs1csó
félisten
válasz valakky #19657 üzenetére
Ez okés, de 100W (vagy még annyi sem) tartására akkor kellene vennie (2x9Ah-át nézve) egy 1500VA-es UPS-t, itt az EATON 5E család:
Igaz ez már 55 ezer forintért kapható. De továbbra is azt mondom, hogy ez:
SPS SOHO 300 34,4kEhhez pl. 1db 18Ah-ás akku MÁR kapható 11,4k-ért: [link]
Így már ugye 46k-nál járunk, de 24Ah-ás akkut lehet kapni 22,2k-ért (Yuasa jó márka) és itt már tényleg nem kell aggódni jóval továbbfogja bírni, tehát 57k-ért jóval nagyobb tartási képességet kapunk egy 300VA-es eszköztől ami így hatékonyabban is dolgozik azzal a 100W-al mint egy 1500VA-es 900W tartásra képes UPS.
-
MrZed001
tag
válasz valakky #19357 üzenetére
Szerintem nem hallottál még CPAP készüléket maxi teljesítményen menve
Megnyugtatlak, észre sem fogja venni mellette az UPS kis ventilátorát.A "minőségi egybegyártott" UPS mit jelent neked?
APC Szinuszos 1500VA? Kettős konverziós? Egy nem ment el nekem 2-3 évnél tovább (aksicserével +1-2 év).
Volt is dolguk, nem ritka a kicsi/nagy áramszünet.
És ahogy írtam, ugyanígy CPAP mellett halt le egyik.10+ évet polcon állva nem bírnak ki ....
-
PROTRON
addikt
válasz valakky #19357 üzenetére
Ahogy nézem nem Neked lesz, nem tudhatod hogy valójában mi lesz a végső igény.
Most nem egy router+modem meg playstation, hanem alvást segítő eszközről ír.Én magamból kiindulva inkább fúrnék és csinálok az előszobából rendes áramkört ahová elfér gond nélkül az inverter a kellő akkupakkal és nyugodtan végig alszom a 8 órát.
Mert nyugodtan használhatom úgy hogy nem kell éjszaka kapcsolgatni, mivel át tud hidalni a 3 percnél hosszabb, akár 4-5 órás áramszüneteket is. Így a pittyegést ki is kapcsolhatom, aztán max kiírom a bejárati ajtóra hogy minden reggel nézzek rá az inverterre kell-e resetelni.Egyelőre ennél kisebb igényt fogalmazott meg a kolléga, de ha időközben másképp döntene a Te javaslatoddal annyit nyert hogy megnyerte az ágy mellé rakható gépet, de az áthidalás növeléséhez az egész projektet elölről kezdheti, miközben alig spórolt a gépen. Ehhez képest inverter esetén is indulhat kisebb aksival hogy olcsóbb legyen a projekt.
Nálunk minden télen van 1-3 db 3 órás áramszünet, Bp. 13. ker belváros...túl sok a környéken az olajradiátor.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Cs1csó
félisten
válasz valakky #19299 üzenetére
Na igen, ez lehet az "offline" típus kicsit elavult - az AVR hiánya, lassabb átkapcsolási idő - de gondolom ezek miatt fogyaszt kevesebbet. A Line-Interaktív típusoknál akkor számolhatsz 40-50W-al is persze méret is számít ahogy írtam nem mindegy hogy 2000VA vagy csak 650VA.
Az nJoy-t azt itt sem szokta senki ajánlani "román csoda" -
zsolt501
nagyúr
válasz valakky #16300 üzenetére
Ez egy Sony DLP-s projektor, tavaly vették újonnan, volt pár áramszünet mostanában, és akkor vették észre hogy a kép igen csúnya lesz és a készülék hangja is megváltozik ilyenkor, átvittem a szinuszos UPS-em és azzal nem csinálta ezt, neki egy APC kvázi szinuszos szünetmentese van így levezethető, hogy nem szereti a kvázi szinuszos jelet.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
-
Cs1csó
félisten
válasz valakky #14816 üzenetére
Az AVR-nek mindenütt van értelme, egy stabil elektromos hálózattal bíró helyen is lehet olyan feszültségingadozás ami árthat a különböző eszközöknek.
Ezzel a UPS-el talán annyi a gond, hogy OFFLINE, ilyen típust már nem szívesen ajánlok (lassabb az átkapcsolási idő van amelyikben nincs AVR vagy kevésbé hatékony), és mivel kb. azonos árban van LINE-INTERAKTÍV ami jobb. (az ONLINE-t már nem erőltetem: jobban gyilkolja az akkukat, hangos, drága)A használtat támogatom: garanciával - mondjuk 1 év - és új akkukkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest