Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyeniko
őstag
Sziasztok, már 3 napja ban Synology DS413j NAS-om, 2 napja beüzemeltem. A cél az volt a vásárlásával, hogy itthon hálózatban tudjam nézni a filmeket az összes TV-n. Minden TV egy AV erősítőre van akasztva, minden erősítőbe bele van dugva egy-egy bluray játszó és/vagy média lejátszó. A bluray lejátszók hálózatban nagyon ügyetlenek, nem látják a külső feliratokat, egyikük szinte semmilyen MKV-t nem játszik le a hálózatról. Másik - bluray - fórumon azt tanácsolták, hogy próbáljam meg alkalmazni ezt:
Universal Media Server (Multi-OS DLNA-compliant UPnP Media Server). Mit gondoltok, hogy a NAS-ra ezt fel lehet/szabad telepíteni? Ha igen, akkor mi lesz a Synology feltelepített saját alkalmazásával?Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
válasz Elemental #5431 üzenetére
Ezt nem tudom... Ha belenézek a br játszókba, akkor a NAS-t látják azon DiskStation néven. A Pioneer a DLNA menüben látja, a Sony - bár nem írja - is valószínűleg szintén DLNA szerverként képes látni. Fel lehet tenni a NAS-ra más DLNA kliens programot?
Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
Segítségre volna szükségem:
Az új Synology DS413j-t egy db új vinyóval helyeztem üzembe. Ennek során kérdezte a cucc, hogy milyen raid-et szeretnék, stb. Én nem kértem semmilyet, mert nem szeretném, ha függenének egymástól az egyes -később telepítendő - vinyók.
Mára leürítettem egy 3 Tb-os vinyót, mely egy külső házban lakott (a tartalmát 2 napig másoltam a NAS-ban lévő 3 terrásra), az üres vinyót beletettem a NAS-ba, hogy megformázza. Hát, nem szeretné... Látja, azt is látja és írja, hogy "nincs inicializálva", de semmilyen módon nem akar dolgozni vele.
Mi a megoldás? Formáztassam le a NAS-sal visszatéve a külső házba, külső meghajtóként, mert erre hajlandó volna a NAS.
Még egyszer: szeretnék 4 db, egymástól teljesen független HDD-t a NAS-ban, teljesen eltérő hozzáférési jogosultségokkal, stb.Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
Köszi, még értelmezem, amit írtál.
Kb. 1 órája visszatettem a 2. vinyót (ezt nem látta a NAS, amikor beletettem) a külső házba, rádugtam USB-n a NASra és ext4-ben elkezdtem leformáztatni a NAS-sal. Arra gondoltam, hogy amikor beletettem a HDD-t a NAS-ba, akkor azért nem láthatta, mert a Sharkoon külső ház korábban valamilyen olyan formázást csinált ezen a HDD-n amit nem ismert fel a NAS (?). Azért gondoltam erre, mert ez megelőzően a laptopomra dugtam a külső házat, hogy így formázzam meg a külső házban lévő HDD-t, de a laptop sem látta...
Most tart a formázás, utána újra beleteszem a NAS 2. fiókjába és meglátjuk...Igen, 4 HDD lesz benne,ezek meg is vannak már, de mielőtt beleteszem őket a NAS-ba, át kell másolnom a tartalmunkat a NAS-ban már beüzemelt lemezekre. Az első, 3 TB lemez már szinte megtelt, ezért nem tudok tovább haladni, amíg ezt a második, szintén 3 TB HDD-t nem tudom a NAS-ban elindítani.
[ Szerkesztve ]
Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
No, leformázta ext4-ben. Kivettem a Sharkoon házból, beraktam a NAS-ba. Most látja ezt a HDD-t, de az "állapot"-ra azt írja, hogy nincs inicializálva. A "file station" menüben továbbra is csak az 1. HDD-t látja. A A menüben nem találok olyan lehetőséget, hogy inicializáljam, vagy újra formázzam. Most mi a fene van? Milyen "start menü"-re gondoltál?
-
gyeniko
őstag
-
gyeniko
őstag
válasz Elemental #5472 üzenetére
A létrehozásra tudok. Ilyenkor a 2. lemezt szeretné csatolni az elsőhöz, ha jól értem. Külön figyelmeztet, hogy a kijelölt lemezen lévő adatok törlődni fognak. Jól értem, hogy a már működő 1. lemezhez csatolandó 2. lemez adatai törlődnek és nem az 1. lemezé (amelyhez csatol)? Ha az 1-es törlődne, az nagy baj volna...
-
gyeniko
őstag
noklika, Ispy, Proxy2: nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!!!
Már túl van az inicializáláson, éppen a paritás-konzisztencia ellenőrzésnél tart. Klassz lesz, már látom![ Szerkesztve ]
-
gyeniko
őstag
Segítségeteket kérném:
Synology DS413j NAS-t vettem, be is üzemeltem. letöltöttem a saját DLNA kilienst. Megkreálta a szokásos 3 könyvtárat (zene, kép, videó), ebbe belemásolgattam a meglévő fájljaimat. Tökéletesen műxik, DLNA-n minden eszközöm látja és kezeli is. A NAS-on jelenleg csak ez a 3 könyvtár (+ a benne lévő fájlok) van, ezeken kívül nincs más könyvtár.Szükségem van azonban arra, hogy SMB-n, vagy NFS-en is tudjam a NAS-t használni, mert van olyan eszközöm (Pio bluray lejátszó), amely csak ezen a módon tudja hibátlanul és korlátok nélkül kezelni (lejátszani) a NAS-on lévő fájlokat, DLNA-n csak sok korlátozással, "buán" működik.
Megpróbáltam az SMB-t, az alábbi történik:
Dune-k látják SMB-n és UnPN-en is, de SMB-n üresnek látják a NAS-t. UnPN-en látják a 3 könyvtárat és a benne lévő fájlokat. A Pio bluray lejátszón elindítom az SMB és NFS keresést, de ő nem érzékel semmit.
Lehet, hogy a DLNA kliens által megkreált 3 könyvtárat nem látják az eszközök SMB-n?Mit kellene tennem?
-
gyeniko
őstag
-
gyeniko
őstag
Synology DS413j, DS4.3, a saját média aplikációja fut.
TV-k, melyeken látja (a többin még nem próbáltam): LG 65LM620, LG60LA620.
Androidos eszközön (mobiljaink) még nem próbáltam.
Samsung BD-E6100 lejátszón látja, Pioneer BD-450 lejátszón cfw-rel látja, Sony BD-S790 NEM LÁTJA.[ Szerkesztve ]
-
gyeniko
őstag
-
gyeniko
őstag
válasz devil-k #6129 üzenetére
Abszolút nem tévedsz, mert a nickem eredete a feleségem neve, előtte a vezetékneve(m) kezdőbetűje! Most azé' megleptél!
Vagy pedig személyesen ismersz és szívacc...
[ Szerkesztve ]
-
gyeniko
őstag
Sziasztok, kis segítségre van szükségem. Synology 413j NAS, benne 4*3 TB merevlemez. Tegnap reggel bekapcsoltam, de nem áll fel a rendszer, csak pörgeti a vinyókat, a kék bekapcsoló gomb pedig villog. A kék gomb tartós benyomására sem reagál semmit. Áramtalanítom, újra bedugom és folytatja ugyanezt. Hálózaton keresztül nem tudok hozzá kapcsolódni, látja a laptop, de a NAS nem válaszol neki. Mi lehet a baj, mit tegyek vele?
-
gyeniko
őstag
válasz gyeniko #25369 üzenetére
A legfelső lemezt kivettem, ekkor beindult, de azt írja a DSM-ben, hogy az 1. lemez összeomlott (nyilván, mert nincs bent). DSM-ből kikapcsoltam, áramtalanítottam. Disk vissza, áram vissza, gombbal bekapcs és lőn ugyanaz, mint korábban. Létezik, hogy elromlott a legfelső lemez? Hogyan ellenőrizhető?
-
gyeniko
őstag
válasz Patice #25372 üzenetére
Őszintén szólva, nem emlékszem már, hogy hogyan lett telepítve. A 4 lemezből a 3-4 biztosan RAID 1-ben van, ezeket elérem a hálózaton keresztül, ezek adatai sértetlenek (ezek a nagy biztonságot igénylő dolgok). Az 1 és 2. lemez talán RAID 0-ban lehet? Mindenesetre, ha kiveszem a hibás lemezt a NAS-ból, akkor bekapcsol a NAS, feláll a rendszer, jön a hibaüzenet és csak a RAID 1-ben lévő lemezeket és tartalmukat látom.
Honnan tudom megállapítani, hogy esetleg mégis SHR-ben van az 1-2 lemez?Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
válasz Patice #25376 üzenetére
Beletettem egy Sharkoon külső házba, ez elvileg kezeli a 3 TB-ot. A Sentinel érzékeli a HDD-t, de nem tudja olvasni, csak kérdőjeleket ír a hőmérséklettel, állapottal kapcsolatban. A laptop pedig nem is látja, mint külső meghajtót, de az érdekes, hogy rádugás után felismerhetett valamit, mert sikeresen telepítette az illesztő szoftvert.
-
gyeniko
őstag
válasz Patice #25378 üzenetére
Vettem 2 új HDD-t. Kivettem az 1-2 lemezeket (az 1. romlott el), betettem helyükre az újakat. Teljesen külön szeretném kezelni az új 1 és 2. lemezeket (3-3 TB), ezeken nem komolyan megőrzendő adatok lesznek. A 3.-4. lemez marad RAID 1-ben, ezeket óvnom kell továbbra is. A NAS még ki van kapcsolva, hogyan tovább?
-
gyeniko
őstag
válasz gyeniko #25414 üzenetére
No, végül újra telepítem az egész NAS-t, első lépésként lementettem egy külső HDD-re a RAID1-ben lévő 2 lemez tartalmát. Megnéztem a NAS hiba naplóját, a disc 1-en (ez ment gallyra) 1 szektor hibát jelzett, közvetlenül azelőtt, hogy összeomlott a lemez. Arra gondoltam, hogy esetleg valamilyen progival kijavíttatnám/megkerülném a hibás szektort. Igen ám, de egyelőre a Win nem látja a NAS-ból kivett lemezt, nem lehet, hogy ez a formázás miatt van? Ha igen, akkor van ötletetek arra, hogyan tudnám Win 7 alatt láthatóvá és kezelhetővé tenni a NAS-ból kivett HDD-t? Esetleg tud valaki olyan topikot, ahol tudnak segíteni?
-
gyeniko
őstag
válasz Tuomas #25421 üzenetére
Ezt még nem próbáltam, de este megteszem. A formázás ilyenkor nem OK, mert előtte le kellene mentenem, ami a lemezeken van. Ez 2 összefűzött lemez (csak az egyiken van hiba), melyeken csak akkor látja az adatokat a NAS, ha mindkettő e helyén van és mindkettő rendben működik. Ezért az ideális sorrend: Umbulda, hogy lássa a rossz lemezt a WIN > szektor javítás > lemezek vissza a NAS-ba > mentés a NAS-ról > hibás lemez kuka.
-
gyeniko
őstag
válasz Patice #25424 üzenetére
No, "lefordítottam"!
Az én értelmezésem szerint a leírt eljárás erendően nem a lemez, hanem a NAS hibája esetén ad lehetőséget az ép lemezek lementésére, vagy nem jól értelmezem? Van esély arra, hogy a szektor hibás lemez tartalmát a procedúra végrehajtása után lássam a PC-n a szektor hiba ellenére?Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
gyeniko
őstag
válasz Essejó #25435 üzenetére
Köszönöm, a másik topikban megtaláltam a történetet, priviztem a fórumtárssal, végül az derült ki, hogy ott némileg más volt a probléma.
Sajnos, a megoldás meghaladja a tudásomat, inkább megadnám a lehetőséget egy tapasztalt,vállalkozó szellemű és segítőkész fórumtársnak, hogy orvosolja a problémát.
Ha valaki úgy gondolja, hogy szívesen "beleáll" ebbe a sztoriba, örömmel várom! Biztosan ki tudunk találni valami méltó "cserét" a segítségéért!Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Tecno Spark Go 2024 - mennyi? 30!
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- -60% Új, bontatlan Soflow SO X elektromos roller
- A középkategória királya: Intel 1235U 10C/12T passzív barebone
- HP Pavilion x360 14-dy Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -50% i7-1195G7 16/512 FHD Intel Iris Xe
- Rockrider St520
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 Super 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest