-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
gezatata #75594 üzenetére
Ha nincs szükséged a btrfs fájlrendszer előnyeire, akkor töröld a 2. kötet és hozd létre újra ext4-gyel. Ez a 2-es kötet adatvesztésével jár.
A rendszerbeállítások és a DSM minden HDD-re feltelepülnek
Sok program van telepítve csomagkezelőben?
A költözésre két út van:
- SSH-n kell átkonfigurálni a programok helyét. Régen volt róla szó, én sose próbáltam
- megnézed és mented (én képernyő mentéssel csináltam) a programok beállításait, törlöd a programot, majd újratelepíted a 2-es kötetre. Ajánlott egyesével csinálni.
A megosztott mappákat meg simán áthelyezed a 2-es kötetre. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
mato0913 #75582 üzenetére
nem a ddns készít IP címet, hanem a szolgáltatótól kapott IP-hez rendeli a DDNS-t.
és igen, a wan felől jövő IP:43210 címet kell a 192.168.1.70:43210 címre forwardolni. A routered topikjában biztos tudnak segíteni, ha valamiben elakadsz.
ez a 43210-es port csak egy példa, bármint adhatsz neki, de érdemes a 40 és 50 ezres tartományból választani egyet.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Sanyi.mTs #75555 üzenetére
2. routerben 80-as és 443-as port továbbítása (port forward) a nas felé ideiglenesen.
3. DDNS beállítása
vezérlőpult > külső hozzáférés > DDNS > hozzáadás
Synology-t ajánlott és akkor lesz egy saját.synology.me címed
Heartbeat-et be lehet állítani
4. Lets Encrypt tanusítvány
ha a DDNS létrehozás után nem ajánlja fel automatikusan, akkor vezérlőpult > biztonság > tanusítvány > ha nincs itt a saját.synology.me címed R3 kibocsátással, akkor hozzáadás > új tanusítvány > Tanusítvány kérése Lets Encrypt szolgáltatótól > megadod a saját.synology.me címet, mailed és alkalmaz.
5. ha lefutott a Lets encrypt (LE) hitelesítés a 2-es pontban megadott ideiglenes port továbbításokat törölni kell. Ez azért kellett, mert a hitelesítéshez először az LE akar a gépedhez csatlakozni és be kell engedni, a továbbiakban már a megújítás a nas felől kezdeményeződik.
6. CSomagkezelési központból webdav szerver telepítése
ajánlott csak a https-t engedélyezni és egy tetszőleges 40ezres portot kiválasztani pl: 43210
speciálisba nekem nincs semmi bepipálva.
7. vezérlőpult > biztonság > tanusítvány > saját.synology.me > konfigurálás > ellenőrizni, hogy a webdav is ezt használja
8. routerben a 43210-ás port forward a nas ip-re
9. vezérlőpult > felhasználók > felhasználó kiválasztása > szerkesztés > alkalmazások > webdav server engedélyezésekodiban > filmek > videó hozzáadása > davs://felhasználó:jelszava@saját.synology.me:43210/video/filmek/
én személy szerint a webdav servert csak akkor futtatom, ha tudom, hogy távolról akarom elérni.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Rolito #75554 üzenetére
0. Saját vagy szolgáltatói modem/routered van? Ha saját, akkor a szolgáltató eszköze modem módban van?
1. Beírod a google-ba, hogy: what is my ip
Majd belemész a routered kezelőfelületébe és megnézed a WAN IP címedet.
- Ha egyezik, akkor örülünk, lehet tovább menni.
- Ha nem egyezik, akkor a szolgáltatót meg kell kérni, hogy adjon publikus IP-t, mert nem éred el távolról az otthoni IP kameráidat. Ha nem tud vagy akar adni a szolgáltató, akkor ez az irány (webdav) nem megvalósítható. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Rolito #75552 üzenetére
Távolról csak QC-vel tudod elérni vagy esetleg van publikus IP-d és tudsz DDNS-t használni?
Utóbbi esetén:
Webdav szerver telepítése nas-ra, http-t tiltod, https-re megadsz egy másik 5 számjegyű portot, amit kiengedsz a routeren.
Kodi telepítése gépre, lejátszóra. Filmek alatt megadod a webdav https elérését, majd nézed a filmeket. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
sulaco5555 #75319 üzenetére
Az 3 év garis.
Hivatalos forgalmazók egyike: oaziscomputer.hu és lejatszo.hu
De bárhol megveheted, ahol megadják a 3 év garanciát. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
sulaco5555 #75315 üzenetére
milyet akarsz venni? van, amire 2, de van olyan, amire 3 év gari van alapból.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
sulaco5555 #75313 üzenetére
Nincs. A garancia idejét nézd inkább
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Boss81 #74878 üzenetére
ha DX517-et választod, akkor egy jó tanács: ne csinálj olyan kötetet, ami a DS920+-ban és DX517-ben lévő HDD-t is használja. Ha véletlen rossz sorrendben kapcsolod be őket (DS/DX) vagy elfelejted a DX-et is bekapcsolni, esetleg esata kábel hiba lenne, akkor az egész kötet adatai elszállnak.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
hoge87 #74756 üzenetére
Én még nem frissítettem DSM7-re, így még nem használom a Synology Photo-t (SP), de
Nins véletlen korlátozva a felhasználók elérési sebessége?
SP-t milyen címen érik el távolról? Quick connect ID vagy DDNS?
Ha egy adott mappát csak simán megosztasz (ha jól emlékszem, mappán jobb egér gomb, megosztás), akkor is lassú a fájlok elérése távolról? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ATM_automata #74469 üzenetére
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ATM_automata #74453 üzenetére
Nem értek annyira a windowshoz, de az indexelés be van állítva a hálózati meghajtóra?
-
Sanyi.mTs
addikt
Persze, müködő képes így 2 raid tömbbel is.
Viszont a raid tömb nem bővíthető külső USB-s HDD-vel. Legfeljebb az esata portra kötött dx517-tel. De ez inkább nem ajánlott, mármint, hogy a belső tömböt külső tároló HDD-jével bővítsd: bármi történne a külső tárolóval, az egész tömb elszáll az adatokkal. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ATM_automata #74426 üzenetére
Helyi hálón vagy távolról?
Hol, hogy keresnek? Pl.: böngészőből DSM-en belül, FTP, stb. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Csabroncka #74212 üzenetére
Melyik megoldással csináltad az áthelyezést?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Csabroncka #74157 üzenetére
1. Én amikor ilyet csináltam, akkor adott app minden beállításáról képet csináltam, töröltem az appot, majd újra telepítettem a másik kötetre. Nagy meglepetésemre a beállításaim maradtak. Persze ez nem garantálja, hogy azóta nem változott-e valami a DSM-be.
De mintha írtak volna ssh-s megoldást is. Most ezt találtam 6. hszban van egy link [link]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
urban racer #74151 üzenetére
Átpörgetnék felette, ha off-ba rakod nem is szólnék
De ez most hogy jött ide? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Jackie_Chan #74139 üzenetére
Tároláskezelő / kötet és ott a raid típus-nál
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Jackie_Chan #74122 üzenetére
csak az intel/amd cpu-s nasokban lehet bővíteni utólag a ram-ot
-
Sanyi.mTs
addikt
Ha docker alól futtatom a plex servert, akkor is fog működni a HW transzkódolás?
-
Sanyi.mTs
addikt
Költöztetett már valaki plex szervert natív app-ról dockerbe? A folyamat érdekelne.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Primary92 #73952 üzenetére
Ez is egy megoldás, erre nem gonsoltam. Viszont ilyenkor mindent nulláról kell beállítanod és még ott lesz a migráció is.
"Ha kivenném az összes lemezt, feljegyezve a sorrendet, akkor ahhoz bármikor vissza tudok térni?"
Elméletileg igen.
Mintha (itt a fórumon) olvastam volna, hogy ha DSM7 után visszaraknak egy müködő DSM6-os rendszert a NAS-ba, akkor a NAS jelez, hogy 7-est akar. És csak trükközéssel megy újra a 6-os. Ebben nem vagyok 100%-ig biztos. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
gyuri81 #73927 üzenetére
[link]
Kiválasztod a NAS-od, majd a kategóriánál az UPS-tNálam egy Eaton 3S 700-as van és rendben kikapcsol és vissza, pedig nincs a kompatibilitási listában. A lényeg, hogy USB-s legyen az UPS és ha nincs a listában, akkor neten kell rendelni, hogy ha mégse müködne együtt a nassal, vissza lehessen küldeni.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Primary92 #73896 üzenetére
Mivel (a fenti linkek alapján) nem lehet az SHR kötetben csökkenteni a HDD-k számát 2 lehetőséged van.
1. 8TB-re cseréled a 3 és 4TB-st és csak 3TB-d lesz SHR-ben a NAS2-n, ha nem akarod a 10 éves HDD-ket is bevonni.
2. Ezt csak saját felelősségre.
Redukálod a NAS1-en a nélkülözhetetlen adatok kb 6TB-re vagy kevesebbre. Pl.: Letölthető filmeket törölni vagy átrakni máshova.
- pótolhatatlan adatokat kimenteni egyik 8TB-sre, hogy legyen biztonsági másolat,
- 3TB-st kivenni, 8TB-set a helyére. Nem javítod a kötetet, hanem új SHR-t hozol létre. App-okat, megosztott mappákat és egyéb adatokat átrakod az új kötetre. Ellenörzöd az appokat és beállításait
- a 3 HDD-s SHR-t törlöd
- kiveszed a 2db 4TB-s HDD-t
- ha gondolod a NASban lévő régi 8TB-set átrakod az új mellé, de ez elhagyható, majd hozzáadod a régi 8TB-st az új 8TB-s SHR-hez
- így már SHR-be van 2db 8TB-s, ha végzett a művelettel, bővíted az SHR-t a harmadik 8TB-ssel.
A kivett HDD-ből csinálsz a NAS2-n egy új SHR-t. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Primary92 #73889 üzenetére
Ha jól értelmeztem az igényed: akkor az elsődleges NAS-ban van 3, 4, 4, 8 TB HDD SHR-be ebből szeretnél 3x8TB SHR-t?
Nem friss bejegyzések, de azt írják, hogy nem lehetséges csökkenteni SHR-ben a HDD-k számát. [link] és [link]A másodlagos NAS hány fiókos, jelenleg mekkora HDD-k vannak benne? Ezek is SHR-be vannak? Fontos itt az adatok meghagyása vagy friss telepítés lenne az elsődleges NAS HDD-ből?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
s.roland93 #73770 üzenetére
HDD-k nélkül is ezt csinálja?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
rednifegnar #73760 üzenetére
Nas-on és routerban upnp-t kikapcsolni
+ routerban wan felöli elérés tiltása -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
zsamiatt #73686 üzenetére
A tőbbi hsz-edet is figyelembe véve:
Jogos kérdés, hogy miért ennyi és miért ilyen gyenge a vas, de az árak biztos nem fognak csökkenni, mindennek megy fel az ára.Az árhoz: meg kellett tervezni a házat, alaplapot, stb., a rendszert folyamatosan frissítik. És végül kapsz egy kompakt házú NAS-t. Kevesebből jobbat ki lehet hozni DIY, de nem lesz ennyire kicsi ház, "out-of-box" rendszer. El kell dönteni, hogy pénzt vagy időt szánsz rá, hogy saját NAS-t csinálj/használj.
És még valami, ami kicsit szúrja a szemem: gyenge CPU és nem az igazi a virtual win10. Azt kéne figyelembe venni, hogy ez egy hálózati adattároló (NAS), nem pedig VM, habár azt is tudja. Illetve a DIY-en kívül van még 2 (ajánlott) gyártó: asustor és qnap.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Csabroncka #73651 üzenetére
Bármelyik kötetet tudod bővíteni a 6. fiók HDD-jével, nem kell egymás mellett lenniük a HDD-knek.
-
Sanyi.mTs
addikt
Ebben csak az a kockázat, hogy ha meghal valamelyik HDD, akkor az arra telepített alkalmazásoknak is annyi. Lehet újratelepíteni és újra beállítani azokat.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
rednifegnar #73569 üzenetére
Az is megoldás lehet, ha basic kötetként bekerül a 6TB-s és napi (vagy sűrűbb) mentéseket csinálsz rá a 4TB-sről. És akkor ki tudnád használni a "maradék" 2TB-t is.
-
Sanyi.mTs
addikt
Hajnalban jött a jelzés, hogy elérhető NAS-ról (DS218+) a DSM 6.2.4-25556 update2
Most frissült a Phtoto station a nason és pár napja a DS photo app androidon.
Mégse engedték el a DSM6-ot?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Steady74 #73414 üzenetére
Megfelelő router/switch esetén "össze lehet fogni az ethernet portokat" és 4G-s (4x1G) kapcsolatod lesz a nassal. 4 port kell a routeren/switchen és 4 kábel. Persze lehet 2-vel vagy 3-mal is.
2db M2 ssd ahhoz kell hogy az írást és olvasást is gyorsítsa, 1db esetén csak az olvasást. De lehet 2-vel is az olvasást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest