-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
veterán
Sajnálom, hogy nem sikerült rájönni a "hiba" okára.
Ha van plusz tárhelyed :
lementeni minden fontos adatot és a kötetet teljesen törölni, majd újra alkotni....esetleg egy teljes DSM újratelepítést végezni.
De ez legyen az utolsó megoldás....Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Borisz76
veterán
Nálam egy DS2415+ ( azaz 2015-s modell ) megy jelenleg és jó ideje a DSM 7-s verziója fut rajta. ( DSM 7.1.1.-42962 Update 5 )
Különösebb problémát nem tapasztaltam vele.
Igaz....nálam a Download Station az elsődleges APP.
Néha a Synology Photos-t is használom.
Van azért pár dolog telepítve de nem sok :
Van különbség a v6 és a v7 között de semmi olyan , ami miatt aggódni kellene.
Ez alól talán a régebbi DSPhoto és az új Synology Photos az ami leginkább eltérő , feladja a leckét a rendes beállítás.
Én pl nem jöttem rá, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy amikor automatikusan menti a képeket a mobilról.....akkor a megadott mappába teszi DE azon belül létrehoz még mindeféle almappát is.
Pl : Cél mappa : Telefonos képek
Erre ide teszi : Telefonos képek / DCIM
Apróság de számomra zavaró, hogy nem pontosan abba a mappába pakolja amire beállítottam, hanem létrehoz azon belül egy DCIM mappát és abba rakja....Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Tengo
aktív tag
válasz Borisz76 #93904 üzenetére
"Van különbség a v6 és a v7 között de semmi olyan , ami miatt aggódni kellene."
Akkor passzolom, ami nem romlott el azt ne javítsd meg. Majd egyszer ha cserélem a hardvert, úgyis a legfrissebb szoftver lesz rajta. Én kb csak hálózati meghajtóként használom, meg fut rajta egy windows VM ha kell valamit kipróbálni amit a saját PC-mre nem raknék rá, vagy folyamatosan futnia kell.
-
kis.zsolt
tag
válasz ekkold #93898 üzenetére
Nem nekem címezted, de engedd meg, hogy én is válaszoljak.
A DSM 7.2.2 legutolsójában ennyi CVE lett javítva:Javították a ghostscript biztonsági sebezhetőséget (CVE-2024-29510).
Javították a netatalk biztonsági sebezhetőségeit (CVE-2024-38439, CVE-2024-38440, CVE-2024-38441).
Javították a Terrapin Attack biztonsági sebezhetőségét (CVE-2023-48795).
Javították a glibc biztonsági sebezhetőségét (CVE-2023-4911).
Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
RockCNC
senior tag
A Video Station-tól én is mély búcsút vettem, azt hittem, hogy hiányozni fog, de nem .
EAC3 hangot amúgy sem játszotta le, ezért nem is fogom megsíratni .
Az új Plex frissités is rendben van, 7.2.2 frissités alatt.
DS920-ra tegnap jött a hivatalos a frissités.[ Szerkesztve ]
-
Gardaai
senior tag
Konfigurálni nem kell általában, mert a config-okat, linkeléseket meghagyja törlés után is a rendszer. Majd ha újra telepíted, akkor minden a helyére köt.
Ezt mind manuálisan SSH-n keresztül is megtudod csinálni, ha feltúrod a struktúrákat / linkeléseket.Én eléggé beleástam magam amikor lemezt bővítettem, mert nálam nincs RAID, tehát másolgatni kellett mindent. Szög egyszerű, ha megtalálod az összefüggéseket.
Készítettem magamnak vázlatpontokat, de ezt még finomítani kéne, hogy mondjuk publikálhassam laikusoknak is, hogy ne vágják tönkre a rendszert, amikor csak Ctrl + C, Ctrl + V-zik a parancsokat, anélkül, hogy bármi lenne a fejükbe, hogy mi is fog történni.
Ha van erre igény, akkor megpróbálok időt keríteni rá.↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
ekkold
őstag
válasz kis.zsolt #93906 üzenetére
Régen vettem a fáradtságot, és utánanéztem, egy-egy biztonsági javítás ill. sebezhetőség kihasználási módjának. Ezeknek a zöme akkor volt kihasználható, ha a sebezhetőség mellett egyéb biztonsági hibákat is elkövettünk, pl. az eszköz közvetlenül elérhető az interneten, nyitott portok, tűzfal nélkül, windows esetében ész nélkül megnyitott kártékony weboldalak, email csatolmányok, és ész nélkül mindenféle program telepítése, egyszerű rövid jelszavak használata, esetleg több helyen ugyanaz, stb... Ha az ember kicsit is odafigyel, akkor hacker legyen a talpán (és baromira érjen rá csak ezzel foglalkozni), aki be tud törni.
Annak idején pl. mikrotik routerek tömkelegét hekkelték meg, mert volt néhány hibás OS verzió, hatalmas (és nem túl nehezen) biztonsági réssel. Nálam is fent volt ez a hibás OS verzió, de az én eszközömet nem tudták meghekkelni. Egyszerűen azért mert ehhez nyitva kellett hagyni a routeren a winbox 8291 portját az internet felé, nekem meg az volt az alap, hogy a menedzsment eléréseket mindig korlátozom a helyi hálózatra, és távolról kizárólag VPN használatával (és néhány további feltétel megléte esetén) lehet hozzáférni.
DSM esetén hasonló a felállás, a többségnek router mögött van (akinek közvetlenül a neten lóg az bizony baj - ezt még friss verzióval sem merném) - és akkor már egyúttal a nem csak a DSM tűzfalát, hanem a routerét is használjuk. Nem nyitunk ki a net felé ész nélkül minden portot, csak azt ami feltétlenül szükséges és kell (és pl. nem lehet VPN-el kiváltani). Sokaknak üzemel "ezer éves" DSM verzió, mégsem olvasni itt meghekkel szerverekről.
Értem, hogy vannak biztonsági hibák, de ezeknek a valós kockázatát ugyanúgy mérlegelni kell, merthogy az adataink épségét pl. egy félresikerült frissítéssel is kockáztatjuk (vagy éppen csak egy korábban említett funkcióvesztést).http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
kis.zsolt
tag
válasz ekkold #93909 üzenetére
Teljesen jogos az álláspontod, és javarészt egyet is értek veled.
A sebezhetőségeket csupán azért soroltam fel, mert hiába nálunk (munkaadómnál) is a havi cyber-tréning, hiába az e-mailes láblécben a figyelmeztetés, hogy ne kattints, plusz a webes szűrések, mégis látom a júzereket, hogy odaklikkelnek, ráböknek, megnyitják.
Persze otthon picit jobb a helyzet, mert csak a macska nincs (még) kiképezve, mégis felvállalom, hogy paranoiás vagyok, és mániákusan frissítek.Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
akosxyz
senior tag
válasz ekkold #93909 üzenetére
Én pont emiatt nem merek még a Nas-ra semmilyen privát dolgot tenni, egyelőre filmek és sorozatok mennek csak rajta.
Egyelőre csak ismerkedek az egész témával. Itteni leírások alapján és pár nagyon hasznos yt videó alapján beállítottam a biztonsági beállításokat, de még nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy mindent jól állítottam be. Direkt megváltoztattam a port számot, tuzfalat állítottam, azt pl yt video alapján(ezúton is köszi a videókat Itfroccs és Pintyo ). De amíg ilyen kezdő vagyok, addig nem raknám rá a dolgaim. Valahol el kell kezdeni. Mondjuk így lakásfelújítás mellett csoda, hogy idáig eljutottam. Netről már elérem mondjuk, de így azért nem izgulok, max megnézik a filmeim.
Jaj és természetesen itt is köszi mindenkinek, aki válaszolt, a néha talán bagatel, kérdéseimre! (Lesz még pár, nem ússzátok meg )[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
válasz akosxyz #93911 üzenetére
...de így azért nem izgulok, max megnézik a filmeim...
Vagy ugrodeszkanak hasznaljak a belso halozatodhoz.
Oke, ehhez azert fontosnak kell lenni, atlagember csak akkor erdekes egy hekker szamara, ha a hitelkartya adatai konnyen elerhetok. Senki sem kivancsi a NAS-on tarolt, es soha meg nem nezett csaladi fotokra. -
akosxyz
senior tag
válasz jerry311 #93912 üzenetére
Rakd még belém a parát, köszi Egyébként eszembe jutott ez is, de azért nem érzem magam célpontnak. Kis hal vagyok én a tengerben. Meg azt azért már teszteltem, hogy a tűzfal jól be lett állítva, többszöri próbálkozások is letiltódnak. Szerencsémre sok a segítség még egy laikusnak is és a DSM is elég szájbarágós.
-
Szpisti
addikt
Sziasztok!
A Plex behalt a frissítés óta. Van megoldás?
-
RockCNC
senior tag
7.2.2 alatt a Plexet is frissiteni kell.
Töröld le és telepitsd újra.[ Szerkesztve ]
-
b-max
senior tag
Sziasztok,
A mobilomon lévő fotójak szeretném a NAS-ra felvarázsolni, és onnan leszinkronizálni a PC-mre egy köynvtárba. Ezt melyik alkalmazással tudom megoldani? DSPhoto? Vagy cluoud?
Persze esetleg az is jó lenne, ha a QID segisgével a netről egy másik gépre is le tudnám a fotókat szinkronizálni[ Szerkesztve ]
Telefonos elérhetőség : huszas 92 6kettő 3O4 - Viber is
-
RockCNC
senior tag
Szerintem Photo Station-nak csak nincs PC-re telepithető programja, de felesleges is mikor a Nasson is megtudod PC-n nézni.
Illetve ezt találtam Windowsra, (Linuxra nem tudom)
Időközönként javaslom a mentéseket egy külső merevlemezre, amit utána offline elraksz a szekrénybe.
Mióta az informatikus haver benyalt egy zsaroló vírust és eltünt több évves képei, azóta 2-3 havonta mentem és két lépcsős belépésel működtettem.
A Synology szakemberei sem tudták visszaállitani a fotóit.[ Szerkesztve ]
-
akosxyz
senior tag
Az mitől lehet, hogy a Download Station úgy jelzi, hogy töltene fel, de 0,00 Kb/s-ot ír. Van, hogy láttam, hogy seed-el ncore-on az aktivitásnál, de most pl egyik sem megy. Az csak annyi, hogy éppen tőlem nem töltik?
-
b-max
senior tag
válasz RockCNC #93928 üzenetére
De elvielg valahogy be lehet szikronizálni a PC-re , csak most nem tudom, hogyan, erre keresem a megoldást.
Meg tudom nézni NAS-on is, de :
- egy csomó weboldalra, ha akarok feltölteni fotót, nem látja a becsatolt meghajtót
- a Linux filekezelője teljesen kihal, amig a NAS észheztér, ha egy másik fülön ott meg van nyitva, kurvára idegesítő, várni kell
- Gépről sokkal gyorsabban lehet kezelni a fotókat (18e fotó van a telómon)
- A filekezelő nem tud keresni a NAS-on lévő könytárban, csak az éppen aktuálisban
- 21. században élünk
- és még sorolhatnáma biztonsági megmentés teljesen más dolog, akarok azt is csinálni, de annak szerintem semmi köze ehhez
[ Szerkesztve ]
Telefonos elérhetőség : huszas 92 6kettő 3O4 - Viber is
-
Borisz76
veterán
válasz akosxyz #93929 üzenetére
Hány torrent fut a DS-ben ?
Hányat mutat az NC-n a profilod alatt?
Ha azonos a szám , akkor jó vagy....csak nincs letöltő.Ha eltérő , akkor lehet , hogy pár torrentet töröltek az NC-on......ekkor a DS-ben ezek Unregistered megjelölést kapnak.
Ha nagy az eltérés , akkor lehet elhalt a DS.
NAS restart helyre hozhatja.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
akosxyz
senior tag
válasz Borisz76 #93931 üzenetére
Ugyanannyi van. Hát most összegyűlt kb 30. Ncore-on van aminél írja, hogy seed, van aminél stopped-et ír. Olyannál is ír stopped-et, amit a DS úgy jelez, hogy tölt fel. De amúgy DS-en is feltöltést ír, de 0,00Kb/s. Nas-t és DS-t is újraindítottam. Plusz NC-n aktivitásnál feltöltve oszlopban is 0B-t ír.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz akosxyz #93932 üzenetére
Aktív vagy vagy Passzív ?
Lehet egy Port Forward beállítás kellene a router-ben, hogy aktív legyél.
Én az Aszfalt-on ( BH-n , nem az NC-on ! ) szoktam ránézni erre mert ott mutatja a torrent mellett, hogy aktív vagy passzív vagy e a feltöltést figyelembe véve.
Persze ehhez BH regisztráció kell.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
RockCNC
senior tag
Az Nc-on olvasd el a Wikit aktiv/pasziv módját, hátha találsz okosságot.
[ Szerkesztve ]
-
akosxyz
senior tag
válasz burgatshow #93937 üzenetére
Igen, a port forward kellett hozzá. Köszi mindenkinek a segítséget
-
macimeister
aktív tag
Sziasztok!
Van egy DS220 syno, 1 t-com router, 2 windows gép wifivel. Semmi más. Az egyik gépen olyan probléma van, hogy amikor ip alapon felvan csatolva a nas és visszalépek a sajátgépbe ahol írja a gépben a meghajtókat meg a nas csatolást, akkor kb fél percig történik valami. Fájlkezelőben a fül elkezd karikázni, ha pingelem közben a nas-t akkor az is megszakad és addig nem mutatja, pl a szabad helyet se a csatolt meghajtón. Utána már bele tudok lépni a csatolásba és rendben megy minden. 3 gigás fájllal próbáltam az adatátvitelt, pár másodperc alatt átküldi. Ezt nem csak egyszer játsza el. Bármikor ha rákattintok az Ez a gép ikonra. Valakinek van esetleg ötlete erre a problémára? -
Patice
Topikgazda
válasz macimeister #93940 üzenetére
Szerintem a wifi.
Mennyire van messze a problémás gép a routertől?Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
macimeister
aktív tag
Semennyire, 1 fal, jelerősség maxon. Amikor csak pingelem a nast üresen akkor 1ms a válasz. Átvitel is rendben, 3 gigás iso volt a teszt fájl, simán átrepül. Gondoltam rá, hogy dockerben rakok fel speedtestet lanra, de már nem volt idő.
-
Sasi001
senior tag
Az új frissítés valóban nem támogatja IOS alatt a DS-ben a HEIC fájlokat?
-
RockCNC
senior tag
-
devilzero
tag
Sziasztok!
Ismét NAS-os problémám van. 1000/200as netem van otthon, amiből 500/200 at otthon mindig le is ad. Távolról Synology Photos Quickconnectes kapcsolaton keresztül viszont a videolejátszás botrányos, csak tölt és perceket kell várni hogy elinduljon a lejátszás.
Beállításokban azt már beállítottam, hogy ne a minőséget töltse.
Tudtok valamit javasolni ennek orvoslására?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Automobilista 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mindent a StreamSharkról!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs