Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
Helló Srácok!
Ezt a működő, témába vágó topikot találtam bár lehet nem a célra legmegfelelőbb. Azért beteszem, hátha vki segítségemre lesz: sakkprogram kellene Win11-alá ami nem csak játékra, hanem lépesek anilizáához is alkalmas és tartalmazza nagy(obb) sakkjátszmákat is. Én nem sakkozom szóval nem értek hozzá egyáltalán, és ajándék lenne. -
sh4d0w
félisten
-
jansky1
senior tag
Mit szóltok az idei döntőhöz?
-
Ryder62
őstag
Sziasztok!
Ez a tábla így korrekt? Minden bábú megfelelő helyen van?
-
sh4d0w
félisten
válasz MegalodonS #941 üzenetére
Ja, Carlsen első győzelme a blunderkirály ellen a döntőben.
https://www.coreinfinity.tech
-
MegalodonS
őstag
A regi orosz sakkiskola, eloszor lesoporte a tablat es csak vegjatekot tanitott,mert barmilyen allast konnyu vegjatekba formalni,de a vegjatek, ott mar nagyon tudni kell.Nagyon megvaltozott Carlsen jateka,miutan Kasparov vette kezelesbe,es ma mar a legjobb vegjatekosanak tartjak es nem veletlenul.Az egyik kedvencem,ami iszonyatosan neheznek tunik, de Carlsen nem hibazik.
FIDE World Chess Championship Game 6 | Carlsen vs. Nepo
Egy alap konyv ami kotelezo
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
Hogy kell megtanulni jól sakkozni? Olvasom a Complete Idiot Guide-t. De régi játszmákat elemez. Akkor végül is így?
-
Sziasztok!
Van olyan weboldal ahol gép ellen lehet "nyulacskázni"? Nagyon szeretek sakkozni de most kezdtem el "valóban" tanulni és az oktatóm ezt a feladványt adta. Eddig magam ellen játszottam és most már mindig nyerek de lehet, hogy egy gép ügyesebb lenne.
Köszi
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
sh4d0w
félisten
Az egesz vilagbajnoki osszecsapas nagyon szorakoztato volt, 14 klasszikus es 4 rapid meccsel. A blunderking 3x is vezetest szerzett, de Ding mind a 3 alkalommal visszajott a meccsbe, hogy aztan a 4. rapid meccsen Ding egyertelmuen jobbnak bizonyuljon. Itt Nepo nem blunderezett el semmit, Ding egyszeruen jobb helyzetbe kerult a vegjatekra 2 passed gyaloggal, amiket Nepo nem tudott megallitani.
Neponak lett volna alkalma megszerezni a cimet meg a klasszikusok alatt, de nem volt eleg bator gyozelemre jatszani a vezetese tudataban. Belole akkor lesz vb, ha a blundereket kepes lesz kiiktatni a jatekabol. Az, hogy en, mint egy ostoba amator (hozzajuk kepest) blunderezek, nem meglepo, de a Candidates Tournament gyoztesetol, aki zsinorban 2x nyeri azt meg es a masodik dontojet vivja, tobbet varnek el.
-
sh4d0w
félisten
Ding Liren a vilagbajnok!
-
sh4d0w
félisten
Atyavilag, Nepo mekkorat blunderezett a 6-5-nel Ding ellen
-
Egon
nagyúr
válasz Brandynew #926 üzenetére
Nem biztos hogy ez jó megközelítés, illetve gondolkodásmód.
A sakk és a matt között az a különbség, hogy előbbit el lehet hárítani (vagy ki lehet lépni belőle, vagy le lehet ütni a sakkadó bábut, esetleg közbe lehet húzni egy védő figurát), utóbbit pedig nem. Ergo a matt az egyben sakk is. Nem feltétlenül kell sakkot adni egy matt előtt: lehet az első sakk egyben matt is.
Inkább arra figyelj, hogy ne legyen patt, azaz hasonló szituációban mindig legyen lépése az ellenfélnek (és mondjuk ne tudjon örökös sakkot adni stb.)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Falovas
aktív tag
válasz Brandynew #922 üzenetére
Először kell sakkot adni, ha abból nem tud kilépni a király akkor van matt. Sakk-matt. Először meg kell támadni a királyt...
" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Egon
nagyúr
válasz Brandynew #918 üzenetére
Mellesleg ebben az agyonnyert állásban ezerféleképp mattot adhattál volna egy lépésben (pl. Bf4-e4; Vd4-e4; Vd3-d2; Vd3-d1 stb.), pont sikerült egy teljesen értelmetlent lépni.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
A válasz első fele igaz, a második nem.
Egyáltalán nem automatikusan lesz vezér az ún. átváltozási mezőn a gyalog, ha elér odáig (ez pár gagyi sakkprogramban valóban így van megvalósítva, de ez messze van a szabályoktól), hanem tetszőleges tisztre átcserélhető (akár huszár is lehet - néha az hasznosabb mint a vezér). Az ún. Saavedra állás is jó példa erre: Saavedra position - Wikipedia
Volt egy feladvány, amit tipikus döntetlennek hitt mindenki évtizedekig a legenda szerint, míg egy Saavedra nevű spanyol papnak sikerült rájönnie, hogy az állás nyerhető, ha vezér helyett bástyát választ világos a gyalogja átváltozásakor.
Elvben akár 9 vezér is lehet egy játékosnak a táblán, nyilván a gyakorlatban ezt kb. lehetetlen megvalósítani. Anno a Kaszparov-Karpov világbajnoki döntőnek volt olyan játszmája, amiben egyszerre 4 vezér volt a táblán (2-2 mindkét félnek), és Kaszparovnak reális esélye volt egy 5. vezér bevitelére - mire erre sor kerülhetett volna, Karpov feladta a partit."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Falovas
aktív tag
válasz Brandynew #918 üzenetére
Azért patt, mert nem adtál sakkot a királynak. Egyszerűen a fehér király nem tud hová lépni, de mivel nem kapott sakkot ezért csak lépni nem tud, ez a patt. A verseny sakkban is két-két királynő van a készletben, mert hivatalosan ha beér a paraszt az ellenfél kezdő sorába az automatikusan vezér lesz.
" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Falovas
aktív tag
válasz Fecogame #902 üzenetére
Szia! Miért vagy zárolva a chess.com-on. Valamilyen fair play hibát vétettél? Mit kell elkövetni azért, hogy ilyen büntetést kapjon egy tag? Köszi a választ!
-
snefi2
csendes tag
Hello
Minosegi kulcstartot sakkfigurat-ast keresek fabol vagy fembol es tenyleg nem uccai "bowli" erdekel....
nem hatrany ha nem valami icipici darab hanem jol lathato...
Esetleg valaki ismer boltot ahol lehet ilyet venni/rendelni? -
HdRew
őstag
Huh, nem túl pörgős a topik.
Ricsi bejutott a candidates-re, hatalmas grat neki, én kb. a queen's gambit óta elsakkozgatok néha, meg nézek pár YT videót gothamchesstől, IMRosentől, agadmatortól.
Hikaru meg twitch streamerként, miután 2 évig nem játszott classicalt bejut szintén a legjobbak közé. Hihetetlen.
Szurkolok Ricsinek, hogy jól szerepeljen majd Madridban, bár Carlsen ellen senkinek sincs sok esélye, ha valaki ki is hívhatja majd őt 2023-ban.
Ricsiről mintha olyanokat olvasgattam volna, hogy fiatalabb korában nem határozta el magát túlságosan a sakk irányába, csak utólag jött rá, hogy ő ezzel szeretne foglalkozni (mint Fucsovics a tenisznél) és ahhoz képest durva eredményeket ért el már most. Mi volt korábban Ricsinél? Valid egyáltalán ez az állítás? Jó lenne picit többet megtudni róla.
-
sh4d0w
félisten
Noh, Magnus Carlsen megvédte a vb-címét, a 11. játékban Nepo feladta a meccset, ezzel biztossá vált, hogy Carlsen előnye behozhatatlan a hátralévő 3 meccsen.
-
Egon
nagyúr
1. Hogy melyik megnyitás ellen melyik védelem "jó", ilyen nincs. Ez függ a sakkozó stílusától, illetve pl. versenytaktikai megfontolásoktól (pl. ha sötéttel feltétlenül győzelemre kell játszani, akkor vélhetőleg egy "élesebb" megnyitáshoz nyúl a játékos). Pl. 1. e4 ellen talán a szicíliai védelem a legjobb választás, de teljes értékű mondjuk az orosz védelem is, és még lehetne sorolni.
2. Előfordul, hogy a tábla mellett sikerül megdönteni egy megnyitást, de leginkább kezdők ellen, illetve ha meglehetősen sok gondolkodási idő áll rendelkezésedre. Nem feltétlenül éri meg arra törekedni, hogy azonnal megdönts egy talán csak látszólagos hibát: lehet hogy ezzel pont az ellenfeled malmára hajtod a vizet (mondjuk vegyük ezt a példát: [link] A 2. lépésben c6 olyan ostobaságnak tűnhet, amit egyből ki kell használni a gyalog leütésével (ami még nem is feltétlenül rossz lépés), de ha a linkelt állásban könnyelműen d3-mal próbálod megvédeni az e4 gyalogot (hogy egy esetleges Qe7 után úgy tudj visszavonulni a huszárral, hogy a királygyalog védve legyen, csúf meglepetés vár: sötét sakkot ad a vezérrel a5-ről, és utána leüti az e5-ön levő huszárt...). A felkészülés során pedig érdemes lehet kicsit "kalandozni": próbálgatni olyan lépéseket is, ami nincs az ismert változatokban, aztán megpróbálni megdönteni azokat.
3. Bár vannak benne nagyon alap dolgok, de továbbra is az Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei, illetve Flesch János: Középjáték című könyveket ajánlom. Egy teljesen más, de szintén hasznos megközelítés Kotov: A sakkozó gondolkodásának titkai című könyvében található.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
F-ECT$
titán
30 év után vettem elő ismét a sakkot, és a sima játékon és feladványokon túl próbálok kis elméleti tudással is fejlődni. Első nekifutásra a megnyitásokat (Italian, Ruy, K/Q Gambit, London, stb), és a védelemeket (Sicilian, Slav, Semi slav, French, Caro-Kahn, KID, stb) próbálom megtanulni és a lichessen vannak is egész jó tanulmányok, amik legalább az adott megnyitás pár variációját bemutatják és némi infót is adnak, hogy miért is azok a lépések, amik.
Amiben jelenleg segítséget kérnék:
-Van-e jó összefoglaló arról hogy melyik megnyitás ellen melyik védelem jó? (Pl azt tudom, hogy a Queen's gambit ellen jó a Slav, de nincs meg minden "pár" a fejemben.)
-Sokszor van az, hogy játszok egy megnyitást, az ellenfél lépései is követik a klasszikus felállást, majd egyszer csak lép egy olyat, ami egyik variáció leírásában sem szerepel. Ekkor mindig felmerül bennem, hogy érdemes lehet ezt valahogy kihasználni (hiszen jó eséllyel nem optimálisat lépett), vagy fejezzem be a megnyitást, mintha mi sem történt volna (persze ha nincs közvetlen veszély), és csak a középjátékban próbáljam meg kihasználni ezt a rossz lépést?
-Szívesen elolvasnék 1 max 2 könyvet (akár online formában vagy angolul is) vagy néznék meg valami hosszabb videósorozatot, ami azokhoz szól, akik az legalapabb dolgokkal tisztában vannak (szabályok, figurák, matt minták, pin, fork, discovered attack, overload, stb), és innen szeretnének továbbfejlődni. Tudom, hogy "végetelen" irodalma van a sakknak, de tudtok ajánlani 1-2 ilyen anyagot?Dive ever, work never.
-
borges7
aktív tag
Telex-en jó kis feladványok vannak mostanában. [link]
-
Egon
nagyúr
Szerintem elég végigolvasni az előző cca. 20 hozzászólást, és látszik, hogy alapjában véve meglehetősen segítőkész vagyok - de az én türelmem sem végtelen.
Mondjuk annak van valami morbid bája, hogy pont te oktatsz ki engem a stílusra, aki korábban "tetves árokba lőni való szarrágó"-zik... [link]
Erre mondják: bagoly mondja bögölynek... Meg azt is: ha hallgattál volna...[ Szerkesztve ]
-
RefeeZ
tag
Te figyelj már, Egon.. ki a reteknek gondolod magad, hogy ilyen stílusban írsz bárkinek? Gondolom, hogy te 2860 ELO-vel ugrottál ki abból, aki nem tanított meg a tiszteletre. Vedd figyelembe, hogy nem mindenkinek megy ennyire jól. Vannak, akik nulláról kezdik, és amíg belerakják azt a több tízezer órát - amit neked ugye nem kellett- , addig bizony húznak ökörségeket. Az ellenfele is nyilván "béna", nem pedig kezdő. Ha valaki ide jönne tanulni, te meg ezzel a stílussal elveszed a kedvét a játéktól, azzal mit érsz el? Gondolom, majd hazamegy, és elmondja mindenkinek, hogy a péhán mekkora jóarcba botlott, és ettől lesz még több olyan ember, aki alig várja, hogy isten neki is segítsen. Ja, várj.. nem! Ha segítőkész nem tudsz lenni, inkább kussolj, miccósz? Vagy még jobb.. ha nem akarsz csendkirályozni, keresd meg azokat az embereket, akik vevők a mondandódra, és add elő nekik magad.
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #902 üzenetére
Nehezn tudom eldönteni, hogy trollkodsz-e ezekkel a rém gyenge lépésekkel, vagy komolyan ilyen alacsony szinten játszol.
Kis túlzással, csak jobb lépések lettek volna annál, hogy egy nagy minőséget áldozz, miközben ütésben van a huszárod és egy gyalog is, ráadásul két gyaloggal kevesebbed van - a tisztelőnyöd ezeket csak részben kompenzálja, főleg hogy elég passzív az állásod.
Az egy külön csoda, és persze az ellenfeled jelentős bénasága, hogy ezt a (vezéráldozat után) vesztett állást meg tudtad nyerni.
Ahogy írták, Hd6 lett volna a teljesen kézenfekvő lépés: ez két fenyegetését is meghiúsítja az ellenfelednek, ráadásul a problémás szabadgyalogot is el lehetett volna tüntetni a következő lépésben, de világos Vxa6, majd Hc6 után, az a-gyalog előrenyomulásával még okozhatott volna problémákat, ez a tisztelőnyöd kompenzálásával döntetlen-szagú állásnak néz ki hirtelen ránézésre."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
-
sh4d0w
félisten
Eszem-faszom megáll: https://youtu.be/KSjrYWPxsG8
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #898 üzenetére
Rendkívül egyszerű. En passant ütést csak közvetlenül a gyaloglépés után (mármint ha az előző lépésben történt volna c7-c5) lehet tenni a szabályok szerint, itt meg látszik, hogy korábban a futóval lépett sötét.
Egyébként ránézésre semmi előnyt nem ad ez az ütés, sőt: inkább megpróbálkoznék egy d6 leszorítással, bár a futóhátrány miatt ez már mindenképp vesztett állás...[ Szerkesztve ]
-
veterán
En passant kérdés:
Az alábbi szituációban a d5-ön lévő gyaloggal leütném a c5-ön lévő gyalogot, de nem engedte. A linkelt Wiki oldal alapján pedig le lehetett volna. Miért nem engedte?
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
veterán
Tegnap este sokat forgolódtam elalvás előtt és eszembe jutott valami
Ha van egy adott sakkállás (és semmi mást nem tudunk róla), meg lehet róla mondani, hogy a fehér vagy a fekete következik? Az első néhány lépésnél szemmel is, na de a sokadik lépés után is ugyanez a helyzet?
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #892 üzenetére
Ebben mindig megnézem a hibáim, és az alábbiakra jöttem rá:
- Azonos szintű bábut mindig le kell ütni, ha lehetőség adódik rá
Marhaság, ilyet kategorikusan biztosan nem lehet kijelenteni, egy csomó esetben kifejezetten hátrányos cserélni.
Javaslom a szakirodalom tanulmányozását, ha fejlődni akarsz (elsősorban az Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei című könyv nagyon alapos elolvasását)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
No offense, de mi a célod ezeknek a partiknak a belinkelésével?
Leginkább tanulni szeretnék a hibáimból, de aztán rájöttem, hogy van egy remek "Analyze" opció a Chess.com alkalmazásában. Ebben mindig megnézem a hibáim, és az alábbiakra jöttem rá:- Azonos szintű bábut mindig le kell ütni, ha lehetőség adódik rá
- Sokszor nem veszem észre, ha egy bábut le lehet ütni
- A huszárral néha nem jó helyre lépek, lenne sokkal jobb lehetőség is(#886) sh4d0w
Linuxra van olyan GUI, amiben tetszőleges állást tudok felrakni a táblára? Engine-nek mit ajánlotok?
Engem ugyanez Windows-ra érdekelne.Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
Egon
nagyúr
válasz #05304832 #889 üzenetére
Ha jól tévedek, abban az arányban végződtek az adott lépést tartalmazó játszmák (értelemszerűen a fehér világos, a fekete sötét győzelmét jelenti, a szürke pedig a döntetlen).
-
Egon
nagyúr
Úgy érted, a 32. lépésben. Valóban, Qxf7 matt lett volna. De számtalan egyéb módon is nyerhetett volna világos, abban az állásban könnyen le lehetett volna nyerni a h8 bástyát is pár lépésben, ha már nem mattolt, illetve hogy mi vette rá világost a g és f gyalogjai feláldozására, valamint hogy mifenének áldozta a bástyát g6-on a 38. lépésben, az rejtély...
-
sh4d0w
félisten
válasz Fecogame #882 üzenetére
Nagy mákod volt, a 31. lépésben lemattolhatott volna.
Egyébként sziasztok, örülök, hogy rátaláltam erre a topicra és akkor gyorsan kérdezek is egyet-kettőt: Linuxra van olyan GUI, amiben tetszőleges állást tudok felrakni a táblára? Engine-nek mit ajánlotok?
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #884 üzenetére
A huszárt is csúnyán otthagytad később, egy átlagos játékos ellen az is önmagában simán elég lett volna a vesztéshez...
Rengeteg óriási hiba lett elkövetve mindkét fél részéről. No offense, de mi a célod ezeknek a partiknak a belinkelésével?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #880 üzenetére
LOL. Eleve nem léptem volna ilyen h*lyeségeket...
Tiszthátrányban volt, nem csoda hogy kilépett. Mire gondoltál, hogy mit léptünk volna, egy vesztett állásban?
Egyébként a 3. lépésben d3 már eleve részedről volt gyenge lépés, ha Philidor védelem ellen játszom, itt általában d4-et lépek, de Hc3 is jó."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
A fehérrel voltam én, a fekete bábuval játszó játékos kilépett. Ti mit léptetek volna?
-
Di Natale
aktív tag
Akik felnőttként szeretnének sakkozni annak itt hagyom ezt:
Learning chess as an adult
Illetve felnőtteknek szóló könyv, hogyan fejleszd magad 5 hónapon át egy elfogadható szintre:
Rapid Chess Improvement, a study plan for adult players -
nextman
aktív tag
A youtube videok szerintem nagyon hasznosak, lehet sokat tanulni. En angolul szoktam nezni, sok hasznos van.
Es vannak klubok, ahova lehet csak jatszani is bemenni, de lehet versenyezni is.
En pl. Ujpesten az UKSE-be szoktam regebben.
De sok ilyen klub lehet. -
Egon
nagyúr
válasz csatacsita #876 üzenetére
Nyilván nem kell minden megnyitást megtanulni. Világossal legyen egy kedvenc nyitásod (ez ugye általában e4 vagy d4), az erre adott válaszokat is kell tanulmányozni (ha e4-gyel nyitsz, akkor általában spanyol megnyitás, orosz, francia vagy caro-can védelem jöhet szóba, illetve gyakran szicíliai védelem; bár előfordul pl. Philidor védelem is; d4 esetén vezércsel és a különböző indiai védelmek jöhetnek általában).
Sötéttel fel kell készülnöd e4-re és d4-re is legalább, így minimum 2 védekezést kell tudnod jól játszani. Nem csak mechanikusan kell bemagolni a nyitásokat, hanem a lépések mögé kell látni: mi miért történik, miért rossz ha pl. eltérnek a lépéssorrendtől stb. Illetve az egyes megnyitásokból kialakuló középjátékok problémáira is kell legyen elképzelés. De ezekre elég jól felkészítenek az ajánlott könyvek, bár erős ellenfél ellen nyilván nem könnyű az elveket átültetni a gyakorlatba..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz csatacsita #874 üzenetére
Nem mindegy hogy mi a cél, milyen szintig szeretnél eljutni: versenyezni is akarsz, vagy "csak" egy erős amatőr szintre tervezel pl.
Megnyitásokat be kell magolni, ott nem gáz ha kirakod a táblára a lépéseket, sakkönyv dettó (kivéve ha kifejezetten kéri az adott könyv, hogy fejben próbálkozz). Könyvből szerintem elég jó az Asztalos-Bán féle A sakkjáték elemei (mondjuk a 8. 2005-ös kiadás sajnos tele van nyomdahibával: az állások elég jelentős része hibás pl.), és a Flesch János: Középjáték című könyve is.
Szerk.: a feladványokat viszont tábla nélkül célszerű megpróbálni megfejteni.[ Szerkesztve ]
-
csatacsita
tag
Sziasztok!
Legutóljára általános iskola 2. osztályában sakkoztunk a napköziben mindenféle szakköri kereten kívül. Azóta eltelt 20 év, és úgy láttam, hogy újra elő kellene venni, mert érdekes. Év elején elkezdtem játszani a lichess.com-on. Megtetszett nagyon, este elalvás előtt játszottam párat, amolyan kikapcsolódásként. Azóta játszottam ott 330 partit, néztem pár youtube videót egy-egy megnyitásról, elolvastam pár alap leírást, hogy ne vakon játsszak, amiben a legfontosabb alapelveket leírják. Ez az idő alatt, 8 hónap a 850-es szintről 1100ig jutottam. Hát szerintem katasztrófálisan kevés. Tudtok tanácsokat adni, hogy még mit kellene felvennem a sakkozási szokásaim közé?
-Hol érdemes követni a világban a sakk eseményeket, játszmákat, stb? Ti hol és miket néztek heti rendszerességgel?
-Milyen sakk könyveket érdemes beszerezni újonnan vagy antikváriumból?
-Amikor egy sakk könyvben leírja a lépéseket, az gáz, ha táblán rakom én is, nem csak a fejemben tartom?
-Mikor érdemes elmenni valami helyi klubba? Egyáltalán még léteznek ilyen közösségek, akik még ha hobbi szinten is, de heti szintek sakkoznek? Mik azok a szintek, amikor már nem röhögnek körbe, ha belépek egy hasonló helyen az ajtón? -
Skillet
addikt
Látom a topik eléggé halott, de teszek egy próbát, mivel máshol egyelőre nem jártam sikerrel.
KATT
Köszönöm[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Saua
tag
Sziasztok,
az alábbi sakkfeladványban mi a szerepe [SetUp "1"] résznek?
[Event "Deutsche Schachzeitung"]
[Site "?"]
[Date "1968.??.??"]
[Round "-"]
[White "9 AUTHORS"]
[Black "#2"]
[Result "1-0"]
[FEN "8/8/8/8/1Q6/1K6/8/2Nk4 w - - 0 1"]
[SetUp "1"]1. Qa5 Kxc1 2. Qe1# 1-0
-
concret_hp
addikt
válasz concret_hp #858 üzenetére
na röpke pár napig tartott csak, itt a kép az újságokról
ha érdekel valakit 1 tábla csokiért / sörért elvihető, mégse dobjam ki
vagy fullba vagy sehogy :D
-
saxonb76
csendes tag
Szia,
Dobtam én egy privát emailt neked de nem tudom megkaptad e.
Bocsi hogy így ismertelenül zavarlak de véletlenül rátatláltam erre a 2006-os topicra a mobilarena.hu- ahol a sakk topicban beszélgetettek.
Van nekem egy lányom Anna aki kb. 1500-as játékos. és háát eddig magam tanítgattam de nem vagyok egy jó játékos és ma már nem tudok neki magamtól túl sok újjat mondani (meg meg is ver állandóan) de külön mestert nem engedhetünk meg neki.
Azt olvastam a hozzászólásodban hogy van valamilyen edzésterved a fejlődéshez. Tudom hogy ez 12 éve volt de hátha még meg lenne. Ha meg van akkor valamiképpen el tudnád hozzám juttatni? persze értekezhetünk privátban is. A privát emailem címe nem egyezik azzal ami itt a mobilarenaban meg van adva.Köszi és Üdv,
SaxonB76 -
RefeeZ
tag
tényleg tetves árokba lőni való szarrágó aki nem ad visszavágót. ha haldoklik a kutyája és állatorvoshoz kell vinnie, akkor is. nem tudom észrevetted-e, de általában pont azok nem adnak visszavágót, akik tudják, hogy ha a szerencse nem az ő oldalukon állt volna a partiban, akkor meg lettek volna alázva. dehát nyilván mindenki képet 10 lépést előre gondolkodni még blitz-ben is, és ilyen sosem fordul elő, hiszen ők tudatosan nyernek.
-
törölt tag
a chess.com is tök magyar, mi kell még? akkor nézzétek meg a lichesst ez teljesen magyar 1-2 részt kivéve, de a játék része magyar... mint a chess.comnak , esetleg a https://www.chessfriends.com/-ot bár itt erősen korlátozott az ingyenesség, viszont rengeteg a magyar ha ez neki fontos. Jegyzett partiból 50-et játszhat előfizetés nélkül 1 hónapban, a barátságos pont nélküli meccs természetesen korlátlan. A chessfriend-nek van sakk oktató programja is, mely okostelefonra egyebekre letölthető a play áruházból. vagy iOS-re is (neten nincsen csak letöltősbe)
[ Szerkesztve ]
-
gorje
senior tag
Sziasztok!
Milyen online sakkozasi lehetoseget/oldalt ajanlanatok? Rokonom szeret szabadidejeben sakkozni es neki keresnek. -
Egon
nagyúr
válasz concret_hp #858 üzenetére
Könyvek lehet hogy érdekelnek, írd meg mid van.
-
concret_hp
addikt
van pár régebbi újságom meg könyvem, minimál pénzért (sörárban) érdemes hirdetni valahol?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Egon
nagyúr
Tényleg "tetves, árokba lőni való patkányok" azok az emberek, akiknek pusztán az a bűnük, hogy nem játszottak veled visszavágót? Ezek után kíváncsi vagyok, mit kívánnál annak, aki mondjuk meghúzza a kocsidat, ezáltal tényleges kárt okoz neked...
Nem a sakk a te sportod, az tisztán látszik. Egyébként megfigyelésem szerint két esetben nem szoktak visszavágót játszani: ha túl erős vagy ha túl gyenge az ellenfél, esetleg még akkor, ha éppencsak vagy szerencsével (mondjuk egy durva elnézés következtében) nyert a játékos, és nem akarja rontani a mérlegét."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
RefeeZ
tag
Ismer valaki olyan oldalt, ahol nem csak tetves, árokba lőni való patkányok játszanak? Mi a jó isten véres bal lábujjáért nehéz visszavágót adni... 100-ból 100-szor?!
-
Di Natale
aktív tag
Tudnátok ajánlani online magyar közösséget?
Amúgy nekem a Lichess.org jön be, ha gondoljátok játszhatunk.
-
Egon
nagyúr
Kicsit megkésve.
Sötéttel két lépésből (pontosabban két lépéspárból) is lehet, ugyanez a motívum.
Világossal azért több, mert világos indul, sötétnek két lépésre van szüksége ahhoz, hogy matthelyzetet teremtsen, és bár világos két lépésből el tudná érni azt a pozíciót, ami mattot jelentene, kénytelen egy "felesleges" lépést beiktatni (a példádban ez Vf3 volt, hiszen a vezér egyből is tudna d1-ről h5-re lépni).Példa a mattra sötéttel:
1. g4 e5
2. f3 Vh4 sakk és matt."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
törölt tag
-
Kétlépés
újonc
Valóban, sötéttel jó a megoldás. Ezzel az elemzővel próbáltam, de ő is csodálkozott csak! https://www.chess.com/hu/analysis-board-editor
A következő oldalon találhatók az 1,2,3, stb. lépéses feladványok, amik között találtam: http://tablajatekos.hu/sakk-3
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
RefeeZ
tag
válasz #05304832 #844 üzenetére
Nem teljesen értem, miért ne lenne jó, vagy hogy kinek sakk Vxe1 után.
Két fejezetre bontva feltettem egy lichess táblára az elképzelésemet: https://lichess.org/study/WUSeM0Rt . Remélem, nálad is rendesen fog látszani, még sosem használtam ezt a funkciót eddig.
-
RefeeZ
tag
válasz Kétlépés #842 üzenetére
Biztos, hogy nem sötét indul? Világossal, ha beszarok se tudok mattot adni 2 lépésből, de még 12-ből is csak akkor, ha sötétet közben elrabolják az ufók és egy szellemileg sérült mezei nyúl ül a helyére.
.. Be1+ és ha Vxe1 Vxg2#, ha pedig Hxe1 akkor Vh1#. Nyilván vannak itt akik nálam egymilliárdszor jobbak, úgyhogy kérlek javítsatok ki, ha tévedek.
-
Egon
nagyúr
Újabb feladvány, szintén világos indul és 3 lépésben mattol. Lényegesen könnyebb mint az előző, de azért nem triviális szvsz.
[link]"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
törölt tag
Milyen élet lett itt
local1 Nem ismerted? Elég régi oldal , nem profitorientált 1 ember kezdte annó üzemeltetni, nincs reklám önkéntes támogatásokból él az oldal.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Jól.
4 lépésből nekem is megy... Egyre inkább azt gondolom, hogy sajtóhiba, vagy valami nagy árulás esete forog fenn. Aztán lehet, hogy valaki majdcsak ráakad a jó megoldásra.Ha a vezért 1 lépsben f6-ra vagy g6-ra lehetne "teleportálni", akkor meglenne a 3 lépéses matt.
[ Szerkesztve ]
-
nextman
aktív tag
Jol raktam ossze?
PozicioEn 4 lepesbol tudtam mattolni.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Feladványkedvelőknek.
Világos: Kc5, Ve2, Fd7. Sötét: Kb7, a6, a7, e5. Világos indul és 3 lépésben mattot ad. Próbálkoztam, de szégyenszemre nem tudtam megoldani. Remélem nem sajtóhibás a feladvány...
Némi elemzés után úgy tűnt, hogy a feladvány kulcsa, hogy a sötét király ne tudjon c7-re lépni, mivel egyrészt fenyegeti a futót, másrészt d8-on keresztül el tud menekülni a matt elől. Kc7-et kétféleképpen lehet (direktben) megakadályozni: Vxe5 vagy Kd6 lépésekkel. Előbbi azért nem jó, mert sötét a6-ot lép, és nincs matt két lépésből (legalábbis én nem találtam), utóbbi esetén a sötét király b6-ra lép (gyaloglépésekre Vb2 sakk és futómatt a következő lépésben), majd Vc4 után egyszerűen visszalép b7-re, és nincs matt (más jó vezérlépést nem találtam).
Indirekt módon is meg lehet akadályozni Kc7-et: Vh5-tel (mivel Kc7-re Ve8, majd Vc8 matt jöhet - sajnos azonban Vh5-re a5, majd Ve8-re a6 jöhet, és nins matt).
Felfedeztem egy érdekes mattképet: ha sötét a6-ot lép, világos fel tudja áldozni a vezérét a6-on, és Kxa6-ra Fc8 matt jön - de olyan kezdést nem találtam, ami úgy kényszerítené rá sötétet a6-ra, hogy közben a világos vezér 2. lépésben a6-ra tudna lépni.
Ha valakinek sikerül megfejtenie, küldje el priviben."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
törölt tag
OFF: Nem sakk, hanem Backgammon, de szerintem szép eredmény. Ostábla-nagyhatalom lett Magyarország
-
nextman
aktív tag
Szerintetek hol/hogyan lehetne elo pontot szerezni?
Be kene itratkozni valami klubba, vagy versenyekre jelentkezni, hogy megy ez? -
Sziasztok!
Régen sokat sakkoztam. Élőben, igazi műanyag versenysakk bábukkal, jókat beszélgetve közben. Nagyon gyengén játszom, de akkoriban nem a győzelem motivált, hanem a szórakozás, időtöltés. 20 év elteltével úgy alakult az életem, hogy hirtelen sok időm lett, és mivel ha befagy a Duna, a menyhalat sem üldözöm már olyan ifjonti hévvel, meg a Starcraft-ot, Battlefild-et is unom már (állandóan levernek…), elhatároztam, megpróbálom a sakkot. Először valami klubbot kerestem volna, ahol megtűrnek egy amatőr bábú tologatót, de csak gyerekeknek találtam. (vidéken lakom) Aztán programok után néztem: nem találtam sokat (elsőre…). Boltokban kerestem, Chessmastert, Fritzet vettem volna. Szétnéztem a legismertebb használt piacokon is, egy ajánlatot találtam: a Magyar nyelvű (Lengyel fejlesztésű) Sakk Mester 2000Ft-ért. Ez a 90-es évek végének „megkésett” játéka, színvonala kb. a 80-as évekbe helyezné, se adatbázis, se oktató mód…. Hogyan jutottunk ide? Lékó Péter és a Polgár család hazájában, ahol a 80-as években megjelenő Mikro Számítógép Magazin minden számában írtak a sakkprogramozásról, és a jogutód Alaplap magazinban is volt a „Kaleidoszkóp”-rovat. A játékos magazinok se foglalkoznak nagyon a sakkal, pl. a Fritz-ről még egy tesztet se olvastam. (A Magyar Sakkvilág nem ide tartozik…) Elhatároztam, amolyan „vitaindító” cikket írok a Logoutra. Napokon belül 10°C alá hűl a Duna, felébrednek a menyhalak, de én csak írok…
Aztán rájöttem, hogy a téma túl nagy, és én túl kezdő vagyok ahhoz, hogy cikket írjak, ezért inkább itt, a fórumon rakom ki az írást. Sok kérdést nem tudtam tisztázni, és újságokat is keresek (lásd az utolsó bekezdést) ebben a segítségeteket kérem.
Tisztázzunk pár sakk alapfogalmat:
ÉLŐ PONT: A sakkjátékos ember vagy gép erősségét az Élő Árpád Magyar származású, Amerikában elhunyt polihisztor (1903-1992, Arpad Elo) által kifejlesztett, és róla elnevezett képlet alkalmazásával mérik. Emberek között a legnagyobb Élő-pontszámmal rendelkező játékos Magnus Carlsen, (szül. 1990 nov. 30, 24 éves!) 2862 ponttal. 2800 feletti ponttal kevesebb, mint 10 játékos rendelkezik a világon. A legerősebb motor a 3406 Élő ponttal rendelkező Komodo.
MOTOR, ENGINE: A sakkállást kiértékelő program, ami a lehetséges lépéseket a várható nyereség szerint sorba rendezi, és a legnagyobb nyereségűt lépi.
Keretprogram, GUI (Graphical User Interface): A motor és az adatbázis vezérlését, összekapcsolását és a játék felhasználó felé való megjelenítést végzi.
A motor és a keretprogram közötti kommunikációért felelős protokoll 3 féle lehet: XBoard: Ez a legrégibb, Linuxra. WinBoard: Az előző átirata Windowsra. UCI (Universal Chess Interface): A legújabb, de szerintem a legelterjedtebb. Ezek a nyílt szabványok lehetővé teszik, hogy egy keretprogramot alá több, azonos szabványú motort is telepíthessünk, és azokat felváltva használjuk.SAKKADATBÁZIS: Lehet megnyitási, teljes játék, v. végjáték. Ez általában egy tömörített szövegfájl, híres emberek, gépek játékainak lépéseiről. A motor is bele-belenéz, (ennek funkciója számomra nem teljesen világos…) egy helyzet kiértékelésekor, de elemezni is lehet őket, tanulva a profibb játékosok lépéséből.
1769-ben Kempelen Farkas Magyar feltaláló bemutatta a világ első sakkozó gépét (a „Törököt”), több mint 200 évvel megelőzve erősségben a világot! Hogy Török-volt-e, azt nem tudom, de hogy igen pici, és kiváló sakkozó volt a gépbe „épített” ember, az tuti XD. Na de komolyan: 1948-ban szabadalmaztatták a tranzisztort (Bell Labs, Lucent) 1958-ban a Texas Instruments cégnél elkészítik a világ első integrált áramkörét. ’71 ben ugyanitt elkészül a világ első CPU-ja, amit két hónap múlva az Intel 4004 (4-bitesek) követ. Még ez évtized elején megjelennek a 8-bitesek is. Én innen kezdem számítani a számítógépek korát. 74-ben Stockholmban megrendezik az első számítógépes sakk-VB-t, amit a Szovjet Kaissa (a sakk Istennője) nyer (egy IBM System 360 –ról koppintott gépen futtatva…). A versenyen indul a Magyar fejlesztésű „Papa” program is. Ezen a sorozaton (WCCC) bármilyen gép indulhat, ezért általában a szuperszámítógépek, ill. a speciális célhardverek nyernek. A második VB-t 77-ben rendezik meg, és onnantól kezdve 92-ig Amerikai programok nyernek. A 77-es győztes Chess 4.6 program a Northwestern University –n készült CDC Cyber 176 –gépen futott, és 74 ben csak a 3. helyezést ért el a 4.0-s verziója. Meg kell még említeni az ebben a sorozatban többször is rajthoz álló Magyar programokat: Pandix, Brainstorm (Horváth Gyula) Merlin (Jákó Balázs), Hector for Chess (Jergler Csaba), Kempelen (Kovács Attila). 92-ben különleges győzelem születik: a Holland Gideon Chessmachine 3.1 nyer, ez a „Chessmachine” egy IBM PC ISA slotjába rakható, ARM2 processzorral és RAM -al felszerelt „sakk-kártya”, lényege, hogy a RISC processzor könnyebbséget jelentett a sakkprogramozásban. Ez a kártya akkoriban kereskedelmi forgalomban is beszerezhető TASC ChessMashine változata, legyőzi a szuperszámítógépeket. Ebben az évben tűnik fel először a másik kiváló Hollandus, Frans Morsch Fritz (2.0) programja, és egyből az 5. lesz. Ed Schröder, a kiváló Hollandus 1980-ban írja első sakk programját. TRS-80 számítógépre, a programnak a Rebel nevet adja. 1989-ben Ő írja a „Mephisto Polgár Module” sakkgép szoftverét. 92-ben a Rebel Gideon néven VB-t nyer. 93-ban megírja első DOS programját, a Mephisto Gideont.
1976-ban Peter Jennings kiadja az első kereskedelmi sakkprogramot (MicroChess, 1,1kB (!!)) KIM-1 típusú mikrogépre. Az 1981-es original IBM PC megjelenésekor elkezdődött, és kb. 1995-ig tartó DOS korszakban volt a sakkprogramok első fénykora, 35-45 program jelent meg ez idő alatt.
Ezek jó része ma már Freeware, és DOSBox alatt jól futnak (DOSBox help: [Z:\>mount i d:\], [Z:\>I:], [I:\>cd cm21], [I:\CM21>2100], Ahol I: egy valóságban nem létező meghajtó, a játék indítófájljának elérési útja pedig: D:\cm21\2100.exe). Akinek ez bonyolult, annak ajánlom a D-Fend-Reloaded programot ( http://dfendreloaded.sourceforge.net/ ), ami egy grafikus keretprogram a DOSBox-hoz. Ebben aztán a VirtualHD mappába kell másolni a DOS játékokat, és onnan betárazni a D-Fendbe. Akinek nincs otthon DOS játéka, arra kiváló Hollandosunk, Ed gondolt, amikor elérhetővé tett két fájlt (http://rebel13.nl/misc/more%20dos%20oldies.html és http://rebel13.nl/rebel13/rebel%2013/download.html ): Az elsőben 33db free vagy demó sakkprogram van D-Fendbe tárazva, a másodikban az Ő általa fejlesztett (1993-2004-ig) Rebel programokat (18db) tette szabadon elérhetővé, szintén D-Fendbe tárazva. Ezeket elég csak letölteni, kicsomagolni, és a mappában lévő DFend.exe –vel elindítani. Ed ingyenes sakkmotort is fejleszt, Pro Deo néven (WinBoard és UCI kompatibilis).Napjainkban a sakkprogramok második fénykorukat élik, talán az internet térhódítása miatt.
Most próba képen egy Arena GUI-t (http://www.playwitharena.com/ ) házasítunk össze egy Stockfish (https://stockfishchess.org/ ) motorral, és a MillionBase (http://www.top-5000.nl/pgn.htm ) adatbázissal. (mind Free program!)
Arena 3.5: UCI és WinBoard motorokat is támogat, valamint a .pgn és .epd kiterjesztésű adatbázisokat. A program tömörítve csak 18MB, 19 nyelvre van lefordítva, sajnos a legújabb verzió Magyarra még nincs. A tömörített verziót töltöttem le, mert abban alapból van pár motor is. Ezt telepíteni nem kell, a kitömörített mappában lévő Arena.exe –vel indítható. A Stockfish 6 motor jelenleg a Komodo 9.2 utáni legerősebb a világon, 3386 Élő-ponttal. (A „Stockfish” is tőkehalféle, mint a menyhal!) Az Arena Engines menüjét megnyitva kiválasztjuk az Install new Engine… pontot, kijelöljük a megfelelő .exe fájlt, és OK. A MillionBase 2.2 adatbázis 2,2 millió játékot tartalmaz. Ez egy tömörítve 400MB-os, kibontva 1,5GB-os .pgn kiterjesztésű fájl. Az Arena PGN menüjének Open pontjára kattintva kell kijelölni, megvárni, míg betöltődik, és OK. Az így létrehozott „sakkrendszer” sok funkcióját még nem értem, de jól eljátszogatok vele. A Stockfish az én 3GHz-es, kétmagos gépemen „nem egy villám”, érdemes a gondolkodási időt az alapbeállításnál (6perc) kisebbre venni.
Megemlíteném még a SCID és a SCID vs PC (free) programokat. Ezek amolyan adatbáziskezelő-elemző programok lehetnek? .pgn fájlokat kezelnek, de van saját formátumuk is, ami 3 féle fájlból (sn4 si4 és sg4) áll.Egy kis szórakozást ajánlok: Egy képzeletbeli verseny lebonyolítására gondoltam, ahol az első mérkőzést természetesen a bajnok, Németország büszkesége, a szupernehézsúlyú FRI-FRI-FRI-FRI-FRITZ vívja önpusztító kihívójával!
A kihívó kiválasztásával már nagyobb bajban voltam, mindenképpen IBM PC-s, színvonalas alkotásra vágytam, valami különlegesebbre. Első gondolatom a Chessmaster XI Grandmaster Edition volt, a 2007-ben megszűnt kiváló sorozat utolsó darabja, de ez túl szimpla lett volna. ChessMaster 2000, 2100, 3000, 4000 Turbo, Fritz 1.0, 2.0, 2.5, és 5.32 maradtak bent az első válogatáson. (Az 5.32-es segédprogram nélkül telepíthető, futtatható Windows 7-en) A programok futtatása nem okozott problémát, (egy ideig) a DOSBox 0.74 ismét bizonyította kiválóságát. A jelöltem a 4000 Turbo lett, de ennek beizzításakor a Box Windowst reklamált. Ebből a programból van Win 95-ös verzió is, és állítólag ez a Win 3.x-re tervezett verzió is kiválóan fut Win 95-ön. Ekkor még ezt a verziót nem tudtam futtatni, (D-Fend –nek van Windows pontja, de még nem próbáltam) és a CM2000 –is kiesett, mert relatíve puritán, kezdetleges program, talán hogy az átirata a Commodore 64 RAM-jába is beférjen. A CM2100 sokkal profibb, a CM3000 pedig ennél alig jobb (talán csak az oktató módja). Tehát a Deep Fritz 14 kihívója a ChessMaster 2100-lett.
Chessmaster 2100 (1989) vs. Deep Fritz 14 (2013): FIGHT!!:
1. menet: hardverigény.
CM2100: Processzor: i8088, RAM: 0,5-1MB, Merevlemez: 1MB, Operációs rendszer: DOS 2.0
DF 14: Processzor: PIII 1GHz-i5 négymagos, RAM: 2GB-4GB, HDD:*, OS: Win XP-Win 8.1, VGA: 256-512MB, DX9-10 (min.-ajánlott)
*Helyigényét nehéz megítélni, mert adatbázisokkal bővíthető, de nem kötelezően. Egy-két GB-os értékről van szó.
Érdemes még megemlíteni, hogy a CM2100 16 bites program, míg a DF 14 32 és 64 bites módban is képes üzemelni. A CM3000 hardverigénye alig magasabb a 2100-asnál, de a 4000 Turbo, mivel már Windows-os, és 32 bites, jelentősen „súlyosabb” versenyző:
CM4000 Turbo: Processzor: 386SX-486, RAM: 4-8MB, HDD: 12MB, OS: Win 3.1, VGA: 256-512 kB,
A 12 MB-os merevlemezigény nem tűnhet magasnak, de tudni kell, hogy maga a program majd’ 400MB-on terpeszkedik a CD-n, korának igazi „fatware”-je. Az első menetet a barátságos hardverigény miatt a CM2100 nyerte.
2. menet: megjelenítés, grafika.
Nem taglalnám, ebben a témában milyen forradalmi változások mentek végbe az elmúlt kb. 20 évben. Mégis, a sakkjátékokról elmondható, hogy a kevesebb itt több, tekintve, hogy a legegyszerűbb, kétdimenziós megjelenítés a legátláthatóbb. Mindkét versenyzőnek van 3D-s módja, de ezt ritkán használják. Igazán profik el is rejthetik a bábukat, és vakon játszhatnak. Két végletet említenék még, a DOS-os Chess 88-nak csak egyféle, 2D-s módja van, az is csak 2-színt jelenít meg (talán ezért a program mérete 9kB), a LoveChess pedig látványos animációkat jelenít meg ütésekkor. (Miből lesz a cserebogár? XD)
3. menet: sakkmotor, játékerősség.
A CM2000 hivatalosan 2000Élő erősségű, de valójában gyengébb (engem azért még simán lever…). A CM2100 maximális erejét a gyártó 2353Élő pontban adja meg. A Deep Fritz 14 (engine coder: Herr Gyula Horvath, XD), és az egyéb, korunkra jellemző modern motorok játékereje 3000Élő fölötti. Itt is nehéz pontos adatot adni, mert ezek az értékek igen nagyban függnek pl. az alkalmazott hardver erősségétől. Egy gyengébb, i8086, i80286-os processzorra írt program DOSBox alatt, pl. az én C2D E8400-as, 3GHz-es procimon jóval erősebb lehet, míg ugyanezen a kétmagos gépen a DF 14 nem éri el az optimális teljesítményét, feltéve persze, hogy nem akarok egy órát várni minden lépésre. További probléma, hogy a Fritz-nek a motorja is cserélhető, tehát aki ezzel játszik, az nem biztos, hogy Fritz motor ellen sakkozik. Elterjedt, kompatibilis motorok még a Houdini, Komodo, Rybka, Junior és a nyílt forráskódú Stockfish 6, Gull 3, Fire 4. Mindkét program motorja(i) konfigurálhatóak (itt a CM2100 nek sincs semmi szégyenkeznivalója), ki-ki neki tetsző erősségű ellenfél ellen játszhat.
4. menet: adatbázisok.
CM2100: 110db teljes parti, teljes, szöveges elemzéssel, a megnyitási adatbázis több mint 151 ezer állást tartalmaz. A DF 14-hez tartozó ChessBase programhoz több millió teljes játékos adatbázisok is vásárolhatók, pl. a Mega Database 2015 kb. 6 millió játékot tartalmaz. Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek a mennyiségnek kb. hány százalékát használja ki egy átlagos hobbi-sakkozó, én pl. a kisebb, de jól válogatott, és mély elemzéssel ellátott adatbázisokat kedvelem. Nekem a 110db is sok. Természetesen a CB adatbázisáról ettől függetlenül csak szuperlatívuszokban beszélhetünk, de ekkora mennyiségre szerintem csak kutatóknak és mestereknek van szükségük.
5. menet: oktató mód.
Mielőtt ebbe belekezdenék, meg kell mondanom, hogy nem tudok angolul. Márpedig a sakkprogramok finoman szólva se állnak jól magyarítás terén, én egy magyarítást se találtam. (Magyarítók ezt nyugodtan vehetik célzásnak.) Tehát ezt a menetet a magam szubjektív módján tudom csak megítélni. A hozzám hasonló fogyatékkal élőknek ajánlanék két kiskaput: kezdőknek, vagy vizuálisabb alkatúaknak James Eade: Sakk - A sikeres játékos kiskátéja c. könyvét, profibbaknak Asztalos Lajos, Bán Jenő: A sakkjáték elemei c. könyvét.
A CM2100 -ban, bár van oktató mód, ez nem túl fejlett. Egyrészt van egy tutorial, ami leírja a bábukat, lépéseket, alapfogalmakat. Ez mellett az alábbi kisegítő lehetőségek vannak: ütésben lévő bábúk jelzése, lehetséges lépések jelzése, legjobb lépés jelzése, lépés visszavonása, megnyitási adatbázis segítségül hívása, és a játék végén lehetséges az analizálás. Akinek fontos az oktató mód, annak min. a CM3000-et ajánlanám, ami főleg ebben a témában nyújt többet, különösen a „mentor” –menüt ajánlom. A DF 14 sem az a tanitgató fajta, de elemezni kiválóan tud, és ez is jó tanulásra. A vásárlásával 6-hónapos (SE verzió: 1 hónap) prémium előfizetést is kapunk a Playchess.com szolgáltatásaira, ahol oktatóanyagok vásárlására buzdító reklámok is várnak, persze ezek nem olyan alapszintű leírások. Ez is a DF profi mivoltára utal, de opcióként beújíthatunk egy Fritz for Fun 13-ra, ami fele annyiba kerül, mint a nagy tesó, és oktató anyagokkal telített, a leírása szerint. (Gyerekeknek pedig Chesstert ajánlom, ha a Fritz családból választanánk…)
6. menet: összegzés.
Ki legyen hát a győztes? Szerintem minden az igényeinktől függ. Maximalistáknak, mestereknek és kluboknak a DF 14 ajánlható jó szívvel, ha telik rá, akkor valami jóféle adatbázissal kombinálva (nagyobb, Magyar, olcsóbb a CB-nél, de eléggé avíttas felületű a SuperPro). A többségnek, a nagyon kezdőtől a profi játékosokig a ChessMaster 2100-XI –ig terjedő sorozat ajánlható. Mérkőzésünk egyik célja volt bebizonyítani, hogy ha a grafika másodlagos, akkor egy 26 éves program is lehet kiváló. Aki nem akar DOSBox-al, sőt, Win 3.x-el (Turbo) bajlódni, esetleg az 1995 előtti programok felbontása se tetszik neki, az a ChessMaster 4000 (Turbo nélkül) –től kezdve a XI Grandmaster Editionig próbáljon beszerezni programot. Ezek minimum Windows 95-ös felületen futnak, jó eséllyel a Windows 7-8-10-en is elbóklásznak majd. Első helyen tehát a ChessMaster 1995 utáni verziói osztoznak (4000, 5000, [5500, 6000, = állítólag XP-n nem mennek, talán 7-8-10-en se?] 7000, 8000, 9000, 10th., XI.,), de még náluk is magasabban áll a Németes precizitással, maximális igények kielégítésére fejlesztett Fritz!A Fritz a profik játékszere, felsőbb kategóriába léphet, ezért az első meccs eredményeire támaszkodva a második meccset a populáris(abb) kategória két ásza, a
ChessMaster 10 (2004) vívja a fiatalabb, de sokak szerint gyengébb XI Grand Master (2007) ellen! FIGHT!!:
1. menet: hardverigény.
CM10: CPU: PIII 0,5-1GHz, RAM: 128-512MB, HDD: 540-1650MB, VGA: 4MB< , DX9, OS: Win 98-XP
CMXI: CPU: P 1-2GHz*, RAM:256-512MB, HDD: 1-2,3GB, VGA 32-128MB, DX9c, OS: Win XP-Vista (min.-ajánlott, gyári adatok)
*Többmagos processzorokra nem optimalizált, 32-bites.
A hardverigényt érdemes összehasonlítani a kortárs (2006-os), Deep Fritz 10-el, aminek a processzorigénye (0,3-1,4GHz) első látásra nem tűnik magasnak, de jobban utánanézve kiderül, hogy legjobban a többmagosokon fut a program. A 2003-as DF 7.0 max. 8 magot támogat, miközben az első, egybetokozott kétmagos processzor (Intel Pentium 840 Extreme Edition) csak 2005-ben jelent meg. Ez az ellentmondás csak látszólagos, egyrészt a kommersz piacokon ott volt a Hyper Threading, másrészt a professzionális kategóriában voltak a fizikailag (külön tokozásban) is többmagos gépek. Ebből is látható, hogy a DF –eket nem kizárólag asztali piacra tervezték.
2. menet: megjelenítés, grafika.
Sokadlagos szempont, melyben a 11-éves CM10 is 5*-ösre vizsgázik, de a XI sokak szerint ebből a szempontból enyhe visszalépés. Nekem mindkettő nagyon tetszik, az biztos, hogy jelentős különbség nincs közöttük. Mindkét esetben több 2 és 3 dimenziós tábla és bábkészlet között választhatunk, melyek jó része első látásra használhatatlannak tűnik, de legalábbis szokni kell őket az áttekinthetőség érdekében. (Akinek ez a legfontosabb szempont, az választja a Battle vs. Chess programot.) A főmenü viszont mindkét programnál nehezen áttekinthető, a CM XI esetében ráadásul csúnya is…
3. menet: motor, játékerősség.
A Grandmaster Edition játékereje kb. 2750Élő pont, a 10th. Edition-é ennél gondolom kicsivel kevesebb, pontos adatot nem találtam. Ezek a motorok már megjelenésükkor sem voltak benne az első háromban, de nem is ez volt a céljuk. Amiben viszont brillíroznak, az a játékerősség konfigurálhatósága, igen finoman testre szabhatjuk, milyen ellenfél ellen szeretnénk játszani.
4. menet: adatbázisok.
A CMX 530 ezer, a CMXI 800.000 teljes játékos adatbázissal rendelkezik. A kielemezett játékok száma a XI-ben 900.
5. menet: oktató mód.
Ebben a pontban mindkét program szuper, ezért is fáj, hogy csak Angol verzió van, és megszűntek. Oktatásban Arenától Shredderig mindenkit kenterbe vernek… (aki tud jó Magyar nyelvű oktatóprogramot, írjon)
6. menet: összegzés.
A két program alapvetően nagyon hasonlít egymásra. A menük felépítése, beállítások, lehetőségek szinte ugyan azok. A Grandmaster E. nagyobb adatbázissal, feltehetően jobb motorral bír, míg a 10th. testreszabhatósága és oktató módja jobb egy leheletnyivel. Vannak eltérések a grafikában is, de ez ízlés dolga. A hat menet alatt egyikük se tudott jelentősen felülkerekedni a másikon, ezért a meccset döntetlenre pontozták a bírók. Nagy kár, hogy a sorozat valószínűleg megszűnt, mert otthoni felhasználásra szerintem mindkettő jobb a DF 14-nél. A Fritz for Fun 13-at és Fritz 14 Special Editiont sajnos nem sikerült beszereznem (aki tud, az segíthetne ebben), és sajnos a neten is elég kevés információt találtam róluk, de nem tartom kizártnak, hogy azok a DF 14-nél „kommerszebb” programok, talán pont a 8-éve eltűnt CM sorozat piacára pozícionálva. Érdekességként megemlítem, hogy a CM-t és másik kedvenc sorozatomat, a Silent Huntert is az Ubisoft Romania hegesztette, és sajnos mindkettő megszűnt. Mostanság Ghost Recont és Assassin’s Creed-et kódolnak Bukarestben.Persze ezeket a programokat már csak használtan lehet beszerezni. Aki frisset vásárolna, annak marad a Fritz, Shredder, Hiarcs illetve a nyílt kódú, ingyenes Arena. Ezek mind UCI szabványú keretprogramok, a szabványt támogató motorokat rakhatunk beléjük. Az Arena 3.5, egy világklasszis Stockfish motorral pl. nem csak hogy ingyenes, de nyílt forrású is, a programozók csemegézhetnek.
Belém bujt a kisördög, szétnéztem más platformok sakkjátékai között is. Rázós téma az emulátorozás, de néha megkerülhetetlen: hol szerezhetnék be 30-éves gépeket, és sakkprogramokat, emberi áron, és mennyiségben? No, csak címszavakban, hogy az IBMPC (Amerikai, 1981) mellett is volt élet! Az után kutakodtam, hogy melyik platformokra mennyi játék jelent meg, sakk témában melyik volt apáink kedvenc gépe. Meglepő eredményeket kaptam, bár előre leszögezném, hogy ezek az értékek messze nem pontosak, de kiindulási alapnak megteszik: Sinclair ZX Spectrum (Angol, 1982) 43db, Atari ST (Amerikai, 1985) 32db, Amstrad CPC (Angol, 1984) 27db, Acorn BBC Micro (Angol, 1981) 23db, Commodore 64 (Amerikai, 1982) 17db. A meglepő, hogy a legnagyobb darabszámban eladott C64-re van a legkevesebb program, minden gazdasági szabálynak ellentmond. Egyetlen magyarázatot tudok elképzelni: a sakkprogramozók a legnagyobb teljesítményű processzorral felszerelt gépre igyekeztek programot írni. Márpedig a C64 azért kelt el nagy számban, mert lassú, ezáltal olcsó is volt. Ez sem teljesen jó magyarázat, mert a leggyorsabb meg az IBM és az Apple (Lisa, Macintosh 1) volt (Kizárólag a beépített processzorok frekvenciáját figyelembe véve, mert nehéz megítélni az eltérő utasításkészletű chipek valós teljesítményét…). Az original Nintendo DS-re kb. 6 program van, Androidra pedig óriási mennyiségű, gyakran részben vagy egészben ingyenes, internetes játékot is lehetővé tévő cím van.
Végül még annyit, hogy bár eme kis szösszenet megírásakor igyekeztem a legnagyobb gondossággal eljárni, de végül mégiscsak egy érdeklődő amatőr vagyok, és itt is arra kérnélek Titeket, ennek fényében ítéljétek meg írásomat. Tömören: ha hibát, téves információt találtok, jelezzétek a fórumon!
Szeretném (legalább pár hétig, kölcsönben) megszerezni a Magyar Sakkvilág kb. 2012-13-tól máig tartó részeit, aki tud ebben segíteni, az kérem jelezze. Infót keresek még Bartel, Kraas, Schrüfer: Számítógép és sakk (1987, 330 oldal Novotrade - Data Becker) c. könyvéről. Erről semmit se tudok, remélem nem programozó könyv. Az érdekelne, milyen aspektusból közelíti meg a témát.
Köszönöm. hogy elolvastad, üdv. aqua
https://www.youtube.com/watch?v=L5y-4704Vfw
-
nepszter1
addikt
Melyik a legnépszerűbb online sakk ?
-
törölt tag
válasz beleszólok #805 üzenetére
sakksuli
Vagy ha áldoznál is rá,chess.com.
Ennek remek androidos kliense is van
ill a lucaschess ingyenes sakk letölthető gugli segít VAN BENNE OKTATÓ!
[ Szerkesztve ]
-
RefeeZ
tag
válasz beleszólok #805 üzenetére
Chessmaster Grandmaster Edition-ban pl. rengeteg tutorial videó van, némelyik interaktív, mások "csak" lejátszott partik elemzései. Teljesen kezdő szintről viszonylag értelmes idő alatt egész jól lehet vele fejlődni. Egy dolog fontos, mikor sakkot tanul az ember.. ellen kell állni a lustaságnak, és ahogy azt egy csomószor tanácsolják, MINDIG át kell gondolni, hogy MIÉRT léped azt, amit, mert sokszor a legapróbb részleteken múlik egy állás "mértéke" vagy jósága.
Megszakértettem!
Ezenkívül a chess.com, chesslecture.com videók is nagyon jók, de mindkettőn fizetős a legtöbb tartalom. Youtube-on lehet találni jól sakkozó emberek játék analíziseit, stb., esetleg ott érdemes még körbeszaglászni.
Az említett megoldások mindegyike feltételez egy minimális angol tudást.
-
beleszólok
senior tag
Ha olyan hülye ötletem támad, hogy (újra) megtanulok alapszinten sakkozni, tudnátok ajánlani olyan oldalt, ahonnan érdemes és lehet is tanulni?
Androidos sakkprogramom első két szinten pillanatok alatt lenyomom, a harmadikon meg már a döntetlen is óriási sikerélmény
(nem tudom fejből a nevét)Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso
-
titán
Szombattól Carlsen-Anand címmérkőzés
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
RefeeZ
tag
Minden körben egy bábut mozgathatsz legfeljebb (kivéve, ha sáncolsz). A sakktól annyiban függ a sáncolási lehetőség, hogy sakkon "keresztül" meg sakkból elsáncolni nem lehet. Viszont, ha sakkot kaptál, és megszüntél sakkban lenni (blokkoltad, vagy leütötted a sakkot adó bábut), a bástyáddal és a királyoddal nem léptél korábban, és nem állja útját a sáncolásnak másik bábu, akkor minden további nélkül megteheted.
Egész biztosan van ennél egyszerűbb és világosabb magyarázat is a kérdésedre, de hátha tudtam segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest