-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
"Én is azt gondolom, hogy a havi diktálás ezzel megszűnik"
Semmi ok nincs rá, hogy megszüntessék.
"Mindenkinek számítanak egy átalányt."
Ha ez így lenne, egész biztosan nem hagyták volna ki a rendeletből ennek a szabályozását. De konkrétan egyszer sem szerepel benne az "átalány" szó.
Nekem ebből inkább az jön le, hogy továbbra is maradnak a havi számlák. A rendeletben megadott éves kedvezményes mennyiséget elosztják 365 nappal (2523/365=6.9 kWh), a kapott eredményt pedig felszorozzák a számlázási időszak napjainak számával, ami 1 hónap esetén általában 30. Így kb. megkapjuk a korábban hangoztatott 210-es értéket. 210 kWh fogyasztásig 37 Ft / kWh-t számláznak, a felette eső részre pedig 70 Ft-ot.
Nyilván sokaknak jobb lenne, ha átalány formában, a fogyasztást éves szinten elsimítva fizetnék a számlákat, de mint írtam: szerintem ha így lenne, akkor ennek nyoma lenne a rendeletben.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
Zozzant
addikt
-
axioma
veterán
nem bannam ha ora fotozasaval lehetne most aug.1. gazoraallast felvinni a nem diktaloknak is... az ev elejen derult ki hogy a napkollektor meghibasodasa miatt egy csomo plusz gazdij volt ami se elotte se utana evekben nem lesz, 15+ ev atlagat csak pont most haladja meg amikor arra epitik a kovetkezo feleves dijunkat... a tovabbi megtakaritasokkal is kolcsonzunk nekik ingyen, ez azon felul lenne, 90e Ft
-
Alex91
félisten
Nem katyvasz az, mert szerintem a korrekcios tablazatot is valamibol keszitik, mondjuk a mert homerseklet adatokbol…
Nekem homerseklet koveto (vagy minek hivjak) szamlazas van gaz eseten. Az elozo evi osszes fogyasztasom osztjak fel a 12 honapra. Ugy, hogy nyaron kevesebbet fizetek (nem is jon szamla, ha tul keves lenne az osszeg, amit fizetni kell), telen meg tobbet. Gondolom ennek mintajara keszitik majfpd ezt a jelleggorbet is…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Eves elszamolasnal, amikor leolvassak az orat. Ilyankor kiderol, hogy en tartozok nekik, vagy ok nekem… Persze, aki mindig diktalta az oraallast, ezt kikuszobolte.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Igy van, ebben vagyok en is. Ez nem a klasszikus “atalany”, ahol minden honapban ugyannyit fizet az ember, alap esetben az elozo evi osszfogyasztasat osztjak fel 12 egyenlo reszre.
-
Alex91
félisten
Valoszinuleg rahuzzak itt is a jelleggorbet… Szerintem aki eves szinten nem fogyaszt a kvota folott, az egyik elszamolas eseten se fog a havi szamlaban folotte fizetni. Remelem…
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Azt mondjak, ha valamelyik honapban kvota alatt vagy, akkor a megmarado kedvezmenyt viszed tovabb… Nyaron gyujtogetsz, telen felhasznalod…
-
313313
addikt
Engem tavaly átraktak ilyenbe, 11 számla kb 430m3-rel vokt kevesebb, mint az előző év. 2020-2021 között 1596m3 gázt használtam.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
10 hónapba számláztak volna 106/103m3-t egybe meg 95-96m3-t. 2 év gázfogyasztás állt a rendelkezésükre, azóta lakok itt....(1500-1600m3-be beleférek)
Maradtam diktálós, decemberbe megyek át átalányba, 140-150m3 havi számlával... (nekem havi 200m3-ből lehet gazdálkodnom majd) valószínű nem nől a gáz fogyasztásom, de biztos ami biztos...Kazánt szeptemberbe cserélek kondenzációsról kondenzációsra, indirekt melegvízzel. Lehet a pince tetejére is felkéne már raknom a 10cm szigetelést... Ház minimálisan szigetelt. 3+7cm van rajta (bent a vékonyabb, kint a vastagabb) közte vasbeton kb 40-45cm. Cserélt 2 rétegű fa nyílászárok, padlón kb15cm hőtükrös szigetelés, padlófűtés 46-47 fokos voot eddig az előre menő. 3 szinten van nettó 126cm2, ebből 2 szint van fűtve kb 90-95m2-en, tetőteret klímával hűtöm/fűtöm.
Szerk.: fűtés időszakban 22-23 fok szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tepenzed
őstag
Az a baj, hogy szerintem az ügyintézők sem tudják.
A szomszédomnak pl azt mondta az MVM, hogy igen, mivel havonta diktál, ezért rá a jelleggörbe az érvényes és igen, sajnos nyáron így piaci áras fogyasztása is lesz, mert gázzal fűti a vizet és főz is (hiába nem éri el a 144-es limitet még télen sem). Azt is megkérdezte, hogy ez utólag nem-e fizetik vissza az éves fogyasztása alapján, arra meg csak egy klasszikus "nem tudom" jött.Kva nagy káosz lesz itt, mikor megkapjuk az első számlákat, felköthetik ők is a gatyeszt.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
S persze kijelenthető, hogy a végén ugyanoda jut az ember és nem is azt kívánom egyetemesen hangoztatni, hogy egy kókler banda, de harcoltam én már velük. Közvetett villámcsapás kicsinálta a digitális mérőórát, több, mint egy évig kellett jelentgetni - 5 bejelentés volt - direktsüketséget követően kijött egy jóég tudja milyen alapon kiszámított, átalánydíjas részletekből összeadott, horribilis végösszeg, holott az addigi, sokéves fogyasztás tizedét - a szám nem fiktív nagyotmondás, hanem konkrét arány - tette ki. Meg ugye nem is átalánydíjas rendszerben voltam, hanem vagy negyedéves vagy éves leolvasásban akkor épp, már nem emlékszem. A lényeg, hogy kommunikációval felül kellene tudni írni az alapállapotot, illetve megelőzni a szart, ami nyilván csak az egyik fél érdeke. Végül több soron való asztalverést és idegkivételt követően a felét visszakaptam a horribilitásnak.
Innentől meg nagyobb összegekről lesz, lehet szó, szóval nem mindegy. Nekem ezt a tapasztalatom és nehéz egy makulátlan, fehér lapként tekinteni rájuk. Lehet, hogy csak egy 1bites munkatárs indította lavináról volt szó, nem tudom, nem látok bele. De ha úgy is volt, a környezete lehetett volna korrektebb, hiszen több szereplővel beszéltem, de mivel 1 falka, nyilván nem volt, tehát ugyanott vagyunk. Attól még, hogy a más ügyben/általánosan kiérkező munkatársakkal el lehet diskurálni jól, érdemes egy esetleges ilyet is belekalkulálni. -
IG55
senior tag
Ezt találtam az MVM oldalán a témában:
https://www.mvmnext.hu/foldgaz/contents/Documents/Ugyintezes/Arkategoriak-szerinti-megosztas-modja/Arkategoriak-szerinti-megosztas-reszszamlak-eseten.pdf
Ez alapján kb 101 m3 került minden hónapban az I. árkategóriás elszámolásba, a maradék pedig a II.-esbe. Vagyis 144 m3 havi számlázásnál 43 m3 II. árkategória szerint lesz számlázva, azaz ennyi m3 lesz piaci árom számlázva?
-
törölt tag
Igen, lehet h. igazad van. A kedvezményes ártarifa maximuma került meghatározásra a havi 144 m3-ig, de ezt senki sem vesézte ki, mindenki azt gondolta 144-ig jár a kedvezményes ár, addig nem fog 747 Ft-ot fizetni minden egyes m3 gázért. Ha az 1-es kategória kevesebb, nem tudod igénybe venni, mert múlt évi fogyasztás számít. Ám ez alapján érdemes számolni, mert már hamarabb leírtam: ha a téli hónapban nem fogyasztom el a kedvezményes mennyiséget, akkor az borzasztóan fog fájni...mert nyáron meg (3 hónapig tuti a piaci ár) szóval télen százegynéhány forint m3-enkénti áron bizony fogok ám fűteni rendesen, hogy kihasználjam a kedvezményt.
megkockáztatnám: nem a gázfogyasztók 25 %-át érinti a változás, sokkal inkább 25 %-ot talán nem érint. De nem én találtam fel a spa....szt, mint ahogy mást sem
[ Szerkesztve ]
-
Jadro
veterán
Volt még egy köröm az ügyfélszolgálattal és elmondásuk szerint egyenletes fizetésnél nincs profilozás. Ami még jobb, most át tudtam állíttatni én is erre az egyenletes fizetésre a számlázást, úgyhogy 140 m3-re beállíttattam és várom az elszámoló, majd az első átalány számlát. A fogyasztásom a tavalyi átlag alapján havi 110-115 között van kb, úgyhogy van egy kis tartalék is a hidegebb időkre.
Samsung Galaxy S23 8/128 Green
-
Alex91
félisten
Elviekben ez a mult. Csak peldakent hoztak fel, hogy ehhez hasonloan fogjak elszamolni. Magyaran I-es kategoria a csokkentett ar havi 144 m3-ig, a II-kategoria meg most mar a piaci ar. Azt is mondhatnank, hogy az I-kategoria mennyisegi hatarat feljebb vitte, de a II-kategorianal meg megnovelte az arat...
-
Floyd80
addikt
Én is így gondolom, de megnéztem, hogy 2019-ben csak 1154 m3-t fogyasztottam, (az se világos, hogy az éves fogyasztás az most leolvasástól leolvasásig, vagy naptári évre). Nálunk február eleje, ha onnan nézem, akkor 2019.02 -2020.02 1052 m3, az is bőven a 41040 MJ alatt van.
Ehhez képest 2020-ban 177 m3 kettes áron jött, annyival nem voltam a 41040 felett sehogy.
2020.01 15 m3
2020.02 23 m3
2020.03 17 m3
2020.04 18 m3
2020.05 25 m3
2020.06 17 m3
2020.07 15 m3
2020.08 9 m3
2020.09 2 m3
2020.10 6 m3
2020.11 13 m3
2020.12 17 m32021.01 7 m3
2021.02 16 m3
2021.03 1 m3
2021.04 28 m3"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
veterán
A cikkből:
"utóbbiból jön az egész számlakép „megfejtése”, ugyanis a júliusi fogyasztás és a II. kategória együtt azt jelenti, hogy itt fűtési célú fogyasztási szerződésről van szó, azaz a nyár során ennek a fogyasztónak nem jár kedvezményes gázmennyiség, ezért az egész fogyasztása a II. kategóriába került"
Valami agyrém, hogy ilyen dolgokból kell következtetni arra, hogy az embert a szerződéskötéskor melyik kategóriába dobta a gázlottó
Átböngésztem a papíros, aláírt szerződésemet, meg az online felületen található, szerződés részleteire vonatkozó adatokat is, de még nyomát sem találtam annak, hogy valahol is utalnának rá, hogy fűtési, vagy vegyes célú használati szerződésem van
Csak az ügyfélszolgálat felhívásával tud az ember választ kapni erre a kérdésre
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
kiir
tag
Nem vagyok szakértő, csak elolvastam és értelmeztem valahogy a szabályzatokat. A szeptember második fele tényleg hidegebb, mint a húszéves átlag, tehát több hőmérsékleti "pontot" gyűjtünk (termikus tényezőt) -- de ez nem egy az egyben fordítódik át m3-re, hanem a korábbi és a későbbi hónapok összesített termikus tényezőit veszik figyelembe. (Mondjuk úgy, hogy a napi termikus tényezőszámok éves összegét osztják el 1728-cal; ez persze egyszerűsítés, mert valójában MJ-t számítanak meg fűtőértéket is.) Szóval valószínűleg nő a m3-ek szeptemberre eső aránya, feltéve, hogy a következő hónapok nem lesznek ugyanígy szokatlanul hidegek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest