Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
ng0ofy
KORREKTOR
Így lenne az ideális így van. (: Csak nem ezt írtad vagyis én másképp értelmeztem. Azért az gondolom neked is egyértelmű, hogy bárkinek az iratait és bármilyen, szellemi tulajdonvédelem alatt álló filmet nem fogsz tudni megtekinteni (: Az, hogy végre olyan optimális állapotok uralkodjanak, ahogy te leírod olyan konszenzus-kézséget követelni a különböző (!) kormányzati-állami szervezetektől, amilyenre ebben az országban szerintem még soha nem volt példa.
-
kraftxld
félisten
Miben különbözne az, hogy pölö a szintén csilliárdokért kiépült eMagyarország infrastruktúrával össze lenne kapcsolva, az ottani már személyesített regisztrációval belépek akár a NAVA akár a leendő elektronikus levéltárba, megkeresem amit kell, kidobja a találatot, rákattintok, hogy hozzáférés kérése, leírom a kis rublikába hogy igen ezért és ezért szeretnék hozzáférni, majd az épp illetékes ügyintéző megkapja a kérelmet egy nagy piros meg egy nagy zöld gombbal, megnyomja amelyiket kell, utána jön hozzám a mail, hogy már hozzá is férhetek.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
tsikorgo
csendes tag
Köszönöm a választ. Akkor ez valóban az "eléggé sajnos" minősített esete, persze a lényeg az "újonnan" keletkezett iratok...
a levéltári élményeim elég részlegesek, persze csak nekem fontosak
1. az 1990-es években diákmunkásként Szegeden egy levéltáros vezetésével egy felszámolt szövetkezet iratanyagát selejteztük - vagy valami ilyesmi, nem ma volt - jómunkásember voltam, extraként kaptam egy dohányozni tilos táblát (áthúzott pipa)
2. kutatóként a MOL-ban családi fondokat kutattam-kutatnék (nem családtörténeti célból), jó lett volna, ha van akár egy NAVA-pontszerű megoldás is, mivel kissé nehézkesnek találtam, mire eljut az emberhez az anyag, de persze szabály az szabály
3. kutatóként kolozsvári levéltárakban kutatni a 90-es évek közepén-végén -- máig nem feledem a géppisztolyos biztonsági őrt --, ahol, ha éppen olyan volt a szabályozás, rendkívül olcsón lehetett fotózni[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Állagvédelmi okokból ez nyílván egy ideális állapot lenne.
Megvalósíthatóság szempontjából ma nehezen tudom elképzelni. Sem a MNL-OL, sem a MNL-területi levéltárai nincsenek erre felkészülve.
Ehhez minden kutatóteremben, minden kutatói asztalra kellene egy kliensgép. Nálunk viszonylag kicsi a kutatóterem - OL-hez képest - ide kellene 12-16 gép, plusz még néhány filmolvasó és még legalább 1 videoprinter. Mondjuk 2-3 olvasó és még 1 printer. Ez így alsó hangon 20-25MF.Az elektronikus levéltár, inkább az elektronikus iratok részére kell. A mai levéltári rendszerébe ezek az iratok nem, vagy csak nagyon nehezen illeszthetőek be. Egy elektronikus iratot ugyebár nem papíron ad át az iratképző. Egy MNL-OL-ba még csak csak, de egy akármelyik volt megyei levéltárba már nagyon nehezen. Van intézmény ahol még PIII-IV szintű gépeket is használnak.
Mi szerencsések vagyunk 2009-ben ki tudtuk dobni a PII-III-as gépeket. Most C2D-k vannak. De nem ez az általános. Sajnos.Üdv. V. Körte
-
ng0ofy
KORREKTOR
Nem csak technológiai, hanem jogi akadálya is van annak, hogy te otthonról (vagy ki tudja honnan) nézegesd akár a NAVA, de pláne a leendő elektronikus levéltár anyagait.
Szeretném már azt a hírt olvasni, hogy új néven tovább üzemel az Elektronikus Levéltár és plussz forrásokat kapott. (:
-
kraftxld
félisten
Gondolom hasonló állatorvosi lovat csinálnak belőle mint a NAVA-ból: [link]
"Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg."
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
dajkopali
addikt
de nagyon tartalmas
nekem könyvtári digitalizálási tapasztalataim vannak minimális mértékben, és csak meg tudom erősíteni, amit írtál
valahogy csak akkor megy, ha egy olyan bivalyerős cég, mint a Google, szabadul rá egy ilyen területre, akkor megy pikk-pakk
de azért őket és a hasonlókat nem szabad mindenhová odaengedni, úgyhogy marad a hosszas szenvedés - vagy ki tudja[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
vadkörte
addikt
"Logikusan" végigondolva, az anyagkoncentrálásnak valahol még értelme is lenne. Mint a mesében, mindent egy helyen elérhet a nagyközönség. Még be sem kell mennie abba a rejtélyes épületbe amit levéltárnak hívnak. Hisz az olyan fura azokkal a régi poros papírokkal, a szagokkal, meg a fura embereknek látszó lényekkel akik ott dolgoznak. Csak leül otthon a gépe elé és a neten szörfölve elérhet mindent ami érdekli.
Elméletben.
Sajnos/szerencsére a levéltári kutatás kicsit sokrétűbb ennél.
A jelen "analóg" levéltárai - MNL és tagintézményei - az elektronikus iratok fogadására, tárolására és kezelésére nincsenek felkészülve. Az ezekből történő adatszolgáltatásra meg pláne!
Ennek kialakulása idő és pénz kérdése. Sok időé és sok-sok pénzé... Olyan szakembereket is kell képezni aki ért levéltárosiul, meg informatikusul is. Érti mit akar a levéltár mit az iratképző, mit az informatika, tisztában van a szabványokkal, a törvényi előírásokkal, ismeri a kutatói szokásokat.
Sajnos amíg van olyan intézmény, ahol még azt se nézik jó szemmel, ha a meglévő anyagról megpróbál a dolgozó (referens) egy nemzetközi szabvámyoknak is megfelelő adatbázist készíteni, amit ért és használhat a magyar, a francia, a japán stb... kutató is, ez a folyamat nagyon-nagyon nehezen fog haladni, sok-sok gáncsoskodóással szándékos akadályozással, félremagyarázással.
Na ez jó hosszú mondat lett...Üdv. V. Körte
-
dajkopali
addikt
sejtettem, hogy szakmabeli vagy, és nem is izgulok
amúgy elgondolkodtam a felvetéseden - mármint hogy a koncentrációs láz elmehet akár a regionális levéltárak megszüntetéséig is
a szándék mindenképpen ez lenne, de mivel a levéltár lassabb üzem, mint a politika, nem lesz rá idő"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
dajkopali
addikt
mindenki ezen a 83 kilométeren lovagol, ja, mert jól hangzik
de a mostani projekt nem elsősorban a digitalizálásról szól - arról is, persze -, mivel a régi anyagok ilyen konvertálása, majd hozzáférhető tétele ugyan nagyon fontos, de ez jórészt csak a kutatókat érdekli
két nagy egység van: a papíralapú anyagok digitalizálása, illetve a már elektronikus formában készülők fogadása
ez a projekt inkább arról szól, hogy a levéltárak tudják fogadni, majd rendszerezni a hozzájuk érkező e-dokumentumokat, illetve ezek archiválásáról
ráadásul, ahogy a BFL-vezető elmondta, téves azt gondolni, hogy az e-dokumentumok az uralkodóak, korántsem: ma az zajlik, hogy elektronikusan készülnek a dokumentumok, - aztán kinyomtatják őket, legalábbis a döntő többségüket
így aztán a szkennelési kapacitás nem a régi iratok digitalizálására megy el, hanem a frissekére...
(a friss egyébként viszonylagos: 15 év után kötelesek a levéltárba juttatni a dokumentumokat)"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
vadkörte
addikt
Az ideológia szép és jó. Csak nehogy megálmodják, hogy a frissen "bekebelezett" megyei levéltárakra immáron nincs is szükség.
Bár ez ahogy egy HVG-s cikkben olvastam egyelőre nem fenyeget, hisz ott csupán 83 000 ifm - irat folyóméter - irat digitalizálásáról volt szó. Azért ennél jóval több van az ország levéltáraiban.Üdv. V. Körte
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest