Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Proxmox VE
- Bittorrent topik
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Windows 11
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
- Amazon Prime Video
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Ahogy kinez, ennek lottek
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
lyzzard
aktív tag
amúgy bocs az OFF-ért, de már a google sem ad semmit eme témában
ha valakinek van ELADÓ VIA C3 CPU-ja (500-900MHZ közötti) írna nekem?
-
gerlaip
addikt
Most hogy áll a dolog?
Mert a januári hír-felröppenés óta nem sokat találok. 7 éves linuxos cikkekett meg ilyeneket dob a google Via processzorokat keresgélve...lámavakond
-
Dr. Romano
veterán
-
-
Dr. Romano
veterán
Én elégg pesszimistán állok az ilyen ígéretekhez. Persze majd most megváltozik minden stb... lol (bár úgy lenne)
Mennyi hangzatos ígéretet hallhattunk már a VIA-tól (C3 cpu), S3 -tól (DeltaChrome karik), XGI-től (Volari karik), SiS-től (Xabre karik) stb..
Mindegyik ugyanígy hangzatos bejelentésekkel indult útnak és már a nevükre sem emlékszünk...Drukkolok a VIA-nak, de....
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
Neck
veterán
Hehe, hát teljesítményben sose voltak ott a szeren, de Notiba elég az, és nagyon keveset fogyasztott a VIA proci mindig is. Remélem hogy ez a "gyökeresen új fejlesztés" mostmár powerebb lesz
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
törölt tag
válasz Aprósólyom #134 üzenetére
Azért kérdéses hogy mekkora része marketing ennek az alacsony fogyasztásnak.
Ha a processzorhoz szükségesen kötődő elemek fogyasztása magas ( tápáramkör, memória, chipset ) akkor kevésbé érdekes a processzor fogyasztáscsökkenése. Ez annál igazabb minél kisebb arányt képvisel a processzor fogyasztása a teljes rendszerből.
-
Aprósólyom
addikt
Ez, jó Először a Dothanhoz hasonlítod, aztán meg kontraként, hogy +de csak 1 magos így nem sok esélye van". Ez így kicsit fura nem... NA mindegy, a lényeg szerintem, hogy amilyen adatok itt megjellenek azok gyártói speckók, annál több is lehet kevesebb is. A via meg szándékosan a kis fogyasztásra megy, az ő chipjei meg sosem súrolták emlékeim szerint a 20W-ott, olyan max 10W-al mentek asszem. Teljesítményben pedig szerintem kellene az a 4-szeres az eddigiekhez képest, mert emlékeim szerint a régi tesztekben olyan 2-3szer lassabb volt egy hasonló kategóriás AthlonXP-nél anno.. De javítsanak akik tisztábban emlékeznek, mert nekem ezek a dolgok már eléggé régen voltak.
Jevons paradox
-
törölt tag
Kíváncsiságból lefuttattam a 4.20-as Everest sebesség tesztjét a két gépen hogy helyre tegyem a dolgokat. Ezekben a tesztekben is valóban közel kétszeres a különbség azonos órajelre vetítve. Nekem csak 20-50% körüli különbségek rémlettek.
Dothan 1500MHz / DDR-400 CL2 vs. Esther 1200MHz / DDR2-533CL4
Memória olvasás: 2545 / 1061 MB/s
Memória írás: 2127 / 1533 MB/s
Memória másolás: 1915 / 1238 MB/s
Memória késleltetés: 89.2 / 147.8 ns
CPU Queen: 2696 / 1279 (1.68)
CPU PhotoWorxx: 5652 / 3148 (1.44)
CPU Zlib: 8409 / 3558 (1.89)
CPU AES: 2442 / 16704 (0.12)
FPU Julia: 1065 / 470 (1.82)
FPU Mandel: 507 / 240 (1.69)
FPU SinJulia: 1849 / 313 (4.73)Zárójelbe az azonos órajelre vetített Dothan/Esther sebesség hányadost írtam.
Ezek után még összehasonlítottam a különböző utasítások latency és througput értékeit. A lebegőpontos utasításoknál egyértelműen látszik a Dothan fölénye, de az integer utasításoknál elég vegyes a kép. Talán az látszik hogy a memóriában tárolt operandusok esetén jobban megnő az utasítások végrehajtási ideje mint a Dothan esetében.
[ Szerkesztve ]
-
ALI_G
veterán
fincsíííí
-
ALI_G
veterán
fincsíííí
-
törölt tag
-
Rawulf
őstag
óccsó gépek piacában van most pénz... kicsit előre rohantál azzal, hogy mit veszek figyelembe és mit nem... várjuk meg az árakat és teszteket és az akkori piaci ellenfeleket. Ha a platformja tovább bírja ugyanazzal az aksival az ellenfelekhez képest, akkor máris lesz keresnivalója ennek a procinak.
"Please state the nature of the medical emergency!"
-
Raymond
félisten
-
domi007
őstag
Ugyanabba, mint a régebbi VIÁ-k, tehát mint a C7 és tsai. Röviden: a VIA saját foglalatába.
De ha elolvasod a cikket, ez is kiderül ám!
DOMy
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
domi007
őstag
Csak cstalakozni tudok: Go, VIA Go!
Csináljatok árversenyt, nyomjátok a földre az eeePC és TSAi (VIA Nanobook) árait!
[OFF]
"akkor az uj kis tokozasu (22m2) Intel procikkal kell osszemernie magat:"Izé, ez 32nm akart lenni?
[/OFF]MOD: Aha, látom már sokan írtátok, tehát ez nem csíkszélesség, hanem magméret. Ok.
Mod2:
Ja, és a videó nem elérhető többet, újralinkelnétek, PLS!DOMy
[ Szerkesztve ]
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
ddekany
veterán
Ez a CPU vajon milyen foglatba fog menni?
-
Thrawn
félisten
Találtam egy nagyobb képet a magról, ha valakit érdekel.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Yany
addikt
válasz TomBoy1986 #107 üzenetére
Leírják...
"Therefore, we decided to pay due attention to power consumption tests, too, that should fully reveal the advantages of the new 45nm core. During our experiments we measured the current going though the processor voltage regulator circuitry. This way we could estimate the actual CPU power consumption disregarding the losses in the voltage regulator circuitry."
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
TomBoy1986
veterán
-
Yany
addikt
Tessék parancsúni:
[Wolfdale fogyasztás]
A lényeg: Core 2 E8500 @ 3.16 GHz:
terhelve 33W
üresjárat 3.4WLehet osztani, szorozni.
Szedd össze magad, VIA! A chipsetjeid jó emlékeket idéznek, legyen így a procikkal is!
[ Szerkesztve ]
-
Uchimata
tag
Igazad van, az Intel is fejleszt ilyen célokra egy korábban itt már elhangzott prockó-architektúrát, de a jelenlegi x86-os (ld. Penryn/Wolfdale) családot távolról sem ilyen alapokra építi. A legtöbb, amit az Intel itt szeretne elérni, az a jó fogyasztás/teljesítmény arány a jó teljesítmény mellett, ami egy Notebook esetében elegendő (ne felejtsük el, hogy a Core generáció a Dothan magos Pentium M-ből nőtte ki magát, vagyis egy Notebook prockóból), míg a VIA mindentől függetlenül (persze nem mindentől: pl. x86 ) a legjobb energiahatékonyság jegyében tervezte a prociját, s a teljesítmény még mindig másodlagos, még ha fontosabbá is vált. Szurkolok nekik, de az igazat megvallva nem igazán reménykedek
Ahogyan a vak is mondta: Meglássuk!
[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Jah még annyit, hogy a Wolfdale procik fogyasztását az Xbit Labs letsztelte és asszem valami 33W körüli érték jött ki egy terhelt(!) procira. Ha elkészülnek az integrált memvezérlővel és ezáltal olyan fejlett technológiák alkalmazására kerül sor abban is, mint a CPU-k esetében akkor a chipset perpillanat elég nagynak számító fogyasztása is meredeken lecsökken. Nem pártolni akarom az Intelt, sokkal inkább csak jelezni, hogy a "bálnánál" is beindult az "e < E" hadművelet.
-
Yany
addikt
válasz Uchimata #102 üzenetére
Azért az Intel részéről ez a 45 nm-es gyártástechnológiával elég jó közelségbe került. Tudom, hogy ott azért nem dolgozik az egész architektúra az energiahatékonyság érdekében, de a B3 és G0 revizók közötti különbségeknél jól láthatóvá vált, hogy kiemelten fontos ez a "nagy" számára is. Ne felejtsük el, hogy puszta finomításnak köszönhetően csökkentették relatíve nagy mértékben a fogyasztást és ezzel együtt a hőfejlődést, teljesítménycsökkenés nélkül és nem generációváltás közben érték ezt el "önkéntelenül".
Szóval a VIA jó lóra tehetett ezzel a dologgal, de hosszú távon kemény ellenfelei lehetnek, ha még az AMD is kijön végre egy kifejezetten ilyen szempotokra _is_ kihegyezett termékcsaláddal. Uff...
-
Uchimata
tag
Remélem, a VIA-nál eszükbe jutott egy faszányos felhasználási terület. Speciel a szerverek világára gondolok. A processzort ugyebár egy új energiahatékonysági koncepciónak lehet tekinteni, s ha beválik, akkor bizony a következő generációk szépen beleszólhatnának a mai fürtözött x86-os rendszerek életébe is (ahol meg aztán van della dögivel - pl. kormányzati támogatások, pályázatok).
Hogy miért gondolom ezt? Sajnos pontos adatokat most nem tudok mondani (lusta vagyok visszakeresni ), de ha minden igaz akkor több 10%-okban is kimutatható egyes régióknak a szuperszámítógépek által okozott elektromos hálózati terhelése, s nyaranta sem ritka ugye, hogy az államokban energiaválság van ezeken a bizonyos területeken (a klíma-berendezéseknek is köszönhetően).
Visszatérve a mi kis VIA prockónkhoz, a lényeg az egységnyi energiából kinyerhető teljesítmény, s ez az amiben az a VIA nagyot durrant(hat). S ha az ígéretek beválnak, és nem tűnnek el a süllyesztőben, mint tervezési és gyártástechnológiai nehézségek miatt az Intel 64 bites szerver processzorainak eme energiatakarékos képességei, akkor kiváló hatékonyságú fürtöket lehetne fabrikálni belőlük.
Persze csak álmodozom, mert egyelőre nem olvastam sehol, hogy a VIA valaha is tervezné az arhitektúra köré a szerver-chipset-jeit, meg a többit ami kell. Mindenesetre jó lenne, ha végre nem kellene 65032 db kisméretű kályhával megtölteni egy szobát, hogy milliárdos áramköltséget okozzon az üzemeltetőknek, hanem tényleg a teljesítménybe menne az áramfogyasztás.
[ Szerkesztve ]
-
Telefunen
őstag
Ha tényleg ilyen jó FPU-t sikerült összehozniuk, talán inkább AM2-re kellett volna fejleszteniük, több maggal (persze tudom, nem lett volna pénzük a licenszre, meg bukták volna a chipsetbiszniszt is, viszont szép utópia.. akkor piacuk lett volna hirtelen)
-
.mf
veterán
Én viszont úgy tudom, hogy a Menlow platform - Silverthorne cpu és Paulsbo chipset - elsősorban MID-ekbe és UMPC-kbe megy, de az Asus Eee második/harmadik generációjába is azt tervezik tenni. A Silverthorne az Intel eddigi közlései szerint egy kifejezetten alacsony fogyasztású, 45nm-es, nagyban leegyszerűsített, de még Core mikroarchitektúrára építő processzor lesz, 600 és 1200MHz közötti frekvenciákkal.
Eredeti témához: érdekel, mi fog belőle kisülni.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Rawulf
őstag
ngabor2 megmondta a frankót: hardveres kódolásra és grafikára vannak cél chip-ek, amit mellé lehet tenni.
Nem értem ezt a sok összehasonlítgatást, mert papíron ez a cucc nem arra van, hogy full 3d-hd dolgokat futtassanak vele. 2 mag meg hd, na de kérem, ne vicceljünk már.
Egy olyan szegmensbe próbál a VIA befurakodni, amiből jelenleg az EEEPC lakmározik.
Az igazi igény nem azokra a gépekre van, amilyet a ph! fórumozóinak túlnyomó többsége (azaz mi) szeretne. Ha egy Wii szintű grafikát meghajt a laptop, akkor máris bőven elég lesz.
Ezt a procit arra találták ki, amire jelenleg a 99.000 HUF akciós laptopokat veszik. Sőt!
Sokaknak az a lényeg, hogy egész nap egy aksival msn-ezhessenek, office-oljanak, böngésszenek, levelezzenek. Ja és ne gyulladjon ki a kanapé!
Ha a valóságban is ilyen dinamikus lesz, akkor pár éven belül a kis iskolások uzsonnás táskája mellé olyan pici laptopok lesznek téve, amiket ez a VIA hajt majd meg.
Az igaz viszont, hogy az ár nagyon is számít. Olyan nagyon veszett olcsónak viszont nem kell lennie, hisz olcsó pc/laptop-ból, ha egy milliót adnak el, akkor már 10-20 dolcsi különbség is nagy pénz ekkora tételnél!
A magyarok a legjobb példa... 100FT-ért átmegyünk a másik végébe a városnak... gyalog.
Majd ha megjelenik ez a VIA egy teszt keretében minálunk is és arányosságában nem lesz jobb az Intel/AMD vonaltól, akkor lehet flame-elni. Annak idején a Transmeta-t is messiásként várták, talán végre valamit nem kell temetni."Please state the nature of the medical emergency!"
-
-
mynames
senior tag
Most olvastam csak...Hááát LOL! A VIA leszerepelt szvsz, mert az előző széria is ütősre akart készűlni, és az is lett csak sajna a pofont a felhasználók kapták.
Családban van egy VIA 1200 Processzoral szerelt laptop. Katasztrófa. 400-as cerka szint.
Szerintem annyira sem olcsóbb sem jobb nem lesz hogy aki eddig "Inteles" v. "AMDs" volt azt kipróbálásra sarkalja...
Ja volt Cyrix-om is...
[ Szerkesztve ]
-
kxl
csendes tag
válasz Komplikato #84 üzenetére
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hardening
-
simonzé
addikt
válasz Jim Tonic #81 üzenetére
Szerintem is itt fognak bukni: a magok számán. Az emberek rájöttek, hogy a mai igényeket egy 2ghz-es chip ki tudja elégíteni, pláne ha többmagos. Marketingszempontból mindenképp nyerő lenne ha összehoznák azt is.
Mobileszközökbe, HTPC-be és irodai gépekbe még így is ez lehet a legjobb választás pláne ha a chip és a hozzá való mini alaplapok ára is normális szinten marad. A Viat ismerve ez lehetséges (bár a C7-hez való uATX és pikoATX lapok aranyárban vannak).
Én nagyon örülnék a harmadik IGAZI procigyártónak.I don't fit in. I fit out.
-
Komplikato
veterán
"Az űrhajók például TÉNYLEG 386DX processzorokkal vannak vezérelgetve."
Nem vagyok jártas a témában, de rémlik, hogy a Motorola gyárt a seregnek és a NASA-nak olyan 68xxx-es kompatibilis procikat, amik valahol a 68020-68040 körül vannak teljesítményben, de sugárzás tűrőek. Cerébe többezer dollár darabja ... és valamai valós idejű OS fut rajta. (Amiga rajnogók terjesztettek valamit AmigaOS-ről, de azt hiszem az az OS van rajta, amit spéci helyeken pl. atomerőmű és tsa. használnak.)"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
gV
őstag
fLeSs ajánlom figyelmedbe Intel's Menlow Revealed: Baby Centrino Gets Ready
-
nagyúr
Egy maggal nem fog beleszólni semmibe. Ha kétmagos lenne, egészen jó esélyei lennének.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
edipqe
senior tag
"Ha például a mag 20 fokkal hűvösebb a specifikációban megadott maximumnál, automatikusan megnöveli a feszültséget és az órajelet"
Ez tetszik
I aint fightin! I would not give a f. if I would see a russian tank drivin flat bush on avenue. I aint shootin nobody, so call me a fagget! When the wars over Im gona be the fagget with two legs!
-
twollah
nagyúr
Erre kivancsi leszek, hogy mit hozott ossze a VIA.
-
senior tag
válasz waterman_ #54 üzenetére
"passzívan is lehet hűteni, tehát egy más chipen beállna a venti 4 év folymatos munka után akkor gond lenne, de ezen még az sem lehet hibaforrás."
Űrállomáson venti? A világűrben? Legjobb tudomásom szerint az ott használt procik nincsenek túlnyomásos részen, tehát nincs levegő sem amit ventillálni lehetne...
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Még mindig keresik?
Küldjek nekik egy tucatot a közeli elektroniaki boltból? -
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #74 üzenetére
Pont vmelyik nap néztem, hogy az XGI sem tűnt el teljesen, megvan a célközönségük.
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
shabbarulez
őstag
A platform időtállósága azért kérdéses. Vajon folyik-e már egy újabb generáció tervezése ami záros határidőn belül(1-2 év) követni tudja vagy újabb 4 év fog eltelni a következő generációig? Mert az Intelnél nem igazán kérdéses hogy 1-2 éven belül jön majd az átdolgozott, tovább javított 32nm-es variáns és azt is fogja még újabb követni egy viszonylag katonás időrendben .Hisz az őszi IDF-en már beszéltek róla és be is mutatták idén érkező és a következő generációs eszközt. Az Intel nagy és erre meglesznek az erőforrásai hogy több párhuzamos projectet futatthasson. Kérdés a jóval kisebb Via mit engedhet meg magának? Attól tartok az egész csak egy fellángolás lesz, ami egy generáció erejéig kitarthat, de után hamar túlnőnek rajtuk a riválisok és újra eltűnnek ahogy már eltüntek párszor.
-
fLeSs
nagyúr
Most jut eszembe, hogy akkor végülis ez az Isaiah a VIA első saját fejlesztésű procija. A C7 a C3-ra épül, a C3 meg egy átnevezett Cyrix III, ami egy továbbfejlesztett M2, ami egy...
Glenn Henry szépen elmondta ugyanazt a mondatot 3-szor egymás után különböző összetétellel, az ilyen felvételeknek mi értelme?
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Erasmus
őstag
az osiris-féle helyesírásból nyomom nem olyan rég döntöttünk úgy – egy szaki olvasó javaslatára –, hogy a hírekben a magyar népszerű atírás után zárójelben hozzuk a pinjint is: így gugliban stb. rá lehet keresni a névre. a magyar népszerűnél ez nyilván nem müx, mert rajtunk kívül a kutya se...
-
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #63 üzenetére
Ez igaz, rosszul fogalmaztam, tehát belsőleg Pentium szintű proci lesz jóval magasabb órajelen.
-
Erasmus
őstag
válasz shabbarulez #63 üzenetére
a videóban glenn henry beszél a silverthorne-ról, és azt mondja: ennek azért oda kell, hogy verjen az isaiah. és ez azért minimum elvárható is lenne egy ooo szuperskalár procitól.
-
Erasmus
őstag
válasz #31757056 #56 üzenetére
kösz, javítva.
a via processzorainak kódneveiről azt kell tudni, hogy a cég vezérigazgatója, csen ven-cse (wen-chi chen) többek között ezekben is kifejezésre juttatja harsány keresztény vallásosságát. nézd vissza a korrábi procik kódneveit (joshua, samuel, ezra, nehemiah, esther), mind az ószövetség könyveiből származik.
-
shabbarulez
őstag
Arról még nem regélt az Intel, elég szűkszavú ezzel a projecttel kapcsolatban annak ellenére hogy állítólag már ebben a félévben várhatók ezek a termékek. De ha csak abból indulsz ki hogy a p1 75-233mhz közötti órajelen jár, ez meg 1.2Ghz körül elég valószínűtlen hogy p1 teljesítménnyel bírjon a cucc, azért azóta kalapáltak már egy keveset az IA architectúra hatékonyságán. ;)
-
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #61 üzenetére
És? A teljesítményéről volt szó, arról itt nem látok egy konkrét betűt sem.
-
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #55 üzenetére
"A 47M transistor, 25mm2, sub-2W IA processor designed for mobile internet devices…It features a 2-issue, in-order pipeline with 32KB iL1 and 24KB dL1 caches, integer and floating point execution units, x86 front end, a 512KB L2 cache and a 533MT/s front-side bus. The design is manufactured in 9M 45nm High-k metal-gate CMOS and housed in a 441-ball µFCBGA package."
Ezt utólag találtam:
[link][ Szerkesztve ]
-
Zoz
őstag
A NASA 8086-os procikra vadászik az eBayen :-)
[link] -
törölt tag
válasz waterman_ #54 üzenetére
Úgy látom te is csak tippelsz, mint itt sokan mások. Amúgy egy arhitektúrát fejleszteni nem olyan ördögi dolog. Pár nap alatt, otthon egy FPGA-s fejlesztő kittel akár te is kipróbálhatod. Persze lehet hogy nem lesz x86 kompatibilis, de olyan túl sok űrállomás sem kering odafent. Szóval ígyis-úgyis egyedi szoftvert fejleszthetsz hozzá.
-
törölt tag
Fura dolog Ézsaiás prófétáról elnevezni egy processzort
"Az első Isaiah architektúra épülő chipek" szerintem ez egy kis elírás, az nem "architektúrára épülő" akart lenni?
Egyébként én nagyon ürölük mindig ha ilyen újdonság jelenik meg, kicsit unalmas a választék néha a PC piacon!
[ Szerkesztve ]
-
shabbarulez
őstag
Azért a pentium 1 szint kicsit vicces lenne. Ma már egy mobilba is ghz közeli, 2 magos proci van, az intel erre a területre is pozícionálja az új prociját, tv készülékekbe és más szórakoztató elektronikai eszközökbe és akár laptopba is mehet. A fogyasztása az ULV procik alatt lesz, amik ma 10W TDP-sek 2 maggal 1.33Gzh-en 65nm-en. A Silverthorne 45nm-es lesz alapjaitól újratervezve és a fogyasztás minimumra optimalizálva és úgy tudom szintén 2 magos lesz, az órajele és konkrét fogyasztása nem ismert még ment Intel titkolózik de tipple Ghz közeli vagy azt meghaladó lesz, a fogyasztás meg pár watt. Az biztos hogy az Intel az ULV alá fogja pozícionálni teljesítményben, de a fogyasztása annál jóval kevesebb lesz, de a teljesítmény nem fog a fogyasztással arányosan alacsonyabb lenni. Messze jobb lesz az mint egy pentium 1, azért azon a kategórián már elég alaposan túlhaladott a technológia.
-
waterman_
aktív tag
válasz #95904256 #46 üzenetére
valószínűleg nem éppen azok a 386-osok viszik az űrállomást, amiktől 10 éve elbúcsúztunk. a steppingjük már biztos a T betű felett jár.. tehát arra, hogy másdopercenként elvégezzenek kb 300 műveletet tökéletesen megfelelnek és egy jól bejáratott platformon üzemelnek. valószínűleg nem a leselejtezett gépekből szedik ki a chipeket, hanem egyedi példányokat kapnak. és szerintem még egy dolog van ami miatt használják őket, de a fórumban még nem írták: szimplán hogy nincs pénz újabb architektúrát fejleszteni. akkor bevált, akkor most is jó. a földi számítógépek kiizzadják magukból a szükséges adatokat egy pályakorrekcióhoz, beviszik az adatokat és véghezviszik. kb havonta kell egy kicsit magasabb pályára visszalökni az űrállomást, arra nem kellenek brutális gépek. 24 óra alatt 16szor vagy hányszor kerülik meg a földet, ha csak 10 percenként állít a nappaneleken akkor sem izzad meg a munkában. passzívan is lehet hűteni, tehát egy más chipen beállna a venti 4 év folymatos munka után akkor gond lenne, de ezen még az sem lehet hibaforrás. vannak létfenntartó rendszerek, mindenhol kb papír ceruzával is lehetne számolni, mert kb akkora számítási kapacitás szükséges..
a paksi atomerőműben meg a katonai tengeralattjárón nincs kozmikus sugárzás és ha ólomba kell mégis pakolni a dolgot, akkor sem kerül kilójának feljuttatása 250ezer dollárba. tehát a funkcionalitás és a gazdaságosság párbajából egyre többször a gazdaságosság kerül ki győztesen.
itt páran megelőztek, míg ezt írtam
[ Szerkesztve ]
..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe..
-
törölt tag
Egyébként én is valószínűbbnek tartom hogy nem egy x86-os processzort használnak, hanem valamiféle többszörösen redundáns, egyedi rendszert.
Közbe keresgéltem hogy a Hubble távcsövön ( ami állandóan, évek óta az űrben van, kitéve a kozmikus sugárzásnak ) mit is használnak. A NASA honlapján egy 06/16/2002-es frissítésű FAQ kérdésnél azzal indokolták hogy 486-ost használnak a Hubble-on és nem Pentium-ot, mert amikor készült még nem volt az űr körülményeire certifikált Pentium osztályú processzor. Azt is megemlíti hogy ez egy nagyon drága és hosszadalmas folyamat.
szerk.: "amikor készült" a DF-224-re vonatkozik
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
A pilotafulke kijelzoit viszont tenyleg 386-ok hajtjak, es azt raktak a Hubble-be is.
DRM is theft
-
Rive
veterán
válasz #95904256 #46 üzenetére
És azóta képtelen az emberiség egy újabb arhitektúrát legyártani olyan technológiával ami védett a kozmikus sugárzással szemben...
Szerinted mekkora lenne egy mai processzor az akkori csíkszélességenNem multi-chip, hanem multi-wafer CPU-modules, nem
Huma: a szimpla sugárzást meg tudják fogni, azzal nincs nagy gond. De vannak ott olyan nagyenergiájú részecskék, amik ha egyáltalán elakadnak az ólomban, akkor az csak annyit jelent, hogy egy részecske - egy baj - helyett sok lesz...
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Az űrhajók például TÉNYLEG 386DX processzorokkal vannak vezérelgetve.. )
Izé... Tudtommal nem. Ez a 386-dolog talán az űrben használt korai laptopokkal kapcsolatban merült fel és azóta is megmaradt köztudatban. De a tényleges irányítórendszerek dolgában úgy rémlik, hogy valami abszolut elvadult egyedi rendszert nyomnak.Ui.: űrrepülők dolgában
[ Szerkesztve ]
-
Huma
addikt
Én nem vágom ezt a kozmikus sugárzás témát. Bevágják egy ólomdobozba és kész. Azon nem megy át semmi. Szerintem nem ez az oka. Ha akkora sugárzás lenne fent, hogy átmegy a védőrétegen amivel lehetne védeni a processzort akkor az űrhajósoknak már régen rossz lenne. Szerintem is inkább a megbízhatóság szól a 386-ok mellett. Meg minek cserélnék le ha beválltak és nincs többre szükségük.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
Raymond
félisten
Az aruk egyebkent (vagyis a komplett platform ara) lesz a donto mert ha tenyleg majusban jon akkor az uj kis tokozasu (22m2) Intel procikkal kell osszemernie magat:
SP9400 - 2.4 GHz, 6MB, 25W
SP9300 - 2.26 GHz, 6MB, 25W
SL9400 - 1.86 GHz, 6MB, 17W
SU9400 - 1.4 GHz, 3MB, 10WMindenesetre jo hogy megint van vegre valami mozgas
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
törölt tag
válasz Cathfaern #43 üzenetére
És azóta képtelen az emberiség egy újabb arhitektúrát legyártani olyan technológiával ami védett a kozmikus sugárzással szemben... értem én.
szerk.: Megjegyzem a paksi atomerőműben sem csak 80386-os processzorok üzemelnek. Pedig ott is hasonlóan szigorúak az előírások. Sőt, mi lehet egy katonai atomtengeralattjárón? 80386-os cluster...
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Ize, a '95-os PPro ota gyakorlatilag az osszes x86 CPU igazabol RISC. Van bennuk egy kis fordito-resz, ami a CISC-gyokeru x86 utasitasokbol sok kicsi RISC utasitast general, de utana teljesen RISC, ezert is lehet egy csomo, parhuzamos pipeline-t gyartani.
Ami a VIA-t eddig megkulonboztette a tobbiektol, az az out-of-order vegrehajtas hanyagolasa volt. Ugyanis a pipeline-oknal az egyik problemaforras az, hogy vannak utasitasok, amiknek az elvegzesehez szukseg van az elozo utasitas eredmenyere. Ilyenkor a klasszikus megoldas az, hogy a futoszalag uresen megy addig, amig kesz nincs az eredmeny (es a VIA ragaszkodott is ehhez a designhoz), a ravasz megoldas meg az, hogy keresnek addig egy olyan utasitast, ami elvileg kesobb jonne, de nem fugg az elotte levoktol, es azt rakjak be a pipeline-ra (a vegen meg visszarendezik az egeszet az eredeti sorrendbe), ami egyreszt meggyorsitja a mukodest, masreszt viszont viszonylag sok szilicium kell a megvalositasahoz.
DRM is theft
-
törölt tag
Az űrhajók például TÉNYLEG 386DX processzorokkal vannak vezérelgetve.
Állítólag azért mert ezt még képesek voltak annyira átlátni hogy megállapítsák, valóban hibamentes. ( Pl. a Core2-ben is eddig közel kétszáz hibát találtak, természetesen ezek ritkán fordulnak elő, vagy nem kritikusak )
Bár szerintem az ok sokkal egyszerűbb. Az űrrepülők még 1976-1981 közt készültek. 1981 áprilisában repült először a Columbia. Az első 80386-os pedig 1986-ban debütált. Az 1980-as évek végén volt egy fejlesztési program, mikor az űrhajók számítógépeit lecserélték. Valószínűleg azóta is jól működnek és többszörös teljesítményt nyújtanak mint az eredeti elektronika, ezért nem cserélték őket azóta.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Ohh, kedves VIA, átfogó tesztet kérünk! Remélem, sikerült valami igazán versenyképeset készíteniük. Tudom, hogy az iparág tőkeigénye nem igazán teszi lehetővé az életképes specialisták működését, de hátha mégis.
A legjobb aláírás a héten
-
Stalker-2572
veterán
száznál is kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég
Ezt sem fogjuk nagyon desktop Pc-kben látni Ha beakarnak törni NAGYON olcsó kell, hogy legyen. Különben ki váltana
All Black...
-
Raymond
félisten
Egyelore ez van: Isaiah Architecture Brief
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
GReddy
tag
válasz VaniliásRönk #26 üzenetére
Jajaja, az a klíma a kocsiban..
Dominate the woods... The Bowhunter.
-
R.P.
aktív tag
-
R.P.
aktív tag
Desktop verziója lesz vajon?
Én is drukkolok nekik. Azt hogyan csinálják hogy 200 embert foglalkoztatnak? Van saját 65nano-s gyártósoruk is?
-
VaniliásRönk
nagyúr
Pl. létezik AMD Geode is 0.9W-os fogyasztással.
Thomas1: Valamelyik topikban linkeltek egy táblázatatot fogyasztásokkal, lehet hogy rosszul emlékszem, de nagyon alacsony értékek voltak, próbáltam rákeresni, de csak ezt találtam hirtelen.
Bár ez már túlzásnak tűnik nekem, 7.5W mellett egy Freezerrel még 5-6°C-os ∆t-t sem szabadna elérnie a procimnak. (F2-es Windsor)
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Ste
addikt
kíváncsian várom -
xuldar
addikt
válasz VaniliásRönk #28 üzenetére
Lehet, de 1-2 Wattos fogyasztással nem könnyű versenyezni, és nem mindenhova kell a batár teljesítmény. Van, ahol csak a kis méret és a hosszú üzemidő számít.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
Thomas1
addikt
válasz VaniliásRönk #28 üzenetére
Ez komoly, hogy 8W-ot zabál C'n'Q'-val a 65 nanos X2? Az új 45W-os BE szériára gondolsz?
Bár nekem még 65W-os, 90nm-es Windsorom van, de mindíg is kíváncsi voltam, hogy mennyit ehet az enyém mondjuk letöltés, vagy filmnézés közben,1000 MHz-en, C'n'Q' mellett.Eladó cuccok: https://tinyurl.com/yayrsbty
-
VaniliásRönk
nagyúr
65nm-es K8 X2 ha jól tudom idle-ben sima C'n'Q-tal 8W-ot eszik (ilyen állapotban terhelve is 15W alatt kell maradnia a fogyasztásának), és akkor még mindig sokkal gyorsabb mint egy C7. Ezekről az új procikról persze még semmit sem tudni, lehet hogy ezeknek már jobb lesz a P/W mutatójuk mint az AMD/Intel prociknak, majd kiderül.
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
liksoft
nagyúr
válasz VaniliásRönk #26 üzenetére
Bocsi, ezen a téren annyira nem vagyok otthon. Az említett típusok egyszerre jelentek meg a palettán? (Holnap leszek.)
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
VaniliásRönk
nagyúr
Azért ha annyira downclockolsz és alulfeszelsz egy K8 vagy C2D procit, hogy akkora legyen a teljesítménye mint egy C7-nek, akkor elkezdik hűteni a környezetüket.
-
liksoft
nagyúr
válasz waterman_ #14 üzenetére
Én ennek örülök. Számomra az nem világos, hogy miért az iszonyúan sok utasítást tudó, relatív lassú processzorok készülnek. Ha az utasítások számát csökkentjük, sebességük gyorsil. Ez a RISK proci. Sokkal kevesebb elemből. Vagyis ilyenből akár a mai integráltság mellett akár 64, 256 vagy akár 1024 magos is lehetne. Igaz, ezt a kérdést az Intel és a Microsoft közel 20 évvel ezelőtt eldöntötte. Ha viszont azt veszem alapul, hogy az agyban iszonyúan sok de egyszerű proc működik párhuzamosan, akkor a mai trend szerintem hosszabb távon zsákutca, és remélem készül a szuperproci valahol.
És a VIA gondolkodása ehhez hasonló, ahogyan érzem. Kár, hogy az életben maradáshoz fejet kell hajtaniuk. De remélem sikeresek lesznek, mert nem csalódtam eddig bennük. Hiszen pár éve csak Ők tudnak passzív hűtésű procit gyártani (igaz lassabb mint a többi, de azok azonos teljesítmény mellett is kérik a ventillátort).
A fejlesztés üteme meg a mérnökök számától nagy mértékben függ. Nem ismerem a piac szereplőit ezen a téren, de tartok tőle, hogy Ők vannak a legkevesebben. Jóval kevesebben mint a versenytársak. Így le a kalappal előttük.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #13 üzenetére
A Silverthorne egy Pentium 1 szintű proci ha jól emléxem, kis bigyókba akarják beletenni, nem notikba.
-
fLeSs
nagyúr
Wow, én drukkolok nekik!
Remélem hamarosan kiadják a doksikat, aztán lehet találgatni, hogy mire lesz képes."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
törölt tag
Itt található egy részletesebb leírás az Isaiah arhitektúrájáról. Szerintem szakiknak igazi csemege...
Csak pár dolgot kiemelnék belőle:
- szavazásos ugrás előrejelzés ( több különböző típusú elágazásbecslő )
- egyszerre 3 komplex, tetszőleges hosszúságú utasítás fordítása
- patch-elhető mikrokódos utasításfordítók
- átlapolt osztás és gyökvonás műveletek -
xuldar
addikt
Nem hiszem, hogy számít, hogy nem megy bele se s775-ös, se AM2-es foglalatba, inkább az előző C generációkkal azonos foglalat a lényeg, mert nem ugyanaz a célpiac, mint a másik kettőé. Intel meg AMD procit nem is tudsz pico-meg nano-ATX lapba tenni. Javítsatok ki, ha tévednék, és lennének ilyen méretű lapok hozzájuk.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
Pukkancs
aktív tag
válasz #95904256 #12 üzenetére
Wáow te angolul álmodozol?
Amúgy ez a 3 résztvevős piac kétélű kard : lehet, hogy a via új lábazatot fog fejleszteni, és nem lessz jó a mostani tuti 775-ös vagy am2-es lapodba
Sokkal gyorsabb volna a fejlődés, és amit ma megveszel, az irreálisan gyorsan elavulna.
Viszont pronak meg lehet említeni, hogy jó kis árverseny alakulhat ki az egészből. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz shabbarulez #13 üzenetére
Tudod mennyi lesz a fogyasztása? Linket, engem is érdekel.
-
ngabor2
nagyúr
nagyon kiváncsi leszek rá, hogy valójában mire lesz képes.
imho az igp-t azért nem tették bele, hogy lábkompatibilis maradjon a c7-tel.
remélem azért valamivel jobb linux-támogatást fog kapni, mint a jelenleg c7 köré épülő lapok (bár ott a chipset a gyenge láncszem ebből a szempontból). azért szép darab lenne egy 2GHz-es pico itx lapocska vagy egy nagyonlapos noti/subnoti ilyen proccanattal.
-
hzcs
senior tag
Nagyon jól hangzik, remélem lesz belőle valami.
Ha tényleg a legjobb hatékonyságú proci lesz, meg beválik, amire a via fejlesztők gondoltak, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy előjönnek a többmagos felépítéssel. -
shabbarulez
őstag
Ahogy a cikkben is szerepel a proci fejlesztése 4 éve kezdődött, ahogy jellemzően ennyi idő kell egy proci elkészítéséhez. 2-4 éve az AMD még aranykorát élte, rendkívül sikeres cég volt, jó termék kínálattal. Szóval amikor ennek a terméknek a fejlesztései elkezdődtek az Intelnek még nem igazán tudhatta 2007 végére milyen mélypontra jut majd az AMD.
-
waterman_
aktív tag
lehet elégedettlennek tűnök, de szerintem az 1 darab 2ghz-es mag helyett inkább tervezhettek volna két darab másfél ghz-est.. az jó, hogy végre teljesítményt is akarnak, de saját tapasztalat, hogy a két magon jobban eloszlik a terhelés, ugyanazok a feladatok 2 magon sokkal gördülékenyebbek, nincs homokóra, ha egy program megadja magát nem rántja magával a rendszert, vagy ha kifagy és elkezd vergődni egy szál, akkor az nem akasztja meg jelentősen az összes többit. szerintem. szóval labdába csak akkor rúghat majd igazán, ha ők is csinálnak valami többszálút.
például nem értem, hogy ha eleve 4 éve fejlesztik a nulláról, és itt vannak ezek a mai törekvések - alapszintű gpu a proci mellé, többszálúság, közeledés a vektorproci felépítésekhez - akkor miért nem tervezték bele pl a chrome9 graphics egy butított változatát eleve a prociba? nem feltétlenül igp céllal, lehet azt tudományos számításokra is használni, vagy embedded rendszerekben helyenként jól jön. mert ugye már eleve oda lőtték be az eddigi via gépeket is.. tehát lassan mikor intelnél/amdnél a celeron is kétmagos, akkor ők megjelennek egy egymagossal. és ezt nem azért mondom mert többmagos a trendi, hanem mert tényleg jobb az ereje. szerintem simán meg tudnák csinálni pl: hogy a komplett második mag csak akkor induljon el, ha az első nem bír egy feladattal - így aztán nem fogyasztana csak akkor többet ha valóban munka van.
na de csak okoskodtam, biztos meg van az indokuk...egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe..
-
shabbarulez
őstag
Kíváncsi leszek az Intel Silverthorne-jával szemben mennyire lesz pariban, nekem úgy tűnik alacsony fogyasztás terén ez a két termék lesz az ami inkább szóba jöhet, az AMD Pumája nagyon kilóg ebből a körből.
-
törölt tag
Hoppá!
Ha ez tényleg igaz:
"FP units support 2-clock latency for single-precision and double-precision add instructions and single-precision multiplies, 3-clock latency for double-precision multiplies."
Akkor le a kalappal a Centaur mérnökei előtt. Megcsinálták amiről álmodoztam.
( Persze azért remélem nem csak összeadni és szorozni tanultak arrafelé... ) -
Zsoo80
tag
összeesküvés elmélet következik:
intel szponzorálja a viát, hogy érjen el valamilyen szintet, hogyha teljesen szétveri az amd-t, ne kelljen szétdarabolni a tröszttörvények miatt. tehát marad ő mondjuk 97%-on a via meg 3%-on és él vigan boldogan-Nem hold ez - sóhajtott halkan Kenobi. - Hanem űrállomás.
-
Thomas1
addikt
Ez jó hír, egy ilyen procival szerelt noti remélhetőleg olcsóbb lesz, mint a most kaphatók, és akinek az akksiidő fontos, és nem akar Crysis-t játszani a laptopon, annak ez nagyon csábító alternatíva lehet. Ha picivel lassabb is lesz egy Intel, vagy AMD procinál, alap irodai alkalmazásokra bőven elég lehet a teljesítménye.
Jah, és talán nem égeti át a burkolatot...
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: https://tinyurl.com/yayrsbty
-
bence78
aktív tag
Nekem volt VIA C3-am Még a cerkáktól is jócskán elmaradtak
----- inkabb emailben keressetek mert a pht mar nagyon ritkan hasznalom -----
-
törölt tag
Valami épkézláb chipset-et is összekalapálhatnának legalább AMD vonalra. Hátha észbekapna végre az nV, és nem csak szart "fejlesztene".
-
dokar
addikt
támogassuk a VIA-t
extra - SEXRay
-
törölt tag
Mikor lehet hozzájutni?
Arra a lebegőpontos egységre nagyon kíváncsi vagyok. Elméletileg valóban lehet gyorsabbat csinálni mint a két "konkurens". Eddig azok sem törték magukat ez ügyben ( a Core2 FADD egységei kivételek... ).
-
donpel0
aktív tag
go VIA mutass valamit
"Föléd kerekedhetnek, de fölém biztosan nem, mert én leszarom őket" - Jokerface
-
FehérHolló
veterán
Éljen!
Utolsó láncszem kezd feltűnni.
Skynet is real. It's called Google.
-
Franklin
addikt
Helyes, helyes, szeretjük a többszereplős hardverpiacot :-)
Remélhetőleg nem lesz elszállva az ára, és akkor még lejjebb mehetnek az alsókategóriás notik árai.
-
spirit007
senior tag
"Papíron van esélye beleszólni a versenybe."
És ez a mondat igaz már vagy 15 éve ...
-
]Phobos[
senior tag
Go, VIA go!
Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest