- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
Új hozzászólás Aktív témák
-
sputnick
tag
apaa kezdődik: [link]
Think.
-
dabadab
titán
I think that this whole localization thing is just a fad. I mean if I could learn English, then everyone should be able to do it. We can avoid the balkanization of the internet by standardizing on a single language and banning all the others. Just imagine, that you go to e.g. http://www.zoznam.sk (please note, that this URL in itself demonstrates how harmful is the use of non-English words - who could be expected to memorize such meaningles garbage?) and - YOU JUST CAN'T UNDERSTAND A WORD. Shocking, I tell you, it's shocking.
DRM is theft
-
luw2win
őstag
www.prohardver.ڙҖ
Amúgy osztom Lenry (#5) véleményét
.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”
-
joghurt
addikt
Igen, ezt a domainnevet akár már most is lehetne regisztráltatni. Bővebben ld. IDN homograph attack.
Viszont az még nagyobb gáz, ha egy egész ország domainjeivel játszható el ugyanez. Pl. wikipedia.org helyett wikipedia.οrɡ (az első karakter görög omikron, az utolsó karakter U+0261). De azt sem biztos, hogy mindenki észrevenné, ha prohardver.ḥu lenne a címsorba írva (h helyett U+1E25) - linknél biztosan nem, mert az aláhúzás eltakarja a kis pontot.
Arab/kínai címet meg be tudok írni, pontosan ugyanúgy, ahogy egy ékezetes magyar címet magyar billentyűzet nélkül. Ezt punycode-nak hívják.
A browserek persze próbálkoznak kiszúrni az ilyen disznólkodásokat.
A tej élet, erő, egészség.
-
Cathfaern
nagyúr
Nem akarok senkit se megbántani, de tessék már az értő olvasást gyakorolni egy kicsit
A cikkben le van írva, hogy a unicode-os domainnevek már 2004 óta elérhetőek, tehát eléggé felesleges most mondogatni, hogy milyen rossz ötlet lenne bevezetni. Mert már be van. Amiről most szó van, az az, hogy domainvégződések is lehessenek unicode-ok.
Ha még így se lenne érthető, akkor:
1. jelenleg elérhető olyan, hogy krikszkrakszkrikszkraksz.jp
2. nem érhető el olyan, hogy krikszkrakszkrikszkraksz.krikszkraksz
És azt szeretnék, hogy a második is legyen, mert aki úgy ír, hogy krikszkraszk, ráadásul mindezt ellentétes irányba teszi, tehát kzsarkzskirk, annak ne kelljen már "hagyományosan" írnia, hagyományos írásrenddel, mert akkor mi értelme volt az egésznek. -
Psych0
őstag
Javaslom, a továbbiakban az unicode ip címek szabványbavételével töltsék az idejüket. hogy a világ fele ne legyen elzárva a másikfelétől
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
ClioRS
őstag
Grigorisz: Ezt nagyon jól leírtad, teljesen egyetértek veled
Felesleges ezzel szétgányolni a netet, aki eddig használta az tudja, aki meg nem az vagy megtanulja vagy nem. Bár szerintem a következő generációknak a DNS-ében lesz a net használata, szóval csak pár öreg (tisztelet a kivételnek) veri a nyálát ezzel a f@szsággal....Ez az "OTP"-s cucc üt, ajánlani kéne az ötletgazdáknak is. Remélem ők lesznek az elsők, akiket így átvágnak...
-
Integra
titán
nem biztos, hogy ez jó ötlet..
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
Thulcandra
senior tag
"Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek a jelenlegi rendszerben jobbról balra kell begépelnie az URL egyik részét, a másikat meg – angol karakterekkel – balról jobbra."
Egy kis készségfejlesztés nem árt... egyébként a japánok meg először föntről lefelé gépeltek aztán balról jobbra?
" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
-
Doom
aktív tag
-
adik
őstag
Nem tudom, lehet, hogy azért, mert az angol karakterek mindegyike megtalálható a billentyűzetemen, de én is amondó vagyok, hogy miképp néhány száz (khmm-khmm) kínai, kóreai, arab... felhasználó is tudja használni drága, szeretett internetünket, úgy szerintem a maradék néhány ezer is tudná*. Pont az volt az internet egyik szépsége, hogy egységes, itt is ilyen, ott is ilyen.
* igen, tudom, tanulni kellene hozzá, és (irónia nélkül) ez nem kevés embernek valós akadály
Lehet az is, hogy azért vagyok e kérdésben annyira antiszoci, mert számtekboltozok és borultabb pillanataimban még a bekapcsológombot is végzettséghez kötném.Kettő, csipkebokor vessző!
-
törölt tag
-
félisten
Erre lehet majd olyan progit kitalálni, hogy a böngésződ alapból csak az előre engedélyezett karakterkódolású címeket engedélyezze. Persze, ez sem jó megoldás, mert így elzárkózunk az adott tartalomtól.
Úgy lenne jó a dolog, ha minden krix-krax domain névhez kötelezően kellene társítani egy angol abc-set is, amivel elérhető az oldal a világ többi része számára.
Én egyébként a magyar/német/stb. ékezetes neveket sem tartom jó ötletnek.Biztonsági intézkedés lehet, hogy a latin betűket ne lehessen ötvözni a nem-latin betűkkel egy domain néven belül, illetve latin végződéshez ne járhasson nem-latin kezdetű név, vagy fordítva.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
GuMipOkE
senior tag
Sztem nagy gubanc lesz abból, ha ezt bevezetik...
-
.mf
veterán
Kínai billentyűzetet ugyan még nem láttam, de japánok szövegbevitelnél latin betűket használnak, a programok fordítják át a bevitt karaktereket a megfelelő kanjikra/kanákra. Tehát ez az egész nonszensz. Evvel nemcsak nem lett egyszerűbb (hanem egy lépéssel több lett benne: címet beírja latin betűkkel --> címet beírja latin betűkkel és átalakíttatja), de még a nyelvet nem beszélők számára teljesen érthetetlen is lett.
[ Szerkesztve ]
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
Már megint a hülyék kerültek döntéshozó pozíciókba...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
BiP
nagyúr
Az én véleményem: #5 + #11.
Plusz pl. egy kínai/cirill karakterekkel írt domaincímről még nehezebb lesz megállapítani, hogy az tényleg az-e, nem pedig valami phishing oldal.
Én több veszélyt/nehézséget látok benne, mint lehetőséget. (hozzátartozik persze az is, hogy mondjuk könnyen pattogunk itt Magyarországról, a mi abc-nk tartalmazza a 26 betűt, nekünk nem okoz nehézséget. )[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Véleményem szerint is csak elszegregálják magukat a közösség többi részétől. Hiszen nekem lehetőségem sincs rá, hogy kínai, cirill vagy éppen héber karaktereket gépeljek be a címsorba. Persze, van ASCII-táblázat, de nem fogunk abból válogatni, arról nem beszélve, hogy azért mind az ötezer mandarin karakter nincs benne abban sem.
Persze azt is mondhatnák, hogy az oroszok vagy a kínaiak elegen vannak maguk között, tehát nem érdekli őket, ha a világ többi része nem fogja őket látogatni. De azért vannak esetek, hogy európai ember is kíváncsi lehet ilyen oldalakra. Mondjuk akik nyelvet tanulnak, és éppen cirill betűs, vagy zsidó oldalakat olvasgatnak, mert csak be kell ütni a megszokott domén rövidítést. Most viszont ha nincs megfelelő billentyűzetük, nem fogják ugyanazt a tartalmat elérni.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
joghurt
addikt
Fincsiii. Már látom is a júzereket tökéletes sikerrel átverő phising URL-eket.
Na, ki találja meg, mi a probléma ezzel? https://www.оtрbаnk.hu
(Remélem, túléli a RI/OS-t.)A tej élet, erő, egészség.
-
julius666
addikt
Ez a bábeli hasonlat a cikkben nagyon el lett találva. Sajnos...
-
sputnick
tag
ezzel a lépéssel az internet szegmentálódását érnék csak el.
létrejönnének olyan tartományok, melynek a közelébe csak azok juthatnak, akik ismerik az adott nyelv jel-/karakterrendszerét, ill kialakulna egy olyan felhasználói réteg, akik csak a saját domainrendszerüket ismerik (pl akik eddig "el voltak zárva a nettől").
a mostani domainnevek az ésszerrűség/egyszerűség jegyében születtek, nem tudom minek kéne megbolygatni egy jól bevált rendszert.Think.
-
zbory
tag
Arról nem volt valamikor már szó, hogy a teljesen custom TLD-ket is lehetővé teszik? Az mikorra vezetődik be?
If all the economists were laid end to end, they would not reach a conclusion. George Bernard Shaw
-
Grigorisz
aktív tag
"Ez magától értetődő módon számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és – panaszkodott egyre türelmetlenebbül a világ nagyobbik, nem angolul beszélő fele – milliárdokat zárt el az internettől.".... ha én leírnám, hogy mik voltak az első gondolataim ezt a hülyeséget elolvasva nem csak a Prohardverről lennék letiltva 70 évig de még a műanyaglakat is rámrohadna rasszizmus és antiszemitizmus miatt... Tehát csak ennyit mondok: akinek nehéz egy 40 éves rendszert (megjegyzem jól működő) megtanulni használni, az inkább felejtse el az internetet.
Ha egyel kevesebb lenne az IQ-m már nem is állat lennék, hanem növény!
-
Tikakukac
titán
Ezt a forradalmat remélem leverik majd, nagyon sok kontra van 1-2 pro ellen...
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
alonso64
csendes tag
Szerintem az lenne a jó ha internet maradna olyan mint volt. Itt olvstam hogy a .se TLD teljesen eltünt 1 órára, ha ezt a baromságot bevezetik akkor rendszergazda legyen a talpán aki fel tud tartani 1 domain szervert.
-
P00By
nagyúr
Nagyon jók a felvetéseitek!
3/3 off
[ Szerkesztve ]
-
tkazmer
addikt
bizony, főleg, ha ezeket az egyedi villogó vackokat adnák hozzá amihez mindenki egyedi billentyűparancsot csatol...na akkor aztán mérnök legyen a talpán aki bekonfigurál úgy egy routert, hogy az összes jobbról balra villogó ördögfejecske ugyanazt jelentse...
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Penge_4
veterán
Király. Ezentúl majd a világ többi részének kell megtanulni a cirill nyelveket, mert .cn végződés helyett lesz majd .中文
Már csak az MSN-es szmájlikat kéne engedélyezni a domainnevekben, aztán királyság lenne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SSD kibeszélő
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gyúrósok ide!
- Napelem
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM