- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
- Mikrotik routerek
- Vírusirtó topic
- Windows 11
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Adobe Lightroom topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- WD My Cloud NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
mano42
aktív tag
válasz
anonym1s #502 üzenetére
Keymap, ezt buheráld.
A raspberrymet soha nem altatom, mivel annyira kevest fogyaszt, hogy nem lényeges.
A filemekt nasról éri el, vagy online stream, az a fele sem érint, soha nem kötöttem rá direkt vinyót, tehát passz.
Bár mégsem passz, mert a kodiban a cec beállításoknál van olyan opció, hogy altassa a raspberryt ha a tv kikapcsolt állapotban van, lehet ez az usb hdd-t is lefekteti, de nem biztos, próbáld ki Talán /beállítások/rendszer/perifériák. Persze ha a tv tud cec-t. -
mano42
aktív tag
válasz
anonym1s #493 üzenetére
a színes kocka neve a rainbow square, a b+ verzióban jelent meg mint ficsőr, és a pi 2-ben is implementálták. Akkor jelenik meg ha a táp vagy a micro usb kábel nem megfelelő, és nem kap elég áramot. Nálam az utóbbi volt a ludas, kábelcsere után eltünt. Ki lehet kapcsolni config.txt-ből de biztonságosabb a probléma okát megszüntetni.
A második kérdésedre a válasz, a proci dinamikus órajele, amit turbo mód bekapcsolásával tudsz kiiktani, (mármint állandóan 900 mhz-en tartani) de szerintem fölösleges.
A memória tényleg 1000 mb, de mivel a videó hardvernek is ebből van leválasztva egy adaggal, itt az os által effektív elérhető memóriát látod. Semmi pánik, az 512-mb ramos pi-n 128 volt leválaszta és a raspbmc beérte a maradékkal, sőt több mint fele így is kihasználatlan maradt.
-
mano42
aktív tag
... na és nem tudom szerkeszteni az elöbbi válaszom, de hasonló hajóban evezem én is, a páromtól kaptam egy logitech z906-t amin nincs hdmi, (én erősítőt vettem volna, dehát ajándék lónak ne nézd a nemi szerveit), viszont van rajta két digitális bemenet (rca és optikai), hdmi splitterrel oldottam meg, amin van optikai kijövet. (drágább volt mint a raspberry).
-
mano42
aktív tag
A CEC a világ egyik legjobb tálmánya, dependenciát okoz, a múltkor megkérdezte egy ismerősöm, hogyan sikerült felhekkelni az xbmc-t a tévére, és nehezen hitte el, hogy külön cuccról fut az egész. Meglep, hogy a másfél éves samsung nem támogatja, mivel nekem az 5 éves belépő szintű panasonic plazmám símán vitte. Sokáig gondolkoztam valami smartkütyü altrnatívában a pi2 megjelenéséig, de mindegyikkel az volt a bajom, hogy ami cec-t tud az baromi drága volt a pi1-hez képest.
-
mano42
aktív tag
Ha nagyon jó minőségű analog és digitális hangot akarsz rpi-ről akkor hifiberry , bár így a leves drágább mint a hús, ha meg ingyen a lehető legjobb hangminőséget, akkor hdmi, az analog kijövetet kerülni kell. Ha meg köztes megoldás kell akkor "hdmi sound extractor"-t kell venni, ami a hdmi-ből a hangot kihozza digitalis rca vagy optikain. Én az utóbbival oldottam meg.
-
mano42
aktív tag
az openelec egy nagyon lebutított verziót használ, nincs "teljes" linux alatta, legalábbis a tudomásom szerint. Ajánlom az osmc-t (ex. raspbmc), holnap jelenik meg állítólag a végleges, már az RC-nél tartanak, de az alfa 4 is jól megy, jelenleg azt használom és frászom is van frissítés miatt, mivel úgy tűnik nem lehet a finalra frissíteni csak zéróról.
Az osmc alapja a debian jessie, ssh-n elérhető és bármit lehet rá heggeszteni konzolból, így transmissiont is, de várd meg a véglegest.
Ha neked csak annyira kell, hogy egy torrens kliesn fusson rajta amit web interfészről vagy telefonos appról elérsz, (estleg a windowsos remote gui) + média lejátaszás, akkor inkább az osmc.
A raspberry média lejátszónak tökéletes, de torrentezésre soha nem próbáltam, erre szerintem megfelelőbb egy nas, mivel a nas erre jobb, és leveszed a terhet a pi-ről. Persze próbáld ki, és ha megbírja akkor fölösleges nasra költeni, de újabban nem igazán hiszek az univerzális mindenrejó módszerekben, média lejátszónak: raspberry, fájl megosztásnak, letöltésnek, backupnak: nas, köny olvasásra: kindle, gps-nek: gps, telefonálásra telefon, fényképezéshez kamera, ágyból netezésnek: tablet, ezt kényelmesen megírni: pc, popkornnak mikró sütő
Ennek a hátránya, hogy költséges. -
mano42
aktív tag
A dyndns-t inkább ruterből állítsd be ha van lehetőség, a raspberrynek meg határozz meg egy fix ip-t, hogy ne váltson random, oszt azt forwardold ugyancsak ruterből és ha a transmission beállítások jók akkor a 9091 porton elérheted kívülről. Az asus ruterek adnak ingyen dyndns-t név.asuscomm.com címen, gondolom más rutereknél is van ilyen szolgáltatás újabban.
TV esetén pláné állítsd be a config.txt-ben leírtakat, így a hang is a tévé hangszóróján fog menni hdmi-n keresztűl.
(volt egy typo, jelenleg van wheesy , és jessie-re frissítettem).
Jessievel nagy különbséget nem láttam, elméleti frissítés a következő, én másképp csináltam, azt is leírom.
sudo leafpad /etc/apt/sources.list
itt javítsd ki a wheesy-t jessiere mindenhol, és mentsd el.
sudo apt, get update
sudo apt-get dist-upgradeNekem ezzel a módszerrel ~400 csomag lett visszatartva, úgyhogy feltettem a synapticot.
sudo apt-get install synaptic
... és a synapticban kijelöltem a "mark all updades"-t és frissítettem.
Sokáig tart, és közben néha konfirmálnod kell a fájl cserét (yes mindenhol), utána újraindítás.
-
mano42
aktív tag
válasz
yossarian14 #430 üzenetére
Megoldható, én egy edimax wi-fi adapterrel próbáltam, (ilyen volt kéznél) ennél vannak gyorsabbak is.
OSMC-ből lehet szépen paraméterezni a hálózati beállításokat, openelecet nem ismerem.
-
mano42
aktív tag
Nekem a raspbiannal fullhd monitorra kötve fekete keret volt és nem ment maximális rezolucióban,de uncommenteltem egy sort a config.txt-ben a fat partíción és megoldódott.
sudo leafpad /boot/config.txt
disable_overscan=1
ugyanitt
hdmi_drive=2 (a hang is a hdmi-n megy át ha esetleg a monitorodban beépített hangszórók vannak)
és ugyanitt
rm_freq= 900 (a pi1 alapjárati értéke volt 700 mhz, alapból azon fut).
Az igazság az, hogy pi2 re még nincs igazán optimizált linux, de remélhetőleg a következő pár hónapban lesz, ami van az is nagyon jól fut rajta a pi1-hez képest.
Transmissiont nem próbáltam, de gondolom itt is be lehet konfigurálni, hogy webinterfészen elérd (alapból a 9091 porton), utána meg valami remote appal (transmission remote gui windowsra, linuxra, androidra, esetleg ha valami igényesebbet akarsz androidra akkor ajánlom a torrnado-t, magyar fejlesztés, nem ingyenes de nem drága )
-
mano42
aktív tag
Amint írták, a port.hu kiegészítő (10 mp a telepítése a hivatalos kodi tárhelyről) magyarul szedi le a film infókat, beleértve rövid összefoglalót, youtube előzeteshez tesz linket (akár szinkronoshoz is), a színészekről ad infót, kategóriába rendezi (dráma, thriller, scifi, komédia, megjelenési év, rendező stb).
A kodi megjegyzi meddig nézted meg a filmet, és onnan folytatja, feliratokat szed le több forrásból, (ha nem talál gyerekjáték utána igazítani), hangot tud szinkronba hozni a képpel akár online streamnél is, sőt néha még a youtubon fent levő filmekhez is tud feliratot keresni. Maga a steram lejátszás része sokkal jobban működik mint pc-n böngészőből, pl youtubon sokkal gyorsabban tudsz beletekerni a streambe, szinte akadás nélkül. Én eddig kétszer találkoztam pár másodperces akadással (buffering...) de amugy olyan mintha helyi tartalom lenne.
... vagy csak egyszerüen file módban keresed ki a filmet és lejátszod.
Digitális hang (dolby és dts) átadást (passtrough) tud, és ajánlott is bekapcsolni ha az erősítő támogatja mivel főleg a régi pi válláról leveszi az átkódolást. Az új pi szoftveresen akár 6 csatornás pcm-t is át tud adni probléma nélkül, akár bluray lemezkép esetén is.
Nekem egy logitech z906 rendszer van jelenleg, amit majd lecserélek egy normális erősítőre, de addig is, egy hdmi splitter optikai kijövetét használom a tv és a pi között, ami szépen optikain átküldi a hangot a logitechre, és digitális hang esetén az át is áll 5.1 vagy 2.1 módba.Eddig a legnagyobb fájl amivel próbáltam az a 24 gigás timescapes volt, bluray lemezkép, probléma nélkül lejátszotta, ez is csak próbából, fölöslegesnek tartom ekkora fájlok letöltését, mert normális távolságból a kép nem sokkal jobb mint a 7-8 gigás 1080p mkv. Apropó, rar-t, zippet össze tud főzni, vagy isot lejátszani, kicsomagolás nélkül.
Jelenleg a nasra torrentezek, (kb 15-20 watt) és a kodira nfs-en keresztűl van megosztva, de azelött smb-n keresztűl sem volt problémám.
Megemlíteném még a superrepot, ahol párezer online forráshoz hozzáférsz, beleértve torrent forrásokat, új filmeket, élő adásokat.
Egy pi specifikus dolog (legalábbis ebben az árban) a CEC támogatás, az egész kodit a tv távirányítójával vezérlem, beleértve a beletekerést, szünet-lejátszást, felirat ki-be kapcsolást, stb. (külön egy cec adapter pc-hez drágább mint a raspberry)
... és még ott van a yatse androidos távirányító applikáció amivel az alap dolgokon túlmenve át tud küldeni a telefonról tartalmat, youtube stb streamet, sőt be lehet állítani, hogy ha filmnézés közben csörög a telefon, akkor a beszélgetés ideje alatt szünetelteti a lejátszást.
Online rádió esetén (tunein kiegészitő) az élő adást is szünetetlteti a beszélgetés alatt.Ugyanezzel a beszkennelt zenéidet is elindíthatod, a tévé bekapcsolása nélkül.
A kezelő felülete teljesen skinnezhető, cserélhető, és még azon belül is személyre szabható. Megáll az ész milyen skinek vannak rá (én maradtam egy egyszerünél, az ambernél).
SD minél gyorsabb annál jobb, amugy egy 8 gigás bőven elég, sőt a 4 is. Esetleg feltelepídheted nfs-re is egy megosztott mappába, állítólag gyorsabb de még nem próbáltam, mindenesetre a pi2-vel a sebességgel egyáltalán nincs probléma. (a régi raspberry is tüsténkedett egy könnyű skinnel).
Na kábé ennyi ami egy szuszra eszembe jut, és ez töredéke annak amire ténylegesen képes.
-
mano42
aktív tag
Amikor az első raspberryt bekötöttem média lejátszónak egy nem okos tévére, nagyon tetszett, aztán úgy adódótt, hogy eladtam a tévét, és az új tévé meg okos tévé lett (nem ragaszkodtam az okos funkciókhoz, de egyszerüen nem kaptam olyan tévét ami nem okos lett volna olyan paraméterekkel ami nekem kellett). A rasperryt be sem kötöttem, mivel azt hittem, hogy mostmár ha okostévém van a pi redundánsá válik. Kínlódtam vele kb 2 hétig, de a KODI-nak nyomába sem léphet mint funkció mint kényelem szempontjából. 2 hét után visszatettem a raspberryt, azóta sem használtam a tévé okos funkcióit. Egyszerüen nem lehet egy napon emlegetni a kettőt. (azóta már váltottam pi2-re, és a szakadék az oksotévé meg a kodi közötti élményben még nagyobb lett.
-
mano42
aktív tag
+1
Egy nas alapból tud olyan dolgokat amihez az rpi-hez komoly dokumentáció, linuxos háttérismeret kell, és itt még bejön, hogy egy rá csatolt hdd max usb2.0 sebességgel fog működni míg a nas gigabiten. A zyxel nsa210S most nagyon olcsó. Én nsa320-t használok, valamivel gyorsabb proci van benne mint a 210-ben, de szerintem amire én használom bőven elég lenne az is, pedig google drive, nfs, samba, transmission, ftp, backup külső usb drivra mind fut rajta. A dlna szervert nem kapcsoltam be, erre inkább a rpi2 + osmc jobb választás.
-
mano42
aktív tag
Amikor kiválasztod a megosztásra szánt mappát amiben a filmek vannak, ott állítsd be a tartalomnál (könyvtár tartalma), hogy ott filmek vagy sorozatok találhatók. Alapból az angol sraperrel fog szkennelni, de letöltheted a port.hu kiegészítőt is, és azt állítod be alapértelmezettnek.
-
mano42
aktív tag
És vajon alkalmas arra, hogy USB hdd-re torrentezzen és párhuzamosan kodival médialejátszóként használni?
Vajon a proci erő bírná, mert a nassemet eléggé megfogja a sok párhuzamos letöltés (8-10), és szerintem a pi-t is megfogná. Maradna erő a kodi futtatásásra is?
Az usb sávszélesség elég lenne párhuzamosan torrent írásra, film olvasásra? -
mano42
aktív tag
Egy elméleti és teljesen off kérdés. A torrenteket a nasra töltöm transmissionnal, ömlesztve van minden a complete mappában. (filmek, sorozatok, egyebek, ahogy éri.) Ha a kodiban ezt a mappát bejelölöm mint FILM mappa akkor annak és rendje módja szerint végigszkenneli, hozzáadja a médiához és letölti az online adatokat. Ha ugyanezt a mappát adom meg mint sorozatok mappa, akkor külön a "sorozatok " alatt osztályozza csak a sorozatokat, vagy törli az elöbbi "filmek" beállítást és csak a sorozatok lesznek elérhetőek?
-
mano42
aktív tag
Alapból minden PI os-nél a boot partición van a config.txt amit notepaddal (++) gedittel, nanoval stb lehet írni, és amit bootolás közben beolvas. A raspbmc/osmc -ben van egy előre telepített konfigurációs program ahol ugyanezeket be lehet állítani, és ő meg pult alatt beírja a config.txt-be. Openelechez is van egy hasonló amit külön kell telepíteni zipből vagy repoból.
HDMI esetében lehet állítani a jel erősségen, cec- ki/be boot alatt (ha esetleg problémásan működik), dual audio (hdmi + analog) és még sok más jól dokumentált beállítás van. -
mano42
aktív tag
Végülis ezt előnyére is lehet fordítani. A pi-n úgysincs reset gomb, majd kötök rá egy xenon vakut 2 kondival és kapcsolóval, és tadam kész a reset. Vagy beprogramozok egy régebbi pi-t amit telefonról tudok irányítani. Vagy veszek egy 5Dmark3-t ugyanerre a célra.
Én is most kaptam meg, OSMC-t heggesztettem rá (persze az alap skint lecseréltem), nagyon pofásan működik, kb 10 mp alatt bootol, van ssh elérés, és qrva gyors. (a régi pihez viszonyítva főleg), Effektív nincs akadás sehol, még akkor sem ha médiát skennel, instant tekerés egésszen nagy fájloknál is (a régi pi a 40-50 giás bluray lemezeknél azért már kezdett akadozni, főleg beletekerés közben), az online listákat (youtube, icefilms & co) sokkal hamarabb olvassa be, a felirat keresés szinte instant. CEC, audio passtrough meg a többi régi finomság. Nagyon tetszik.
-
mano42
aktív tag
Hétfőn érkezik a PI2. Aki már eddig próbálta, mit javasoltok? Openelec vagy OSMC? Eddig Raspbmc-t használtam az 512 megás PI-n, tökéletes megelégedettséggel, pár optimizáció, trim, proci, memória oc, egy light skin, (amber), fanart letöltés kikapcsolva, borító letöltés kikapcsolva, és repűl.
Új hozzászólás Aktív témák
it A legnépszerűbb tenyérgép platform tetemes teljesítménytöbblet mellett a nagy szoftveróriás támogatását is megnyerte.
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 32/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- Eladó Apple Mini 6
- Lenovo Thinkpad E470 /i5-7200U/8GB DDR4/256GB SSD/FHD IPS 14,1"
- Dell Latitude E5450 /i3-5010U/8GB DDR3/128GB SSD/FHD IPS 14,1"
- HP Elitedesk 705 G4 MT AMD Ryzen3 2200G AM4/8GB RAM/256GB SSD/W11Home
- Acer Swift 3 Ultrabook Intel Core i5 8/256
- AMD Ryzen 5 4600G / 2027.06.24. -ig garancia, számla, teljes dobozos, eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest