Itt a Raspberry Pi 2 extra sebességgel, változatlan áron, akár Windows 10-zel

Hirdetés

Sok idő eltelt már a Raspberry Pi platform indulása óta, ami azóta sikeres, hogy meglátta a napvilágot. A siker persze nem csak az alacsony árnak köszönhető, hanem annak is, hogy a fejlesztők folyamatosan követték az igényeket, így a lehetőségekhez mérten igyekeztek ezeket kielégíteni anélkül, hogy az árazás elszállt volna. A termék alapjához azonban komolyabban nem nyúltak hozzá, így csak a felszereltség és a memória mérete változott, a számítási teljesítmény nem, még a legutóbbi Model B+ jelzésű modell esetében sem.


[+]

Most viszont a Raspberry-nél elérkezettnek látták az időt egy komolyabb frissítéshez, és elkészítették a Raspberry Pi 2-t, a népszerű eszköz második generációját. A koncepció persze marad, de az öregecske, 700 MHz-es ARMv11 utasításarchitektúrát használó Broadcom BCM2835 SoC-ot lecserélték a négy darab 900 MHz-es ARM Cortex-A7 processzormagra (és továbbra is VideoCore IV GPU-ra) épülő Broadcom BCM2836-ra, ami az ARMv7 utasításarchitektúráját használja. Így a meglévő szoftverek mellett képes lesz az ARM GNU/Linux disztribúciók teljes skáláját és a Microsoft Windows 10-et is futtatni, mely utóbbi a Windows Developer Program for IoT program keretén belül ingyen elérhető lesz a platformhoz a közösség számára a Microsoft mai hivatalos bejelentése szerint. Ráadásként a RAM-hoz is hozzányúltak, immáron 1 GB-nyi LPDDR2-vel gazdálkodhatnak a vásárlók.


[+]

Ami a körítést illeti, a Pi 2 Model B nagyon hasonlít az említett első generációs Model B+ jelzésű egységre, olyannyira, hogy nem csak a méret, de a csatlakozók helye is változatlan, akárcsak a tápellátási lehetőség - így a korábban beépített modellek egyszerűen cserélhetők. A tárolás továbbra is MicroSD-vel oldható meg, és nem hiányzik a zöld NYÁK-ról a GPIO csatoló, a HDMI-kimenet, a négy darab USB csatlakozó és az Ethernet kapu sem. Végül a legfontosabb, ami szintén nem változott: az ár, azaz a Raspbyerry Pi 2 Model B 35 dolláros áron lesz elérhető a megszokott partnereknél.

Az újdonság érkezésével néhány fontos kérdés is felmerült, amelyeket a fejlesztők igyekeztek előre megválaszolni. Ezekből kiderül, hogy a Raspberry Pi 2-ből a Model A változat az év végénél előbb nem fog megérkezni, a Raspberry Pi 1 Model B és Model B+ pedig a megjelenést követően is a piacon maradnak 35 dolláros, a Model A+ pedig 20 dolláros áron.

Azóta történt