- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
[Newman]
tag
A negyedik lapon az tuti nem Cisco szerver. Inkább HP DL380-nak néz ki a felső, az alsó Pedig egy 1850/1950-es Dell-nek.
VCIX-DCV,VCIX-NV,vExpert,vExpert Pro,vExpert NSX,VMCA - newman.cloud
-
DithenS
senior tag
Floppy nem volt olyan szar ám,igaz kevés dolog fért rá (bár akkoriban bőven elegendő volt) viszont nyugodtan megfoghattad,le eshetett a földre semmi baja nem lett,ellenben a multkor le ejtettem a CD-t kb 1méterről,megnéztem és persze hogy alig akar elindulni a rajta lévő film,meg akadt meg minden baja volt.
-
ciao
senior tag
De a floppy nagyon szar volt! 3 példányban kellett mindent szállítani főleg télen, vagy ha metro, villamos közeléban járt az ember. Nekem CD/DVD-vel leejtés miatt sosem volt bajom, persze ha nem karcolódott meg, de az egy sima leejtésnél nem valószínű. Az viszont bosszantó, hogy tetőalblak alatt írással lefelé nyáron 1 nap alatt halt már meg írható lemez.
[ Szerkesztve ]
Mindenkit felpofoztatok a bakterral!
-
dajkopali
addikt
-
Tim82
félisten
Ha valóban 1 TB-os kapacitásúak lettek volna az Iomega Jaz lemezek, ahogy a cikkben írva van, akkor kifejezetten sikeres terméknek bizonyult volna a koncepció a maga korában.
Egyébként nekem van még itthon 20-30 db 5,25" floppy is (3,5"-ből 70-80), még meghajtó is, csak már kötni nem tudom mire a szerencsétlen lemezmeghajtókat, hogy megnézzem, melyik lemezen mi van.
vhunor: nincs mit.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
bteebi
veterán
Nagyon érdekes iromány, köszönet érte! Időnként jó nosztalgiázni . Szerencsére 5,25"-os floppyhoz nem, csak a 3,5"-oshoz volt "szerencsém". Borzasztóan utáltam őket. Volt, hogy valamit csak harmadjára tudtam elvinni valahová, mert az első két alkalommal tönkrement a lemez. Sőt, olyan is volt, hogy a gyári dobozból kivett lemez már eleve rossz volt... Az esetleges látszat ellenére nagyon vigyáztam rájuk. A CD már jó volt (bár ahhoz is nagyon drágák voltak az író eleinte), a DVD meg abszolút best buy volt évekig, de szerencsére mára már mindkettőnek leáldozott a szénája.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
kcsa
veterán
5.25" lemez (lánykori nevén: nagyfloppy) még Commodore időszakban volt nálam használatban, akkoriban azért nagyjából jók voltak a lemezek a dobozból kivéve is. Aztán PC-re váltás után, némi árzuhanást követően a 3.5" floppyk már kevésbé voltak megbízhatók, a technológia kifutása körül pedig egyenesen használhatatlanok voltak mind a meghajtók mind a lemezek. (de nyugdíjfolyósító még csak így fogadta be a bevallásokat....) Örülök hogy vége
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
Tigerclaw
nagyúr
Tavaly még vissza kellett szerelnem az egyik gépembe egy kisfloppy meghajtót, hogy frissíthessem az alaplap BIOS-át.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
karesz4613
csendes tag
A cikk jó lett, visszahozott pár emléket... Viszont a felhőt szerintem tokkal-vonóval ki kellett volna hagyni, és azzal befejezni, hogy ... ééés győzött a merevlemez... ...pillanatnyilag legalábbis. A felhő nem fizikai adathordozó. Nem tudom betenni a fiókba vagy a szekrénybe.
[ Szerkesztve ]
486 DX2-50 32 MB RAM MS-DOS6.22 Eng, Retro szürke billentyűzet :)
-
lapa
veterán
júj emlékszem mikor a 15-20 megás ööö filmeket vittük van-internet-cégtől offline-haza winzipelt kupac flopin minden nap. egy csomó még ma is megvan... jessz.
meg a floppys mavica is megvolt, 15 mp max volt a videó, aztán a sok snittet copy /b-ztük össze "egészestés" több perces vidivé.
meg emlékszem a c16-on a kazimeghajtóra is, 128-nál indult a blaze, 80-nál a pottit.
asszem túl sok mindenre emlékszem, el kéne kezdenem rendesen innom.
-
Zola007
veterán
válasz karesz4613 #10 üzenetére
másrészt mire megérjük, hogy 4 terát emberi áron elérjünk felhőből, az sem most lesz
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
lugosi
MODERÁTOR
A nagyflopi valóban nem volt túl megbízható. Sérülékenyebb is volt, hozzá képest kifejezetten menő cucc volt anno 93-ban, mikor kisflopis gépem lett. Vagy legalábbis annak éreztem
Igen, trolin szállításkor esetleg az a trükk bejött, hogy alufóliába csomagolta az ember a lemezeket.
-
Zirowe
nagyúr
Emlékszem gimiben olvastam vmi olyan eszközről, ami képes volt adatokat menteni vhs-re, kb azóta se hallottam arról.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
glutamin
őstag
„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“
-
kriszpontaz
veterán
-
zoli62
addikt
Jók ezek a retro technológiákról szóló cikkek. Voltak Commodore-s játékok, amik szalagrol indulva egyszerűen nem futottak.
-
Zirowe
nagyúr
Köszi.
Mindig is ki akartam próbálni, csak eszköz hiányában nem ment.
Ez lett volna akkoriban az utilmate pendrive.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
sh4d0w
félisten
"...a PC DD-s (Double Density) floppy lemezein 360 KB, majd 1,2 MB adat fért el két oldalon..."
Nem, 1.2 MB csak HD-s floppy-n fért el, a DD felső határa olyan 800 K körül volt - vagy legalábbis nekem így rémlik.
https://www.coreinfinity.tech
-
BatchMan
senior tag
arj a -v1440
de sokszor beírtam ezt parancssorba...A legtöbb dolog elfért egy floppyn DOS-ostul, programostul.
A szakdolgozatomat még chi-writerben írtam - nem is tudom ma már elolvasni... -
flexxx2
őstag
Én c64-nél F-19 rep. szimulátor volt 2 kazettán, mindkét oldalon, fél óra betöltés 1 oldal (gyári volt, no turbo), 1 oldal a betöltés, 3 oldal kellett egy küldetéshez (feladatosztás, repülés, kiértékelés). Aztán meglett a floppy meghajtó, 2 lemezen 4 oldalon, és a 3x fél óra töltés leesett olyan 3x 5-10 percre, na az volt a gyorsulás, nem amikor core i3 helyett veszel core i5-öt
-
cadeyrn
aktív tag
Azért a szalag megérdemelet volna még pár sort, főleg, hogy még ma is él
LTO-6, 2.5TB / szalag. -
fogtunder
nagyúr
igen, rettenetesen megbízhatatlan volt, könnyen elmágneseződött (ami nem is csoda, vonaton utaztatás közben egyszer buktam egy 80GB-os HDD tartalmát is), arról már nem is beszélve, hogy milyen nehéz volt összeszedni 30-40 darabot, ha valami nagyobb cuccot kellett szállítani, és mekkora káromkodás volt, mikor a 23. rar file-t nem bírtad beolvasni róla. és a Vágási Feri féle Win 95 telepítés floppyról tényleg terror volt.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Ribi
nagyúr
Emlékszem, amikor kölcsön kaptunk comodorehoz egy floppy egységet, hát azon mennyire csodálkoztam, hogy fényévekkel gyorsabb volt. Kaziban mennyire jó volt a fejet állítgatni.
Aztán 1.44-es floppy-t 2.88-ra formatálni. Kincs volt ami bírta a dolgot rendesen.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a zdrive-val 360-as floppyra 500 ezer byte-ot lehetett ráírni, a lemezformátum átszervezésével.
(#14) Edenyke: egy irces csóka nyomta nagyüzemben az arvidot, még a rendőrség is rámozdult az ügyre. azért nem csukták be, mert a hülye rendőrök nem tudták, hogy vhs-en is lehet programot tárolni, cd meg nem volt nála.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Stimpy001
aktív tag
Jajj az a floppy, de utáltam. Haver behozta a suliba 10 floppyn a legújabb űber gammát, alig várom hogy hazaérjek, persze hogy az egyik lemez hibás.
Ilyenkor még volt egy lehetőség, bár az esetlek igen kis százalékában tudott mit kezdeni a dologgal.
Nem tudom ki emlékszik még erre: -
nagyúr
Én ilyenkor azt nem értem, hogy mikor volt az a mérföldkő, amikor elkezdett a technika ilyen nagyfokú fejlődésbe és természetesen minek a hatására? Ma már ha kidobnak egy telefont holnap után már kidobják, az újabbat, jobbat, míg régen nagyon lassan fejlődött minden.
-
vimes
senior tag
floppy ismerős az új csomagból kivett rossz példány esete
[ Szerkesztve ]
"Ole, ole, ole, ola, der FCK ist wieder da! Ole ole, ole ola, die roten Teufel sind ganz wunderbar." Let's go Bezte!
-
SmOg
csendes tag
A jó öreg CRC error...
-
Ribi
nagyúr
Azért régen is voltak ilyenek, miután kijött a winyó, meg a kisfloppy, a nagyot / kazit kb. mindenki kukázta. Mostanában nincsenek akkora újítások, ami miatt az egészet dobod el, csak mindenből gyorsabb van. Amúgy mostanában kicsit kezd beállni ez a fejlődés, vagy visszatartják. Legalábbis PC oldalon. Jelszó, az írjunk meg mindent szarul, hogy kelljen hozzá a vas. De azon is szarul fusson, hogy gondoljunk a jövőre. De nem akarok eltérni a cikktől.
[ Szerkesztve ]
-
kameraman77
tag
Még 1985 vége felé kezdtem el gépezni, Commodore 16 + kazetta meghajtó meg két Quickshot joy.(Jelzem mind a mai napig működőképes az egész cucc). A kétkazettás magnó jó barát volt abban az időben. Sokan kérdezték milyen hülye ez a zene amit másolsz Ja nem is én másoltam, valaki más, sőt nem is ismertem olyat, aki ilyet csinált
Aztán persze floppy, nagy, mert ugye ált iskolában szerencsénk volt és már 87-88 környékén c64-esekkel csapattuk délutánonként szakkörön. Hiába no, iparvárosban még volt pénz támogatásra.Azok azért fogyóeszköz voltak, a prince of persia napi használata megette őket
Kis floppy-t emlékszem egészen 2002-2003-ig használtam, de a munkám során bizony még 2007-2008 környékén is találkoztam olyan kistelepüléssel, ahol terepen ez volt az elfogadott formátum, mert a laptop-ban csak floppy drive volt egyszer megvették a toshibát és azóta használták Soha nem felejtem el, hogy tutira nem volt nálad elég lemez, hogy elvigyél valami lezippelt szétdarabolt állományt. Viszont a nagyon sok flopy-m mind a mai napig működik, van egy régi gépem és azzal elég szokszor használom őket, mármint a gyáriakat is, van még gyári lemezes IBM Dos 4-esem is.
Az első CD meghajtómra úgy vigyáztam, hogy minden adatot egyből a gépre másoltam, hogy ne pörgesse a lemezt, ne menjen tönkre hamar
Nálam a DVD nagyon bejött, mint tároló, sokat fotózok, és tárolásra tökéletes volt abban az időben, sőt a videókra - házi, eskövők stb.. pedig még jobb. Olyan alacsony áron lehet már hozzájutni, hogy még mind a mai napig használom, dupla-tripla mentéssel, mondjuk nekem dvd még nem dobott el adatot. (Én még mind a mai napig max 4x-esen írom őket - 15 perc/dvd )
Winyón is tárolok, azt használom felhőnek, saját gépet, mert a "gyári felhő" lenézem, miért bízzam idegenre az adataimat. Nem hiszem, hogy életemben bármikor is felhőt fogok használni, inkább saját felhő, saját gép elérése, az a tuti.
-
bambano
titán
válasz kameraman77 #33 üzenetére
norton kommander tudott soros/párhuzamos portokon adatátvitelt, mi sokszor így vittünk cuccokat.
-
gliskard
senior tag
pici kiegészítés - Iomega Jaz drive-ja elött még ott volt a SyQuest kemény borítású, acél lemezes 44 és 88 Mb-os tárolója. Kb ugy kell elképzelni mint egy HDD lemez tányért raktak volna műanyag tokba. Ezt is főként a DTP-sek használták.
Illetve volt még egy magneto optikai meghajtó (MO Drive) kb. egy cd lemezhez hasonló hordozót zártak egy kemény tokba, nekünk 2 meghajtó magas verzió volt, oldalanaként 640Mb kapacitással. Elég érzéketlen volt a külső hatásokra és bírta a strapát. Mi német országból ilyen lemezen kaptuk az anyagokat postai úton. Emlékeime szerint 3-4 lemez utazott oda vissza minden hónapban és nem volt adatvesztés vagy különösebb probléma.
Az első CD író amivel találkoztam az még magnó deck méretű volt és 1x sebességgel pörkölte az akkoriban 1500-3000 Ft áron beszerezhető nyers cd-ket
[ Szerkesztve ]
-
cadeyrn
aktív tag
válasz kameraman77 #33 üzenetére
nagyon off
>> Winyón is tárolok, azt használom felhőnek, saját gépet, mert a "gyári felhő" lenézem, miért bízzam idegenre az adataimat.
Okok: otthon betörnek, viszik. Leég, elmossa a víz, megeszi a zelefánt.
A felhőnél valóban probléma lehet a privacy kérdésköre, de technikailag jóval nagyobb biztonságban van mindened.
Részemről 3 példány van mindenből, home server otthon, bérelt szerver két országgal arrébb és maga a gép, amit mentek.Amúgy nézd meg a Zoolz-t, pont fotósok ideális, amazon glaciert használ a háttérben.
[ Szerkesztve ]
-
kisfurko
senior tag
Kis pontosítás.
A C64-es lemezek (1541-es meghajtóval) kb. 170 kB-osak voltak, nem 160. A külső sávokra több szektort írt, így 35 sávval is kb. 170 kB-os volt egy oldal (683 db 256 byteos blokk, 174848 byte).
Az Amiga pedig 880kB-ot tárolt egy lemezen (2 * 11 * 80 * 512 = 901120).Szerk: és teljesen megbízhatóan hozták ezeket a kapacitásokat, nem úgy, mint a későbbi szarok (HD-s lemezek), amiket ti is írtatok. Ja, a DD-s drive-ok nem tudják a HD-s lemezt írni
[ Szerkesztve ]
-
Benzoldog
tag
Nagyon jó volt a múltban kalandozni egy kicsit. Köszönjük a cikket!
-
kisfurko
senior tag
De, emulált IEC busz volt, mert az igazi drága lett volna. Volt 2 vezeték, CLK és DATA (ok, volt még ATN is, de az nem lényeg a kommunikáció nagy részében), és ezek a CIA két dataport bitjére voltak kötve, amiket a szoftver szépen billentgetett, meg pollozgatott Ezért volt az, hogy ha bekapcsoltál egy pár sprite-ot, akkor bukta az időzítéseket, és elszállt a szinkron, mehetett a run/stop restore
Az igazi IEC busz csatlakozót, ha jól emlékszem a user portba lehetett dugni, de program is kellett hozzá, mert a KERNAL-ból kihagyták (kellett a hely a terjengős kazetta kódnak ). Továbbá a VIA chip defektes volt, nem jól működött az USART. Az 1571-ben már CIA volt, mint a 64-ben, így a C128 tudott is rendes soros kommunikációt, bár nem volt egetverő a különbség, pláne, hogy egy pl. GIGALOAD-dal sokkal gyorsabb volt minden. -
bambano
titán
rendben, akkor az egy órajel+ egy adatvezeték az nem soros volt, hanem párhuzamos, szemben pl. a pc centronics portjával.
maradjunk annyiban, hogy az nem emulált soros busz volt, hanem soros busz volt, emulált iec buszként.
-
Alchemist
addikt
Okok: otthon betörnek, viszik. Leég, elmossa a víz, megeszi a zelefánt.
A felhőnél valóban probléma lehet a privacy kérdésköre, de technikailag jóval nagyobb biztonságban van mindened.Statisztikailag nagyon kicsi az olyan esemény esélye, ahol a tervezetten több helyen tárolt fontos adatok közül minden példány elvész (névlegesen kiszámolva mondjuk 70 évente egyszer). Jóval nagyobb az esélye, hogy 70 év alatt a felhős cég egyszer csak lehúzza a rolót és tojik a júzerek adataira.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
sh4d0w
félisten
Persze, meg fformat-tal is lehetett hosszabb szektorokat íratni a lemezre, de alapból a DD-s lemezt nem lehetett 1.2 MB-ra formatálni. Tudom, mert ráfutottam jópárszor a floppy-k XT<->AT inkompatibilitására
Valaki említette itt az arj floppy-darabolós parancsát. Egy idő után rájöttem, hogy ezzel szívatom magam agyon, mert az utolsó bitig kitapossa a lemezt, de mivel nem túl megbízhatóak a lemezek, mindig ráfáztam, hogy nincs hová helyreállítani az adatokat ndd-vel
https://www.coreinfinity.tech
-
bambano
titán
dd-s meghajtóban azért nem tudtál hd-re formázni, mert más elektromos paraméterekkel írta a lemezt. szóval hiába tetted rá a hd formátumot, nem volt értelme.
én szerencsére hamar átálltam az exabyte-ra, azzal nekem nagyon kevés bajom volt... slackware linux ftp mirrorról kazira, oszt jónapot
egyébként érdekes, hogy 30 éves c64-ek még működnek, nem púposak a kondik... azóta elfelejtették ezt a mérnökök?
-
Muton
addikt
jajj, kisfoppy...
amikor elkezdte beolvasni a gép, akkor ez elején minid ugyanazt a 2-3 hangot adta ki, mindig ugyanabban az ütemben. hogy én azt hogy utáltam, mert akkor valahogy a hangok miatt nem tudtam levegőt venni, néha meg a szívdobogásomat is megzavartanagy mániám volt, hogy ls120-ast szerezzek, de mire lett rá keret, addigra nem volt hely a gépben (mert az pata kábelen ment, mint a vinyók, nem a floppyén), utána meg már kiderült, hogy halott dolog
köszi a cikket!
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Google Pixel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest