Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- DIGI kábel TV
- Proxmox VE
- Bittorrent topik
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon Prime Video
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drakmusz
addikt
A valóságnak van egy olyan szelete is amit nem látsz annyira, talán ebben egyetérthetünk.
Vannak ebben az országban olyan emberek, akiknek még egy belföldi nyaralás is elérhetetlen álomnak minősül....
Te vagy én, de akár a hozzászólók többsége is a k.rvára szerencsés egyedek közé tartozik.
Azért mert esetleg a közvetlen környezetedben nem létezik szegény család, attól a jelenség még létezik.
Azt az embert pedig aki pénzzel a zsebében sír (mint ahogy a felvezető hozzászólásodban is írtad), tiszta szívemből megvetem.
Ismerek olyat akinek szinte minden vagyona az a gépjármű amiben ül, durván sokmilliós autóról beszélünk.
De természetesen kell a színház.
Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy pusztán a külső jegyekből még nem fogsz pontos információkat kapni az anyagi helyzetre vonatkozólag.https://photos.app.goo.gl/nyFQFvMeShSznmuk7
-
Hi!King
őstag
Ha csak összevetem azt, hogy egy osztrák vagy német kisvárosban mennyi étterem, kocsma van, mennyien vannak ezekben, nagyon mások az arányok. Az, hogy az a kevés vendéglátóhely némelyike tele van, egyáltalán nem mond semmit a lakosság anyagi helyzetértől, mert kérdés hány százalékát láthatod a lakosságnak éttermekben, ez pedig a kelet-európai országokban nem túl magas, az utóbbi időben pedig sok étterem zárt be, szóval egyáltalán nem az van, ami a látszat, ha megnézel egy-egy még működő éttermet, ahol látsz pár embert, hogy sok pénzt hagynak ott. Ők egy egyre szűkebb kisebbség.
-
Drakmusz
addikt
"Ennyi! Egyik jóbarátom egy feldolgozó üzemben dolgozik, 270 körül keres, a barátnője trafikos, 2 kocsit azaz kettőt tartanak fenn, a playstation 5-re 2-3 havonta vesz játékot 30 körül, drága parfümöket használnak, márkás ruhákat vesznek, és minden évben mennek valahová. Utóbbi 2 évben horvátban voltak."
Tehát ketten együtt keresnek nagyjából 500 ezer forintot.
Már amennyiben a barátod párja alkalmazott és nem ő üzemelteti a trafikot.
A gond ott kezdődik amikor belépnek a képbe a váratlan kiadások.
Mondjuk az egyikük munkanélküli lesz.
Mennyi időre való tartalék van?
Vagy ne adja Isten, előbukkan egy komolyabb betegség, amikor nincsen idő az állami egészségügyre várni.
Egy ilyen helyzetben csak úgy röpködnek a százezres tételek.
Van áruhitelük, vagy esetleg személyi kölcsön?
Ez egy nagyon sok összetevős egyenlet, nem tudsz általános érvényű megállapításokat tenni.https://photos.app.goo.gl/nyFQFvMeShSznmuk7
-
VinoRosso
veterán
A romkocsmákban diákhitelből vanilla lattet szürcsölgető büfészakos bölcsészekre gondolsz? Nemnagyon.
De nem ez a fő gond. A kovidnál gazdaságélinkítés címen tonnaszám öntötték a helikopterpénzt a gazdaságba. Itthon szidták a kormányt mert csak a fizetések felét állta a megtartott munkavállalóknak, mondván nincs a pénz mögött teljesítmény ami inflációt fog gerjeszteni. A nagyokosok mint Pogátsa azt mondták ááá nem lesz infláció élénkíteni kell a gazdaságot. Azt a melós nem tudván, hogy mikor lesz vége a járványnak, meddig lesz munkahelye és nem lévén képes utazni, szórakozni mit csinált? Hát visszafogta a költekezését. Azt mikor vége lett a járványnak hirtelen mindenki utazott mindenfele mintha nem lenne holnap. Hirtelen robbanásszerűen jelent meg az addig beöntött levegőpénz a piacon, mint amikor egy ideig nyomjuk a gázt a sütőben ami nem akar begyullani, feltelik aztán egy szikrára berobban. Na ez az egyik ok, mert az infláció már a háború előtt is megjelent, csak akkor még olyan 7-8% körül megállt. A másik a növekvő energiaárak és a növekvő kamatok, amik erre a lobbanásra dobják a gyúamyagot, növelik a termelés/szolgáltatás költségét, aminek szintén árfelhajtó hatása van -
nuke7
veterán
Nagyon el vagy tévedve
"sajnos" a saját tapasztalat a legkevésbé megbízható, mert az a legkorlátosabb dolog, amiből a legtöbb esetben hatalmas baklövés messzemenő következtetéseket levonni.Senki nem akar senkit győzködni, az, hogy emberek nincsenek tisztában a gazdasági és statisztikai mutatókkal sajnos nem ad lehetőséget a kulturált vitára. Ami egyébként nincs is (mert nincs rá szükség), ugyanis a vak is látja, hogy mennyit ér a forint ahhoz képest amennyit ért mondjuk pár éve. És azt is látja mindenki, hogy milyenek az árak.
Egy ideig tudják követni a társadalom egyes rétegei akik többet keresnek / költenek, de ahogy írtam is, a pénznyomtatás miatt nagyon könnyen negatív spirálba kerülhet a gazdaság... gondolom ezt azért a dicsőséges vezér is tudja, ezért szüntetnek meg sok, ingyen pénzes támogatást...[ Szerkesztve ]
https://youtube.com/user/nuke7
-
Juhaszatti
addikt
Számítógép szaküzletben (és szervizben) dolgozom. Az iskolakezdés miatt ennek az időszaknak kéne a legerősebbnek lennie nálunk az ünnepi hajrát leszámítva, ennek ellenére iszonyú pangás van most, akár alkatrészekről, akár komplett gépekről vagy laptopokról van szó.
Sok esetben hiába ajánljuk azt is, hogy ne az ezeréves lerúgott, ezer sebből vérző vackaikat foltozgassák, mert csak megkeserítik vele az életüket. De ha egyszer ennyit bír a családi kassza, akkor nincs mit tenni..[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Nem felejtettem le, mert ha jobban megnézed, még zárójelben írtam is "azokat a termékeket".
Én el tudom engedni, hogy valaki nem úgy látja mint én (sőt, kifejezetten élvezem, mert szórakoztató később visszanézni ezeket a beszélgetéseket, legalábbis eddig mindig az volt), bár ez a téma nem ízlés vagy szubjektív nézőpont kérdése. Egyébként csak nézz fel portfolio.hu-ra, lehet, hogy már a mai cikkek címei gyorsan változtatnak a véleményeden (attól függetlenül, hogy ők is rengetegszer tudnak "viccesek" lenni ). Persze mindent a helyén kell kezelni, érthető módon ez nem könnyű.
"Adok hozzá egy kis mankót, ahogy már más is említette fentebb, ezeket a termékeket így is venni fogják, merthogy a cikk is erről szól."
A cikket olvastam, viszont az előrejelzéseket a helyükön kezelem, mert tudom, hogy születnek, ha ezeket valaki tényként kezeli, mint ahogy például te is, annak kifejezetten aggódnék a befektetéseiért. Ez amúgy kifejezetten viccesen hangzik, hogy "ezeket a termékeket így is venni fogják, merthogy a cikk is erről szól". Lehet kicsit cinikus hozzáállás, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a közvélemény legtöbbször kifejezetten jó kontraindikátor a pénzügyi kérdésekben, így az is, ami a közvéleményt formálja.
Tudod, ugyanezt végignéztem a videokártyákkal kapcsolatban is, ugyanígy én voltam a "hülye" azzal kapcsolatban, amikor hónapra levetítve felvázoltam, hogy fognak alakulni az árak, eddig hibátlanul.
Szvsz az Apple-nél is lesz visszaesés eladásokban is, meg majd a részvények árfolyamát is meg lehet nézni a következő 1-2 évben. (a -50% sem lepne meg az eddigi ATH-tól...)[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
"Sztem sokminden nem fog változni."
Bár így lenne (és még azokat a termékeket is fogja érinteni, csak a legnagyobbak, ahogy írtam korábban, hosszú távon növelik a piaci részesedésüket, bár lesz néhány meglepő totális megfekvés és jó néhány felvásárlás is)... Eddig azt mondtad, hogy "most azt látod, hogy van pénz", de most már azt is mondod, hogy nem fog sok minden változni.
Egyébként pont erről szóltak a hsz-eim, hogy érdekes, hogy valaki még mindig így látja. A 18-as és még inkább a 26-os kommentemet ajánlom újra, ha most ilyen nézeteid vannak, szerintem mindenképpen érdekes és hasznos tanulási élmény lesz figyelned végbemenni az ott leírtakat.[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
hunluki
senior tag
Ha egymillió lenne egy iPhone, még jobban kellene az embereknek, ez pszichológia. A birtoklási vágy, a valahová tartozás.
Biztos van ilyen is, de alapvetően mérlegelés kérdése. Ha tudom hogy 6-8 évig használható telefon lesz és 2 év után tudom hogy nem akarom falhoz vágni olyan lassú/nem jön rá frissítés akkor el kell gondolkodni azon hogy ezek neked mennyit érnek. Nyilván millás nagyságrend már hülyeség, de ha az alternatíva mondjuk 800 (csak a példa kedvéért) szutyok supporttal akkor megérheti a plusz két kiló. Nyilván függ ezer dologtól, aki napi 26 órát nyomkodja, fejleszt rá, ezen él mert nincs más eszköze (laptop, konzol, tablet, akármi) az másképpen fog számolni mint akinek egy butatelefon is tökéletesen fedi a heti 2 telefonálását és itt ki is fújt az igény.
-
VinoRosso
veterán
Pedig ez mind hitelpénz. A fiatalok zsebét apuci anyuci tömi, ha nem is mindig közvetlen hitelből, de olyan fizetésből amit hitelből fizetnek. Ez addig működik, amig a kamatok és az energiaárak alacsonyak, mert akkor a költség oldalt alacsonyan lehet tartani. Aztán elszállnak az energiaárak, felmennek a kamatok, a cég nem bírja a hitelt és befosik, apuci anyuci munkanélküli, a kávézó bezár, a Balaton kiürül, a szűkülő kereslettel szépen farkába harap a kígyó a.k.a. gazdasági krach.
-
Noukoum
veterán
Nem volt semmilyen tárgyalás, egyesek erre alkalmatlanok.
Felőlem hidd csak azt hogy keletmagyarországon bruttó 200 ezerből egy nap alatt elbuliznak 120 ezer forintot. A havi fizetésüket.
[ Szerkesztve ]
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Nem tudom miről beszélsz, milyen adok-kapok, feltettem egy egyszerű kérdést, amire már rég válaszolhattál volna, helyette valami nagyon régi dolgokra hivatkozva elmenekülsz, hogy mi már állítólag valamikor vitáztunk. Hát hurrá. Elég lett volna annyit írnod, hogy igen, ezt elcsesztem, mert erre nem gondoltam, vagy valami ilyesmi.
[Kiszállt...] -
ΞΔGLΞ
nagyúr
Jó régen lehetett, mert nagyon régóta nem írtam ide, a nevedre sem emlékszem, de ez még mindig nem válasz a kérdésemre, hanem kibúvó.
Nyilván megcáfolni nem tudod, szóval nem kell rögtön általánosítani.
Tehát, aki egyik hónapról a másikra él, majd olyat keress az általad említett helyeken. -
fatal`
titán
Én nem a környezetemből vetítek, pest megyei vagyok és jól élek (egyelőre). Nem az az általános, hogy heti 120 ezret költenek el az emberek bulira.
A hozzászólásod budapesti dolgokat tartalmazott (várkert stb.).
Ha a mikrokörnyezetemből indulnék ki, akkor írnék kb. olyanokat, mint te.
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
őstag
Tudok olyan emberről, akinek új Mercedese volt, és üzemanyagra már nem volt pénz, így az autó többnyire csak állt...
A nagy költekezők között jellemzően sokkal több olyan van, aki "túlbecsüli" az anyagi helyzetét. Rengeteg hitel van kint lakásra, autóra, fogyasztási hitelek, vállalati hitelek stb.. A masszív pénznyomtatás után ez nem meglepő. Az sem, hogy a recesszióban mennyi fog ebből komoly problémákat okozni.Az, hogy az emberek költekeznek és az, hogy "van pénz", az két különböző dolog, a realitás pedig pár hónap múlva fogja megmutatni magát. Menj majd el ugyanezekre a helyekre akkor is, és figyeld meg a különbséget. Bár eleve ez a "van pénz - nincs pénz" dolog annyira elnagyolt, hogy jelent valamit az egyik embernek és totálisan mást a másiknak. Sőt, adott személynek is mást jelent 20 évesen és 30 évesen.
Bárki megtehetné azt is, hogy az összes megtakarítását felélné 2 hónap alatt, ilyen alapon annyit látnál belőle, hogy "azt a mindenét, ennek aztán van pénze". Ahogy többen írták már a topic-ban, ilyen-olyan okokból az emberek irracionálisan költekeznek."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
Noukoum
veterán
Túlreagálod ezt a nincs pénz dolgot, nyilván nagyon messze vagyunk még attól hogy az átlag éhenhaljon itthon. Ellenben az inflációs hatás miatt már változnak a fogyasztási szokások, pedig hol van még a vége.
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
sh4d0w
félisten
Amíg a pénz értéke tartja magát, addig az emberek nem hoznak előre nagyberuházásokat. Tehát igen, ott van náluk, de alapvetően folytatják azt az életet, amit a habitusukból kifolyólag megszoktak. Amint azonban az infláció elindul fölfelé, elkezdik elkölteni, mert a mai reálértéke magasabb, mint a holnapi.
A másik oldalon persze ott lesz, hogy a kiköltekezés után már nem lesz mit elkölteni, tehát ma megveszi a 600K-s iPhone-t, ami nem 1-2 évig szolgálja majd a tulaját, hanem 4-5. Ezenközben maximum hibajavítás/-mentesítés lesz (ha feltételezzük, hogy a gazdasági környezet nem változik meg drasztikusan).https://www.coreinfinity.tech
-
nitro16
senior tag
Én se a hasamra ütés következtében írtam azt amit. Tudod nem minden az aminek látszik. Nyilván van az a réteg akit nem érdekel és rendszeresen vásárol ők generálják a bolt profitját meg vannak azok akik veszik az "olcsósított verziót".
"A másik ami felett elsiklottál, ha nem vennék, nem lehetne kapni." Igen tehát nem véletlenül lehet kapni a hamis cuccot is tonna számra illetve az se véletlen, hogy akár a fél világon át viszik a cuccot másik országba.
Az meg, hogy van "itthon pénz" kinek/mi/hol? Annyira relatív és nehogy már azt mond, hogy az ország háromnegyede min "középosztálybeli".
Ja ezt meg csak úgy itt hagyom: "Az országban az emberek fele azért dolgozik, hogy legyen hol laknia és legyen mit ennie, és azért eszik és alszik, hogy el tudjon menni dolgozni. "
[ Szerkesztve ]
-
nitro16
senior tag
Ezt a ruhás dolgot nem kell ennyire túlgondolnod. A nagy részük hamisítványokat hord.... meglehet nézni a marketplace meg insta részeknél mennyi hamisított cuccot árulnak, lehet az cipő/farmer/póló stb. Pár ismertebb "arcnak" adnak ingyen terméket, hogy promozzák honnan tudnak hamisítvány cuccot venni és utána lehet jampizni a hamis gucci/moschino/lv és társaiban..
A kereslet meg elég sok helyen vissza fog esni ez nem is kérdés. Nagyon sok minden rendszeresen készlethiányos mert nincs nyersanyag/szállítámonyzási gondok ezek mellett a kereslet is visszaesett. Majd a következő hónapokban/években ahol egyre több üzlet/vállalkozás bezár, jönnek sorba majd az elbocsájtások még jobban elszálló árak.
Ha nem jársz csukott szemmel látható, hogy nemzetek/kormányok buknak meg illetve jelentenek teljes gazdasági csődöt.
És még nagyon az elején járunk annak ami következni fog, de egyszer elértünk már egy olyan pontra ahol drasztikus növekedésben fog ömleni a szar az egész világra.
-
30z.Samu
félisten
Meg van a másik véglet, aki tényleg hitelből veszi meg a TV-t, a telefont. Mert hát menőzni kell az új iPhone-al, de alap dolgokon kívül másra nem használja.Tudom ez most eléggé sarkítva van meg általánosítás stb, de ilyenből is van sok sajnos.
[ Szerkesztve ]
Sic Parvis Magna
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest