Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- Mikrotik routerek
- Microsoft Excel topic
- Sérthette a magánszférát a Siri, 95 millió dollárban egyezett ki az Apple
- Synology NAS
- Linux haladóknak
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Apple TV+
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
Új hozzászólás Aktív témák
-
Auratech
őstag
Én azt vettem ki, ami benne van.
" 2012-ben is"... tehát idén biztosan. Dec. 31-ig. A konkrét dátumokat a megkötött szerződések fogják tartalmazni, amire jogilag szabott idő áll a felek rendelkezésére.
Gondolom a szerződéseket/iskola szép keménypapíron megkapjuk majd....A nyári szünet mindenképpen alkalmas idő egyfajta felkészülésre, amikor az iskolai informatikai infrastruktúra tervezhetően,szegmentálva leállítható égszakadás nélkül is.
Én már a múlt nyáron lezongoráztam egy számtech. teremmel ennek a menetét. Akkor Ubuntu alapon. Most SUSE lesz-lenne, ha nem trónolna pár tucat friss CS5.5 a munkaállomásokon.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Final post by NEFMI
"Tájékoztató az ingyenesen elérhető szoftverekről (Tisztaszoftver)
és szolgáltatásokról
Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt felhasználókat, hogy a magyar állam 2012-ben is finanszírozza a közoktatási intézmények számára ingyenesen elérhető Tisztaszoftver programot. Az ezzel kapcsolatos elvi megállapodások megszülettek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az érintett cégek között létrejövő szerződések megkötése folyamatban van.
Emellett az oktatási intézmények az alábbi szoftvereket és szolgáltatásokat vehetik igénybe:
A DreamSpark program keretén belül minden közép- és felsőfokú oktatásban részesülő tanuló jogosult ingyenesen letölteni és legálisan használni a Microsoft fejlesztő és designer eszközeit tanulási célból. Ezek az eszközök a www.dreamspark.com oldalról tölthetők le a jogosultság igazolását követően. A Live@edu program keretén belül pedig az oktatási intézmények, valamint diákjaik iskolai és otthoni használatára ingyenesen biztosítottak meghatározott – többek között – webes Office, illetve elektronikus levelező és csoportmunkát segítő szolgáltatások.
Kérjük a közleményben foglaltak szíves tudomásulvételét.
NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkárság"Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
A felhasználók statisztikája. Vajon mennyi a jogtiszta...Azért az is érdekelne...
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Egyébként a vitát tényleg nem érdemes erről Win-Lin ragozni. Amelyik rendszer használható előnyt ad a hétköznapi életben egy adott felhasználói szegmensben, azt fogjuk preferálni. A felhőalkalmazások terjedésével az oprendszerek jelentősége le fog csökkenni. A Microsoft/Apple és a szabad világ is ebben az irányban fejleszt legerősebben. Szolgáltatásokat fogunk használni és az oprendszerek a bios(mai) szintjén lesznek érdekesek 6-8 év múlva. És az itt van hamar. Egyetlen korlátja a lokális belső-globális külső hálózatok sebességének nagyságrendi különbsége.
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
A középiskolákba telepített (Tiop1.1-projektben) Promethan táblákhoz van linuxos ActivInspire soft. és benne a driver is. A linuxos is megnyitja a win alatt készült flipchart fájlokat, tehát az összes tananyag rendelkezésre áll, legalább is ezeken a táblákon..
Az interaktív tábla szerintem egy rakás fos. A tananyagok interaktivitása nevetséges és egysíkú. Az ActivInspire egy kicsit szövegszerkesztő, kicsit bemutató készítő, kicsit rajzoló... Csak éppen a koncept nincs kiérlelve. Jó grafika-0 játékmenet/történet. Korábbról a MultimédiaMaster, vagy egyéb interaktív bemutató készítő program funkciói köszönnek vissza.
A táblákkal a legnagyobb hiba az, hogy 1024x768-as felbontásúak a projektorok és amikor valaki a táblánál matat, kiábrándítóan pixeles a kép neki közelről. Interaktív vetítőnek kiválóak.
Én a laptopok kameráját használva összedrótoztam néhány termet kép-hang szerint. A VLC-vel és Media encoderrel...karácsony előtt.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Értem én és jogos. csak néha fáradt vagyok okosnak lenni...Bocsi..Garancia persze nincs. Támogatás van és gyakran élek vele.
Korábbi álláspontom rögzítem és ezzel befejezem a tisztítószoftos témémat. A win. léte az iskolai gépekre nem luxus a tisztaszoft költségeiért országos szinten. Az office-t nem támogatom, mert nem egyedülállóan hatékony és van tényleges alternatívája.
A pedagógusok, diákok tisztaszoft hazahurcolását kifejezetten ellenzem. Rühellem a szabad prédát, amit valaki kifizet. Kábé ennyi. A többiektől is elnézést kérek az offolásért!Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
DragonFire sdk. Lehet.
A linuxon futó média szerkesztő alkalmazások a win. alatt is megtalálható ingyenes appok színvonalán vannak. Video-Audio-kép szerkesztésben gondolkodom és sebességben.
Hogyan oldanád meg pld. 70 órányi (450 clip) AVCHD(24Mbit/s) videó vágását, DVD-re konvertálását témánként, fejezetekkel, (fit-todisc-konverzióval). Azt hogy a végén legyen 50DVD iso file, amit a felcsatolok egy NAS-ra és onnét tölthető-írható-játszható. - Egy munkanap feladatainak részeként egy linuxos média-workstationnal? Szívesen megcsinálom, ha lenne mivel. A tartalom fogyasztókat nem érdekli a technológia. Eredményt akarnak. Most.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy a Windowson futó profi média szerkesztő programoknak miért nincs profi linuxos alternatívája. Nem pótlékra gondoltam. Adott platformon a wines-maces appok megfelelőre. Tehát mi pótolja a CS5-t, Premiert, Wavelabot, Gpu alapú konvertálót...kiskutya fülét...
Engem megnyugtat, hogy amiért fizettem annak a működése valakinek a felelőssége is.
Pld Macen ott a Pro-Tools. ..
A mai digitális hétköznapok tatalmait (kép-hang-video-web-appok-andr-iph-win7pho) nem lehet hatékonyan, kommerciálisan, linuxos munkaállomáson megoldani.
Legalább is én béna vagyok hozzá, hogy azonos hatékonysággal megoldjam, a megszokást leszámítva...Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Bios jelszó+ gépház 4-es popszegeccsel lezárva...azt a rendszergarázdát csak sandbox-ban engedném matatni...!
A tisztaszoftról átállásnak tulajdonképpen akadálya a megszokás és a változások ellen felfeszülő jóravaló restség. A tönkrevágott munkaállomások újratelepítése is gond kisebb helyeken, mert nagyon heterogén lehet a géppark. Hát még, ha a teljes szoftveres környezetet a megszokott beidegződésekkel cserélni kellene.
Linuxra térés analóg egy olyan változással, mint mikor külföldre költözöl és első blikkre semmi nem úgy működik, ahogy máshol belerázódtál. Nem értesz minden elhangzott dolgot, figyelni kell. Nem bírsz jegyet venni a buszra. Nem érted a szabályokat, illemet. Nem kapod a megszokott ételeket...pld. nincs kenyér... Egy csekket nem bírsz befizetni, mert nem is ott kell... (Én kifejezetten élvezem ezt a fajta kihívást.)
Miközben ott is van élet és az emberek ugyan úgy sürgölődnek. Van akinek ez kihívás, van aki sikítófrászt kap, ha megakad a mókuskerék.
Sokaknál a munka rítusokból áll össze, aminek kemény kottája van és az sem számít, ha nem értik mi történik. A fő hogy ezt így szoktuk..Adobe programok telepítése után a legnagyobb gond volt, hogy "NEM TUDOK NYOMTATNI!" támadtak le (PhD-k). Nyomtatni akarok és nem megy!!- mondták. Azt, hogy egy pdf-"nyomtatóra" küldözgették a doksikat, napokig nem tűnt fel. vagy inkább hehe!
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
...Téma egy évig jegelve...
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Az Eszterházy K. műintézmény megállapodott a MS-al ingyenesbe. Sőt W8-as táblákat kaphatnak az elsősök szeptembertől.
[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
aztán jön a blackscreen és a kedves felirat a jobb alsó sarokban, aztán a registr. fragmentálása...vagy heggesztés....
Szerintem ez olyan, hogy ki kapja el előbb a kormányt. Vagy a MS veszít, ha keménykedik, nem tud bízni a későbbi megegyezésben. Vagy azállambácsi próbálja eljátszani a keménycsávót, hogy a MS pánikszerűen tegyen ajánlatot.
Azért a mi pénzünkből elfűtögetik a redmondi kulipinytyót pár hónapig. Ha meg nem foglalkoznak vele, hiszen MO. kishal, vesszen, legalább a többieknek jó példa lesz a meggondolatlan huszárvágás....minden következménye.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
A március elseje utáni helyzetről olyan szemérmetesen hallgatnak...
---- Ne is beszéljünk róla, hiszen egyértelmű mindenkinek... Tehát Március egytől a Win7 enterpr.. letörlésre kerül a gépekről és az eredeti OEM-alap kerül vissza a gépre, vagy linux.. Különben törvényt sértünk! És jön a dádá...
Ez olyan, mint mikor süllyed a hajó és a zenészek a kottára koncentrálnak, hiszen van még hat ütem. Én meg azt azt szeretem, ha a dolgok ki vannak mondva. Ne lehessen hivatkozni rá, hogy senki sem mondta...Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Az officet próbáltam volna letölteni. a 30 megás neten jött 57kib/s tempóval. Naneee. Megszakítom1-2x... Felteszek egy letöltésvezérlőt. hogy több szálon mehessen a dolog, Írja, hogy a ffoxból a sikertelen letöltést is számolja a kettő lehetőséghez. Így hát ezt alapból buktam..Kíváncsiságból...
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Én már minden gépre feltoltam a L.O.3.45 az 83. A parancsikonra azt írtam, hogy WORD, EXCEL, POWER-POINT Körlevél varázsoló egy kicsit hiányzott, de megoldottuk. Levelezőnek Thunder... Aztán a koleszos új gépekre SUSE12 is került....windoot nem cserélek...még..
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Az xp-s gépeken milyen OEM frissítési alap volt telepítve?/mellé csomagolva?- helyreállító lemez..
[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Annyi, ahány olvas nyomdai kiadványokat. Ugyanannyi zenehallgató is kicsit hangmérnök és hifista, vagy tv-néző - kritikus. A média fogyasztás a professzionálisan létrehozott termékek színvonalával éppen ezt az esztétikai érzéket fejleszti és a köznapi életben a "tettszik-nem tettszik" során érvényesíti azt. Persze a tartalom nívója nem megkerülhető hosszabb távon.
Például tegnap telepítgetés közben az info-teremben egy hatodikos kislány küzdött, hogy a barátnőjének írjon egy szülinapi üdvözletet. A mintát egy magazinból próbálta "levenni" és el volt keseredve, hogy hiába van kész, mégsem olyan "kedves" a szöveg, mint az újságban. Azt mondta, "valahogy nem olyan aranyos".. Hiába választott szép, illő betűt (Vivaldi). Ha akkorára vette a méretet, mint szerette volna, szétesett. Sűrítéssel csúnya lett...
Beimportáltuk a scribusba és hamar szebb lett. Nem érdekelte a program, csak a vágyott eredmény.
Szóval egy La-Tex- szerű funkció azért elférne még az Office-CD-n..
(Vagy van?)
"Amire kitalálták.". Az az írógép digitális "analógja", szerkesztési lehetőséggel.
Ma épp azt éljük meg, hogy a tartalmak egyre kevéssé eszköz függőek. Profi weboldala is lehet ingyen magánembernek és olcsón stúdióminőséget hozhat létre a hobbizenész. Aztán az is kiderül, hogy az eszköz csak eszköze a kreativitásnak és megbecsültté teszi a valódi tudást.
A Word uniformizál a "sebesség, termelékenység" érdekében, de lehetne rugalmasabb kicsit..
Egyébként szégyellem bevallani, InDesignben írom meg... Nekem abban gyorsabb, hogy olyan legyen, ahogy elképzelem.[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Az információ megjelenítése ugyan olyan lényeges szempont, mint a metakommunikáció. Különben nem utaznának emberek ezer kilométereket, hogy egy helységben leülve élőbeszéddel jussanak döntésre, miközben adott a HD-Telepresence ezen a szinten és egyre inkább olcsóbban.
Jelenlét-érzet és interaktív párbeszéd. Hiába vagy kiváló szakember, elmédben összeszedett, ha kimunkálatlan a kommunikációd és lagymatag a kézfogásod, kerülöd a szemkontaktust, csutkák a körmeid..., hátrányba kerülsz akkor is, ha munka közben magas szinten teljesítesz, mert az ember leginkább egészként "működik".
Rengeteg (na jó..20-30) diplomamunkát láttam Wordben megírva, sorkizárt hasábokkal, ritmustalan nyomtatási képpel.
A szövegtömbök tagolásában, kivonatolásban, sebességben... jó a Word, de ideje volna néhány olyan funkciót beemelni, amivel nyomdakész pdf készíthető, CYMK színtérbe konvertált képanyaggal. Meg kell nézni, miféle formátumokat képes megnyitni, importálni a Libre Office..
Szóval oprendszer szinten pártolom a wint..és bátor dolognak tartom a W8 lépéseit, de az írott anyagok létrehozásában más irányzat a népszerű és professzionális.
Ha valakinek kell, már Ipad-en is van Office: )[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Pedig kéne. Mert a dokumentumok ergonómiája piaci előnyt biztosít az információ közlésekor.
Több ismerősöm diploma munkáját a wordben legprofibban előállított változathoz képest Indesignnel olyanra pofoztam nyomtatás előtt egy-két órán belül, hogy.. A szöveg kohézióit valahogy növeli. Összeszedettebbnek, kimunkáltabbnak tűnik, ahogy az ember olvassa. Jobb olvasni és tovább fenntartja az érdeklődést, mint egy sajtcetli..
Életrajzok esetében pld. Egy profin megoldott, mai ízlésvilágot tükröző, részleteiben igényes, de nem tolakodó bemutatkozás felkelti az érdeklődést a többi, sablonokkal, kész stílusokkal operáló íráshoz képest. A Word és Publisher sablonjai ezt szeretnék hozni, de szerintem ízlésficamos a legtöbb.Rikító, vagy pasztell, fantáziátlan elrendezésűek, geometriájúak...
A Wordtól én elvárnám, hogy eltérő logikával kezelje a karaktereket, mint a képeket. Még mindig írógép-érzésem van, csak a csöngés hiányzik sorváltáskor...
Amúgy nem bántom. Fejlődik. Csak a lassan húsz éves Atarimon a Papyrus5 nevű szövegszerkesztővel több tipográfiai lehetőségem van.
Nekem alapszintű lenne, hogy 2010-ben egy sokezer forintos, 14. generációs szövegszerkesztő lehetőségeihez képest a fantáziám legyen a szűk keresztmetszet.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Ahogy a worddel is lehet kiadványt készíteni(ha önkínzó vagy) úgy a Scribussal is lehet doksit készíteni. Pld egy önéletrajz hihetetlenül máshogyan adja magát, ha az professzionális tipográfiával készül pdf-ben közölve. Az oo-ban van erre lehetőség. Wordben gyatra. (alávágás,, térköz..tördelés). Wordben filmet is lehet vágni..persze..
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Egyébként a windowst bírom, az officamot nem. Az office felelős azért az általános igénytelenségért, ami az irodai kiadványokat jellemzi tipográfiailag, ergonómiailag.
Egy szövegszerkesztőben a tördelés optikai/metrikus finomhangolása alapfunkció lenne 2012-ben. Sribussal, Writerrel kategóriákkal informatívabb dokumentumokat lehet készíteni.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Ittaz megy, hogy Linuxra kell átállni. Ez a hülyeség. Csak hangulat keltés.
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Most komolyabban. Rendszergazda vagyok egy ált./középiskolában. 87 db. sz.gép 3 hálózat. 4 internet végpont 2db szerver - média/file.
A középiskolai gépparkban a nyugat-Dunántúlon már elvétve van p3-as gép eredetileg OEM 98-al/Milleniumal. (Nálam egy van-demónak felbővítve 768Mb-ra egy 1.2-es cerkával, Geforce Vga-val - Win7-enterrel és rendesen fut.) Legalább p4-1.7Ghz-1-2 Gb. Tehát mindhez Xp dukál, esetleg Vista home, vagy W7home basic/pro. Nem értem a linuxos migrálást. Miért kell a megvásárolt OEm szoftvereket elgáncsolni?
A TIOP 1.1 pályázatában minden középiskola sok tucat gépet (c2d.2.9Ghz-2Gb - plusz sam 540-es laptop a táblákhoz) kapott a digitáblás akció keretében. Ehhez OEM W7pro licensz jár egyedi kulcsal-matricával. Én ragasztgattam a beüzemelés/leltár után. A régebbi gépeken Xp fut, bár "tisztafostos". Azokra nem is tettük fel aWin7-et, mert ált. 512Mb- ram elég volt az Xp-hez, de kevés a W7-nek.
Igaz, hogy kissé heterogénné válik a géppark a beszerzések OEM verziói miatt, ha nem jár a tisztasz., de a winről nem kell leállni, csak azért, mert nincs mindig új Windows telepítő a januári postában.
Az Office már más téma. A Libre rendben van, mint korábban írtam. A számtech teremben fenn van az Office 2003-2007-2010- Openo/LibeO valamely verziója minden gépen. Adobe Ps. helyett Artweaver, ami alapszinten teljesen használható analóg alkalmazás.
Az iskolatitkár/igazgató/munkaügyes/pénztáros sem tisztaszoftos gépen dolgozik, hanem a költségvetési ellenőrzéstől kapott, kihelyezett gépeken, Matricás, megvásárolt oprendszerrel, esetenként Office-szal, Virus Busterrel, amin az OrganP/Adafor/étkeztetési app...fut bedrótozva az államigazgatásba. Nem is lehetne cserélni.
Ha jelentős előnyt biztosítana az átállás és ennek hatástanulmányát szépen a szakma áttárgyalná, fokozatosan az eszközpark egyes csoportjait lehetne alternatívákkal kiváltani.
Mint mondtam, a gyerekeknek meg mindegy mi fut, csak net legyen. A csoport munkához Goole docs. a legalkalmasabb ingyenesen, ha egyszerű megoldás kell és otthon is egyszerűen, böngészőben hozzáférnek, nem úgy Mint az MS megoldásokhoz, amihez nem elég egy gmailos cím... WLive meg már nem divat, mióta van FB-chat..[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
válasz Auratech #164 üzenetére
Egyébként nem értem ezt a linuxos dolgot, ha az oem MS szoft matrica minden gépen ott van.! Ott Kell legyen.
Minden iskolában van szoftver-leltár és gépenként kell dokumentálni. Nekem van egy fiókom és minden gép oem telepítője-helyreállító lemeze benn van. Egy napba sem telt osszerakni. A Libre Office az meg rendben van. Teljesen használható.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Most vettünk 50 adobe licenszet. Linuxszal nem lenne könnyű...
Egyébként atarin kezdtem. Ste aztán Falcon 93-ban(megvan és működik). Arra már feltoltam a Linux/m68k-at A Tos mellett nem tűnt veszélyesnek. Egyszerűen egy másik felület, másik logika. Aztán párhuzamosan pc és mac. Megint más felületek, más logikák. Mint a nyelv. Csak sokkal hamarabb lehet az ember eredményes. Aztán lassan kialakul egy látás, hogy valójában nagyon hasonlóak a dolgok, hiszen a cél azonos. Információ-feldolgozás és megjelenítés. A közös platform pedig a web és a felhőből weben futtatott alkalmazások. eszköztől, platformtól egyre függetlenebbül.Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Nekem úgy tűnik, hogy az egész csak egy jobb ár érdekében történt. Az állam megtehette, hogy meglépte a karácsony előtti bejelentését. Nyilván párszor összeszedték a várható reakciók forgatókönyveit. Szerintem megegyezés történik egy kedvezőbb árról és evvel is beljebb vannak.
Az otthoni licensz használat szerintem is hibás. Ami az iskola tulajdonában van (pld laptop, amit haza is vihet a ped.) azon úgyis van tisztaszoft. A pedagógus kaphasson kedvezményt az igazolványára, névre szóló regisztrációval az otthoni gépre, amiről névre szóló számlája van. Ma a tisztaszoftver szabad préda és sokszor arra volt jó, hogy felelőtlen rendszergazdák a beszerzésekkor szartak az oem frissítési alap megvételére és az árát faszán zsebre tették.
Nem kívülállóként mondom...Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
Akkor most visszaghostolhatom a sulit és a koleszt, vagy mi legyen??.. Mert én már átálltam, csak a wines imagék éppen kububuntuból futó Oracle V-masinában futnak teljes képernyőn..
Átállok én akár hova, de legalább fél órával előtte szóljanak. Pár kattintás, aztán visszaáll minden a megszokott medervágásba.. (Akkor lesz 3 plusz terás winyóm..)Szerintem Kötelezővé kellene tenni a virtualizációt. Tanuljanak MS-ül, pingvinül, oroszlánul, solarisul is a gyermekek. A koleszban a lepucolt linuxon futó tisztaszoft-W7-image régóta megoldás a mindennapos friss újrakezdésre. Észre sem veszik..Csak a kisgyerekek képesek fura billenyűkombinációkkal egyszerre több linuxos terminálablakot előcsalogatni.. a vindósból..
[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
Új hozzászólás Aktív témák
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2022 64GB, Akku: 100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Akku: 100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- OLVASS! Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes 825GB Konzol! 2 Joystick
- Gamer PC RTX3080 AMD Ryzen 7 5700X
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 87%, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest