Folytatódhat a Tisztaszoftver program

Elhamarkodottnak bizonyult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végi egyoldalú kommunikációja a Tisztaszoftver program megszűnéséről. A tárca a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult licencprogram weboldalán jelentette be: a jövő évi költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. Az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket – írták.

A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Hirdetés

Nem biztos semmi sem

Amint azonban az IT café megtudta: korántsem biztos, hogy március elejéig el kell távolítani a Tisztaszoftver program keretében használt Microsoft termékeket a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépeiről. A szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis az NFM egyoldalú bejelentését követően tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról a minisztériummal, ezek jelenleg is folynak.

Lapunk értesülését megerősítette Vályi-Nagy Vilmos, a tárca kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára is. Mint a szakpolitikus megkeresésünkre elmondta: a tárgyalások folyamatban vannak, és ha a Microsoft elő tud állni egy, a kormány által elfogadható és finanszírozható konstrukcióval, van esély a licencprogram folytatására. Az egyeztetések várhatóan még hetekig tartanak – tette hozzá. Az ügyben megkerestük a Microsoft Magyarországot is, de a vállalatnál nyilatkozatstop van érvényben.

A cég még december 30-án reagált az NFM egyoldalú bejelentésére. Az interneten közzétett álláspontjukban azt írták: „A 2011-ben 3 évre aláírt országos megállapodás keretében egy közoktatási PC éves licencdíja egy BigMac menü árával összevethető. Összköltségvetési szinten a jelenlegi országos szerződés fenntartása a legköltséghatékonyabb megoldás, ezért a Microsoft elsősorban ezt ajánlja a magyar kormányzat felelős vezetői figyelmébe.”

A vállalat egyben világossá tette: tárgyalásokat fognak kezdeményezni a licencprogram folytatásáról, hiszen a szabott határidőig közel 3 hónap áll rendelkezésükre az ügy megnyugtató rendezésére. „Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozzuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek az egyedi intézmények számára jelenthetnek kedvező árú beszerzési alternatívát” – fogalmazott a közlemény.

Mindenből kiszálltak

A Tisztaszoftver program részeként az intézmények nemcsak Microsoft termékeket, hanem nyílt forráskódú szoftvereket is használhattak, államilag finanszírozott terméktámogatás járt két, ebben az üzletben érdekelt gyártó megoldásaihoz. A 2009 tavaszán, azaz még az előző ciklusban elindított HUEDU program a Novell közel teljes szoftverportfóliójának oktatásban történő felhasználását biztosítja, míg az ősszel startolt OpenEDU keretében a köz- és felsőoktatási intézmények, azok dolgozói és diákjai kapnak jogot a Fedora-alapú Sulix rendszer, valamint a Red Hat megoldásainak használatára.

Az NFM december végi döntése a teljes – a kormányzatnak tavaly összesen 1,5 milliárd forintjába kerülő – Tisztaszoftver program megszüntetéséről szólt, beleértve ebbe a HUEDU és az OpenEDU szerződéseket is. Úgy tudjuk, egyelőre ez utóbbiak központi finanszírozásának folytatása nincs napirenden. Fontos tudni azonban, hogy a nyílt forráskódú termékeket használók nem válnak illegális felhasználóvá akkor sem, ha a licencmegállapodást a kormány nem újítja meg: a telepített verziók legálisak maradnak, csak a terméktámogatás és a biztonsági javításokon túli egyéb frissítések maradnak majd el.

Az OpenEDU szoftvereket biztosító ULX Kft. a múlt héten szintén közleményben reagált a fejleményekre. Ebben az áll, hogy a jelenlegi és a következő tanévben a költségvetési források sorsától függetlenül is folytatódni fog a program, abban „semmilyen változás nem történik”. Szentiványi Gábor ügyvezető lapunknak azt mondta: ha erre szükség lesz, meg fogják találni a kezdeményezés további finanszírozásának lehetőségeit.

Azóta történt

Előzmények