H​ird​etés​

2018. április 19., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Tigerclaw


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Látni lehet professzionalitást is a hibák kezelésében, de azért az is látható, hogy nem voltak még felkészülve teljesen. Persze csak ők tudják hogy mit kellett volna máshogy csinálniuk.

Az jó hogy lassan értelmét nyeri az e-személyi. Kíváncsi lennék arra, hogy milyen másodlagos azonosítást igényel a használata? Ujjlenyomat, esetleg valami PIN kód?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#2) Kopi31415


Kopi31415
(PH! félisten)

Vagyis csak a szokásos magyar, állami fejlesztés?

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#3) bitblueduck válasza Kopi31415 (#2) üzenetére


bitblueduck
(senior tag)

kapcsolodo szakirodalom :)

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#4) Cifu válasza Tigerclaw (#1) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Kíváncsi lennék arra, hogy milyen másodlagos azonosítást igényel a használata? Ujjlenyomat, esetleg valami PIN kód?

Az EESZT esetében e-személyi és PIN kód szükséges.

Tömören és kapkodva, de leírtam a csatlakozás menetét és az első tapasztalatokat erre.

Iszonyatosan túlbonyolított működési séma, a november elsejei határidőhöz képest nagyon későn megjelenő útmutatók (október végén jön ki a VMátrix útmutató?!?! :W ), nem felkészült szoftverek (van, amelyikhez november 4-én jött ki az EESZT csatlakozást lehetővé tévő frissítés), kismillió esély a hibázásra (a VMátrixban be lehet állítani a jogosultságokat a szervezeti egység beállítása nélkül (egyes útmutatókban eleve így is mutatták!!!) - és innentől kezdve a csatlakozási kísérlet élből kudarcra van ítélve).

A BKK / Telekom e-jegy blamánál szerintem jóval nagyobb horderejű ez a dolog, de valahogy kevésbé felkapott téma, pedig hát orvoshoz és/vagy gyógyszertárba azért előbb-utóbb mindenki kénytelen elmenni...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#5) tothmaxy182


tothmaxy182
(őstag)

Olyan jó lenne, ha ezek a dolgok tudnának normálisan működni... Még az sem zavarna, ha kezdetben bukdácsol a dolog, csak kezdjünk már el haladni egy kicsit a 21. század felé.
A technika ott tart, hogy mindenkinek a zsebében lapul egy elég komoly számítógép, mégis Magyarországon papirfecnikkel futkozunk egyik ügyintézőtől a másikig. Még egy adott kórházon belül sem kommunikálnak egymással a különböző osztályok (nemrég eltörtem a kezem, és miután megröntgenezték, meg kellett várnom, hogy elkészüljön a felvétel, majd azzal visszasétálnom a balesetire, és odaadni az orvos kezébe)...
Papírfecnikkel futkosunk a postára számlákat befizetni, a villanyóraleolvasó mindíg kisétál házhoz és leolvassa az órát, papírfecnikkel vagyunk kénytelenek nemzeti konzultálni ( :) sicc), mindent le kell papírozni...

És tök örülök neki, hogy vannak erre irányuló fejlesztések (pl az EESZT, vagy a BKV-s e-jegy, vagy a MÁV-os e-jegy), de ezeknél sokkal nagyobb tempóban kéne nyomni ezeket a fejlesztéseket. Nem akarok közhelyes lenni, de ha fele ennyi pénzt égetne el az állam látványberuházásokra (le se merem írni a stadion szót) és azt inkább ilyen infrastruktúrális fejlesztésekre költené, már sokkal előrébb tarthatnánk, és talán még ennyire bugosak sem lennének a rendszerek...

[ Szerkesztve ]

Minden szavam magánvélemény!

(#6) Tigerclaw válasza tothmaxy182 (#5) üzenetére


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Gondolj bele, hogy milyen jó lenne az is, ha mondjuk bankkártyás fizetésnél automatikusan bekerülne a netbankodba a kapott számla és mondjuk e-mail -ben is megkapnád azonnal, ahelyett hogy helyben nyomtat egy blokkot-számlát a pénztárgép. Gyárják a hulladékot.

A papír alapú reklám/szóróanyagok is érkezhetnének telefonra, e-mail vagy app formájában. Persze csak azok amikre jelentkeztél. Itt még nagyobb hulladék mennyiséget gyártanak. A cégek többsége már most is kész digitális szórólapot adni, szóval csak be kellene tiltani a nyomtatott verziót. Tudom, hogy ezzel állások szűnnek meg, de inkább pár állás megszűnése, mint agyatlanúl gyártani a szemetet gyártása. Ha nagyon kell, a boltokban elhelyezhetnek pár digitális terminált, annak aki kíváncsi az akciókra, de nincs okostelefonja.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#7) milangfx


milangfx
(őstag)

"ugyanis a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét ugyanis még nem sikerült alkalmassá tenni..."

A kevesebb papírhulladék miatt örülök a fejlesztésnek. Az adatvédelmi oldal meg kérdéses; gondolom ezt se sikerült egyből atombiztosra írni. :U

The S in IoT stands for Security.

(#8) sanchezsa válasza Tigerclaw (#6) üzenetére


sanchezsa
(PH! addikt)

Mé a tesco újságot hogy tudnák bele tuszakolni a telefonodba ha nem vagy rá kíváncsi :D . Valóságba csak benyomják a kerítés/láda/ahova elfér és annyi.

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#9) Cifu válasza milangfx (#7) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Ha betartható lenne az EESZT alapvetően kitalált működése, vasbeton biztos lenne ilyen téren.

Csakhogy akkor a rendelések sokkal lassabbak és macerásabbak, például receptet innentől kizárólag az orvos e-személyijével belépve tudna az asszisztens. Eleddig a rendelés előtt ezt sokszor meg szokták csinálni, hogy ne a rendelés idejében foglalkozzanak ezzel. Ez viszont a mostaniban nem működhet (elvben).

Ahol ma voltam, az orvos amiatt aggódik, hogy ahány helyre csak elmegy, mindenhova viheti a személyijét, ha véletlenül valahol ott felejti, a következő rendelés kvázi bukott, mehet vissza a kártyájáért.

Az elv jó lenne, de a mai viszonyok mellett csak lassítja az ellátást. Szóval marad az, hogy az orvos odaadja a kártyáját az asszisztensnek a PIN-el együtt, mert már a töke tele van vele, hogy folyamatosan OK-OK-(pin kód), és kiderül, hogy nem megy az EESZT, akkor újra próbálkozás... Meg az asszisztensek noteszekbe írják fel a kismillió jelszót és felhasználónevet, meg minden marhaságot. Adatvédelmi szempontból ezek mind aggályosak, és előre vetíti, hogy fogják majd használni.

Ha egyszer kipofozzák rendesen, akkor adatvédelmi szempontból nem kell aggódni (max. ha valaki "bentről" nyúl le adatot, de ez is nehézkesebb, mint eddig volt). Csak addig egy félkész, inkább alfa, mint béta állapotú rendszerrel kellene betegellátást biztosítani. Ami viccnek elég rossz.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#10) Tigerclaw


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Olyan vajon lesz, hogy ha bármit írnak fel neked a TB rendszerben, arról kapsz értesítést, netalán engedélyt is kell adj hozzá? Ezen azt értem, hogy felírnak a nevedre egy kezelést amit a TB-vel térítettnek meg, miközben neked nincs közöd hozzá. Lehetett hallani olyat, hogy pl. fogorvosok külföldieket kezeltek úgy hogy azok is fizettek, meg valamelyik magyar páciensük nevére is el lett számolva a kezelés.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#11) Cifu válasza Tigerclaw (#10) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Olyan vajon lesz, hogy ha bármit írnak fel neked a TB rendszerben, arról kapsz értesítést, netalán engedélyt is kell adj hozzá?

Értesítést nem kapsz, de bármikor lekérdezheted a Betegéletutat.

fogorvosok külföldieket kezeltek úgy hogy azok is fizettek, meg valamelyik magyar páciensük nevére is el lett számolva a kezelés.

Itt az első és a második független. Itt pusztán csalásról van szó.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#12) Patice válasza Tigerclaw (#10) üzenetére


Patice
(PH! nagyúr)

Az EESZT-hez kapcsolódóan elindult (tudtommal) a Digitális Önrendelkezési Rendszer (DÖR).

Szóval csak kormányablak reg. kell és rá lehet DÖRrenteni... :K

Szerintem.

(#13) zolij válasza Cifu (#11) üzenetére


zolij
(tag)

Az EESZT lakossági oldalán be lehet állítani, hogy milyen eseményekről szeretnél értesítést kapni e-mailben, köztük van a recept felírása is.

Persze kicsit magyaros a megvalósítás, mert amellett, hogy minden egyes ügyfélkapus belépésnél meg kell adni a taj számot is, az értesítést sem tudod beállítani, amíg nem adod meg egy külön fülön az e-mail címet. Ennek hiányában nem mutat semmi hibát, szimplán szürke a box, ahol be tudnád állítani az értesítést.

[ Szerkesztve ]

(#14) NandorHUN


NandorHUN
(PH! addikt)

Sok öreg doki se tudom hogyan fog átszokni erre egyik napról a másikra.

(#15) kymera


kymera
(senior tag)

" Semmi különösebb, kiemelt probléma nem jelentkezett, úgy tűnik, egyszerűen csak kevés volt az idő és a szakember, hogy határidőre minden klappoljon. "
A cikk elején meg lett fogalmazva a lényeg :)
A szakemberek nagy része elment külföldre a jobb élet reményében.

478,754,775,939,AM2 - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

(#16) NandorHUN válasza kymera (#15) üzenetére


NandorHUN
(PH! addikt)

Szvsz igazuk van.

Amíg egy orvos annyit keres gyakorlatban, mint egy gyári munkás nem kell csodálkozni rajta.

(#17) hemaka


hemaka
(PH! nagyúr)

Pont tegnap voltam dokinal, meg a "Marika irjon mar fel 3x1 blabla es 2x1 blabla gyogyszert." szoveg ment, gondolom majd 2020ra lesz belole valami. :D

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!" ▶️ Vas: pici.tk/e

(#18) Kopi31415 válasza NandorHUN (#14) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

Addigra kihalnak.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#19) Bird


Bird
(PH! addikt)

Ahogy ez várható volt.... Mindegy kezdjük el, lesz ami lesz alapon.

(#20) hcl válasza tothmaxy182 (#5) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ilyen bonyololultságú cucc sehol sem működik elsőre. Ez teljesen normális egy céges átálláskor pl. A baj az, hogy itthon valaki még mindig azt hiszi, hogy csak rá kell kattintani, és működik.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#21) Tigerclaw válasza NandorHUN (#14) üzenetére


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Nem ők kezelik a gépet jellemzően, hanem az asszisztens, sőt ahol az nővér is idősebb korosztályból van, ott gyakran van egy fiatalabb valaki aki talán nem szakmabeli, de kezelni tudja a gépet.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#22) Cifu válasza Tigerclaw (#21) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Tucatnyi háziorvosnál én lőttem be az EESZT-t, vagy legalábbis eljutottam oda, ahol már nem rajtunk múlt. Az orvosok közül a legfiatalabb is 40 feletti volt, az átlag inkább 60, az asszisztenseknél egy 30 alatti volt, a többség inkább 40 év körüli. Egy orvos volt, aki saját erőből próbálta megoldani a dolgot, Windows telepítés szintén elmocorgott, de az SSL kulcs és társai már rajta is kifogtak. A többiek pedig ilyen szinten se voltak.

Amíg arról szól a dolog, hogy az orvosi szoftver elindításakor kell az orvos e-személyije, és PIN kódja, addig nincs gond. Ha viszont valami probléma van, akkor teljes a kétségbeesés, mert azt se tudják általában, hogy hova kapjanak.

Egyszerű példa: ha egy szögről leakasztott új helyettesítő orvos jön, őt fel kell venni a VMátrixba, az orvosi szoftverbe (az Ixdokinál ez külön poén, mert rendszergazdai jelszó szükséges és így tovább), és ha minden megvan, akkor indulhat a rendelés. Hozzáteszem, hogy a tapasztalatom szerint a fejlesztők is leginkább interneten elérhetőek (fórum, facebook), viszont a felhasználók jó része nem igazán mozog otthonosan e téren, és a "régi-bevált" telefonos módszert próbálják - ami viszont jelenleg agyon van terhelve.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#23) laszlohu válasza Cifu (#9) üzenetére


laszlohu
(PH! addikt)

Amennyiben elveszti valaki az E-személyi - t ,lehetőség van Tokennel belépni az eeszt - be

(#24) Dare2Live válasza laszlohu (#23) üzenetére


Dare2Live
(PH! nagyúr)

Az elvesztes csak egy lehetőség. Elmegy szabira = nincs receptiras. Lehet masik korzetbe faluba menni. Marha a masik falunak van hoja mert egyre kevesbe.

Remitoen osszecsapottnak atgondolatlannak es legfokepp teszteletlennek tunik az egesz. Erre pedig egy nagy lapattal ratesz, hogy a magyar atlag ho 61 eves. Teszem hozza ha epp csak 35 eves is bajba lesz amikor azt hallja ssl.

Amikor 67 eves ho emiatt dont amellett hogy abbahagyja es emiatt ebben a korzetben is megszunt a ho ellatas az meg gaz.

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing...

(#25) Cifu válasza laszlohu (#23) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Igen, lehetőség van, de a Token igénylése nem egy egyszerű telefon, és az orvosi programban is át kell hozzá állítani a belépési módot.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#26) NandorHUN válasza Tigerclaw (#21) üzenetére


NandorHUN
(PH! addikt)

Mondjuk ők is kimennek mostmár külföldre. Se fiatal doki, se egészségügyi ellátó nincs.
Nem egy helyen nyugdíjasok dolgoznak mint ápoló.

(#27) asdf_ válasza Tigerclaw (#6) üzenetére


asdf_
(PH! addikt)

Gondolj bele, hogy milyen jó lenne az is, ha mondjuk bankkártyás fizetésnél automatikusan bekerülne a netbankodba a kapott számla és mondjuk e-mail -ben is megkapnád azonnal, ahelyett hogy helyben nyomtat egy blokkot-számlát a pénztárgép. Gyárják a hulladékot.

Ha ez nem is, de olyannal mar volt tapasztalatom, hogy megkerdeztek, hogy kerek-e blokkot, es ha nem, nem nyomtattak ki (se a penztargepes blokkot, se a bankos slejfnit). Valamint keszpenzzel nem is lehetett fizetni az adott boltban.
Mas kerdes, hogy Hollandiaban tortent mindez...

Olympus XZ-2 fényképezőgép eladó https://hardverapro.hu/apro/olympus_xz-2_csucskompakt

(#28) asdf_


asdf_
(PH! addikt)

En egyre varok mar nagyon, hogy amikor nyaron kene az allergias gyogyszerem -amihez szakorvosi ajanlas nem szukseges, hanem csak recepkoteles, tehat orvos nelkul nem kapom meg a patikaban-, hogy belepek egy weboldalra, klikkelek kettot, hogy ebbol a gyogyszerbol es ebbol az orrspray-bol kerek 2 dobozzal es egy uveggel _szeptember vegeig automatikusan_, a dokim leokezza, kapok emailben egy receptet es keszen is vagyunk, es semmi dolgom nincs vele, csak bevaltani a receptet.
Nem kell orvoshoz menni, a varoban ulni fel orat tokfoloslegesen azert, hogy 3 perc alatt felirjak a gyogyszert, egyszerre persze szigoruan max ket honapra, a lelkemre kotve, hogy egyszerre csak egyet valtsak be -wtf?-, hogy ket honap mulva meg lehessen ismetelni ezt a hulyeseget (amit azert kulon ertekelek, mert videken lakokent de pesten dolgozokent, a haziorvoshoz menes azzal jar, hogy a het egyetlen napja alkalmas nekem erre, es akkor is csak ugy, ha egy oraval elobb megyek haza melobol.

Olympus XZ-2 fényképezőgép eladó https://hardverapro.hu/apro/olympus_xz-2_csucskompakt

(#29) hcl válasza asdf_ (#27) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez szerintem is jó lenne. Mail nem terheli annyira a környezet, mint az a rengeteg szemét, ami nap mint nap így keletkezik.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#30) Cifu válasza asdf_ (#28) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

Nem egészen így, de hasonlóan fog működni, ha már e-személyid lesz és működni fog az e-recept mindenhol rendesen.

Jelenleg még kötelező kinyomtatni a papír receptet, de 2019 januártól kezdve (legalábbis most ez az időpont... ;] ) már valahogy úgy is működhet, hogy a dokit felhívod, ő megírja neked az e-receptet, és felküldi az EESZT-be. Utána te elmész a gyógyszertárba, az e-személyivel azonosítod magad, a gyógyszertáros látni fogja, hogy milyen függőben lévő érvényes receptjeid vannak, és ezek után ki tudja adni azokat számodra.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.