2018. január 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Csúszik az e-receptek rendszerének teljes körű bevezetése

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: index.hu

Semmi különösebb, kiemelt probléma nem jelentkezett, úgy tűnik, egyszerűen csak kevés volt az idő és a szakember, hogy határidőre minden klappoljon.

Mint az IT café is beszámolt róla, november elsején hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon (pontosabban az az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér – EESZT – rendszert, melynek része az e-recept is), a receptek december 15-ig még nem mindenhol fognak működni, ugyanis a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét még nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ezután az időpont után viszont már nem lehet olyan patika Magyarországon, ahol nem tudják kezelni a digitális vényeket – mondta el az index.hu-nak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Az e-recept lényege, hogy azt az orvos már egy online rendszerbe írja fel a beteg nevéhez kapcsolva, és ezt kellene látnia a gépén a gyógyszertárosnak is. A gyógyszertárak jelentős része azonban nem tudott kapcsolódni az EESZT-hez, így nem tudták kezelni a digitális recepteket. Máshol ugyan működött a rendszer, de annyira lelassult az ügymenet, hogy hosszú sorok alakultak ki a gyógyszertárakban. A patikák jelentős része ezért kénytelen volt visszaállni az eddig használt hagyományos szoftverre.

H​i​r​de​tés​

Kapacitáshiány

Az Index tudósítója úgy tudja, hogy az indulás nehézségeit az okozta, hogy az ország több mint háromezer patikájának közel kétharmada olyan szoftvert használ, amit a beszállító cégnek még nem sikerült megfelelően illesztenie az EESZT-hez. Hankó Zoltán elmondta, hogy az indulás napjaiban hozzájuk is érkeztek jelzések „bizonytalanságokról”. A kamara elnöke szerint ez várható volt, hiszen közel 10 ezer egészségügyi szolgáltatót, köztük a több mint 3 ezer patikát, emellett kórházakat, rendelőintézeteket és háziorvosi praxisokat kellett országos rendszerbe kapcsolni.

„Engem csak az érdekel, hogy a rendszer működjön. A kamara szerepfelfogása ebben a helyzetben nem az, hogy a helyzet bírálatával foglalkozik, hanem igyekszik minden szereplővel együttműködni a problémák orvoslására” - hangsúlyozta Hankó Zoltán. A kamara számára ezért most az a legfontosabb, hogy az átállás miatt se a betegek, se a patikák ne járjanak rosszul. Legfőbb elvárásuk az, hogy szoftver-, hardver- vagy hálózati problémák semmilyen módon ne hátráltassák a gyógyszerek kiadását és elszámolását.

Az Index a múlt héten úgy értesült, hogy a lassulásokat vagy lefagyásokat alapvetően nem a netkapcsolat hibája okozta. A gyógyszertárak már évek óta hálózatba kötve működnek, gond nélkül zajlik a kommunikáció a társadalombiztosítással, a NAV-val és más szervekkel. Az EESZT-t is úgy tervezték, hogy ha valahol hosszabb-rövidebb időre meg is szakad az internetkapcsolat, a patikai rendszerek ettől függetlenül is be tudják olvasni a felírt recepteket, majd az adatok a hálózat helyreállása után jutnak el az egész országból elérhető központi szerverhez. A lassulásokat most az okozhatta, hogy sok patikában nem ilyen beállítást használtak.

Dolgoznak

Miután a hazai patikák különféle rendszereket használnak, már több egyeztetés is zajlott az ezeket működtető rendszergazdákkal, mondta Hankó Zoltán. A patikáknak november elsejéig kellett regisztráltatni magukat az EESZT-be, amit meg is tettek. A patikai szoftvereket karbantartó cégek azonban a normál üzemre szabott szakembergárdával dolgoznak, így nem tudták elvégezni egyszerre több tucat vagy több száz patika rendszerfrissítését. A visszajelzések alapján ezt a december 15-i határidőig mindenhol elvégzik.

Október 31-én megjelent egy miniszteri rendelet-csomag az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatáról. Ez azt tartalmazza, hogy december 15-ig a patikák még szabályszerűen járnak el, ha nem az EESZT-t használják. November 7-én megjelent egy olyan kormányrendelet is, ami biztosítja, hogy a gyógyszertárak a társadalombiztosítástól megkapják a támogatott gyógyszerek után járó térítést.

Az új rendszer számos új problémát is hoz, utal rá az Index tudósítója. Az orvosok és a gyógyszerészek például csak az e-személyijükkel használhatják az EESZT-t. Mi történik például, ha egy orvosnak vagy gyógyszerésznek ellopják az iratait, hogy tud így dolgozni másnap? Hankó Zoltán erre azt mondta: ez valós probléma lehet, hiszen az országban 600 olyan patika működik, amelyben csak egy gyógyszerész dolgozik, ráadásul ezek jelentős része egy településen vagy körzetben egyedüliként lát el szolgálatot. Egy hiányzó e-személyi ebben az esetben ellátásbiztonsági problémát okozhat, miközben egy új irat beszerzése akár 2 hétbe is telhet. Hankó Zoltán azt mondta: a gyógyszerészeknek ezért lehetővé teszik, hogy ilyen esetben átmenetileg egy gyorsan hozzáférhető token segítségével lépjenek be a rendszerbe.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.