Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • King Unique

  félisten

  Újabb flame topik... :DDD

  A Kylin a Unity-vel már ránézésre nem tetszett, meg gondolom a tömegeknek se, de ez a NeoKylin már inkább. Bár 2015-ben az elavult XP felületét másolni, kicsit fura, még ha náluk sokan használják, akkor is... Ennyi erővel csinálhattak volna egy MakuluLinux Aero koppintást is [link], [link], [link].

  Kormányzati szféra, függetlenedés + vsz politikai okok, ok. De fogyasztói piacon hogyan győzhetne, mikor ott a virágbolti lehetőség és Kínában ezzel elég sokan élnek is :F Illetve attól, hogy lemásolnak egy felületet, még a támogatottság és kompatibilitás nem fog javulni...

  [ Szerkesztve ]

 • tatararpad

  senior tag

  Ha ez a legjobb amit a Windows ellen tudnak küldeni akkor megyek bevásárolok MSFT-ből.

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz King Unique #1 üzenetére

  Már megérte rákattanni az elsú Makulu linkedre, a felső menüjében látom, hogy már ilyen öszvér is van, hogy LxFce! :Y

  (#2) tatararpad Kínában élsz te, hogy ezt említed?
  Egyébként szerinted nem jobb ez, mint a bármilyen XP?

  [ Szerkesztve ]

  .....törölt aláírás....

 • King Unique

  félisten

  válasz ubyegon2 #3 üzenetére

  Van bizony, elég egzotikus disztró a Makulu... :DDD
  A Unity kiadás is megér egy misét, 3 panel, Compiz és olyan háttérképek, hogy hűha. :Y

  [ Szerkesztve ]

 • devast

  addikt

  "Mindehhez kiváló partnerre találtak a Dellben, akik a forgalomba hozott PC-k negyven százalékára a NeoKylint telepítik"

  Ha ez csak így működne, akkor itthon a freedos-nak kéne lennie a piacvezető os-nek....

 • lev258

  veterán

  válasz devast #5 üzenetére

  Az előtelepített Dell-es Linuxok problémáit pedig ne is említsük. :DDD

  Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

 • Sir Ny

  senior tag

  "A legutóbbi, a fenti döntést megalapozó komoly lépésük az volt, hogy 2013-ban szerződést kötöttek a Canonicallel, és kialakítottak egy saját Linux disztribúciót, mely a Kylin kódnevet kapta."

  a Canonicaltól függetlenül, egy rpm/yum-ra épülőt...

  -

 • Kékes525

  nagyúr

  Már voltak más országokban is próbálkozások, hogy az állami szférába lecseréljék a Windowst Linuxra, de nem sikerült. Pedig nem ártana, ha a Windows komolyabb kihívót kapna.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • nincskanál

  tag

  Ott szokott megbukni a mutatvány, hogy a kicsipuha megkeni a helyi kormányokat, hogy azok vegyenek wint az ovikba, iskolákba, ezzel már korán win-re idomítva a népet. Aztán mikor találkoznak egy másik rendszerrel, hamar elhangzik, hogy ez nem olyan, ezen nem találok meg semmit, tehát ez egy szar. Nálunk is ez történt. Kinyilatkoztatták, hogy a szabad szoftverek az üdvözítőek, azt támogatja a kormány. Aztán volt pár tárgyalás kicsipuháékkal, és mindjárt kiderült, hogy stratégiai partnerséget kéne kötni. Ennyi.

 • gyurkikrisz

  őstag

  válasz nincskanál #9 üzenetére

  Mert Linuxon mivel tanuljon a gyerek Excelezni, Wordozni, stb? Mert én olyat még sose láttam, hogy LibreOffice ismeret kell egy álláshoz.

  A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

 • BoB

  veterán

  válasz nincskanál #9 üzenetére

  El kellene olvasni a cikket és láthatnád, hogy Kínáról van szó. Ez nem európa.

  You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

 • #33253120

  törölt tag

  válasz gyurkikrisz #10 üzenetére

  Izé.
  Elvben nem a különböző irodai programcsomagokat kellene tanítani, mert azt beseggelik a tanítottak.
  Mentalitást kellene tanítani amivel utána gyakorlatilag bármilyen irodai csomagot el lehet kezdeni használni.

  Ott van például az autóvezetés.
  Ha valaki Suzukin tanul meg vezetni, szerintem nem fog kétségbe esni egy Fordban sem.
  Először kicsit szokatlan, de ugyanúgy elvisz az uticélhoz.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  válasz gyurkikrisz #10 üzenetére

  7 modulos Ecdl oktatáson, mert ott az MS dolgait nyomatják. :)

  Amúgy Pécsi ~200 fős cégnél melózóm, 10-ből 9 gépen LO van. T_chris -nek meg igaza van, mert aki az egyik programban össze tud rakni egy doksit vagy táblázatot, az a másikban is össze fogja tudni rakni, maximum egy ideig keresgélni meg anyázni fog. Ha ennek ellenére sem jön rá valamire, akkor még mindig megnézheti a google-ben vagy a youtubeon, hogy miként megy az.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Mercel

  senior tag

  válasz #33253120 #13 üzenetére

  Mentalitás helyett szerintem a gondolkodásmód oktatására gondoltál szerintem.

  Nos ez nagyon nagyon ritka dolog - sajnos - a magam részéről éveken keresztül oktattam és szinte egyedül voltam azzal a hozzáállással, hogy ne beseggeltessük az "anyagot" hanem a gondolkodásmódot "vigyük át" és ez sajnos nem csak magyar sajátosság.
  Pedig nagy szükség lenne rá mert különben funkcionális analfabétak kerülnek ki az iskolákból, a munkáltatói oldal pedig - ebből a szempontból legalábbis - jogosan anyázik.

  Marcel

 • nemlehet

  őstag

  válasz CPT.Pirk #14 üzenetére

  Mondjuk ezzel csak az a baj, hogy pl a mi cégünk rengeteg sablont használ és gyakran kapunk olyat amit láthatóan nem word-el töltöttek ki. Ezzel meg aztán szívás van, mert már nem úgy működik ahogy kéne neki.

  Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

 • MichaelSD

  őstag

  válasz Kékes525 #8 üzenetére

  Azért ez túlzás, hogy nem sikerült, csak nehéz a MS lobbival megküzdeni.

 • djculture

  félisten

  Ehhez képest azt hallani hogy Kínában már tárgyalások vannak arró,l hogy a még mindig rengeteg ottani gépen futó win xp-t lehet majd frissiteni windows 10-re ingyenesen ...

  [ Szerkesztve ]

 • sztikac

  senior tag

  válasz lysgb #11 üzenetére

  Hát azért van bőven (MSO-t és LO-t is aktívan rendszeresen használok), hogy mást ne említsek a teljesítmény: egy nagyobb méretű csv fájl megnyitása Win7 + MSO kombón pl. 1-2 másodperc a gépemen, ugyanezen a gépen Ubuntu 14.04 + LO-val 2-3 perc szürke képernyő nézegetés. Vagy ugyanez VLOOKUP-al egy masszívabb táblázaton (van, hogy az LO bele is pusztul és csak egy kill calc téríti magához).

 • King Unique

  félisten

  válasz #33253120 #13 üzenetére

  Igen, ez mind szép és jó, hogy mentalitás és elvek, gondolkodás stb., csak az a helyzet, hogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű. Az mitől különb, ha LO-t tanítanak, akkor is csak 1 programot és annak használatát fogják ismerni? És pont hogy szoftverspecifikus a dolog, mert ennél se csak szövegszerkesztést, hanem magának a programnak a használatát tanulod, azt magolod be.
  Másrészt ilyen elterjedtség és gyakorlati használat mellett az se logikus, ha pl.egy MSO-t abszolút nem tanítanak, és csak és kizárólag alternatív megoldásokra építik az oktatást. Akkor lenne értelme, ha az adott szoftverek használati aránya megegyező lenne, vagy éppen dominánsabb az utóbbi javára. Ezzel nyilván az oktatási intézmények is tisztában vannak és épp ezért nem is erőltetik annyira.

  Vagy más példa kapcsán, nyitó gondolatmenet értelmében, képszerkesztést is elég volna Gimp és társain (Paint.net stb.) tanítani. De egyrészt, aki ezekben elkattintgat, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy Photoshop és Illustrator kapcsán is elboldogul. És mivel utóbbiak a szélesebb körben használtak és elvártak, így egy iskolában, tanfolyamon is azt várom el, hogy elsődlegesen ezeket tanítsák. És nem utólag akarom kibogarászni, YT-n utánanézni, autodidakta módon tanulgatni a programot, illetve amiatt szívni, hogy nem ismerem a felületét, működését.

  (#14) CPT.Pirk: nézz meg itthon is X 1000/ 10.000 fős nagy cégeket, nagyvállalatokat, ott miket használnak, vagy szimplán csak az üzleti vonalon. ;)

 • King Unique

  félisten

  válasz djculture #18 üzenetére

  Érdekes... de az ingyenes frissítés egy dolog, mert kb. új gép is kéne a 10-eshez, mivel vsz a jellemzően régi XP-s vackokon nem nagyon futna el normálisan. Azt el kell ismerni, hogy ilyen téren nyilván jobb ez a NeoKylin, mert a hardverigénye is jóval kisebb.
  Illetve Kína is vsz azért próbálta meg ezt az egész "átállósdit", mert nyilván az amcsi oldalról történő lehallgatástól, adatgyűjtéstől való félelem is közrejátszik. A W X meg ugye pont erről híres...

  [ Szerkesztve ]

 • Kékes525

  nagyúr

  válasz MichaelSD #17 üzenetére

  Igazán komoly győzelem nem volt.

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  válasz nemlehet #16 üzenetére

  Nem is lehet könnyű dolga az LO csapatának, pl. az 5.-ös verzió changelogjában szerepel egy bejegyzés, miszerint végre megoldották az egyik ms formátum teljes támogatását, ami nem követte a szabványban írtakat. Valljuk be, úgy azért nehéz konkurens programot írni ha ilyen gondokat is le kell küzdeni.

  Meg azt is lehet említeni, hogy a Word különböző verziói se teljesen kompatibilisek egymással. Az egyik fórumtárs esete megragadt a fejemben, ők az olasz nyelvű officeban írt szöveget csak olasz nyelvű office progival tudták megnyitni. A problémát a cég supportja sem tudta leküzdeni, adtak nekik egy ingyen olasz nyelvű office-t, hogy nyissák meg azzal.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • King Unique

  félisten

  válasz CPT.Pirk #23 üzenetére

  "Valljuk be, úgy azért nehéz konkurens programot írni ha ilyen gondokat is le kell küzdeni."

  Itt alapból úgy kellett volna az egészet kivitelezni, hogy jóval korábban lépni és kiépíteni, mind a program, mind a saját formátum (ODF) megfelelő méretű felhasználói bázisát. Viszont ez nem történt meg, pedig a gyártó feladata lett volna... és, hogy a konkurencia miket lépett, az egyáltalán nem mentség mindenre. Illetve pusztán az ms formátumok kompatibilitásától várni a sikert is csak azt bizonyítja, hogy mennyire nincs igény széles körben a "saját" formátumra, az ODF-re és maga a program is csak egy alternatíva, nem elsődlegesen használni kívánt termék az adott platformokon.

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  válasz King Unique #25 üzenetére

  Ezek egyikét sem állítottam, csak felhívtam a figyelmet egy sajnálatos tényre.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • lev258

  veterán

  válasz King Unique #25 üzenetére

  Ezzel megint csak ugyanaz a helyzet, mint ami korábban már volt említve. De még ha a váltás nem is sok helyen van terítéken, a MS Office formátumainak problémái jelen vannak, nem kis bosszúságot okozva. Amúgy a LibreOffice nem az MSOffice kompatibilitástól várja a felhasználói növekedést.

  [ Szerkesztve ]

  Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

 • King Unique

  félisten

  válasz lev258 #27 üzenetére

  A formátumok problémái azoknak okoznak kellemetlenséget, akik más programot használnak. És mivel a legtöbb helyen nem utóbbira építenek, így azt sem lehet mondani, hogy általánosan a kommunikáció olyan nagy gond lenne. Persze attól még más oldalról kellemetlen, viszont ha eddig nem engedtek belőle, vsz ezután sem fognak.
  Ha nem attól, akkor nem tudom mitől.(?) Eleve az lehetne az első lépés, hogy szélesebb körnek alternatíva legyen, mert láthatóan az odf (kizárólag csak abban dolgozni) nem az. Utóbbinak olyan, tömegekwt érdeklő előnyt és jellemzőt nem sikerült kreálni, amiatt mki csak azt használja. Másrészt, ha free programként sem tudják lenyomni sok éve, az megint nem túl kecsegtető. Home szinten a virágbolti használatot meg nem tudja a gyártó teljesen megszüntetni, ahogy más cégek szoftvereinek esetében sem kivitelezhető. És mellesleg nincs is értelme, mert ezzel is népszerűsödik az adott program (tudják ők is), másrészt megbüntetni mkit és abból pénzt várni, megint hiú ábránd.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz King Unique #20 üzenetére

  A nagy cégek valóban azt használnak pár dolgot mondjuk kihagytál ebből a gondolatmenetből:

  - Nagy tételben vásárol töredék áron megkapja, mint én a boltba.
  - Nagy eséllyel kitermeli és meg is tudja venni, én nem is akarom, mert minek.
  - Nagy eséllyel ezzel is indultak, vagy csak egyszerűen ez "érte" meg nekik, mert a helyi szűzkezű MS üzletkötő... (Azt hiszem érti aki akarja)

  Az pedig még mindig tény, még ha az MS lefizető politikája nem működött szerencsére, egyre több szervezet próbálja ki, és áll át Open/Libreoffice-ra.

  - Európai parlament.
  - Olasz hadsereg.
  - Francia csendőrség
  - UK odf.
  - Egy egy spanyol,görög város vagy több is.
  - München, Lipcse, Trieszt, Tirol stb.
  - IBM

  De tuti az összes tévedett, meg a többi is mert ez még csak a kezdet.

  Ezek kis lépések, de az MS kicsi elképzeléseibe szépen belerondítanak szerencsére.

  Szóval akinek azért van esze, és elég homogén szervezet, az át tud állni. Persze fontos, hogy ki "akar" spórolni, mert úgy valóban nem lehet, hogy az MS persze teljes jóindulattal "ingyen" adja a közép/főiskoláknak, az operációs rendszert, és az irodai programcsomagot. Majd csoda, hogy azon nőnek fel a diákok. Miközben még szerencsénkre vannak idióták is, akik azért képesek fikázni egy programot, mert nem kompatibilis a másikkal, vagy fordítva.

  Lassan halad, és ez nem baj.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • King Unique

  félisten

  válasz hallador #29 üzenetére

  A céges dolog valóban egyértelmű, nagyobb helyeken nem a Windows és MS Office lesz a fő költség és épp ezért nem fognak kísérletezni. Viszont attól még ott van, hogy az "indulásnál" az open alternatíva nem tudott elég domináns lenni, amit nem lehet csak a "lefizető politikára" fogni...

  Igen vannak törekvések és sikeres megvalósítások, de ez valóban elég lassan halad és nem elég széleskörű. Mert pont fontos terület lenne a céges, oktatási és a home felhasználás is.

  "Majd csoda, hogy azon nőnek fel a diákok."
  Erre lehetne azt mondani, hogy a konkurenciánál mért nem tudnak ilyeneket meglépni? És az is elgondolkoztató, hogy ha már az MS néhol ingyen adja a termékét, akkor pláne nem kérdés, hogy melyiket használják. Vagyis az alternatíva többnyire csak az ingyenességével tud hódítani.

  Én nem feltétlenül idiótáznám a felhasználókat se, mert egyrészt nyomatják nekik, hogy váltsanak csak, teljes értékű alternatíva, másfelől, ha vmi nem úgy nyílik meg, nem ott van stb., az nagyon is bosszantó tud lenni. OK, hogy ezt nem kell csak az adott programra fogni, de ugyanakkor azt sem kell állítani, hogy mindenkinek megfelelő lesz és mért használja azt a bizonyosat.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz King Unique #30 üzenetére

  OK, hogy ezt nem kell csak az adott programra fogni, de ugyanakkor azt sem kell állítani, hogy mindenkinek megfelelő lesz és mért használja azt a bizonyosat.

  Szerencsére ilyet senki nem állított. Alaphelyzetben az is elgondolkodtató, hogy a nem úgy nyílik meg opció elsősorban a Microsoft sara, nem másé, szóval ezt felhánytorgatni kicsit olyan, mintha azt mondanám, hogy a hülye nem képes ilyet és ilyet fejleszteni, mikor én nem adom ki hogyan kellene, ezt is unták meg akik átálltak. (szerencsére)

  Amit írtál az pont a Microsoft féle hozzáállás, csak ők nem azt mondják, hogy csak ez a jó, hanem azt, hogy nem adjuk mi hogyan csináljuk mert megtehetjük. Na ez sok minden csak nem korrekt, ez ilyen Microsoftos.

  A másik tény, hogy a Libreoffice is nagyon sokat tud egy átlag felhasználó számára. A felhasználók bármelyik szoftver 5 % -at kihasználják, szerintem sokat mondtam, szóval erre jöttek rá akik átálltak, ezért is volt sikeres az átállás. A Microsoft office nem a felhasználói funkcióban tud többet/jobbat, hanem a hálózati funkcióiban, és a komponens kompatibilitásban, amit egy kis ember nem használ, valamint csak olyan vállalatok főleg, ahol erre igény van, sokan azt hiszen azt sem tudják milyen előnyei vannak.

  Na nem a magyar Microsoft "biztosított" állami szférától várja senki a nagy váltás, holott, oda a Libreoffice is sok lenne. Valamint az állami aparátus simán tudná használni. Mivel máshol ez bevált.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • King Unique

  félisten

  válasz hallador #31 üzenetére

  Igen, ez az MS sara. De másik oldalról meg elgondolkoztató, hogy ez a fő igény a programban és nem a saját formátumának használata...az viszont a gyártójának is a sara.

  Hogy otthonra a népnek mi a jó, azt ők tudják és úgy látszik, hogy mégsem elég nekik. Nem csak a funkcionalitás, hanem a megszokás, ebből adódó kényelem és hírnév is nagyon sokat számít. Illetve, amit mondtam, hogy mindkettőhöz otthon lényegében ingyen hozzájutnak, így máris elveszik a "kicsike" előnye és nem igazán akarják használni. Azt meg azért erősen vitatnám, hogy pl. csak az online tárhely tekintetében tudna többet az MS megoldása, mert funkcionálisan se teljesen egy kategória a kettő.

  Szal kár ezt feszegetni, mert azért vsz mindenhol van vmi oka is, ha azt használják és nem csak szimpla pénzszórásról van szó. Ha mindenkinek annyira megfelelne, akkor ingyenes vs. fizetős alapon, már rég globálisan csak az előbbit használnák. De mégsem. Ahogy hasonló a helyzet az oprendszernél is.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz King Unique #32 üzenetére

  Szerintem is kár feszegetni ezt, mert nem azért használják mert annyira jó, hanem azért mert jelenleg a pénz beszél, az pedig az MS-nél van, röviden ennyi, aki akar fizetni, és otthoni user, az MS szoftvert használ, aki pedig nem akar fizetni, az nem használja.

  Hogy otthonra a népnek mi a jó, azt ők tudják és úgy látszik, hogy mégsem elég nekik.

  Ezt azért te sem gondoltad komolyan ugye? Vagy de?

  Azt meg azért erősen vitatnám, hogy pl. csak az online tárhely tekintetében tudna többet az MS megoldása, mert funkcionálisan se teljesen egy kategória a kettő.

  Ilyet senki nem állított, a com-ra és testvér technológiáira utaltam, valamint a komponens kompatibilitás esetében többet tud alapfunkcióiban pontosan ugyanannyit tud mind a kettő szoftver. Egy átlag felhasználó szempontjából meg pláne.

  Az online megint csak egy kényszerítés a PC-n, mert azért valljuk be tableten használni az Office-t minimum szerencsétlen próbálkozás. Valamint a surface szintű eszközre sem sokmindenkinek van igénye/pénze. Olvasásra jó a dolog.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • King Unique

  félisten

  válasz hallador #33 üzenetére

  Ha otthoni user, pont ez benne a pláne, hogy nem kell neki fizetnie. És itt veszik el a másik előnye...

  De, olyan szempontból igen, hogy hiába próbálnád őket győzködni, ha neki xy szoftver, vagy a már megszokott megoldás kényelmesebb.

  Nem is tabletes dolgokra gondoltam, hanem az online elérhető fájlokra és a méretes tárhelyre.

 • Sir Ny

  senior tag

  válasz King Unique #30 üzenetére

  "És az is elgondolkoztató, hogy ha már az MS néhol ingyen adja a termékét, akkor pláne nem kérdés, hogy melyiket használják."

  a te érvelési hibád: hibás premissza

  -

 • sirály12

  őstag

  válasz King Unique #34 üzenetére

  Én például váltottam LO-ra, mert az is bőven tudja amit kell.
  Az online elérhető fáljokra meg nem vágyom, jobban biztonságban érzem a fáljaimat a saját gépemen.
  Az ingyeneségre meg csak annyit, hogy a tabomra is jár ingyenes office 1 évig, ahogy kézbe vettem már gyalultam is róla, mert nagyon sok helyet foglal, és mert 1 év múlva nem fogom megvenni, hogy tovább használhassam. Meg azért nehogy már 1,5-2 giga legyen egy francos office. A LO kb 300 Mb mindennel együtt!

  [ Szerkesztve ]

  Én szárnyalnék, de nem hagyják.

 • daninet

  addikt

  válasz sirály12 #36 üzenetére

  Tabon mondjuk nem, de PC-n ha nem next-next-next elven telepitesz le lehet nyomni boven az office meretet, altalaban az emberek 95%-nak eleg a Word, Excel,PowerPoint es ha csak ezt a 3at rakod fel nem foglal olyan sokat.

  [ Szerkesztve ]

  Trust me.. I'm from the internet. ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

 • spammer

  veterán

  válasz King Unique #32 üzenetére

  "Hogy otthonra a népnek mi a jó, azt ők tudják "

  Dehogy tudják. Fogalmuk nincs az egészről. Azt se tudják mi az a Linux meg a LibreOffice és társai. És erről az oktatási rendszer is tehet, mert nem tanítja, nem mutat alternatívát sem. De amit tanít, legalább az is szar, csak némi alapokat nyújtó, rendszer- és programspecifikus (Win és MSO, de legalább ezeket sem tudják normálisan használni).

  A jószívű MS ingyen adja (ja, súlyos pénzek mentek a háttérben... stratégiai megállapodás...), ezzel biztosítva, hogy továbbra is az ő rendszerét használják és oktassák. Az Apple nagyjából ugyanezt csinálja az USA-ban, csak ott még nagyobb mértékű a konzumidiotizmus is.

  És a LO mögött nem 1 db milliárdos cég áll, akinek üzleti érdeke mindent kilobbizni, nincs büdzsé millió dolláros reklámokra, nincs kenőpénz a kormánynak, tehát ilyen szempontból nem is tekinthető konkurenciának és nem is kell csodálkozni, hogy lassan terjed.

  De azért terjed. Lassan, de fokozatosan. Nem kell világmegváltást várni (szerintem a linuxos sem várnak ilyesmit, maximum egyesek belemagyarázzák), de a mai fiatalok már nyitottabbak az újdonságokra, a másra. Szerencsére széleskörűen elterjedt az Internet és így nem kell az alacsony színvonalú iskolai (informatika) oktatásra támaszkodni. És éppen ezért, 1-2 generáción belül valószínűleg már lehet számolni a linux és a többi FLOSS termék nagyobb mértékű elterjedésével.

  Ez is ilyen "tyúk vagy a tojás" téma egyébként: nem használjuk, mert nincs elterjedve. Nincs elterjedve, mert nem használjuk.

  „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

 • borix

  őstag

  válasz King Unique #21 üzenetére

  Erre gondoltam én is állami nagyvállalati szinten ha nem bízol meg a Windows-ban az adatgyűjtési aggályaid miatt akkor az nem lehet alternatíva és keresel egy olyan megoldást ami kiválthatja ami a Linux vagy a saját fejlesztésű Linux.
  Otthoni felhasználásra sokan a Windowst is úgy kezelik mint egy ingyenes megoldást mert nem veszik meg sem a Windowst,Office-t,Photoshopot,játékokat stb és így hasonlítják össze a ténylegesen ingyenes Linuxal.
  Illik ezt csinálni e? :Y

 • King Unique

  félisten

  válasz Sir Ny #35 üzenetére

  Igen lehet itt a leírtakat elemezgetni, meg hangzatos kijelentésekkel dobálózni, csak attól még a lényeg nem változik, amire az adott mondat utalt. És, ha ingyen hozzájutnak, akkor nem is lesz kérdés, melyiket használják. Na ez mindenképpen elgondolkoztató és az is, hogy akkor az alternatíva az átlagnak milyen, az ingyenességen kívüli előnyöket is nyújt?

  (#36) sirály12: teljesen más a tablet...senki nem azon azon szerkeszt nemhogy komolyabb szinten, de általában sem szöveget. Ugyanezt nézd meg desktopon, hogy ha már adott az ingyenes lehetőség, akkor mondjuk 10-ből hány (win) user használja a megszokott office-t?

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz spammer #38 üzenetére

  Azt a részét valóban nem tudják, de ez ugyanakkor a gyártójának a hiányossága is, hogy nem promózza eléggé a termékét és terjeszti kellőképpen a megfelelő helyeken.
  Másrészt meg a legtöbb felhasználót az ilyen dolgok teljesen hidegen hagyják, abszolút nem érdekli milyen érvelés megy itt a PH!-n, meg hogy mit használnak itt-ott Kínában...az ő ingerküszöbüket ezek nem érik el. Nekik jellemzően megvan egy komfortzónájuk, amiből ha nem muszáj, akkor nem szeretnének kimozdulni és számukra ismeretlen és idegen megoldásokkal kísérletezni. És mivel otthon adott a választás lehetősége, így nem is fognak. Sokan, ha nem is hajlandóak x 10k összeget leperkálni az MS szoftverekért és pl. megveszi FreeDOS keretében a notiját, de egyre jellemzőbb, hogy a free okosítás mellett, hajlandóak x ezret kifizetni ismerősnek, szervizesnek, IT-boltnak, hogy pakoljanak fel neki mindent. Sok boltban is már régóta foglalkoznak ezzel...
  Ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy az emberek annyira hülyék lennének, mert azt mki józan paraszti ésszel tudja, hogy a legtöbb helyen mi lesz elé téve, mit kell használnia. És mivel ők a minimális, de elégséges szintre törekednek, nem fognak olyan megoldásokkal kísérletezgetni, ami a tanulmányaihoz, munkájához nem kell. Otthon meg nem akar kimozdulni a komfortzónából, mert ő nem alternatív programokat, hanem pontosan azokat akarja használni, amiket már a másik rendszeren megszokott. Illetve ugyanazt a felületet, ugyanolyan módon.

  "stratégiai megállapodás...), ezzel biztosítva, hogy továbbra is az ő rendszerét használják"
  Erre lehetne azt is mondani, hogy pl. egy fsh mért nem tud ilyet? Vagy, ha nem, akkor mégis mire számít?

  "És a LO mögött nem 1 db milliárdos cég áll, akinek üzleti érdeke mindent kilobbizni, nincs büdzsé millió dolláros reklámokra, nincs kenőpénz a kormánynak"
  Szintúgy. Ha alapvető eszközök nincsenek meg a termék terjesztésére, akkor mégis milyen alapon várják, hogy mki azt használja? Pusztán már a marketing hiánya = nem ismerik a szoftvereket, is egy erős hátráltató tényező. Másrészt csak és kizárólag a kenőpénzekre fogni, azt, hogy MS cuccai mennek, azért kicsit túlzás. Voltak, vannak azért a másik oldalon olyan hiányosságok, pl. kései belépés, amik miatt alapból nem lehetett túl nagy áttörésre számítani.

  A mai fiataloknak az igényei, komfortzónája meg pont nem változott ilyen téren. Ők is széles körben azt akarják és fogják használni, amivel napi szinten találkoznak, vagy épp ismernek. A változáshoz alapból a gyártónak, fejlesztőknek kéne nagyobbat lépni és nem azt várni, hogy az emberek fedezzék fel maguknak.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz King Unique #40 üzenetére

  Ahogy előttem is jelezték ez az ingyen úgy van mint a szocializmusban a 3,60-as kenyér volt. Most fizeted ki, ezt nem ingyen adja a Microsoft, hanem a diák kapja ingyen, és a kettő ne keverd össze, azért azt Te sem gondolhattad egészen komolyan, hogy az MS bármit is ingyen ad.

  Pontosan ezt a szemét viselkedést unták meg akik átálltak. Mert a Libreoffice valóban ingyen van, a kettő között igen nagy különbség van barátok között is.

  Nagy szavakkal lehet valóban dobálózni, de a tény attól tény marad, az otthoni felhasználónak, ha meg kell venni, és nem a megfelelő letöltő oldalról "veszi" meg kétszer (egyszer észre, egyszer meg el), akkor rohadtul nem éri meg az MSO otthonra.

  Ez a tudják mi a jó nekik dolog, meg olyan, hogy addig ameddig nem kényszerítik, hogy megvegye, az MSO-t otthonra, addig igen frankón okos, de ha nem tudná letölteni, azért kíváncsi lennék, hogy ki venné meg....

  Azért érzed ugye, nem kell közgazdásznak lenni, hogy tudd a választ.

  Valamint azt is, hogy az LO elkezdene terjedni.

  Ha alapvető eszközök nincsenek meg a termék terjesztésére, akkor mégis milyen alapon várják, hogy mki azt használja? Pusztán már a marketing hiánya = nem ismerik a szoftvereket, is egy erős hátráltató tényező. Másrészt csak és kizárólag a kenőpénzekre fogni, azt, hogy MS cuccai mennek, azért kicsit túlzás. Voltak, vannak azért a másik oldalon olyan hiányosságok, pl. kései belépés, amik miatt alapból nem lehetett túl nagy áttörésre számítani.

  Azért pedig az is jellemző, hogyha valaki nagyobb számban akar LO-t használni, akkor az MS és a haverok megjelennek, hogy bizonyám mennyivel olcsóbb az MSO mint a bármi, lehet a bármi ingyen is... Ami minimum abszurd és nevetséges.

  [link]

  Vagy mondhatnám, hogy ilyen Microsoftos hazugság.

  A fiatalok, akik megszoknak valamit, nyilván ehhez erről ismét nem a Microsoft tehet. Hiszen ők általában nem azzal nyernek, hogy valakinek fizetnek, aki éppen jó helyen van jó időben.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • King Unique

  félisten

  válasz hallador #42 üzenetére

  Ezt az ingyenességet tényleg nem értem, hogy hova akarod magyarázni....
  - oktatásnak ingyen DOA --> MSO-ért állam, diák sem fizet
  - munkahelyen talán nekem kell megvenni a céges gépre?
  - otthonra tán fizetnie kell érte, ha épp "levirágboltizza", vagy 5 gépes sulis ingyenes verziója van?

  Otthon free LO vs. free MSO. Ugyan, ha mindkettőt megkapja ingyen a user, mi előnyt nyújt neki az előbbi, ha nem azt szokta meg, ráadásul nem azt kérik és használják általánosan? Semmit, max kevesebb helyet foglal a gépén...

  "de ha nem tudná letölteni, azért kíváncsi lennék, hogy ki venné meg...."
  Otthonra, akkor vsz nem sokan. De ugyanazt fel lehetne tenni fordítva, ha az LO fizetős lenne, vagy épp MSO totál free akkor kormányzati és otthoni szinten kik használnák? Vsz nem sokan... tehát ez is csak azt mutatja, hogy ezen megoldás nem kifejezetten a szoftver funkció, formátuma miatt alkalmazott, hanem főleg az ingyenessége miatt. Míg a másik office-nál az említett dolgok is jobban számítanak kereslet tekintetében.

  "A fiatalok, akik megszoknak valamit, nyilván ehhez erről ismét nem a Microsoft tehet. Hiszen ők általában nem azzal nyernek, hogy valakinek fizetnek, aki éppen jó helyen van jó időben."
  Azzal nem tud senki mit kezdeni, hogy másik oldalt nincsenek meg a megfelelő eszközök, tőke, lépések, az üzleti sikerhez. De persze ezt is rájuk akarnák fogni, netán nekik kéne pénzelniük őket.

  De ezt szerintem majd állj neki akkor feszegetni, hogy 180°-ot fordul a dolog, mert addig felesleges. És kissé már fárasztó ez a szokásos rizsa, mert ezzel se engem, sem tömegeket nem tudsz meggyőzni. És a gyakorlati helyzet is ezt támasztja alá. De persze tudjuk, mki hülye, mki MS csicska....mondják ezt a másik oldal elkötelezett hívei, kicsit nem pártatlanul.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz borix #39 üzenetére

  Csak azt a helyzet, hogy vállalti szinten, sok helyen nem feltétlen opció az alternatív megoldás.
  Kormányzati szinten meg vsz vannak a váltásnak politikai okai is. Amikor kínai hackerek kémkednek az USA iránt, vagy épp xy szoftverükről derülnek érdekes dolgok, az nem számít. De, ha már őket akarják lehallgatni, azt nyilván nem szeretnék az elvtártak. :D

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz King Unique #43 üzenetére

  Az MSO mióta ingyenes? (Egyes esetekben az állam megveszi előre, pl a diákoknak)

  Mert az LO az.

  Azzal nem tud senki mit kezdeni, hogy másik oldalt nincsenek meg a megfelelő eszközök, tőke, lépések, az üzleti sikerhez. De persze ezt is rájuk akarnák fogni, netán nekik kéne pénzelniük őket.

  Tehát, az egy rendben lévő modell, hogyha van pénzem, akkor a másik dögöljön éhen, ha pedig le lehet tölteni illegálisan egy terméket, majd használni, akkor az ingyenes? Ugye azért ez nem teljesen így van.

  De ezt szerintem majd állj neki akkor feszegetni, hogy 180°-ot fordul a dolog, mert addig felesleges. És kissé már fárasztó ez a szokásos rizsa, mert ezzel se engem, sem tömegeket nem tudsz meggyőzni.

  Ugyan ki szeretne téged meggyőzni, én ugyan nem. A szokásos rizsa szerinted lehet, hogy rizsa, de akik átálltak nekik magyarázd, hogy rizsa.

  A Microsoft másik szarházi húzása, hogy elhitetjük hogy mekkorák vagyunk, és majd mindenki megveszi a szoftverünket.... Meg van aki nem vette be, na Te az előbbi vagy.

  De persze tudjuk, mki hülye, mki MS csicska....mondják ezt a másik oldal elkötelezett hívei, kicsit nem pártatlanul.

  Ez a te problémád, ha ilyeneket gondolsz, de másra ne kényszerítsd rá a hülyeséged.

  Köszönöm szépen előre is. :R

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • King Unique

  félisten

  válasz hallador #45 üzenetére

  Akkor ezek szerint nem hallotál róla, fogalmad sincs, mi az a DOA [link], [link].
  Illetve otthonra nem ingyenes sokaknak a virágbolti használat miatt, tán megveszik?? Cseszheted az LO alap ingyenességét, ha láthatóan nem kell széles körben a kutyának se, főleg akkor nem, ha a másikhoz is ingyen hozzájutnak...

  Hiába feszegeted tovább ezt az ingyenesség dolgot, a lényegen nem változtat a fentiek értelmében és otthoni (windows, os x) felhasználókat sem fogja baromira érdekelni. Az meg, hogy a kis kis cég nem tud egyről a kettőre lépni, az már az ő bajuk és hiányosságaik. A felhasználókat pont nem fogja érdekelni ez sem.

  Akik átálltak, ja mintha olyan hű de nagy tömegekről beszélnénk, meg annyira olajozottan menne... Az, hogy zsigerből utálod az MS-t és minden hozzá fűzhető momentumot, az a te dolgod, ami mondjuk látszik is minden hsz-en és nyilván nem csodálkozik rajta az ember. De nem is lehet, hisz tisztelet a kivételnek, majdnem minden pingvin fan ezt csinálja ezen és más fórumokon is. Viszont ezeket, ezt a paranoiát ne akard ráerőltetni másra, mert biztos van annak oka is, ha nem azt használják és tartják jónak, amit te. És nem ők vannak kisebbségben... ;)

 • sirály12

  őstag

  válasz King Unique #40 üzenetére

  Miért is lenne más a tablet? Néha billentyűt és egeret is teszek rá, 10,1-es kijelző, egy komplett pc win10-el!

  Emellett ha már így kardoskodsz az office mellett, egy kérdés: Akik otthon office-t használnak, na azok közül hányan is vették meg, és hányan is használnak kalózverziót? Mert a diákokon kívül otthol én még csak virágboltosat láttam, ha kihasználják ha nem. Akkor nem jobb az amit én csinálok? Én nem veszem meg, de nem is használom!
  Az utolsó mondatodban a lényeg "megszokott", nem azért használja a legtöbb ember, mert jó, vagy az kell neki, vagy kihaszálja, hanem mert megszokta. Ez szimplán hülyeség, és az ilyen emberekről meg is van a véleményem. Mert inkább lopja mert megstokta, minthogy 10 perc alatt megtanuljon valami mást!

  Én szárnyalnék, de nem hagyják.

 • spammer

  veterán

  válasz sirály12 #47 üzenetére

  Arról nem is beszélve, hogy amire az emberek többsége használja, arra a Winword, vagy egy kicsit nagyobb tudású Notepad is megtenné. :DDD Az emberek tudása addig terjed, hogy betűméret beállítás, szóközök ütögetése, és hasonlók. Megnézném, hol használják ki a MSO tudását... Még a LO is bőven sok lenne nekik. Ha meg sablonok vannak (cégek, hivatalok esetén), akkor szintén bőven elég a LO. Az egyetlen ellenérv a LibreOffice-szal szemben, hogy az MSO formátumokkal baja van, de arról meg az MS tehet. Ja meg, hogy MSO-t használ mindenki, blablabla... Lehet használni mást, és akkor végre elszakadunk a "tyúk vagy a tojás" esetétől. Továbbá tökmindegy, milyen irodai csomag elé ültetnek le, pár perc alatt el lehet igazodni bármelyikben. Akinek ez meghaladja a képességét, az nem biztos, hogy komolyabb munkára alkalmas.

  [ Szerkesztve ]

  „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

 • King Unique

  félisten

  válasz sirály12 #47 üzenetére

  Hát, ha neked kényelmesebb szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni a kis tableten, akkor tegyed, de ezt széles körre megint nem tudod ráhúzni. Mert legtöbben jellemzően netezésre és ahhoz kapcsolódó dolgokra használják és nem külön egérrel, külső billentyűzettel akarnak szórakozni. Akkor már eleve vesznek egy notebookot, vagy egy kisebb ultrabookot, ami már inkább teljesebb értékű "pc", mint a tablet.

  Pont az benne lényeg, hogy otthonra sem kell megvenniük, de ha már választani kell az alapból ingyenes és a kiskapukkal ingyenes között, akkor a korábban részletezett okok miatt mégis utóbbit választják. +Mert lényegében nekik mind2 free, illetve az előbbi alternatíva, azon kívül, hogy ingyenes, más előnnyel nem szolgál az átlagembernek. Így, ha nem muszáj és van választási lehetőség, akkor nem is akarják erővel használni. Másik dolog, hogy a gyenge marketing miatt, sokan azt sem tudják, hogy létezik xy másik office, de pont nem is érdekli őket...

  Mintha a megszokás és ebből fakadó kényelem nem lenne fontos? Dehogyis nem. Az, hogy mi van a legtöbb helyen, meg zömében milyen formátumba kell csinálni és küldözgetni a cuccokat, szintén lefutott dolog. És annyira az átlagemberek sem hülyék, hogy ezekkel nagyjából ne lennének tisztában, ne tapasztalná, ha bemegy olyan helyre.

 • King Unique

  félisten

  válasz spammer #48 üzenetére

  Mondjuk az itt az elgondolkoztató, hogy mindig ezt hozzák fel, hogy főleg otthonra nem kell Windows, arra, ami használják, elég a másik oprendszer, szövegszerkesztésre sem kell az MSO, elég az LO stb. stb. Csak valahogy érdekes módon mégsem felel meg az embereknek és ennek nyilván vannak okai. És sokan bizony nem akarnak kompromisszumokat se kötni, ha nem muszáj. TC, Winrar sem ingyenes, egyáltalán nem is veszi meg mki, mégis egy kis malőrnek köszönhetően azt használja a nagy többség és nem kér a free megoldásokból. És az már az alternatív szoftver gyártójának a hibája, ha az ingyenességen kívül mással nem tud megfogni tömegeket és még előbbivel sem igazán úgy megy, ahogy kéne. És ennek az ellenkezőjét hiába próbálja bizonygatni cikkről-cikkre, évről-évre bárki is, a helyzet attól még érdemben nem változik és vsz okkal nem.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés